ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διεθνές πολιτικό ζήτημα το Κυπριακό

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον πρεσβευτή της Κύπρου

Με τον πρεσβευτή της Κύπρου στην Αθήνα, Πασιαρδή Χριστόδουλο, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό, παραβρέθηκε και το μέλος της ΚΕ Ηλίας Λέγγερης.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για την προμήθεια από την κυπριακή κυβέρνηση των "S - 300" και την απαράδεκτη πίεση των ΗΠΑ και των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα ενός ανεξάρτητου κράτους να αποφασίζει για την άμυνά του. Οτι το Κυπριακό είναι οπωσδήποτε διεθνές πολιτικό ζήτημα και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με στρατιωτικά μέσα, ότι απαιτεί δράση κατά της στάσης των ιμπεριαλιστών, που ήδη έχουν κηρύξει το νησί σε καθεστώς διχοτόμησης και μάλιστα κάτω από την ηγεμονία της Τουρκίας και της αμερικανοΝΑΤΟικής κυριαρχίας.

Σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως, αν ήθελε να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στην κατεύθυνση μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού ζητήματος, θα αρκούσε, αντί για φραστικούς λεονταρισμούς, να δηλώσει ότι δε στηρίζει και δε συμμετέχει στην πολιτική της "Νέας Δομής του ΝΑΤΟ".

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε, για μια ακόμη φορά, τη θέση του ΚΚΕ, ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα ήταν η κατοχύρωση μιας αποστρατιωτικοποιημένης, ανεξάρτητης, αδέσμευτης, ομόσπονδης και κυρίαρχης Κύπρου, με μια κρατική οντότητα και ιθαγένεια.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ποιος αποφάσισε για τους "S-300";

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Αθήνα και Λευκωσία καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να εμφανίσουν μια εικόνα "άψογης συνεργασίας" και "ταυτότητας απόψεων". Η προσπάθεια που απαιτείται, μάλιστα, πολλαπλασιάζεται όσο οι αμερικανοΝΑΤΟικές πιέσεις για το θέμα των ρωσικών πυραύλων κλιμακώνονται, δημιουργώντας στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση "τάσεις" για "καταμερισμό ευθυνών".

Χτες η Λευκωσία θέλησε να υπογραμμίσει ότι είχε ενημερωθεί προκαταρκτικά για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, και Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, καθώς και του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε: "Είχα προκαταρκτική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη", και σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε "τακτική επαφή" με την κυβέρνηση της Ελλάδας σχετικά με το Κυπριακό.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, κατέβαλε και αυτός την ίδια προσπάθεια για να αναδείξει την "αγαστή συνεργασία" Αθήνας και Λευκωσίας, απέφυγε όμως να αποδεχτεί την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της αγοράς των "S-300", όπως προχτές επιχείρησε να υπενθυμίσει ο Κύπριος συνάδελφός του, λέγοντας πως η απόφαση για τους "S-300" ήταν "κοινή" μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

"Τα θέματα αυτά, είπε ο Δ. Ρέππας, τα οποία έχουν εθνικό χαρακτήρα, αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι τα χειρίζεται η κυπριακή κυβέρνηση μετά από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι γνωστό άλλωστε - κατ' επανάληψη έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις - ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι ευθυγραμμισμένες στους χειρισμούς που αφορούν το μεγάλο εθνικό θέμα".

  • Με δήλωσή του ο Αν. Πεπονής, αφού σημειώνει ότι καλώς η κυβέρνηση αντέδρασε στις δηλώσεις των Αμερικανών για την Κύπρο, επικρίνει το ύφος του Θ. Πάγκαλου και αναφέρει με νόημα, ότι ελπίζει οι κυβερνώντες να είχαν λάβει υπόψη τους όλα τα δεδομένα όταν αποφάσιζαν την προμήθεια των "S-300" και πως δε θα υπάρξει προσχηματική, πλέον, υποχώρηση. Η παρέμβαση Πεπονή αναζωπύρωσε χτες εκτιμήσεις ότι στο πρόσωπό του η "εσωκομματική αντιπολίτευση" θα υποδείξει αντίπαλο του Κ. Σημίτη στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ
"Τελεία" μετά την... παρένθεση

Με μια συνάντησή τους, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτό το διήμερο, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ν. Μπερνς, θα επιχειρήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν μετά την ανταλλαγή "ύβρεων" μεταξύ του Ελληνα υπουργού και των εκπροσώπων του αμερικανικού ΥΠΕΞ και του Λευκού Οίκου.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα των τριβών στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και για το λόγο αυτό, ο Ν. Μπερνς εκτός από τον Θ. Πάγκαλο θα συναντηθεί την προσεχή Παρασκευή και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, ο οποίος - όπως λέγεται - είναι ένας περισσότερο αξιόπιστος "αγωγός" επικοινωνίας του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, θέλησε, μετά την "παρένθεση" να βάλει και "τελεία" στο όλο θέμα, "υπεκφεύγοντας" στις απαντήσεις του σε όσες ερωτήσεις διατυπώθηκαν στην αίθουσα Τύπου, γύρω από το θέμα αυτό.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Τριβές" και στη Θράκη...

Η Θράκη δεν αποτέλεσε μόνο τον τόπο απ' όπου ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, "εξαπέλυσε επίθεση" κατά του Κλίντον αλλά και το έδαφος στο οποίο εξελίχθηκε η τελευταία ελληνοτουρκική διπλωματική αντιπαράθεση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά την περιοδεία του στην περιοχή, ο Θ. Πάγκαλος προχώρησε σε επισημάνσεις για τον τρόπο που λειτουργεί σε βάρος της Ελλάδας το τουρκικό προξενείο. Επισημάνσεις, οι οποίες προκάλεσαν την περασμένη Τρίτη την απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο "προειδοποίησε" την Ελλάδα πως οποιαδήποτε - διπλωματική - ενέργεια από τις ελληνικές αρχές κατά του τουρκικού προξενείου ή του προσωπικού του θα απαντηθεί με ανάλογο τρόπο στα προξενεία που διατηρεί η χώρα μας στην Τουρκία.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, που χτες ρωτήθηκε για αυτό το θέμα, υπογράμμισε πως τα όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος στη Θράκη για το θέμα του προξενείου ισχύουν κατά απόλυτο τρόπο. "Μετά τη δήλωση που έκανε ο κ. Τζεμ, είπε ο Δ. Ρέππας, με αναφορά και σ' αυτό το θέμα, μπορώ να πω ότι ο κ. Πάγκαλος ήταν πολύ σαφής. Ασφαλώς τα προξενεία έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο και προσδιορισμένο ρόλο. Οι αρμοδιότητές τους είναι δεδομένες. Δεν μπορούν να ασκούν αρμοδιότητες που δεν τους ανήκουν. Η Τουρκία, άλλωστε, σε ό,τι αφορά τη Θράκη, έχει τη σχέση εκείνη που έχει και οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν έχει κάποια ειδική σχέση, ούτε της αναγνωρίζονται εξαιρετικά προνόμια, ώστε να μιλά με αυτό τον τρόπο ο εκπρόσωπός της. Αυτά τα οποία είπε ο κ. Πάγκαλος στη Θράκη ισχύουν απολύτως".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι "δεν έχει κάποια ειδική δικαιοδοσία το τουρκικό προξενείο στη Θράκη (...) και συμπλήρωσε ότι η δραστηριότητα των διπλωματικών αρχών στη χώρα μας πρέπει να αναπτύσσεται, αφ' ενός, στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και, αφ' ετέρου, στο πλαίσιο που υπαγορεύεται από τις καλές σχέσεις που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι χώρες. Οταν υπάρχει κάτι το οποίο εκφεύγει αυτού του πλαισίου, η αντίδραση της κυβέρνησης είναι ανάλογη".

Μια ... "παρένθεση"

Τώρα, που, όπως μάθαμε από τον εκπρόσωπο του Κ. Σημίτη, τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα, στο πλαίσιο των δηλώσεων και αντιδηλώσεων μεταξύ αμερικανικής και ελληνικής πλευράς, ήταν μια "παρένθεση που πρέπει να κλείσει", αξίζει να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση.

  • Ο κύριος Κλίντον είναι "ψεύτης". Δεν το λέμε εμείς. Ο κύριος Πάγκαλος το είπε. Ομως, προχτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Ρέππας, είπε και κάτι άλλο: Οτι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλές. Σημειωτέον ότι την ίδια μέρα ο κύριος Πάγκαλος δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ότι πρέπει "να πιστεύουμε πάντα ό,τι λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος"... Συμπέρασμα, οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον "ψεύτη" είναι "καλές".
  • Οι Αμερικανοί πρέπει να αφήσουν τους λαούς της περιοχής στην ησυχία τους. Δεν το λέμε εμείς. Ο κύριος Πάγκαλος το είπε. Ο ίδιος που είπε, επίσης, ότι πρέπει να πιστεύουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που, με τη σειρά του, μας είπε ότι οι σχέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ είναι καλές. Συμπέρασμα: Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους "ψεύτες" που καταδυναστεύουν τους λαούς της περιοχής - όπως λέει ο κ. Πάγκαλος - είναι "καλές"...
  • Οι Αμερικανοί, σε ό,τι αφορά τη στάση τους έναντι του Κυπριακού, κινούνται παρά και ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δεν το λέμε εμείς. Ο κύριος Πάγκαλος το είπε. Ομως ο κύριος Ρέππας - για τον οποίο ο κύριος Πάγκαλος έχει πει ότι πρέπει να πιστεύουμε εκείνα που λέει - είπε ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ είναι καλές. Συμπέρασμα: Οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, που τορπιλίζουν τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, είναι "καλές".

***

Κάπως έτσι έκλεισε ο κύκλος των "λεονταρισμών" της κυβέρνησης, για να ξαναμπούμε στα πελάγη της "ελληνοαμερικανικής φιλίας", με τον αέρα που δίνει στα πανιά της εξάρτησης και της υποτέλειας ένα ακόμα "συγνώμη" απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε ένας ακόμα κύκλος αναζήτησης, από την εγχώρια ολιγαρχία, της αναβάθμισής της, στο πλαίσιο των μικροϊμπεριαλιστικών μεγαλοϊδεατισμών της στην περιοχή. Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία των κινδύνων, που εγκυμονεί για το λαό και τη χώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στο αμερικανοΝΑΤΟικό άρμα.

***

Για τη χώρα μας, για το λαό μας, η κυριαρχία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, επί της Ελλάδας, πρέπει, πράγματι, να αποτελέσει μια ιστορική παρένθεση. Θα το καταφέρει, αργά ή γρήγορα, ο αγώνας αυτού του τόπου να διαφεντεύει ο ίδιος το μέλλον του. Και τότε, μαζί με αυτήν την παρένθεση που θα πεταχτεί στα σκουπίδια της ιστορίας, μαζί της θα πεταχτούν οι ραγιάδες, οι μαριονέτες και οι συνεργάτες των ΗΠΑ, με τους οποίους η κυβέρνηση έχει "καλές" σχέσεις...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ