Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Αύξηση στις καμένες εκτάσεις στα μισά της αντιπυρικής περιόδου

Κουρελόχαρτο οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί «ετοιμότητας»

Αύξηση καταγράφουν οι καμένες εκτάσεις και ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά το πρώτο μισό της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου (01.05.2022 - 29.07.2022), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), τα οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr. Οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα έως και την Παρασκευή 29/7 ανέρχονται σε 172.100 στρέμματα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2006 - 2021 (114.054 στρέμματα).

Το γεγονός αυτό κάνει κουρελόχαρτο τις διαβεβαιώσεις που έδινε η κυβέρνηση περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού. Οσο και αν προσπαθεί να αξιοποιήσει την «κλιματική αλλαγή» αυτό που έρχεται στο προσκήνιο είναι η παντελής ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και οι τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τα χιλιάδες οργανικά κενά, τα απαρχαιωμένα μέσα, την ίδια ώρα που πληρώνονται πανάκριβα τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα. Την ίδια ξεκάθαρα ταξική πολιτική του λεγόμενου «κόστους - οφέλους», όπου είναι προτιμότερες οι αποζημιώσεις - ψίχουλα στους πληγέντες αντί της ολοκληρωμένης αντιπυρικής - αντιπλημμυρικής προστασίας, ακολουθούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας και την ΕΕ.

Ειδικότερα, με βάση το EFFIS. Σημαντικό ρόλο σε αυτά τα αρνητικά στατιστικά στοιχεία έχουν οι έξι μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Ιούλη σε Ιτέα, Ηλεία, Ρέθυμνο, Πεντέλη, Λέσβο και Δαδιά Εβρου.

Η αύξηση στο πλήθος των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του 2022 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 73%. Ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών παρουσιάζεται σημαντικά αυξημένος ήδη από την αρχή της άνοιξης (Μάρτης 2022), καταγράφοντας τιμές πάνω και από τις απόλυτα μέγιστες της περιόδου 2006 - 2021.

Νέες φωτιές το Σαββατοκύριακο

Ενα νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε το Σάββατο το απόγευμα στην Ηλεία. Η νέα φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στην περιοχή Λυνίσταινα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 31 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 9 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Μια δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα στην περιοχή Αγία Κυριακή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και πήρε διαστάσεις. Στο σημείο βρίσκονταν 63 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα.

Στο νομό Κορινθίας καιγόταν δασική έκταση στην περιοχή Ελληνοχώρι του δήμου Βέλου - Βόχας. Στο σημείο επιχειρούσαν 51 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα.

Στη σύλληψη ενός ατόμου με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση και της φθοράς ξένης περιουσίας προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές για φωτιά στη Νυφίδα Λέσβου.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες η Λέσβος, και συγκεκριμένα η Βρίσα και τα Βατερά, επλήγη από μεγάλη φωτιά. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα μιας πρώτης επεξεργασίας των δορυφορικών δεδομένων, κάηκαν 20.340 στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων και καλλιεργειών.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα στο Επανοχώρι δήμου Καντάνου - Σελίνου στα Χανιά. Κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα και ελικόπτερο.

Σε ύφεση ήταν πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε κατοικημένη περιοχή στο χωριό Καλαμάκι στη Ζάκυνθο. Η φωτιά προκάλεσε ανησυχία, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν τουριστικά καταλύματα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από αδιευκρίνιστες αιτίες, σε οικόπεδο με χαμηλή βλάστηση, στο οποίο υπήρχε μια αποθήκη που κάηκε ολοσχερώς. Στο σημείο επιχείρησαν συνολικά 14 πυροσβέστες, με 6 οχήματα, 1 ελικόπτερο τύπου «Ερικσον» και υδροφόρες που κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ