ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διευρύνεται η αλληλεγγύη στην Β. Νικολα'ϊδου

Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι δηλώνουν την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στην υποψήφια δήμαρχο Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου,χαρακτηρίζοντας ως καθαρή πολιτική δίωξη την απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής να τη θέσει σε αργία. Δημοτικές κινήσεις απ' όλη την Ελλάδα, αλλά και από άλλες πολιτικές παρατάξεις, εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και συλλόγων αλλά και πολίτες, με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την αντιδημοκρατική απόφαση, που μας γυρνά σε άλλες εποχές και απαιτούν την ανάκλησή της, ενώ υπογραμμίζουν πως την απάντηση στο σημερινό δήμαρχο Νίκαιας και στην κυβέρνηση που τον στηρίζει, θα τη δώσει ο λαός στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Η υποψήφια δήμαρχος, απ' την πλευρά της, θα ξεσκεπάσει τη σκευωρία εις βάρος της αύριο το μεσημέρι, όταν θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της πόλης που υπηρέτησε επάξια όλα αυτά τα χρόνια. Η συνέντευξη θα ξεκινήσει στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και η Β. Νικολαϊδου θα αναφερθεί σε όλο το ιστορικό της πολιτικής δίωξης εις βάρος της και στη σκοπιμότητα της απόφασης του περιφερειάρχη να τη θέσει σε "αργία".

Γιατί "ξέχασε" τη Δάφνη ο περιφερειάρχης;

"Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με την καταδίκη της πολιτικής της από τους εργαζόμενους, με τη συνεχώς ογκούμενη λαϊκή οργή για τα μέτρα που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και εκτελούν σε βάρος μας οι "εκσυγχρονιστές", αλλά και με τη διαφαινόμενη καταδίκη, στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, των εκλεκτών της και των συμμάχων τους της "Αριστεράς", η ενέργεια του περιφερειάρχη Αττικής να παύσει την υποψήφια Δήμαρχο Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου από τη θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μοιάζει να εκφράζει τον πλήρη πανικό που επικρατεί στις κυβερνητικές γραμμές", υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Ειρήνη Καρρά,υποψήφια δήμαρχος Δάφνης και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Δάφνη προς το 2000".Μάλιστα η Ειρ. Καρρά αναρωτιέται και διαπιστώνει: "Οταν στη Δάφνη, ο ίδιος περιφερειάρχης έχει, εδώ κι έναν χρόνο τεκμηριωμένες καταγγελίες από τον Τύπο αλλά και πολίτες, για παράνομες οικονομικές συναλλαγές του αδελφού του δημάρχου και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλία Σαραντόπουλου με το Δήμο Δάφνης, τέτοιες που επισύρουν την άμεση έκπτωσή του από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου και δεν κάνει απλύτως ΤΙΠΟΤΑ, είναι φανερό ότι κοντά στον πανικό έχει βρει τη θέση της και η πολιτική εμπάθεια και μισαλλοδοξία!".

Η Δημοτική Κίνηση "Δάφνη προς το 2000" δηλώνει πως απαιτεί μαζί με κάθε σκεπτόμενο πολίτη, την άμεση ανάκληση αυτής της απαράδεκτης απόφασης και την τυπική αποκατάσταση της Βέρας Νικολαϊδου στη θέση της στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια και την ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς της την έχει από το λαό της Νίκαιας, που θα εκφραστεί περίτρανα και στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

"Τέτοιες ενέργειες μας ατσαλώνουν"

Με σκληρή γλώσσα, αλλά και με τη διαβεβαίωση πως "τέτοιες ενέργειες όχι μόνο μας βρίσκουν αντίθετους, αλλά μας ατσαλώνουν για να αγωνιστούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προκειμένου να αναστρέψουμε αυτή την πολιτική διαφθορά", απαντά η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" Καισαριανής και προσωπικά ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Κατημερτζής.

"Ο αντιδημοκρατικός κατήγορος, ο φασίζων αυταρχισμός, η πολιτική αναλγησία και η αντιλαϊκότητα είναι μερικά χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης.

Κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να αντισταθεί σε αυτή την πολιτική απαξίωσης κάθε τίμιου και ασυμβίβαστου αγωνιστή που δεν υποτάσσεται στις αυταρχικές και αντιλαϊκές απαιτήσεις της κυβέρνησης.

Η άθλια επίθεση των Τράπαλη - Λαλιώτη - Κρητικού ενάντια στην εκλεγμένη και καταξιωμένη δημοτική σύμβουλο Βέρα Νικολαϊδου, πρώην δήμαρχο και υποψήφια δήμαρχο για τις εκλογές του Οκτώβρη, είναι ενέργεια που αποδεικνύει τη σύγχυση και το φόβο της κυβέρνησης στην όλο και διογκούμενη συσπείρωση του λαού γύρω από τους συνεπείς αγωνιστές.

Με τέτοιες μεθόδους προσπαθεί η κυβέρνηση να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των μαζών. Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο μας βρίσκουν αντίθετους, αλλά μας ατσαλώνουν για να αγωνιστούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προκειμένου να αναστρέψουμε αυτή την πολιτική διαφθορά.

Θα βρεθούμε δυναμικά στο πλάι της καταξιωμένης αγωνίστριας Βέρας Νικολαϊδου, όπως και όποτε αυτό είναι απαραίτητο", επισημαίνουν χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής και η δημοτική παράταξή του.

Εξάλλου η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Αιγάλεω" τονίζει πως η πράξη της κυβέρνησης να παύσει από δημοτική σύμβουλο, δύο μήνες πριν τις εκλογές, την Βέρα Νικολαϊδου, είναι πράξη καθαρά πολιτικής δίωξης που στόχο έχει να χτυπήσει τις αγωνιστικές φωνές που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή της πολιτική, να δημιουργήσει σύγχυση στον κόσμο της Νίκαιας και να ωφεληθεί ο συνεργός στην επαίσχυντη αυτή πράξη, ο σημερινός δήμαρχος Β. Τράπαλης.

Καταδικάζει και ο Χ. Κεφάλας

Η "Πρωτοβουλία για τον Πειραιά" και ο επικεφαλής της υποψήφιος δήμαρχοςΧαράλαμπος Κεφάλας (σσ: προέρχεται απ' το χώρο της ΝΔ) εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση να τεθεί σε αργία η Βέρα Νικολαϊδου, ενώ επισημαίνουν πως η απόφαση αποτελεί καίριο πλήγμα σε βάρος του θεσμού της ΤΑ.

"Η εκλογή του χρόνου επιβολής της ποινής στην υποψήφια δήμαρχο, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, είναι ύποπτη και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον περιφερειάρχη, αλλά εκθέτει ακόμη περισσότερο τον προϊστάμενο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και συνολικά την κυβέρνηση.

Οι μεθοδεύσεις αυτές όσο και αν καλύπτονται από διάφορους νομικισμούς και "πονηρές" δικονομικές διαδικασίες στερούνται ηθικής βάσης, αποστεώνουν την πολιτική και υποκρύπτουν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Η δικαιοσύνη κρίνει τελεσίδικα για την ενοχή και την αθωότητα κάθε πολίτη και ο λαός κρίνει τους αιρετούς εκπροσώπους του.

Αν η κυβέρνηση δε θέλει να θεωρηθεί συμμέτοχη της αήθους και ανίερης πράξης του δικού της κυβερνητικού στελέχους, οφείλει άμεσα να ανακαλέσει την απόφαση, να διευκολύνει τις διαδικασίες, ώστε ο προεκλογικός αγώνας να διεξαχθεί με καθαρά πολιτικούς όρους και όχι με σκοπιμότητες που υιοθετούν την ουσία της πολιτικής και πλήττουν βάναυσα το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", αναφέρεται στην ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας για τον Πειραιά".

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
"Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός της Νίκαιας"

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής επισημαίνει πως τα πάντα γύρω από την υπόθεση αποκαλύπτουν "τον πολιτικό χαρακτήρα της απόφασης για τη θέση της κ. Νικολαϊδου σε αργία", ενώ υπογραμμίζει ότι αρμόδιος να δώσει πολιτική απάντηση σ' αυτή την πολιτική δίωξη είναι ο λαός του Δήμου Νίκαιας. Ολόκληρη η ανακοίνωση συμπαράστασης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" προς την Β. Νικολαϊδου έχει ως εξής:

"Η απόφαση να τεθεί σε αργία η πρώην δήμαρχος Νίκαιας κ. Νικολαϊδου πάρθηκε τον Αύγουστο, μήνα που κατά παράδοση επιλέγουν οι κυβερνήσεις για τις αντιλαϊκές ή διαβλητές αποφάσεις τους, ενώ η σχετική αίτηση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της Νίκαιας εκκρεμούσε από το τέλος του 1997.

Επιλέχθηκε επίσης η προεκλογική περίοδος, ενώ η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης εκκρεμεί, μετά από αναβολή της δίκης που ζητήθηκε από την πολιτική αγωγή, δηλαδή τη δημοτική αρχή της Νίκαιας.

Δεν είναι εξάλλου γνωστή καμία άλλη περίπτωση αιρετού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τέθηκε σε αργία, ενώ η ποινική υπόθεση εκκρεμούσε. Αυτά τα στοιχεία και μόνον είναι αρκετά για να αποκαλύψουν τον πολιτικό χαρακτήρα της απόφασης για τη θέση της κ. Νικολαϊδου σε αργία.

Αλλά και ως προς την ουσία είναι εντυπωσιακό και έχει καταλυτική σημασία το εξής στοιχείο: Το κόστος του έργου της κατασκευής του κτιρίου των τεχνικών σχολών δεν αμφισβητείται τουλάχιστον με τρόπο ευθύ. Για τη θεμελίωση όμως της πειθαρχικής δίωξης επιχειρείται σύγχυση μεταξύ της αγοραίας αξίας των επιλέξιμων δαπανών, σύμφωνα με τις αμφισβητούμενες εκθέσεις των εκτιμητών - από το ένα μέρος και του κόστους του έργου - από το άλλο μέρος, δηλαδή, μεταξύ δυο διαφορετικών και ανόμοιων μεγεθών.

Πιστεύουμε ότι αρμόδιος να δώσει πολιτική απάντηση στην πολιτική δίωξη είναι ο λαός του Δήμου Νίκαιας".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες απειλές Ντενκτάς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

O Ραούφ Ντενκτάς απειλεί και πάλι για τους πυραύλους S - 300 και δηλώνει ότι το μόνο που μπορεί να πετύχει η εγκατάστασή τους στην Κύπρο είναι να φέρει την Τουρκία ακόμη περισσότερο στο νησί.

Σε δηλώσεις στα Κόκκινα, ο Ντενκτάς επανέλαβε επίσης τις γνωστές του αξιώσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους για να παρακαθήσει σε συνομιλίες.Επανέλαβε ακόμη ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε νόμιμη αίτηση της Κύπρου, όπως είπε, για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ισχυρίστηκε ότι σκοπός της αίτησης είναι η κατάργηση των συμφωνιών του 1960.

Ο Ντενκτάς σχολίασε και τη συνέντευξη του αντιπροσώπου της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR και τον κατηγόρησε ότι προπαγανδίζει την πολιτική Κληρίδη.

Ενοχλημένος ιδιαίτερα από τη δήλωση ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στις παραμέτρους των συνομιλιών και ότι ο πρόεδρος Κληρίδης είναι έτοιμος για συνομιλίες, είπε ότι δε χρειάζεται η μεσολάβηση του κ. Χάνεϊ εφόσον θεωρεί ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Επιστροφή Τουρκοκυπρίων στην Τηλλυρία;

Στο μεταξύ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παροτρύνει τους Τουρκοκύπριους που διέμεναν σε χωριά της Τηλλυρίας πριν από το 1974, να επιστρέψουν σε αυτά, γιατί όπως υποστήριξε, έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι και οι απειλές.

Σε δηλώσεις στη διάρκεια της προχτεσινής επίσκεψής του στα Κόκκινα, είπε ότι όσοι κατάγονται από το χωριό αυτό, καθώς και τις Αμμαδιές, τη Γαληνή και το Σελέμανι, μπορούν να επιστρέψουν είτε για μόνιμη εγκατάσταση, είτε προσωρινά, ή για διακοπές.

Κυκλοφόρησαν οι "Δρόμοι της Ειρήνης"

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες το 7ο τεύχος του περιοδικού της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη "Οι Δρόμοι της Ειρήνης",με ενδιαφέρουσα αρθρογραφία για ζητήματα της επικαιρότητας.

Περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα, άρθρο του καθηγητή Πανεπιστημίου, Θ. Γερανιού, για τις πυρηνικές δοκιμές επίσης άρθρα για το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη "Παλαϊκή Αμυνα", για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και άλλα.

Το μαχόμενο κίνημα της ειρήνης χρειάζεται τη συνεχή ενημέρωση, απαραίτητη για τον αγώνα, αλλά και την υλική υποστήριξη όλων των φίλων και αγωνιστών. Το περιοδικό διατίθεται στις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα και στα κεντρικά γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48 (τηλ. 3844.853) και στα γραφεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής, Θεμιστοκλέους 56.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ