Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Δεν έχει θέση στις εκδηλώσεις για το Μπλόκο ο Τράπαλης

Διοργανώνουν εκδηλώσεις την ερχόμενη Δευτέρα και την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας ότι αισθάνονται την υποχρέωση να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς, χωρίς την παρουσία της δημοτικής αρχής, σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας για την αυθαίρετη και φασιστικής έμπνευσης πολιτική δίωξη σε βάρος της Β. Νικολα'ϊδου

Την επόμενη μέρα της θυσίας των 140 παλικαριών της Κοκκινιάς - στις 18 Αυγούστου 1944 - οι τηλεβόες της ΕΠΟΝ έδιναν το στίγμα: "Λαέ της Κοκκινιάς. Ο φασισμός θα συντριβεί. Ψηλά το κεφάλι. Θα νικήσουμε"...

Το ίδιο σύνθημα, σαν να μην πέρασε από τότε ούτε μια μέρα, ακούγεται σήμερα στην Κοκκινιά. Η πολιτική δίωξη της υποψήφιας δημάρχου Βέρας Νικολαϊδου έχει, ήδη, ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων, διαμαρτυριών, καταγγελιών. Και, για μια ακόμα φορά, αυτοί που πρωτοστατούν στον αγώνα να μην περάσουν οι επιδιώξεις των πολιτικών αντιπάλων της Β. Νικολαϊδου, να μην περάσει ο φασισμός, είναι οι αντιστασιακοί.

Οι άνθρωποι, που σήμερα υψώνουν πρώτοι και καλύτεροι ανάστημα, οι άνθρωποι, που φωνάζουν "Ψηλά το κεφάλι. Θα νικήσουμε...", είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που, πριν 54 χρόνια σχεδόν, έβαλαν τα στήθη τους μπροστά στα τουφέκια των κατακτητών και των δοσίλογων. Είναι οι άνθρωποι, που, βλέποντας την "κόρη" τους, την αγωνίστρια Β. Νικολαϊδου, να διώκεται, γιατί συνεχίζει να μάχεται, συνεχίζει να διεκδικεί και να παλεύει για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, προτάσσουν αυτή τη φορά την Ιστορία, που οι ίδιοι έγραψαν με την ψυχή και το αίμα τους και λένε: "Κύριε Τράπαλη, αφού διώκετε την Β. Νικολαϊδου, αισθανόμαστε την υποχρέωση να τιμήσουμε τους ηρωικούς νεκρούς του Μπλόκου της Κοκκινιάς χωρίς την παρουσία σας". Το "στίγμα" στην Κοκκινιά έχει, ήδη, δοθεί...

Υποχρέωση...

Αρνούμενα να αποδεχτούν την απροκάλυπτη επίθεση που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα κατά της καταξιωμένης αγωνίστριας Βέρας Νικολαϊδου, τα Παραρτήματα Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας",όπως υπογραμμίζουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, "αισθάνονται την υποχρέωση" να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς του Μπλόκου της Κοκκινιάς, χωρίς την παρουσία της δημοτικής αρχής.

"Η Β. Νικολαϊδου δεν είναι καινούρια, ούτε περαστική στην Κοκκινιά. Είναι ένα από τα άξια και ικανά παιδιά της και έχει δώσει "με άριστα" εξετάσεις στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες", επισημαίνουν οι αντιστασιακοί της Κοκκινιάς. Ετσι, θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής, "χωρίς υποκρισίες και χωρίς σκοπιμότητες", στους συναγωνιστές τους, που θυσιάστηκαν, καλούν τα μέλη και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, τη νεολαία και το λαό της Κοκκινιάς να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται την ερχόμενη Δευτέρα 17 και την Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ., στην ιστορική μάντρα και στα σημεία όπου έπεσαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών. Την Παρασκευή, πάλι στις 6 μ.μ., στο μαρτυρικό χώρο της Οσίας Ξένης, θα γίνει η κεντρική εκδήλωση, με ομιλίες, καταθέσεις στεφανιών, απαγγελίες. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία στο κοινοτάφιο του Γ Νεκροταφείου, όπου θα γίνει προσκλητήριο νεκρών.

Η ανακοίνωση

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ, Παράρτημα Κοκκινιάς, και του Σωματείου "Ο Φοίνικας", για το γιορτασμό του Μπλόκου έχει ως εξής:

"Οι αντιστασιακοί της Κοκκινιάς, πιστοί στις βαθιά δημοκρατικές παραδόσεις του λαού της ιστορικής μας πόλης, σεβόμενοι τους αγώνες κατά των βάρβαρων κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, δοσίλογων και χαφιέδων, κρατώντας σφιχτά στο νου και την καρδιά τους την ιερή παρακαταθήκη που άφησαν εκατοντάδες ήρωες συμπολίτες μας, που ως άξιοι συνεχιστές των απροσκύνητων αγωνιστών επαναστατών του '21 αψήφησαν το θάνατο για τη λευτεριά της πατρίδας, για τη δημοκρατία και την προκοπή του λαού, αρνούνται να αποδεχτούν την απροκάλυπτη και καθ' όλα άδικη επίθεση που επιχειρείται κατά της καταξιωμένης αγωνίστριας, ιδιαίτερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βέρας Νικολαϊδου, και που αποκορύφωμά της είναι η θέση της σε αργία από τα καθήκοντά της ως δημοτικού συμβούλου.

Οι αντιστασιακοί της Κοκκινιάς με οργή και αγανάκτηση καταδικάζουν αυτή τη νέα ανέντιμη επίθεση κατά της επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και υποψήφιας δημάρχου, που μπορεί να φαίνεται ότι ξεκινάει από τον περιφερειάρχη, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει τουλάχιστον έγκριση ψηλά ιστάμενων προσώπων στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική δίωξη, που ο χρόνος και ο τρόπος που γίνεται θυμίζουν άλλες εποχές, καταδικασμένες στη μνήμη του λαού. Πίσω από το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της κυβέρνησης, του διορισμένου απ' αυτήν περιφερειάρχη και του δημάρχου Β. Τράπαλη, κρύβονται διάφορες σκοπιμότητες.Κρύβεται η προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που υψώνεται από το μετερίζι της αντίστασης και του αγώνα, όπως αυτής της Βέρας Νικολαϊδου.

Η Βέρα Νικολαϊδου δεν είναι καινούρια ούτε περαστική στην Κοκκινιά. Είναι ένα από τα άξια και ικανά παιδιά της και έχει δώσει "με άριστα" εξετάσεις στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες. Πάνω από 20 χρόνια έχει προσφέρει με ανιδιοτέλεια πολύτιμες υπηρεσίες στην ΤΑ. Είκοσι χρόνια τώρα εκλέγεται ανελλιπώς δημοτική σύμβουλος, δώδεκα χρόνια έχει διατελέσει αντιδήμαρχος. Η θητεία της σαν δήμαρχος της πόλης μας ήταν - παρά τον πόλεμο που δέχτηκε - κάτι παραπάνω από πετυχημένη. Περιττό να αναφέρουμε ότι η συνεργασία της με τις αντιστασιακές οργανώσεις ήταν με μια λέξη άψογη.

Για όλα αυτά τα παραπάνω, το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και το Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας", σε ένδειξη συμπαράστασης προς την αγωνίστρια Β. Νικολαϊδου και ταυτόχρονα ως έντονη διαμαρτυρία σε κάθε αυθαίρετη και φασιστικής έμπνευσης πολιτική δίωξη, αισθάνονται την υποχρέωση να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς του Μπλόκου της Κοκκινιάς, χωρίς την παρουσία δημοτικής αρχής.

Εμείς οι αντιστασιακοί της Κοκκινιάς θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συναγωνιστές που θυσιάστηκαν στον αγώνα χωρίς υποκρισίες, χωρίς σκοπιμότητες.

Γι' αυτό καλούμε τα μέλη και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, τη νεολαία και όλο το λαό να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε στις 17 και 21 Αυγούστου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ