Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ποιος αποφάσισε για τους "S-300";

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Αθήνα και Λευκωσία καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να εμφανίσουν μια εικόνα "άψογης συνεργασίας" και "ταυτότητας απόψεων". Η προσπάθεια που απαιτείται, μάλιστα, πολλαπλασιάζεται όσο οι αμερικανοΝΑΤΟικές πιέσεις για το θέμα των ρωσικών πυραύλων κλιμακώνονται, δημιουργώντας στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση "τάσεις" για "καταμερισμό ευθυνών".

Χτες η Λευκωσία θέλησε να υπογραμμίσει ότι είχε ενημερωθεί προκαταρκτικά για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, και Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, καθώς και του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε: "Είχα προκαταρκτική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη", και σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε "τακτική επαφή" με την κυβέρνηση της Ελλάδας σχετικά με το Κυπριακό.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, κατέβαλε και αυτός την ίδια προσπάθεια για να αναδείξει την "αγαστή συνεργασία" Αθήνας και Λευκωσίας, απέφυγε όμως να αποδεχτεί την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της αγοράς των "S-300", όπως προχτές επιχείρησε να υπενθυμίσει ο Κύπριος συνάδελφός του, λέγοντας πως η απόφαση για τους "S-300" ήταν "κοινή" μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

"Τα θέματα αυτά, είπε ο Δ. Ρέππας, τα οποία έχουν εθνικό χαρακτήρα, αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι τα χειρίζεται η κυπριακή κυβέρνηση μετά από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι γνωστό άλλωστε - κατ' επανάληψη έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις - ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι ευθυγραμμισμένες στους χειρισμούς που αφορούν το μεγάλο εθνικό θέμα".

  • Με δήλωσή του ο Αν. Πεπονής, αφού σημειώνει ότι καλώς η κυβέρνηση αντέδρασε στις δηλώσεις των Αμερικανών για την Κύπρο, επικρίνει το ύφος του Θ. Πάγκαλου και αναφέρει με νόημα, ότι ελπίζει οι κυβερνώντες να είχαν λάβει υπόψη τους όλα τα δεδομένα όταν αποφάσιζαν την προμήθεια των "S-300" και πως δε θα υπάρξει προσχηματική, πλέον, υποχώρηση. Η παρέμβαση Πεπονή αναζωπύρωσε χτες εκτιμήσεις ότι στο πρόσωπό του η "εσωκομματική αντιπολίτευση" θα υποδείξει αντίπαλο του Κ. Σημίτη στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ