ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζονται οι φωτιές σε όλη τη χώρα

Από τον Ολυμπο μέχρι και τον Ταϋγετο, η χώρα έχει παραδοθεί στα χέρια των εμπρηστών, ενώ χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών βρίσκονται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας, που κατέστρεφε πολλές περιοχές της χώρας, μέχρι αργά χτες βράδυ. Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση λέει ότι οι πυρκαγιές "αντιμετωπίζονται αποφασιστικά".

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για τρίτη βδομάδα ο Νομός Κορινθίας. Χτες στις 4.15 το απόγευμα ξέσπασε και νέα πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλεία στο Βέλο και μέχρι χτες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη. Στην περιοχή υπάρχουν εφτά οχήματα της Πυροσβεστικής και 19 πυροσβέστες. Στην Περαχώρα,η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο συνεχίζει να καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα πεύκων και ελαιώνων. Περισσότερα από 30.000 στρέμματα πεύκων και 600 τόνοι ρητίνης έχουν καταστραφεί, σκορπώντας την απόγνωση στους κατοίκους που ζουν από την παραγωγή ρητίνης. Σημειώνεται ότι σε ολόκληρη τη διάρκεια της μέρας το γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδινε διαφορετική εκτίμηση για την πυρκαγιά. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν 25 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 100 πυροσβέστες και τρία αεροπλάνα και φυσικά όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, που για ακόμα μία μέρα βλέπουν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Να σημειωθεί ότι χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε Νομαρχιακό Συμβούλιο, με αφορμή τις πυρκαγιές που καταστρέφουν το νομό.

Σε εξέλιξη βρισκόταν, μέχρι και χτες το βράδυ, η φωτιά στον Ταϋγετο,ανάμεσα στη Σπάρτη και την Καλαμάτα,όπου η κατάσταση γίνεται μέρα με τη με τη μέρα όλο και πιο δραματική, καθώς η φωτιά έχει επεκταθεί σε δύσβατες περιοχές, που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες. Προχτές το βράδυ εκκενώθηκε ένα ολόκληρο ξενοδοχείο και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών, αποφεύχθηκε η τραγωδία. Χτες απειλήθηκε το τουριστικό περίπτερο του Προφήτη Ηλία που σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής. Στις προσπάθειες κατάσβεσης, συμμετέχουν 22 οχήματα της Πυροσβεστικής, ογδόντα πυροσβέστες και είκοσι άνδρες της ΕΜΑΚ, ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο "Σινούκ".

Και στην Κούβελα Μεσσηνίας βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά που μαίνεται από τις 24 Ιούλη. Στην κατάσβεση συμμετείχαν τέσσερα αεροπλάνα, δώδεκα οχήματα της Πυροσβεστικής και 40 πυροσβέστες. Την Τρίτη το βράδυ, η φωτιά πέρασε στο Νομό Ηλείας και απείλησε το χωριό Δραγώγι και τον αρχαίο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.Παρά, όμως, τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, οι πυροσβέστες, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο.

Η πυρκαγιά συνεχίζεται και στην Κρανιά Ολύμπου, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής, 50 πυροσβέστες και 20 εθελοντές. Στον Παλαμά Δομοκού, το έργο της κατάσβεσης έχουν αναλάβει τρία πυροσβεστικά οχήματα, εννιά πυροσβέστες και δύο αεροπλάνα.

Τέλος, η φωτιά στο Γραμματικό της Αττικής, στην περιοχή Σέσι,ξεκίνησε στις 12.30 χτες το μεσημέρι και μέχρι αργά το απόγευμα είχε τεθεί υπό έλεγχο. Στην κατάσβεση συμμετείχαν δώδεκα οχήματα της Πυροσβεστικής, πενήντα πυροσβέστες και δύο αεροπλάνα.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ - ΝΕΦΟΣ
Πόλη εν καμίνω!

Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας. Και σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Πάνω από το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων το όζον. Το ΥΠΕΧΩΔΕ "παρεμβαίνει" με τις γνωστές συστάσεις, αποδεικνύοντας την αδιαφορία του για την υγεία των Αθηναίων. Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Αττικής!

Αποπνικτική ήταν χτες η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός από τον καύσωνα έκανε την εμφάνισή του και το νέφος, με το ρύπο του όζοντος να ξεπερνά το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων και το διοξείδιο του αζώτου το όριο επιφυλακής.

Το ΕΚΑΒ δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις - ποσοστό 20% μεγαλύτερο από προηγούμενες μέρες - για βοήθεια από άτομα που παρουσίασαν λιποθυμικά, καρδιολογικά και πνευμονολογικά συμπτώματα. Μέχρι τις 6 μμ το ΕΚΑΒ είχε καταγράψει 400 κλήσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούσαν άτομα με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Από τις 9 το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι οι τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων έφτασαν σε υψηλά επίπεδα σε όλους τους σταθμούς μέτρησης του ΠΕΡΠΑ. Το μεσημέρι το όζον έφτασε στο σταθμό της Λυκόβρυσης στα 367 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων τα 360 μικρογραμμάρια. Το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στο σταθμό της Πατησίων τα 322 μικρογραμμάρια με όριο επιφυλακής τα 200 μικρογραμμάρια.

Παρά όμως το γεγονός ότι οι ρύποι άγγιξαν το όριο λήψης εκτάκτων μέτρων το ΥΠΕΧΩΔΕ αρκέστηκε στις γνωστές συστάσεις... Με χτεσινή ανακοίνωση σύστησε να αποφύγουν σήμερα οι Αθηναίοι τη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης τις πρωινές ώρες, καθώς και να αποφευχθεί η διακίνηση υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών τις πρωινές ώρες εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών. Ετσι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για μια ακόμη φορά έδειξε να εναποθέτει τις ελπίδες της για τη μείωση του νέφους στα καιρικά φαινόμενα και τα βοριαδάκια...

Μολονότι η θερμοκρασία αναμένεται σήμερα να πέσει έως τέσσερις βαθμούς, εντούτοις η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι η ζέστη θα είναι αισθητή κυρίως στην Κεντρική και τη Νότια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Επαναλαμβάνουμε ορισμένες συμβουλές προφύλαξης: Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και να προτιμάτε τα σκιερά μέρη. Επίσης, να προτιμάτε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό. Να αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει υψηλή θερμοκρασία, πολλή υγρασία και ηλιακή ακτινοβολία. Να πίνετε άφθονα υγρά με τη μορφή του πόσιμου νερού, αλλά και των πάσης φύσεως αναψυκτικών, κατά προτίμηση φυσικών χυμών και να αποφεύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Να ακολουθείτε ολιγοθερμική δίαιτα, που να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως και να περιορίσετε την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Να κάνετε συχνά χλιαρά ντους. Οσον αφορά τα νεογνά, να κάνουν ελαφρύ ντύσιμο, με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα και να πίνουν υγρά μαζί με το γάλα. Τα παιδιά να μην παραμένουν στον ήλιο περισσότερο από 10 - 30 λεπτά μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και ηπατοπάθειες. Επίσης, προσοχή χρειάζονται τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα.

Ως μέτρα πρώτης βοήθειας, πριν τη μεταφορά του πάσχοντος σε Νοσοκομείο, συνιστάται η ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος, με πλήρη έκδυση από τα ρούχα, η τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, στις μασχάλες και τους βουβώνες και η εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό.

Σε ρόλο τοπικής υπερκυβέρνησης οι περιφέρειες
  • Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων των υπουργείων στις περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση
  • Στόχος, ο ασφυκτικότερος εναγκαλισμός της Αυτοδιοίκησης, για να "αντέξουμε το σκληρό ανταγωνισμό της ΟΝΕ", είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος

Μία μέρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), που καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν οι θεσμοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης ως διοικητικοί μηχανισμοί εφαρμογής της δημοσιονομικής της πολιτικής, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στις περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση, με το οποίο επιβεβαιώνονται οι κυβερνητικές επιδιώξεις για ασφυκτικότερο εναγκαλισμό και έλεγχο των παραπάνω επιπέδων διοίκησης.

Μάλιστα, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος,ξεκαθάρισε πως ο εναγκαλισμός αυτός είναι "αναγκαίος", ώστε "όταν μπούμε στην ΟΝΕ να αντέξουμε στο σκληρό ανταγωνισμό". Και η ενίσχυση της περιφέρειας, με τη μετάθεση αρμοδιοτήτων των κεντρικών υπουργείων, αυτήν ακριβώς την πρόθεση εξυπηρετεί, καθώς την πολιτική τους κατεύθυνση θα χαράσσει η κεντρική εξουσία. Αλλωστε, ο Αλ. Παπαδόπουλος ήταν σαφής ως προς το ρόλο των περιφερειών, των νομαρχιών και των δήμων, ενόψει της... προσδοκίας της κυβέρνησης, να μπει δηλαδή η χώρα στην ΟΝΕ: Απλά θα εκτελούν την πολιτική που χαράσσουν τα υπουργεία - επιτελεία. Ετσι, οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται χαρακτηρίζονται, στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, ως "αρμοδιότητες εκτελεστικού χαρακτήρα". Και αυτή την επιλογή βαφτίζει ο υπουργός "αποκέντρωση".

Στην κατεύθυνση, λοιπόν, της "αποκέντρωσης" αρμοδιοτήτων, της διοχέτευσης δηλαδή της κυρίαρχης πολιτικής προς τα κάτω, στην Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, ο υπουργός Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί πως θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων. Συνεχίζοντας είπε πως η διευθέτηση του προσωπικού θα γίνει μετά την κατάρτιση των νέων Οργανισμών των υπουργείων. Το δε "όραμα" της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για το προσωπικό των υπουργείων, των περιφερειών, είναι να κατέχει εξειδικευμένη γνώση και να "ενσωματώνει τις γενικότερες εξελίξεις", όπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος. Με άλλα λόγια, να είναι σύμφωνο στην πολιτική που χαράσσει η κεντρική εξουσία, αντιλαμβανόμενος το ρόλο του ως "επιτελικού υπαλλήλου".

Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων επρόκειτο να γίνει με Προεδρικά Διατάγματα, διαδικασία που κόλλησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κι έτσι επιλέχθηκε να υπάρξει νομοσχέδιο. Πάντως, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από τα υπουργεία και μεταβιβάζονται στις περιφέρειες, τις ΝΑ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανέρχονται συνολικά σε 218. Από αυτές, οι 145 μεταφέρονται στις περιφέρειες, οι 52 στις ΝΑ και οι 21 στους ΟΤΑ. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις ΝΑ διακρίνουμε τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, υγραερίων και λιπαντικών - ασκούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης -, χρήσεις επικίνδυνες. Η εμπειρία της υποβάθμισης των Επιθεωρήσεων Εργασίας μετά τη μεταβίβασή τους από το υπουργείο Εργασίας στις ΝΑ, εξαιτίας οργανωτικών προβλημάτων και έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, αφήνει περιθώρια για επιφυλάξεις.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας,είπε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει συγκροτηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - συστήθηκε με τον "Καποδίστρια". Σ' αυτό συγκεντρώνονται τα κονδύλια των υπουργείων που κατανέμονται στους δήμους και τις κοινότητες. Είπε ακόμα πως η διαδικασία των ρουσφετολογικών προσλήψεων των 2.500 ανέργων επιστημόνων, που θα παρακολουθήσουν σεμινάρια 14μηνης κατάρτισης και ενδεχομένως θα στελεχώσουν τους νέους δήμους, ολοκληρώνεται.

Δεν ξεχνούν

Με διήμερο εκδηλώσεων στον Αγιο Κήρυκο, τιμάται η μνήμη των δώδεκα θυμάτων της πυρκαγιάς της 30ής Ιούλη 1993 στην Ικαρία. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους τρεις νέους, που θυσιάστηκαν για να σώσουν ζωές συνανθρώπων τους. Ειδικότερα: Εκτός από το τρισάγιο στον τόπο θυσίας των τριών νέων της πυρκαγιάς του '93, στο προαύλιο του παλιού γυμνασίου διοργανώνεται συγκέντρωση μνήμης των θυμάτων της πυρκαγιάς και διαμαρτυρίας για την κατάσταση πυροπροστασίας στο νησί. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από φίλους και μαθητές του Γ. Κήρυκου, ενός από τα θύματα της πυρκαγιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ