Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΩ ΛΟΥΣΩΝ
Συνεχίζουν τον αγώνα!

Τη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τίμησαν με μία λιτή εκδήλωση οι αντιστασιακοί, αλλά και οι νεολαίοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 9 Αυγούστου στην Κοινότητα των Ανω Λούσων,την οποία συνδιοργάνωσαν η Κοινότητα του χωριού, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανω Λούσων "Τα Σουδενά".

Το μικρό χωριό των Σουδενών ήταν από τα πρώτα χωριά που μπήκε στον αγώνα της Αντίστασης. Ηταν ένα από τα χωριά που αγωνίστηκε για την ελευθερία και της χώρας μας. Ενα από τα χώρια που δεκάδες αγωνιστές του έχυσαν το αίμα τους, για μια δημοκρατική και πραγματικά ελεύθερη, από κάθε κατοχή, Ελλάδα. Οι Σουδενιώτες, γαλουχημένοι από τις ιδέες του ανθρώπου κομμουνιστή Γιώργη Ανδριόπουλου,μπήκαν στον αγώνα πλαισιώνοντας τις αντάρτικες ομάδες και πήραν μέρος στις μάχες του ΕΛΑΣ στην περιοχή, κατά των φασιστών, χιτλερικών κατακτητών. Για να "τιμωρήσουν" οι κατακτητές αυτή τη δράση των Σουδενιωτών, μπήκαν στο χωριό - στις 31 Αυγούστου 1943 - και αφού λεηλάτησαν όλα τα σπίτια το έκαψαν.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας μας, οι Σουδενιώτες, για τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα, εισέπραξαν ως αμοιβή, διώξεις, φυλακές και εξορίες. Ετσι, αναγκάστηκαν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να πάρουν για δεύτερη φορά το δρόμο του βουνού. Πλαισίωσαν τις ομάδες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία.

Στην εκδήλωση, μίλησε, ο πρόεδρος της κοινότητας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος παραμένουν επίκαιρα ακόμη και στις σημερινές συνθήκες. "Οπως επίκαιρος παραμένει, συνεχίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανω Λούσων, και ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, για να μην περάσουν τα αντεργατικά, αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης. Γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα με τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές", κατέληξε. Ολοι οι παρευρισκόμενοι αντιστασιακοί και νεότεροι έδωσαν υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να υλοποιηθούν τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο υποψήφιος νομάρχης της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αχαϊας" Ανδρέας Αθανασόπουλος,ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ κ. Κάππος,ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχαϊας κ. Χρυσανθακόπουλος.Επίσης παραβρέθηκαν πλήθος παρατημάτων της ΠΕΑΕΑ και διάφοροι φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ