Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζονται οι φωτιές σε όλη τη χώρα

Από τον Ολυμπο μέχρι και τον Ταϋγετο, η χώρα έχει παραδοθεί στα χέρια των εμπρηστών, ενώ χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών βρίσκονται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας, που κατέστρεφε πολλές περιοχές της χώρας, μέχρι αργά χτες βράδυ. Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση λέει ότι οι πυρκαγιές "αντιμετωπίζονται αποφασιστικά".

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για τρίτη βδομάδα ο Νομός Κορινθίας. Χτες στις 4.15 το απόγευμα ξέσπασε και νέα πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλεία στο Βέλο και μέχρι χτες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη. Στην περιοχή υπάρχουν εφτά οχήματα της Πυροσβεστικής και 19 πυροσβέστες. Στην Περαχώρα,η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο συνεχίζει να καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα πεύκων και ελαιώνων. Περισσότερα από 30.000 στρέμματα πεύκων και 600 τόνοι ρητίνης έχουν καταστραφεί, σκορπώντας την απόγνωση στους κατοίκους που ζουν από την παραγωγή ρητίνης. Σημειώνεται ότι σε ολόκληρη τη διάρκεια της μέρας το γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδινε διαφορετική εκτίμηση για την πυρκαγιά. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν 25 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 100 πυροσβέστες και τρία αεροπλάνα και φυσικά όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, που για ακόμα μία μέρα βλέπουν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Να σημειωθεί ότι χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε Νομαρχιακό Συμβούλιο, με αφορμή τις πυρκαγιές που καταστρέφουν το νομό.

Σε εξέλιξη βρισκόταν, μέχρι και χτες το βράδυ, η φωτιά στον Ταϋγετο,ανάμεσα στη Σπάρτη και την Καλαμάτα,όπου η κατάσταση γίνεται μέρα με τη με τη μέρα όλο και πιο δραματική, καθώς η φωτιά έχει επεκταθεί σε δύσβατες περιοχές, που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες. Προχτές το βράδυ εκκενώθηκε ένα ολόκληρο ξενοδοχείο και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών, αποφεύχθηκε η τραγωδία. Χτες απειλήθηκε το τουριστικό περίπτερο του Προφήτη Ηλία που σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής. Στις προσπάθειες κατάσβεσης, συμμετέχουν 22 οχήματα της Πυροσβεστικής, ογδόντα πυροσβέστες και είκοσι άνδρες της ΕΜΑΚ, ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο "Σινούκ".

Και στην Κούβελα Μεσσηνίας βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά που μαίνεται από τις 24 Ιούλη. Στην κατάσβεση συμμετείχαν τέσσερα αεροπλάνα, δώδεκα οχήματα της Πυροσβεστικής και 40 πυροσβέστες. Την Τρίτη το βράδυ, η φωτιά πέρασε στο Νομό Ηλείας και απείλησε το χωριό Δραγώγι και τον αρχαίο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.Παρά, όμως, τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, οι πυροσβέστες, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο.

Η πυρκαγιά συνεχίζεται και στην Κρανιά Ολύμπου, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής, 50 πυροσβέστες και 20 εθελοντές. Στον Παλαμά Δομοκού, το έργο της κατάσβεσης έχουν αναλάβει τρία πυροσβεστικά οχήματα, εννιά πυροσβέστες και δύο αεροπλάνα.

Τέλος, η φωτιά στο Γραμματικό της Αττικής, στην περιοχή Σέσι,ξεκίνησε στις 12.30 χτες το μεσημέρι και μέχρι αργά το απόγευμα είχε τεθεί υπό έλεγχο. Στην κατάσβεση συμμετείχαν δώδεκα οχήματα της Πυροσβεστικής, πενήντα πυροσβέστες και δύο αεροπλάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ