ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε πύρινο κλοιό ολόκληρη η χώρα

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Πελοπόννησος και η Εύβοια. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε χτες το απόγευμα ο νομός Μεσσηνίας,που καίγεται από άκρο σε άκρο. Στις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε η φωτιά στην περιοχή του Μελιγαλά και μέχρι χτες το βράδυ ήταν ανεξέλεγκτη, καθώς στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Το απόγευμα απειλήθηκε το χωριό Ανθούσα,που δεν εκκενώθηκε την τελευταία στιγμή.

Ο Ταϋγετος έγινε στόχος των εμπρηστών για δεύτερη βδομάδα, η φωτιά που ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι και μέχρι χθες το απόγευμα έκαιγε ανεξέλεγκτα έλατα και πεύκα, απείλησε τα χωριά Αρτεμισία,Λαδά,Πηγές και Αλαγονία με αποτέλεσμα να εκκενωθούν. Στην περιοχή βρίσκονταν δεκατρία οχήματα της πυροσβεστικής με σαράντα άνδρες και δύο αεροπλάνα τύπου "Πεζετέλ".

Στην πύρινη λαίλαπα παραδόθηκε χτες το απόγευμα και το Γύθειο.Με δύο μέτωπα πυρκαγιών, το Γύθειο καιγόταν από άκρο σε άκρο. Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε στις δύο το μεσημέρι στην είσοδο του Γυθείου με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η είσοδος στην πόλη, ενώ το άλλο μέτωπο που ξεκίνησε στις τρεις το μεσημέρι βρισκόταν στα χωριά Σκουτάρι και Τσερόβας που παραλίγο να εκκενωθούν. Η φωτιά μέχρι αργά το απόγευμα έκαιγε αγροτοδασικές εκτάσεις, ενώ τα επτά οχήματα της πυροσβεστικής ήταν πολύ λίγα για την κατάσβεσή της.

Ανεξέλεγκτη ήταν και η φωτιά στα χωριά Νεμούτα και Ξηρόκαμπο,στα όρια των Νομών Ηλείας και Αρκαδίας.Η κατάσταση μέχρι χτες το βράδυ ήταν πολύ κρίσιμη, καθώς η φωτιά έκαιγε πευκοδάση, ενώ ήταν συνεχώς κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Δύο μέρες καίγεται η περιοχή της Επιδαύρου.Στην περιοχή Ακρον,μέχρι χτες το βράδυ καίγονταν δασικές εκτάσεις, στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 12 οχήματα της πυροσβεστικής με 35 άνδρες.

Ακόμα μία μέρα καίγεται και η Εύβοια.Στις 1.45 μ.μ. ξεκίνησε η φωτιά στη Ριτσώνα κοντά στη Χαλκίδα, που μέχρι αργά χθες το απόγευμα έκαιγε δασικές εκτάσεις. Επίσης δασικές εκτάσεις καίγονταν, από τις 4.30 το απόγευμα, στις περιοχές Κοντοδεσπότι και Βέρτουρα.Επίσης στη νότια Εύβοια καίγονταν οι περιοχές Λέπουρα και Στήρα,αλλά και στην παραλία Αυλίδας, στην περιοχή Μόρφα.

Φωτιά είχαμε και στο Ρέθυμνο, στην επαρχία Αγ. Βασιλείου. Εκδηλώθηκε στις πέντε το απόγευμα, ενώ στις οχτώ το βράδυ είχε σβηστεί, έχοντας κάψει δέκα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Να "πετροβολήσουμε" τους υπεύθυνους!

Ο Χρήστος Μέντζος μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) δήλωσε στο "Ρ": "Οταν το περιβάλλον, τα δάση, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι παραλίες εντάσσονται στη λειτουργία της αγοράς, τότε εύκολα "απαλλοτριώνονται" για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, που ασκεί - μέσω των διατεταγμένων κυβερνητικών υπαλλήλων του - την εξουσία. Μόνο όταν οι εργαζόμενοι, ο λαός πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, δεν ισχύουν τέτοιου είδους "απαλλοτριώσεις".

"Δεν πρέπει απλά να αγανακτήσουμε, συνέχισε ο Χρ. Μέντζος. Πρέπει να συγκρουστούμε. Να "πετροβολήσουμε" τους υπεύθυνους της καταστροφής. Της σχεδιασμένης εδώ και καιρό καταστροφής, που στοχεύει να αναθερμάνει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Τα Σπάτα, το αεροδρόμιο, η Σταυρού - Ελευσίνας, ο αντιπεριβαλλοντικός αυτός σχεδιασμός που επιβλήθηκε από τις ξένες πολυεθνικές, προδιαγράφει την οικιστική "ανάπτυξη" της Βόρειας Αττικής και το θάνατο από ασφυξία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Ηρθε η ώρα να αντιδράσουμε απέναντι στα σχέδια των εμπνευστών δασοκτόνων νόμων και εκείνων που ακόμα τους παρέχουν τη δυνατότητα να ασκούν εξουσία".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Χ. Κουρμαδιάς, επισήμανε: "Η κατάσταση είναι απογοητευτική, τραγική, απαράδεκτη. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τη μεγάλη θλίψη και στεναχώρια. Ηταν η τελική βολή. Καίγονται τα πάντα! Το κομμάτι της Αττικής είναι πνιγμένο μέσα στην καπνίλα. Απαράδεκτες καταστάσεις που συμβαίνουν για πρώτη φορά. Κατά τη γνώμη μας υπάρχει και έλλειψη παρουσίας δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Ισως είναι χιλιάδες οι πυρκαγιές, αλλά αυτή τη στιγμή καίγονται τα πάντα. Πρέπει να καταγγελθούν οι προσπάθειες για αποχαρακτηρισμούς των δασικών εκτάσεων και η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους που αποδέχτηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και με την οποία καταργεί τις ζώνες προστασίας που θεσμοθετήθηκαν το 1989 για την προστασία του Πεντελικού. Η πρόταση αυτή έγινε αμέσως αποδεκτή, με σκοπό να μπορούν να χτίσουν οι 30 συνεταιρισμοί που βρίσκονται στο Πεντελικό όρος. Είναι προφανέστατο το σαμποτάζ που συμβαίνει. Οι εμπρησμοί είναι στημένοι και συνειδητοί. Το σημερινό ήταν το τελειωτικό χτύπημα".

ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΚΑΡΒΟΥΝΟ
Τ' απομεινάρια μιας εμπρηστικής πολιτικής!

Η μυρωδιά του καμένου είναι παντού αισθητή. Δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες έγιναν στάχτη μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. Μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα, ένα πανέμορφο δάσος μετατράπηκε σε "κρανίου τόπο".

Το μόνο που σώθηκε; "Οχι άλλη φωτιά σε δάσος. Οχι άλλο χαμένο πράσινο. Κοινότητα Ανθούσας". Η ταμπέλα αυτή είναι αναρτημένη, σε μια περιοχή που είναι περικυκλωμένη από στάχτη χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών...

Η πύρινη λαίλαπα συνέχισε και χτες το καταστροφικό της έργο, κάνοντας μέσα σε δύο μέρες στάχτη και τους τελευταίους πνεύμονες πράσινου της Αττικής, παρά την επέμβαση της Πυροσβεστικής και αρκετών στρατιωτών. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιμένει: "Οι φωτιές αντιμετωπίζονται αποφασιστικά". Οι 300 πυροσβέστες με τα 55 οχήματα, τα τρία αεροπλάνα και τα δύο ελικόπτερα τύπου"Σινούκ", βρίσκονται από χτες στη μάχη με τις φλόγες.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στον οικισμό της Ανθούσας μετά τη χτεσινή πυρκαγιά. Η φωτιά ξέσπασε στις 11.30 το πρωί και μέσα σε λίγα λεπτά αναπτύχθηκαν και άλλα μέτωπα, με αποτέλεσμα να κυκλωθεί το χωριό. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι, κάνουν λόγο για εμπρησμό. Ωστόσο, ο οικισμός εκκενώθηκε έγκαιρα, χάρη στην προσπάθεια των πιο ψύχραιμων. Οι καταστροφές, παρ' όλα αυτά, είναι ανυπολόγιστες. Δύο εθελοντές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με ελαφριά εγκαύματα, ενώ πάνω από δέκα σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Οι κάτοικοι, με φτυάρια, κλαδιά δέντρων, κουβάδες με νερό, και λάστιχα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να μειώσουν την καταστροφή. Αλλοι, βρίσκονται σε κατάσταση υστερίας, βλέποντας την περιουσία τους να χάνεται κάτω από τις "πύρινες γλώσσες". Οι κήποι πολλών σπιτιών καταστράφηκαν ολοσχερώς, και μόνο μερικές αδέσποτες γάτες περπατούσαν ανάμεσα στα καμένα. Ενα τεχνικό γραφείο στο κέντρο του οικισμού διαλύθηκε ολοσχερώς. Ενας σωρός από σίδερα και μπετό έχει πάρει τη θέση του.

Τα αεροπλάνα της πυροσβεστικής ήταν αδύνατον να κάνουν ρίψεις νερού, εφόσον η φωτιά βρίσκονταν μέσα στα σπίτια. Η κατάσταση στην περιοχή γίνεται ακόμη πιο τραγική απ' τη στιγμή που σε μερικά σπίτια δεν υπάρχει νερό, ενώ το ρεύμα - όπως μας είπαν οι κάτοικοι - είχε κοπεί από νωρίς το πρωί.

Νέα Μάκρη και Διόνυσος

Σημαντικές είναι οι καταστροφές και στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μάκρης. Εκεί, στον οικισμό της Βιθυνίας,χιλιάδες στρέμματα του δάσους, έγιναν στάχτη. Οι πυροσβέστες - με τις ελάχιστες δυνάμεις τους - με τη βοήθεια αρκετών φαντάρων από τον Αυλώνα, κατάφεραν, με τη βοήθεια του ανέμου, να αποσοβήσουν το μοιραίο. Ετσι, η φωτιά μέχρι αργά το απόγευμα ήταν υπό μερικό έλεγχο.

Οι μικρές και μεγάλες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Διονύσου μέχρι και σήμερα συνεχίζονταν, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ελάχιστων πυροσβεστών. Ταυτόχρονα, το ελικόπτερο τύπου "Σινούκ", προσπαθούσε με τις ρίψεις του, να περιορίσει την πύρινη λαίλαπα.

Στάχτη κι ο Γέρακας

Και στο Γέρακα, όταν η φωτιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι και επί ώρες έκαιγε ανεξέλεγκτα, η πυροσβεστική υπηρεσία απουσίαζε. Δεκάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, η φωτιά μπήκε μέσα στα σπίτια, ένα λυόμενο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες κάηκε στην περιοχή Γαργηττός και ολόκληρη η περιοχή κινδύνευσε, όταν η φωτιά έκαιγε για ώρες μια αποθήκη ξυλείας, η οποία βρισκόταν μερικά μέτρα πιο πέρα από ένα βενζινάδικο στην οδό Αναπαύσεως.

"Εχουμε καλέσει την Πυροσβεστική από τις 2 το μεσημέρι που παρουσιάστηκε η φωτιά στη διπλανή αποθήκη, αλλά δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα", είπε αγανακτισμένος ο Δάβαλης Γιάννης,ιδιοκτήτης του βενζινάδικου. Και συνεχίζει: "Ηρθαν οι κάτοικοι από τα γύρω σπίτια και όλοι μαζί με κουβάδες και το λάστιχο, προσπαθούμε να κρατήσουμε τη φωτιά σε απόσταση".

Ο Ανδρέας Καλακαλάς,κάτοικος της περιοχής, υπογράμμισε: "κάηκαν τόσα σπίτια και δε φάνηκε ούτε ένα όχημα της πυροσβεστικής. Η παρουσία και η βοήθεια της πολιτείας είναι ανύπαρκτη. Δεν μπήκαν στον κόπο ούτε καν να μας ειδοποιήσουν, να μας ενημερώσουν για το πού βρίσκεται η φωτιά".

"Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Τα στρέμματα, τα σπίτια και οι ζωές που χάθηκαν, αυτές τις μέρες, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν σε αυτό τον τόπο", επισήμανε ο Γιώργος Αστεριάδης.

Το ίδιο αγανακτισμένος ο Νικήτας Ανδρέου,του οποίου το σπίτι κάηκε, συμπλήρωσε: "Είδα το σπίτι μου να λαμπαδιάζει χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτα. Θα "ενδιαφερθούν" για μας, όταν θα πλησιάσουν οι εκλογές, για να μας υποσχεθούν, για να μας κοροϊδέψουν. Ομως εμείς, ήδη τους έχουμε ξεγράψει, τους έχουμε ξεχάσει".

Το πρατήριο βενζίνης σώθηκε την τελευταία στιγμή από τις φλόγες, όταν ένα βυτιοφόρο του δήμου Βριλησσίων και μιας ιδιωτικής εταιρίας έσβησαν τη φωτιά.

Στις φλόγες το Λαγονήσι

Στις φλόγες παραδόθηκαν οι περιοχές του Αγ. Παντελεήμονα, Μελισσουργού, Θαμπουρνιάς και Σπέλιζας, στο Ανω Λαγονήσι,όπου έφτασε χτες το πρωί η φωτιά, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας στην Κερατέα.Η φωτιά είχε "καλύψει" όλη τη δασική έκταση από το 42ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου μέχρι και το 39ο, ενώ έφτασε μέχρι και την παραλία, στο Ανω Λαγονήσι, περνώντας μέσα από τα σπίτια, χωρίς ευτυχώς να τα κάψει. Περίπου στις 7 το απόγευμα, η φωτιά είχε σβήσει, ωστόσο υπήρχαν διάσπαρτες μικρές εστίες και ελλόχευε ο κίνδυνος αναζωπύρωσής της. Η καταστροφή είχε συντελεστεί. Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, κυρίως θάμνοι και χωράφια με ελιές.

Η εικόνα που παρουσίαζαν χτες οι παραπάνω περιοχές στο Ανω Λαγονήσι ήταν τραγική. Συνεργεία προσπαθούσαν να γεμίζουν δεξαμενές με νερό, για τη νύχτα που ερχόταν. Πολλές κολόνες της ΔΕΗ είχαν καεί και συνεργεία δούλευαν για την αποκατάστασή τους. Η φωτιά είχε περάσει δίπλα από τα σπίτια, ενώ είχε φτάσει μέχρι και τις αυλές πολλών απ' αυτά. Ελαιώνες, θάμνοι, χωράφια, καταστράφηκαν. Ο κόσμος ήταν στο δρόμο με κουβάδες και λάστιχα για να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα. Μάλιστα στη Σπέλιζα απειλήθηκε το μοναστήρι του Αγ. Φανουρίου και ένα μικρότερο.

Απειλητικά "κατέβαινε" χτες το απόγευμα προς τα σπίτια της περιοχής Τραμπουρνιά η φωτιά, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει σε απόσταση μόλις πενήντα μέτρων απ' αυτά. Κι εδώ, οι κάτοικοι ήταν σε εγρήγορση, με τα λάστιχα στο χέρι... περιμένοντας τη φωτιά. Περίπου στις οχτώ το βράδυ η φωτιά που κατέβαινε προς τα σπίτια είχε τεθεί υπό έλεγχο, ενώ συνέχισε το έργο της προς το βουνό, 500 μέτρα περίπου πάνω από τη λεωφόρο Αναβύσσου. Κι αυτό γιατί ο αέρας κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση από το σημείο που βρίσκονταν τα σπίτια. Πάντως δε γλίτωσαν κάποιες αποθήκες και λυόμενα - σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία πέντε στον αριθμό.

Στάχτη τα όνειρα

Ελειπαν κάποιες μικροδουλιές για να τελειώσει το σπίτι του Ι. Παπαβραμίδη,κάτοικου Γερμανίας, που το έστησε στην περιοχή Μονής Πετράκη, για να περνά τα καλοκαίρια στην πατρίδα του. Η φωτιά της Πεντέλης έκανε το όνειρό του στάχτη. "Τώρα πια πώς να ξανάρθουμε και γιατί", μονολογούσε.

Τη μάχη με τη φωτιά την έδωσαν ολομόναχοι αφού δεν υπήρχε δρόμος για να καταφέρει το όχημα της πυροσβεστικής να φτάσει μέχρι εκεί. Μάλιστα ο γιος του Αλκης στην προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά περικυκλώθηκε από τις φλόγες και κάηκε στην πλάτη, ευτυχώς, όχι σοβαρά.

Από τη φωτιά δε γλίτωσε τίποτα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων μέσα σε οχτώ λεπτά η φωτιά είχε απλωθεί στην πλαγιά και έφτασε μέχρι τα σπίτια τους. Ενα σπίτι στην περιοχή Κορτζέζα,Παλιάς Πεντέλης, καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ κάποιο άλλο το έσωσαν οι συκιές και το πηγάδι της αυλής. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν και άλλα σπίτια της περιοχής. Οπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, 25 πεύκα που είχαν πέσει τον χειμώνα από το χιόνι, βρίσκονταν ακόμα στη μέση του δασικού δρόμου, παρόλο που υπάρχουν αιτήσεις στο δασαρχείο για να κοπούν.

Στην περιοχή Τσουκέικα στην Καλλιθέα, οι κάτοικοι βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν επικίνδυνα καλούσαν σε βοήθεια τα άδεια από νερό οχήματα της πυροσβεστικής, ή με οποιονδήποτε τρόπο προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Οπως είπε ο Κ. Χατζιδάκης,που το σπίτι του είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες: "Από τις 11 το πρωί, βλέπαμε τη φωτιά να πλησιάζει και παρακαλούσαμε να σταματήσει ο άνεμος. Η πολιτεία μάς άφησε για άλλη μια φορά στο έλεος του Θεού".

Σπίτια, δέντρα, αποθήκες. Ολα "στην πυρά" της κυβέρνησης

Κάτοικοι και στρατιώτες, με ό,τι μέσα διαθέτουν, προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά στη Βιθυνία της Ν. Μάκρης

Τίποτα δεν άφησε όρθιο στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα, στην Ανθούσα

Ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος πραγματοποιήθηκαν χτες σε πολλές περιοχές της Αττικής, εξαιτίας της ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών από τις πυρκαγιές στη γραμμή υπερυψηλής τάσης που περνάει από την Ανθούσα, συνδέοντας τους σταθμούς της Παλλήνης και του Αγίου Στεφάνου.

Η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της, αποδίδει τις διακοπές αποκλειστικά στις πυρκαγιές, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδείνωσης των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, ανάλογα με την εξέλιξη των πυρκαγιών. Οπως διευκρινίζει, οι πυρκαγιές όταν πλησιάζουν τους πυλώνες του δικτύου υψηλής και υπερυψηλής τάσης προκαλούν στιγμιαία σφάλματα, οφειλόμενα στον ιονισμό του αέρα που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καπνούς. Συνέπεια των σφαλμάτων αυτών είναι οι στιγμιαίες βυθίσεις τάσεως που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών και πολλών ανελκυστήρων, και για το λόγο αυτό συνιστάται ο περιορισμός της χρήσης τους προς αποφυγή εγκλωβισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ