- Μία μέρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), που καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν οι θεσμοί της πρωτοβάθμιας και... - 1998-07-30 00:00:00.0"/> - Μία μέρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), που καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν οι θεσμοί της πρωτοβάθμιας και... - 1998-07-30 00:00:00.0" /> Σε ρόλο τοπικής υπερκυβέρνησης οι περιφέρειες | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ρόλο τοπικής υπερκυβέρνησης οι περιφέρειες
  • Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων των υπουργείων στις περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση
  • Στόχος, ο ασφυκτικότερος εναγκαλισμός της Αυτοδιοίκησης, για να "αντέξουμε το σκληρό ανταγωνισμό της ΟΝΕ", είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος

Μία μέρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), που καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν οι θεσμοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης ως διοικητικοί μηχανισμοί εφαρμογής της δημοσιονομικής της πολιτικής, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στις περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση, με το οποίο επιβεβαιώνονται οι κυβερνητικές επιδιώξεις για ασφυκτικότερο εναγκαλισμό και έλεγχο των παραπάνω επιπέδων διοίκησης.

Μάλιστα, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος,ξεκαθάρισε πως ο εναγκαλισμός αυτός είναι "αναγκαίος", ώστε "όταν μπούμε στην ΟΝΕ να αντέξουμε στο σκληρό ανταγωνισμό". Και η ενίσχυση της περιφέρειας, με τη μετάθεση αρμοδιοτήτων των κεντρικών υπουργείων, αυτήν ακριβώς την πρόθεση εξυπηρετεί, καθώς την πολιτική τους κατεύθυνση θα χαράσσει η κεντρική εξουσία. Αλλωστε, ο Αλ. Παπαδόπουλος ήταν σαφής ως προς το ρόλο των περιφερειών, των νομαρχιών και των δήμων, ενόψει της... προσδοκίας της κυβέρνησης, να μπει δηλαδή η χώρα στην ΟΝΕ: Απλά θα εκτελούν την πολιτική που χαράσσουν τα υπουργεία - επιτελεία. Ετσι, οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται χαρακτηρίζονται, στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, ως "αρμοδιότητες εκτελεστικού χαρακτήρα". Και αυτή την επιλογή βαφτίζει ο υπουργός "αποκέντρωση".

Στην κατεύθυνση, λοιπόν, της "αποκέντρωσης" αρμοδιοτήτων, της διοχέτευσης δηλαδή της κυρίαρχης πολιτικής προς τα κάτω, στην Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, ο υπουργός Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί πως θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων. Συνεχίζοντας είπε πως η διευθέτηση του προσωπικού θα γίνει μετά την κατάρτιση των νέων Οργανισμών των υπουργείων. Το δε "όραμα" της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για το προσωπικό των υπουργείων, των περιφερειών, είναι να κατέχει εξειδικευμένη γνώση και να "ενσωματώνει τις γενικότερες εξελίξεις", όπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος. Με άλλα λόγια, να είναι σύμφωνο στην πολιτική που χαράσσει η κεντρική εξουσία, αντιλαμβανόμενος το ρόλο του ως "επιτελικού υπαλλήλου".

Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων επρόκειτο να γίνει με Προεδρικά Διατάγματα, διαδικασία που κόλλησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κι έτσι επιλέχθηκε να υπάρξει νομοσχέδιο. Πάντως, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από τα υπουργεία και μεταβιβάζονται στις περιφέρειες, τις ΝΑ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανέρχονται συνολικά σε 218. Από αυτές, οι 145 μεταφέρονται στις περιφέρειες, οι 52 στις ΝΑ και οι 21 στους ΟΤΑ. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις ΝΑ διακρίνουμε τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, υγραερίων και λιπαντικών - ασκούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης -, χρήσεις επικίνδυνες. Η εμπειρία της υποβάθμισης των Επιθεωρήσεων Εργασίας μετά τη μεταβίβασή τους από το υπουργείο Εργασίας στις ΝΑ, εξαιτίας οργανωτικών προβλημάτων και έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, αφήνει περιθώρια για επιφυλάξεις.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας,είπε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει συγκροτηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - συστήθηκε με τον "Καποδίστρια". Σ' αυτό συγκεντρώνονται τα κονδύλια των υπουργείων που κατανέμονται στους δήμους και τις κοινότητες. Είπε ακόμα πως η διαδικασία των ρουσφετολογικών προσλήψεων των 2.500 ανέργων επιστημόνων, που θα παρακολουθήσουν σεμινάρια 14μηνης κατάρτισης και ενδεχομένως θα στελεχώσουν τους νέους δήμους, ολοκληρώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ