ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Χρεοκοπεί το δήμο ο Χρ. Καφφές

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου της "Συνεργασίας για τη Λάρισα", Τ. Σκυλλάκου για τη δεινή οικονομική κατάσταση του δήμου και προτάσεις για το ξεπέρασμά της

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται ο δήμος Λάρισας, κατήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Τ. Σκυλλάκος, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας.Η ευθύνη γι' αυτή την οδυνηρή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος - τόνισε - βαρύνει τον δήμαρχο, Χρ. Καφφέ και τη Δημοτική Αρχή, που όχι μόνον δε διεκδικούν, ως όφειλαν, πόρους από το κράτος, αλλά, ταυτόχρονα, επιδίδονται σε υπερβολικό δανεισμό και μάλιστα από ιδιωτικές τράπεζες, για να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα", ενώ γίνεται σπατάλη του δημοτικού χρήματος, με πολυέξοδες δημόσιες σχέσεις, υπερβολική αύξηση των λειτουργικών εξόδων, ρουσφετολογικές και άσκοπες προσλήψεις, έργα βιτρίνας και άλλα.

Ο Τ. Σκυλλάκος ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τα οικονομικά του δήμου:

  • Το έλλειμμα που θα παραδώσει η Δημοτική Αρχή το 1999 στη νέα που θα εκλεγεί, ανέρχεται στα 2 δισ. δραχμές, για δαπάνες παρελθόντων ετών.
  • Ο δανεισμός στην τριετία θα ξεπεράσει τα 3 τρισ. δραχμές, από τα οποία το 1,5 δισ. δραχμές αντλήθηκαν από ιδιωτικές τράπεζες και μάλιστα για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη τριετία, της δημαρχίας Λαμπρούλη, ο δήμος είχε δανειστεί συνολικά 800 εκατομμύρια δραχμές από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αποκλειστικά για έργα και εξοπλισμό και τότε ο Χρ. Καφφές εκτόξευσε κατηγορίες για υπερβολικό δανεισμό.
  • Οι παράνομες παρακρατήσεις πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση, στερούν από τον δήμο Λάρισας 10 δισ. δραχμές περίπου.

Φυσικά, όπως τόνισε ο Τ. Σκυλλάκος, η Δημοτική Αρχή του Χρ. Καφφέ επιχείρησε να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες του δήμου, καταφεύγοντας σε ληστρική επιδρομή εναντίον των δημοτών. Ετσι προχώρησε σε:

  • Τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών, καθιστώντας τη Λάρισα την ακριβότερη πόλη στην Ελλάδα.
  • Επιβολή του τέλους Ακίνητης Περιουσίας αναδρομικά.
  • Εφαρμογή της ανταποδοτικότητας, φτάνοντας στο σημείο να επιβάλλει αντίτιμο για την άθληση της νεολαίας, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, αύξηση των διδάκτρων στους δημοτικούς οργανισμούς (στο Ωδείο αυτή η αύξηση ξεπέρασε το 70%) και άλλα.
  • Ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών.
  • Ανάληψη αρμοδιοτήτων του κράτους για κοινωνικές υπηρεσίες Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας, το κόστος των οποίων φορτώθηκε ο δήμος, φτάνοντας στο σημείο να επιχορηγεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και άλλα.Ο Τ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι η "Συνεργασία για τη Λάρισα" έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που προβλέπει:
  • Διεκδίκηση από την κυβέρνηση των παρακρατημένων πόρων, άτοκα δάνεια αν χρειαστεί, αγώνας για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.
  • Επανεξέταση όλων των δαπανών του δήμου από μηδενική βάση, περιορισμός των λειτουργικών δαπανών, διεκδίκηση του δικαιώματος για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Ενταξη έργων σε Προγράμματα Δημοσίων επενδύσεων ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του χρέους από τα άλλα έσοδα του δήμου.
  • Ιεράρχηση των στόχων και αποτελεσματική οργάνωση της δουλιάς του δυναμικού του δήμου.

"Πιστεύουμε - κατέληξε - ότι μ' αυτά τα μέτρα θ' αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση, υποσχόμενοι ταυτόχρονα ότι δε θ' αυξήσουμε, σε καμία περίπτωση, τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας και θ' αντιδράσουμε στην επιβολή νέων φόρων στους δημότες".

... Και σκάνδαλα

Χαρακτηριστικό για το πώς διαχειρίζεται ο δήμαρχος, Χρ. Καφφές, το δημοτικό χρήμα ήταν το σκανδαλώδες παράδειγμα που ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Χρ. Χαλκιάς,Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας και μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΛ).

Η Δημοτική Αρχή - χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου - δανείστηκε από την ΔΕΥΑΛ 350 εκατομμύρια δραχμές για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Ο δανεισμός αυτός ήταν παράνομος, καθότι η επιχείρηση δεν είχε τα κέρδη που έπρεπε για να δανείσει και για το θέμα επενέβη αντιεισαγγελέας και εισαγγελέας και γίνονται ανακρίσεις. Ταυτόχρονα, όμως - κι αυτό είναι το πιο σκανδαλώδες - η ΔΕΥΑΛ, στην οποία πρόεδρος είναι ο δήμαρχος, έδωσε άλλα 88 εκατομμύρια δραχμές απευθείας σε εργολάβο για να κατασκευάσει ένα σιντριβάνι στη συνοικία της Νεάπολης και μάλιστα "ντούκου" και ένα χρόνο πριν αρχίσουν οι εργασίες του έργου βιτρίνας! Να σημειωθεί δε ότι ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει και όλα τ' άλλα σιντριβάνια που... πλημμύρισαν τη Λάρισα...

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τ. Σκυλλάκος κατήγγειλε, επίσης, την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας που φιλοξενούσε 46 παιδιά, τα οποία θα μεταφερθούν εκτός νομού και να ξεπουλήσει τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Κατηγόρησεδε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν αντέδρασε σ' αυτή την απόφαση.

ΗΛΠΑΠ
Αθλιότητες κυβερνητικού συνδικαλισμού

Πλειοδότησαν σε αντικυβερνητικές κορόνες, κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση επέλεξε σκόπιμα "τη μέθοδο του σαλαμιού" στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, για να αποτρέψει το κοινό μέτωπο των εργαζομένων, χαρακτήρισαν ως "εντελώς απαράδεκτο" το νέο κανονισμό εργασίας, δεσμεύτηκαν ότι επ' αυτού δε συζητούν λέξη, εκτός αν... και στο διά ταύτα, πρότειναν "αντίσταση από έναν - έναν ξεχωριστά"!

Βέβαια, οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν δεν αφορούσαν την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής ξεπουλήματος και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά για τον τρόπο που επιχειρείται η εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Ολα τα παραπάνω διέπραξαν χτες κυβερνητικοί συνδικαλιστές στον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), συνεπικουρούμενοι από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, μιλώντας σε ενημερωτική συγκέντρωση των εργαζομένων, όπως εξελίχθηκε, τελικά, η προγραμματισμένη γενική συνέλευση του κλάδου, λόγω έλλειψης απαρτίας. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία στην ηγεσία της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) υποχρεώθηκε στη σύγκληση γενικής συνέλευσης μετά από πιέσεις της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) και υπό το βάρος του νέου αντεργατικού κανονισμού που κοινοποίησε η διοίκηση του ΗΛΠΑΠ. Ωστόσο, φρόντισαν με τον τρόπο τους να την υπονομεύσουν, αφού δε φιλοτιμήθηκαν να τοιχοκολλήσουν στους χώρους δουλιάς τη σχετική ανακοίνωση!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Θ. Κορδός,παρά τις αντικυβερνητικές κορόνες, επί της ουσίας, διατύπωσε τη διαφωνία του με τον τρόπο που επιχειρεί να περάσει τα μέτρα της η κυβέρνηση και όχι με την πολιτική που εφαρμόζει. Υποστήριξε ότι είναι ανέφικτο το κοινό μέτωπο, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ακόμα και για τους εργαζόμενους στον ΗΛΠΑΠ, τα προβλήματα δεν είναι ίδια για όλους! Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Π. Πάτσιος,ενώ και οι δύο κάλεσαν τους εργαζόμενους σε ξεχωριστό αγώνα!

Ο Φωτ. Τριχάς,εκπρόσωπος της ΔΑΣ κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική που έχει στόχο το ξεπούλημα των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Επανέλαβε την πάγια πρόταση της παράταξης, αλλά και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου μέχρι πρόσφατα, για ενιαίο - δημόσιο συγκοινωνιακό φορέα. Καταλήγοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους σε ενωτικό και συντονισμένο αγώνα, για την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

ΓΕΩΤΕΕ
"Κολιγιά" για την καρέκλα του προέδρου

Ολοκληρώθηκαν στη συνεδρίαση της 4/8/98, οι διαδικασίες κατανομής των αξιωμάτων του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του προεδρείου του, η οποία είχε υποστηριχτεί από τα μέλη της ΠΑΣΚ και μερίδα της ΔΑΚΕ.

Μετά από επανειλημμένους κύκλους επαφών, συμφωνήθηκε το μοίρασμα του υπολοίπου της θητείας μεταξύ των παραπάνω, με πρώτο στη θέση του προέδρου το μέλος της ΔΑΚΕ Ζούκατα, πρόσωπο που, κατά τα άλλα, τα μέλη της ΠΑΣΚ ποτέ δε θα ψήφιζαν για πρόεδρο, όπως κατά κόρον δήλωναν.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, ένα νέο, μεγάλης σημασίας, δεδομένο για το ΓΕΩΤΕΕ, εκφράζοντας με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τις κατευθύνσεις της ΠΑΣΚ, που, μετά το στόχο της απομάκρυνσης της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ από το προεδρείο του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, δε δίστασε να προχωρήσει σε συμφωνία με το συγκεκριμένο πρόσωπο και την ομάδα, ψηφίζοντάς το μάλιστα και για πρόεδρο για το μισό χρόνο της θητείας.

Εκπρόσωποι της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ τόνισαν σχετικά πως μετά από όλα τα παραπάνω οι γεωτεχνικοί πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο των δυνάμεων αυτών και υπογράμμισαν ότι οι ίδιοι θα εξακολουθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να προβάλουν στο ΔΣ τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και των γεωτεχνικών.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΦΗΚΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
Να αποδοθεί το δασόκτημα στην κοινότητα

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ

Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Σφηκιάς Ημαθίας, σχετικά με την ιδιοκτησία και εκμετάλλευση του Δασοκτήματος της περιοχής, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Βαγγέλης Μπούτας.

Οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν ότι για το σκοπό αυτό, σύσσωμοι οι κάτοικοι με αποφασιστικές κινητοποιήσεις τους, εδώ και αρκετό καιρό, απέτρεψαν την ξύλευση του δασοκτήματος από τους φερόμενους σαν ιδιοκτήτες. Οι κινητοποιήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, το οποίο έχει ήδη παραιτηθεί, ενώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας ενέκρινε ψήφισμα υπέρ των αιτημάτων των κατοίκων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Με αναγκαστική απαλλοτρίωση (αξιοποιώντας λ. χ. το άρθρο 72 του Ν.998/79) να αποδοθεί το δασόκτημα στην Κοινότητα Σφηκιάς;
  • Να μην γίνουν δικαστικές διώξεις των κατοίκων της περιοχής και των κοινοτικών συμβούλων, που διεκδίκησαν ειρηνικά τα νόμιμα δικαιώματά τους;
Περιοδεία

Περιοδεία στα χωριά Ακροποταμιά, Παχυκάλαμο και Νεοχώρι της Αρτας θα πραγματοποιήσει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Αρτας, Παρασκευή, στις 8.30 το βράδι, στα πλαίσια επαφής και ενημέρωσης του αρτινού λαού. κλιμάκιο της Γραμματείας της ΝΑΣ θα διανέμει τη Διακήρυξη Αρχών της Κίνησης.

Ο Τ. Σκυλλάκος, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ