Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΓΡΑΒΑΛΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Να αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες

- Τι εξυπηρετεί η απόφαση του ΔΣ της Ενωσης να εκχωρήσει το "μάνατζμεντ" στην ΑΤΕ;

- Είναι συνέχεια του σεναρίου, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και εκτελείται από την ΑΤΕ και από τις παρατάξεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μέσα στην "Ομοσπονδία", που στοχεύει στη νέα διάρθρωση της αγροτιάς και του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας. Στοχεύει να βγάλει έξω από τις οικονομικές δραστηριότητες, τους μικρομεσαίους αγρότες. Να φτιάξει συνεταιρισμούς μεγαλοαγροτών. Αυτά που η μικρομεσαία αγροτιά, με θυσίες, κόπους και αίμα, έχτισε τα τελευταία 80 χρόνια με τη δημιουργία του συνεταιριστικού κινήματος και των συνεταιριστικών βιομηχανιών, να περάσουν στα χέρια των λίγων, στα χέρια των ιδιωτών. Η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης απέδειξε πως θεωρεί μονόδρομο την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στους συνεταιρισμούς.

- Ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις σε βάρος των αγροτών από την εφαρμογή της απόφασης εκχώρησης των αρμοδιοτήτων του ΔΣ στο Συμβούλιο Γενικής Διεύθυνσης (ΣΓΔ);

- Η παραχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων των εκλεγμένων οργάνων της Ενωσης, στο ΣΓΔ, για τους μικρομεσαίους παραγωγούς σημαίνει ότι θα βγουν έξω από τις δραστηριότητες της "Ομοσπονδίας". Και αυτό θα γίνει μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών και με τις συμβάσεις προμήθειας προϊόντων, κύρια με τους μεγαλοπαραγωγούς. Γιατί στόχος πλέον δε θα είναι η λειτουργία της Ενωσης σε όφελος των αγροτών, αλλά σε όφελος των ταμείων της ΑΤΕ και των μεγαλοαγροτών, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ για σύγχρονες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Εμείς καταγγείλαμε ότι αυτή η επιλογή θα είναι ο νεκροθάφτης, όχι μόνο της Ομοσπονδίας, αλλά και του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, γιατί πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως πιλότος και για τις υπόλοιπες ενώσεις.

- Τι ρόλο έπαιξαν στις τελευταίες εξελίξεις οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέσα στο ΔΣ της Ενωσης;

- Οι άλλες παρατάξεις, ουσιαστικά, επιβεβαίωσαν ότι αποτελούν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της ΕΕ στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που οδηγεί σε ξεκλήρισμα τη μικρή και μεσαία αγροτιά και σε διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, που είπε πως, εκφράζοντας την πολιτική του κόμματός του για στήριξη των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών, υιοθετεί την πολιτική της ΑΤΕ. Ο πρόεδρος της Ενωσης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, παραδέχτηκε ότι είναι υπέρ του νέου πνεύματος για τους συνεταιρισμούς, μέσα στο οποίο εντάσσεται και η μετοχοποίηση της "Ομοσπονδίας".

- Πώς θα σταθεί απέναντι στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα";

- Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Παρά τη μικρή δύναμη που έχουμε στη Διοίκηση της Ενωσης, θα βγούμε να ενημερώσουμε τους αγρότες, το λαό της Θεσσαλονίκης, τους εργαζόμενους. Θα προχωρήσουμε σε κάθε διαδικασία, για να φρενάρουμε τις αποφάσεις που πήραν και να ανατρέψουμε την πολιτική που εφαρμόζουν οι αγροτοπατέρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ζητάμε να συγκληθεί Γενική Συνέλευση, όπου οι ίδιοι οι αγρότες θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ενωσης και θα αποφασίσουν αν θέλουν το ξεπούλημά της ή ένα συνεταιρισμό που πραγματικά θα στηρίζει το μικρομεσαίο αγρότη, και μια πολιτική στον αγροτικό τομέα σε όφελος των συμφερόντων του λαού και του τόπου.

Α. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «χρεοκοπία» των συνεταιρισμών... (2011-05-07 00:00:00.0)
Πλήγμα για τη μικρομεσαία αγροτιά (2011-04-23 00:00:00.0)
Στο περιθώριο τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών (2004-01-23 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» του «εκσυγχρονισμού» (2000-10-22 00:00:00.0)
«Κλειστόν» για μικρομεσαίους αγρότες και συνεταιρισμούς (2000-07-05 00:00:00.0)
Διαλύουν το συνεταιριστικό κίνημα! (1997-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ