Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Χρεοκοπεί το δήμο ο Χρ. Καφφές

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου της "Συνεργασίας για τη Λάρισα", Τ. Σκυλλάκου για τη δεινή οικονομική κατάσταση του δήμου και προτάσεις για το ξεπέρασμά της

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται ο δήμος Λάρισας, κατήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Τ. Σκυλλάκος, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας.Η ευθύνη γι' αυτή την οδυνηρή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος - τόνισε - βαρύνει τον δήμαρχο, Χρ. Καφφέ και τη Δημοτική Αρχή, που όχι μόνον δε διεκδικούν, ως όφειλαν, πόρους από το κράτος, αλλά, ταυτόχρονα, επιδίδονται σε υπερβολικό δανεισμό και μάλιστα από ιδιωτικές τράπεζες, για να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα", ενώ γίνεται σπατάλη του δημοτικού χρήματος, με πολυέξοδες δημόσιες σχέσεις, υπερβολική αύξηση των λειτουργικών εξόδων, ρουσφετολογικές και άσκοπες προσλήψεις, έργα βιτρίνας και άλλα.

Ο Τ. Σκυλλάκος ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τα οικονομικά του δήμου:

  • Το έλλειμμα που θα παραδώσει η Δημοτική Αρχή το 1999 στη νέα που θα εκλεγεί, ανέρχεται στα 2 δισ. δραχμές, για δαπάνες παρελθόντων ετών.
  • Ο δανεισμός στην τριετία θα ξεπεράσει τα 3 τρισ. δραχμές, από τα οποία το 1,5 δισ. δραχμές αντλήθηκαν από ιδιωτικές τράπεζες και μάλιστα για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη τριετία, της δημαρχίας Λαμπρούλη, ο δήμος είχε δανειστεί συνολικά 800 εκατομμύρια δραχμές από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αποκλειστικά για έργα και εξοπλισμό και τότε ο Χρ. Καφφές εκτόξευσε κατηγορίες για υπερβολικό δανεισμό.
  • Οι παράνομες παρακρατήσεις πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση, στερούν από τον δήμο Λάρισας 10 δισ. δραχμές περίπου.

Φυσικά, όπως τόνισε ο Τ. Σκυλλάκος, η Δημοτική Αρχή του Χρ. Καφφέ επιχείρησε να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες του δήμου, καταφεύγοντας σε ληστρική επιδρομή εναντίον των δημοτών. Ετσι προχώρησε σε:

  • Τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών, καθιστώντας τη Λάρισα την ακριβότερη πόλη στην Ελλάδα.
  • Επιβολή του τέλους Ακίνητης Περιουσίας αναδρομικά.
  • Εφαρμογή της ανταποδοτικότητας, φτάνοντας στο σημείο να επιβάλλει αντίτιμο για την άθληση της νεολαίας, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, αύξηση των διδάκτρων στους δημοτικούς οργανισμούς (στο Ωδείο αυτή η αύξηση ξεπέρασε το 70%) και άλλα.
  • Ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών.
  • Ανάληψη αρμοδιοτήτων του κράτους για κοινωνικές υπηρεσίες Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας, το κόστος των οποίων φορτώθηκε ο δήμος, φτάνοντας στο σημείο να επιχορηγεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και άλλα.Ο Τ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι η "Συνεργασία για τη Λάρισα" έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που προβλέπει:
  • Διεκδίκηση από την κυβέρνηση των παρακρατημένων πόρων, άτοκα δάνεια αν χρειαστεί, αγώνας για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.
  • Επανεξέταση όλων των δαπανών του δήμου από μηδενική βάση, περιορισμός των λειτουργικών δαπανών, διεκδίκηση του δικαιώματος για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Ενταξη έργων σε Προγράμματα Δημοσίων επενδύσεων ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του χρέους από τα άλλα έσοδα του δήμου.
  • Ιεράρχηση των στόχων και αποτελεσματική οργάνωση της δουλιάς του δυναμικού του δήμου.

"Πιστεύουμε - κατέληξε - ότι μ' αυτά τα μέτρα θ' αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση, υποσχόμενοι ταυτόχρονα ότι δε θ' αυξήσουμε, σε καμία περίπτωση, τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας και θ' αντιδράσουμε στην επιβολή νέων φόρων στους δημότες".

... Και σκάνδαλα

Χαρακτηριστικό για το πώς διαχειρίζεται ο δήμαρχος, Χρ. Καφφές, το δημοτικό χρήμα ήταν το σκανδαλώδες παράδειγμα που ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Χρ. Χαλκιάς,Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας και μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΛ).

Η Δημοτική Αρχή - χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου - δανείστηκε από την ΔΕΥΑΛ 350 εκατομμύρια δραχμές για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Ο δανεισμός αυτός ήταν παράνομος, καθότι η επιχείρηση δεν είχε τα κέρδη που έπρεπε για να δανείσει και για το θέμα επενέβη αντιεισαγγελέας και εισαγγελέας και γίνονται ανακρίσεις. Ταυτόχρονα, όμως - κι αυτό είναι το πιο σκανδαλώδες - η ΔΕΥΑΛ, στην οποία πρόεδρος είναι ο δήμαρχος, έδωσε άλλα 88 εκατομμύρια δραχμές απευθείας σε εργολάβο για να κατασκευάσει ένα σιντριβάνι στη συνοικία της Νεάπολης και μάλιστα "ντούκου" και ένα χρόνο πριν αρχίσουν οι εργασίες του έργου βιτρίνας! Να σημειωθεί δε ότι ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει και όλα τ' άλλα σιντριβάνια που... πλημμύρισαν τη Λάρισα...

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τ. Σκυλλάκος κατήγγειλε, επίσης, την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας που φιλοξενούσε 46 παιδιά, τα οποία θα μεταφερθούν εκτός νομού και να ξεπουλήσει τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Κατηγόρησεδε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν αντέδρασε σ' αυτή την απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ