ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Τίμησαν τους νεκρούς του αγώνα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ Λακωνίας. Οπως κάθε Αύγουστο, έτσι και φέτος, οι αντιστασιακοί αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού έσμιξαν με τις νεότερες γενιές των αγωνιστών, με τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες. Η συνεστίαση έγινε στη Σκάλα Λακωνίας - το περασμένο Σάββατο 8 Αυγούστου - στο κέντρο Πολυτάκου.

Με εμφανή τα σημάδια της συγκίνησης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ Λευτέρης Αναστασάκος,αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, στη συνέχεια, τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα για την υλοποίηση των ανεκπλήρωτων ιδανικών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα σύγχρονα λαϊκά προβλήματα και ιδιαίτερα σε εκείνα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική η οποία υπηρετεί πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Κατόπιν τόνισε την ανάγκη συγκρότησης ενός παλλαϊκού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική, αλλά και η πολιτική όλων των άλλων δυνάμεων, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμφωνούν και υποβοηθούν την υλοποίηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ.

Μετά το χαιρετισμό του Δημ. Αρβανιτάκη, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Εκεί οι αντάρτες και οι αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ χόρεψαν και τραγούδησαν, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις επόμενες λαϊκές μάχες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Λουίζα Ρόζου γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αν. Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ο Χαρίτος Μιχαλάκης μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ο Αρης Κουρεμπής μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, ο Γιώργος Γριπιώτης δήμαρχος Σκάλας, ο Δήμος Λεβεντάκης γραμματέας της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, οΑντρέας Βασιλείου γραμματέας της ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ, καθώς και πλήθος φορέων και οργανώσεων.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΩ ΛΟΥΣΩΝ
Συνεχίζουν τον αγώνα!

Τη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τίμησαν με μία λιτή εκδήλωση οι αντιστασιακοί, αλλά και οι νεολαίοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 9 Αυγούστου στην Κοινότητα των Ανω Λούσων,την οποία συνδιοργάνωσαν η Κοινότητα του χωριού, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανω Λούσων "Τα Σουδενά".

Το μικρό χωριό των Σουδενών ήταν από τα πρώτα χωριά που μπήκε στον αγώνα της Αντίστασης. Ηταν ένα από τα χωριά που αγωνίστηκε για την ελευθερία και της χώρας μας. Ενα από τα χώρια που δεκάδες αγωνιστές του έχυσαν το αίμα τους, για μια δημοκρατική και πραγματικά ελεύθερη, από κάθε κατοχή, Ελλάδα. Οι Σουδενιώτες, γαλουχημένοι από τις ιδέες του ανθρώπου κομμουνιστή Γιώργη Ανδριόπουλου,μπήκαν στον αγώνα πλαισιώνοντας τις αντάρτικες ομάδες και πήραν μέρος στις μάχες του ΕΛΑΣ στην περιοχή, κατά των φασιστών, χιτλερικών κατακτητών. Για να "τιμωρήσουν" οι κατακτητές αυτή τη δράση των Σουδενιωτών, μπήκαν στο χωριό - στις 31 Αυγούστου 1943 - και αφού λεηλάτησαν όλα τα σπίτια το έκαψαν.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας μας, οι Σουδενιώτες, για τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα, εισέπραξαν ως αμοιβή, διώξεις, φυλακές και εξορίες. Ετσι, αναγκάστηκαν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να πάρουν για δεύτερη φορά το δρόμο του βουνού. Πλαισίωσαν τις ομάδες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία.

Στην εκδήλωση, μίλησε, ο πρόεδρος της κοινότητας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος παραμένουν επίκαιρα ακόμη και στις σημερινές συνθήκες. "Οπως επίκαιρος παραμένει, συνεχίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανω Λούσων, και ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, για να μην περάσουν τα αντεργατικά, αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης. Γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα με τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές", κατέληξε. Ολοι οι παρευρισκόμενοι αντιστασιακοί και νεότεροι έδωσαν υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να υλοποιηθούν τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο υποψήφιος νομάρχης της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αχαϊας" Ανδρέας Αθανασόπουλος,ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ κ. Κάππος,ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχαϊας κ. Χρυσανθακόπουλος.Επίσης παραβρέθηκαν πλήθος παρατημάτων της ΠΕΑΕΑ και διάφοροι φορείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιεί το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κάτω Κλειτορίας Καλαβρύτων, την Κυριακή 16 - 8 - 1998. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι ηρωικοί νεκροί της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου της περιόδου 1941 - 1949, στην πλατεία του χωριού Κ. Κλειτορίας στις 11.00 π.μ..
  • Η Κοινότητα του ΚΟΜΜΕΝΟΥ πραγματοποιεί από τη Δευτέρα 10 - 8 - 1998 μέχρι την Κυριακή 16 - 8 - 1998, εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τη μέρα του ολοκαυτώματος του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 16 Αυγούστου με την επιμνημόσυνη δέηση. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Κοινότητα και ο Μορφωτικός Σύλλογος του Κομμενού.
  • Η Κοινότητα Σαϊδόνας, ο Σύλλογος Σαϊδονιτών και τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, του ιστορικού αντιστασιακού χωριού της Σαϊδόνας και των άλλων χωριών της Μεσσηνιακής Μάνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 - 8 - 1198 και ώρα 10 π.μ.,στο χώρο του μνημείου του χωριού.
Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή

Σε σώμα συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Φίλων του Διαμαντή,μεράρχου της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, που προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 24 Ιούνη 1998. Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η εξής: Πρόεδρος Αλέξανδρος Κομνάς,αντιπρόεδρος Ιωάννης Βούζας,γεν. γραμματέας Ευαγγελία Λύτρα,ταμίας Γιώργος Μούκας και μέληΝίκος Αργυρίου,Δημήτρης Σκαμπάς και Ελένη Τραγγανίδα.Η σύνθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής είναι: Κώστας Πεντεδέκας,Γιώργος Ματζώρος καιΓιώργος Κουτρούκης.

Να γίνει το μνημείο της αντίστασης

"Στο χωριό που έδωσε στον ΕΛΑΣ δεκάδες αγωνιστές κι ολόσωμο είχε ενταχθεί στο ΕΑΜ", στη Στενή της Εύβοιας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας στις 19 Ιούλη, όπου και τιμήθηκε η μνήμη των ηρωικών πεσόντων του ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια των μαχών με τους φασίστες κατακτητές. Δεν ήταν όμως μόνο η εκδήλωση στη Στενή. Προηγήθηκαν άλλες δύο εκδηλώσεις, μία στην Τριάδα στο μνημείο της Αντίστασης και άλλη μία στον Παλιούρα.

Με τα ονόματα των 32 νεκρών παλικαριών που έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας, καθώς και με την επιμνημόσυνη, άνοιξε η εκδήλωση μνήμης και τιμής. Στη συνέχεια, μίλησε ο Π. Αθηναίος,πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας, ο οποίος και επισήμανε την απουσία μνημείου τιμής και τούτο με ευθύνη του κοινοτάρχη και του κοινοτικού συμβουλίου, που στάθηκαν αρνητικά στο αίτημα του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας.

Νωρίτερα στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Τριάδα, τιμήθηκε η θυσία των ανταρτοΕΛΑΣιτών που έπεσαν εκεί. Στη συνέχεια, στην Κοινότητα Παλιούρας τιμήθηκε ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Κώστας Τσάκος (Πολικός), του οποίου υπάρχει και προτομή.

Εκεί παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από την Αθήνα, καθώς και αντιπροσωπείες της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ.

Στα Σουδενά, έδωσαν υπόσχεση ζωής ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα

Εσμιξαν, για μια ακόμη φορά, οι αντιστασιακοί στη Σκάλα Λακωνίας, όπου και τίμησαν τους νεκρούς της Αντίστασης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ