Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πεντέλη ΤΕΛΟΣ!

ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ.Μόνο αυτές οι δυο λέξεις μπορούν να δώσουν την εικόνα της Πεντέλης, χτες. Οι κάτοικοι για ακόμα μια ημέρα θρηνούν το χαμένο δάσος, το ιερό βουνό του Διονύσου, που άλλοτε το καμάρωναν, γιατί τους έδινε ζωή. Τώρα τους απειλεί "πυρπολημένο". Θρηνούν ακόμα για εκείνον που κάηκε ζωντανός μέσα στις φλόγες. Κι αναθεματίζουν κάθε αρμόδιο, κάθε υπεύθυνο για το κακό. Την καταστροφή!

Για ακόμα μια φορά η Πεντέλη έγινε στόχος εμπρηστών. Οι υποθέσεις ότι η χτεσινή φωτιά ήταν αναζωπύρωση κάποιας παλιότερης εστίας, καταρρίπτονται από μαρτυρίες κατοίκων, που γύρω στις 9 το πρωί είδαν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία να ξεκινούν νέες φωτιές, πίσω από το Αστεροσκοπείο,πάνω από τηΜονή Πεντέλης,πίσω από το νοσοκομείο του ΠΙΚΠΑ και ακόμα μία δυτικά του ΠΙΚΠΑ προς την περιοχή του Γέρακα.

Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 350 πυροσβέστες, 55 οχήματα της Πυροσβεστικής, δύο αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα τύπου Σινούκ, 500 στρατιώτες και αρκετές υδροφόρες δήμων της Αττικής.

Ωρα 11 - πλατεία της Πεντέλης.Η φωτιά ήταν στην κορύφωσή της. Ο άνεμος φυσούσε από κάθε κατεύθυνση. Απέναντι από το κτίριο της Κοινότητας, καίγονταν δύο βιοτεχνίες, ενώ ένα ακόμα μέτωπο υπήρχε στο πλάι της. Η ατμόσφαιρα ήταν εφιαλτική, καθώς δε γνώριζε κανείς από πού "ερχόταν" η φωτιά, ενώ οι καπνοί έκαναν αδύνατη, ακόμα και την παραμονή μέσα στα γραφεία της κοινότητας. Σε κόλαση μετέτρεπαν την περιοχή, οι μικροεκρήξεις από τις αδειασμένες φιάλες γκαζιού, που έσκαγαν η μία μετά την άλλη, γιατί όλες οι βιοτεχνίες και τα μαγαζιά της περιοχής χρησιμοποιούν υγραέριο.

Μισή ώρα αργότερα, η φωτιά ξεπηδούσε μπροστά από το Αστεροσκοπείο. Πολλοί έτρεχαν προς τα πάνω, προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορέσουν. Λίγο αργότερα ήρθε το τραγικό μαντάτο. Κοντά στο Αστεροσκοπείο, μέσα στο αυτοκίνητό του και ενώ προσπαθούσε να φύγει, επειδή είχε αναπνευστικά προβλήματα, κάηκε ζωντανός ο 60χρονος γιατρός Κ. Μιχαηλίδης...

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της Παλιάς Πεντέλης ζούσαν τη δική τους κόλαση. Η φωτιά κατέβαινε απειλητική από το ΠΙΚΠΑ και στο πέρασμά της σάρωνε ό,τι της είχε "ξεφύγει" τις προηγούμενες μέρες. Δέντρα, άνθρωποι, ζώα, αλλά και σπίτια, μαγαζιά, βιοτεχνίες, στάβλοι όλα είχαν παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα.

Μια ώρα μετά δεν είχε μείνει τίποτα. Από όπου πέρασε η φωτιά έμεινε μόνο στάχτη και ερείπια. Το τοπίο γύρω από την πλατεία της Παλιάς Πεντέλης, έμοιαζε με βομβαρδισμένη περιοχή. Πάνω από δέκα μαγαζιά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και ήδη λίγο μετά την κατάσβεση είχε ξεκινήσει το γκρέμισμα.

Στην είσοδο μιας άμορφης μάζας που πριν λίγα λεπτά ήταν σπίτι η Κ. Στεργίου κοίταζε το δάσος. Μας βλέπει. Ξεσπά. "Μη μου πει κανείς ότι υπήρχε βοήθεια, ότι υπάρχει κράτος... Καήκαμε, καταστραφήκαμε και δεν υπάρχει κανένας να κάνει κάτι". Το σπίτι της έπεσε σαν χαρτί. Ολα γκρεμίστηκαν."Εχουμε γεράσει σε μια μέρα να βλέπουμε τα πάντα να καίγονται και οι άλλοι να κάνουν... μπάνια", φωνάζει και δείχνει τα καμένα. Το σπίτι της ήταν το πρώτο που πήρε φωτιά στην περιοχή. "Μια ζωή εδώ, ζούσαμε με το δάσος", λέει και την παίρνουν τα κλάματα. "Δε με νοιάζει για το σπίτι, θα ζήσουμε θα το ξαναφτιάξουμε. Για τούτο με νοιάζει που δε θα ξαναγίνει". Δείχνει στο δάσος...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύξηση στις καμένες εκτάσεις στα μισά της αντιπυρικής περιόδου (2022-08-02 00:00:00.0)
ΠΕΝΤΕΛΗ (2009-08-24 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα στην Αττική (2007-11-06 00:00:00.0)
Από το 1981 «σιγοψήνεται»... (2005-07-29 00:00:00.0)
Συνέλαβαν τον δήμαρχο επειδή καθάριζε το δάσος! (1998-08-20 00:00:00.0)
Στάχτη τα όνειρα (1998-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ