Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις φλόγες το Λαγονήσι

Στις φλόγες παραδόθηκαν οι περιοχές του Αγ. Παντελεήμονα, Μελισσουργού, Θαμπουρνιάς και Σπέλιζας, στο Ανω Λαγονήσι,όπου έφτασε χτες το πρωί η φωτιά, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας στην Κερατέα.Η φωτιά είχε "καλύψει" όλη τη δασική έκταση από το 42ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου μέχρι και το 39ο, ενώ έφτασε μέχρι και την παραλία, στο Ανω Λαγονήσι, περνώντας μέσα από τα σπίτια, χωρίς ευτυχώς να τα κάψει. Περίπου στις 7 το απόγευμα, η φωτιά είχε σβήσει, ωστόσο υπήρχαν διάσπαρτες μικρές εστίες και ελλόχευε ο κίνδυνος αναζωπύρωσής της. Η καταστροφή είχε συντελεστεί. Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, κυρίως θάμνοι και χωράφια με ελιές.

Η εικόνα που παρουσίαζαν χτες οι παραπάνω περιοχές στο Ανω Λαγονήσι ήταν τραγική. Συνεργεία προσπαθούσαν να γεμίζουν δεξαμενές με νερό, για τη νύχτα που ερχόταν. Πολλές κολόνες της ΔΕΗ είχαν καεί και συνεργεία δούλευαν για την αποκατάστασή τους. Η φωτιά είχε περάσει δίπλα από τα σπίτια, ενώ είχε φτάσει μέχρι και τις αυλές πολλών απ' αυτά. Ελαιώνες, θάμνοι, χωράφια, καταστράφηκαν. Ο κόσμος ήταν στο δρόμο με κουβάδες και λάστιχα για να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα. Μάλιστα στη Σπέλιζα απειλήθηκε το μοναστήρι του Αγ. Φανουρίου και ένα μικρότερο.

Απειλητικά "κατέβαινε" χτες το απόγευμα προς τα σπίτια της περιοχής Τραμπουρνιά η φωτιά, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει σε απόσταση μόλις πενήντα μέτρων απ' αυτά. Κι εδώ, οι κάτοικοι ήταν σε εγρήγορση, με τα λάστιχα στο χέρι... περιμένοντας τη φωτιά. Περίπου στις οχτώ το βράδυ η φωτιά που κατέβαινε προς τα σπίτια είχε τεθεί υπό έλεγχο, ενώ συνέχισε το έργο της προς το βουνό, 500 μέτρα περίπου πάνω από τη λεωφόρο Αναβύσσου. Κι αυτό γιατί ο αέρας κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση από το σημείο που βρίσκονταν τα σπίτια. Πάντως δε γλίτωσαν κάποιες αποθήκες και λυόμενα - σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία πέντε στον αριθμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ