Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εργασιακός μεσαίωνας για τους πυροσβέστες!

Με εκπροσώπους του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής

Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν προσλάβει τα προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον. Χωρίς καμιά διάθεση κινδυνολογίας και με βαθύ το αίσθημα της αποστολής τους, οι συνδικαλιστές της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής άρχισαν χτες μια σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων, χτυπώντας ταυτόχρονα το "καμπανάκι" προς την κυβέρνηση. Το μήνυμα που έστειλαν χτες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, ξεκάθαρο: Θα εξαντληθεί το φιλότιμο των πυροσβεστών και τότε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες!

Τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τους πυροσβέστες αναλύθηκαν διεξοδικά στον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ και βουλευτή και τον Γιάννη Νάκη,υπεύθυνο της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας, από τον πρόεδρο της ΕνωσηςΣτάθη Βιτουλαδίτη,τον γεν. γραμματέα Παναγιώτη Δρίτσα,τον υπεύθυνο των δημοσίων σχέσεων Θύμιο Τσούνα και την αναπληρώτρια γεν. γραμματέα Ειρήνη Δερμιτζάκη.

Επιτακτικά τέθηκε η αναγκαιότητα της κατοχύρωσης ανθρώπινων συνθηκών δουλιάς, αφού το πυροσβεστικό προσωπικό με την ανάληψη και της δασοπυρόσβεσης έχει τεθεί εκτός οποιασδήποτε εργατικής νομοθεσίας. Εχει, όπως ειπώθηκε, επιβληθεί ένας εργασιακός μεσαίωνας, χωρίς πενθήμερα, με συνεχείς επιφυλακές και χωρίς να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα. Το σωματείο έχει ζητήσει να αναγνωριστεί άμεσα στους πυροσβέστες η επικινδυνότητα της δουλιάς τους, να δοθεί το σχετικό επίδομα, να δοθούν το χειμώνα σε ρεπό ο υπερωριακός χρόνος που εργάζονται τώρα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και να διατεθεί σε όλο το προσωπικό το επίδομα που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια την αντιπυρική περίοδο στους δασικούς.

Αναφερόμενοι επίσης στο συνταξιοδοτικό καθεστώς τόνισαν ότι οι πυροσβέστες οδηγούνται προς εξόντωση. Δεν είναι δυνατόν, είπαν χαρακτηριστικά, να βγαίνει στη σύνταξη ο πυροσβέστης στα 60 του ή να καλούνται να προσφέρουν 18 χρόνια επιπλέον υπηρεσία για να πάρουν το 60,9% του μέσου όρου των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, δηλαδή το μισό μισθό ως σύνταξη, όταν αποχωρήσουν από την υπηρεσία. Για να βελτιωθεί το συνταξιοδοτικό πλαίσιο πρέπει, όπως είπαν, να καταργηθεί στο ισχύον σύστημα με τα πεντηκοστά και να επανέλθει το σύστημα των τριακοστών πέμπτων.

Τα προβλήματα των υπηρεσιών είναι επίσης τεράστια. Σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό δεν προσλαμβάνεται με πυροσβεστικά κριτήρια, η εκπαίδευση δε γίνεται επί πραγματικών συμβάντων, ενώ οι υπηρεσίες λειτουργούν σαν μια συγκαλυμμένη κατασταλτική δύναμη, που δεν τους επιτρέπει να αναπτυχθούν παραγωγικά. "Είμαστε μια υπηρεσία με τεράστια κοινωνική προσφορά και προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την αποστολή μας. Με τον εκδημοκρατισμό, με τη βελτίωση της νομοθεσίας, με την ενίσχυση των υπηρεσιών σε προσωπικό και μέσα, με τη σύνταξη ενός καινούριου οργανογράμματος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και στις απαιτήσεις των πυροσβεστών για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας" τόνισαν οι συνδικαλιστές.

Ο Ορέστης Κολοζώφ διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό τους, κάθε φορά που διεκδικούν την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους. Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία του για τα προβλήματα που είναι πολύ πιθανόν να προκληθούν τους επόμενους μήνες εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στις πυροσβεστικές υπηρεσίες. "Ανησυχούμε, είπε, από τώρα για το φθινόπωρο, για τις πλημμύρες, που ενδέχεται να πλήξουν τις περιοχές που επλήγησαν φέτος από τις πυρκαγιές. Αντιμετωπίσαμε από την αρχή του καλοκαιριού και αντιμετωπίζουμε ως Κόμμα με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, διότι άπτονται της προστασίας της ζωής των πολιτών, της περιουσίας τους και του δασικού πλούτου της χώρας. Είναι ζήτημα προτεραιότητας για το Κόμμα μας. Αυτή η υπηρεσία πρέπει να σταθεί στα πόδια της. Πρέπει να λειτουργεί με κανονικούς ρυθμούς όλο το χρόνο και όχι σε καθεστώς εκτάκτων αναγκών, που προκαλείται άλλοτε από τις πυρκαγιές, άλλοτε από τις πλημμύρες και άλλοτε από τους σεισμούς. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δε βλέπω να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Δε διαθέτει κονδύλια και αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη απόφασή της να μεταβιβάσει τη δασοπυρόσβεση για να εξοικονομήσει πόρους".

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ