Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΣΕΡΡΩΝ
Επικίνδυνο πτηνοτροφείο

Φρένο στην ασύδοτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία λειτουργία του πτηνοσφαγείου που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Νιγρίτας με την Κοινότητα Φλάμπουρο Σερρών, καλούνται να βάλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο πτηνοσφαγείο, ιδιοκτησίας Ν. Βλαδίκα,λειτουργεί στην περιοχή εδώ και τρία χρόνια. Ενώ έχει βιολογικό καθαρισμό, δεν τον λειτουργεί πάντα, με αποτέλεσμα τα νερά που χρησιμοποιούνται για την πλύση των πουλερικών και των εντοσθίων τους, πολλές φορές, να ρίχνονται χωρίς επεξεργασία σε αποστραγγιστικό κανάλι, δίπλα στην κοινότητα, όπου έχουν δημιουργήσει μια μόνιμη εστία μόλυνσης. Πιο οξυμένο εμφανίζεται, όμως, το πρόβλημα με τα στερεά απόβλητα του εργοστασίου. Τα υπολείμματα των πτηνών που δεν οδηγούνται στην εμπορία, εδώ και ένα χρόνο, πετιούνται στη χωματερή της Νιγρίτας, που βρίσκεται κοντά στην Κοινότητα Φλάμπουρου. Με βάση τη μελέτη που υποβλήθηκε για την έγκριση λειτουργίας του εργοστασίου, τα στερεά απόβλητα θα οδηγούνταν στην ΚΡΕΣΕΡ, κάτι που το τελευταίο διάστημα δε συμβαίνει, για αδιευκρίνιστους λόγους. Η ανοιχτή χωματερή και τα στάσιμα μολυσμένα νερά σήμερα καθιστούν υπαρκτό τον κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών στην ευρύτερη περιοχή. Ηδη, ο τόπος θυμίζει θάλαμο αερίων. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κοινότητας Φλάμπουρο Θ. Σίσκος,"οι κάτοικοι του χωριού δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, ούτε και να σταθούν στις αυλές τους. Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, η κατάσταση είναι αφόρητη. Εκτός όμως από την έντονη δυσοσμία, όλο το χωριό μας έχει γεμίσει με πούπουλα που έχουν πεταχτεί στη χωματερή, όμως, λόγω του αέρα, διασκορπίστηκαν σε όλη την περιοχή".

Πολλές φορές, τόσο η κοινότητα, όσο και ο Δήμος Νιγρίτας έχουν κάνει συστάσεις στην επιχείρηση, ώστε να λειτουργεί το βιολογικό καθαρισμό και να μην πετά στη χωματερή τα απόβλητα του σφαγείου. Δυστυχώς όμως, η επιχείρηση έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, κάθε παρέμβαση και κάθε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Την περασμένη βδομάδα, υπάλληλοι του Τμήματος Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Σερρών επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις και έκαναν τον απαιτούμενο έλεγχο. Οπως είπε στο "Ρ" ο κ. Γρηγοριάδης, "διαπιστώθηκε ότι εκείνη την ημέρα λειτουργούσε ο βιολογικός καθαρισμός, όμως στο επόμενο διάστημα θα ληφθούν δείγματα των υγρών αποβλήτων από το σημείο όπου καταλήγουν, προκειμένου να ελεγχθεί αν πληρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβλέπονται από τη νομοθεσία". Επίσης, το Τμήμα Εποπτών Δημόσιας Υγείας με έγγραφό του θα απευθυνθεί στο Κέντρο Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος, προκειμένου να ελεγχθεί εκ νέου η επιχείρηση και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.

Ερώτηση για το θέμα έχουν καταθέσει από τον περσινό Αύγουστο στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Ν. Γκατζής,όμως ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ