Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στάχτη και απόγνωση στον Τα'ϋγετο

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου στις πυρόπληκτες περιοχές του νομού

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, πολλά καμένα κτίσματα και αγροικίες, ήταν η εικόνα της καταστροφής που αντίκρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,ο οποίος, με κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Νίκο Διασάκο,γραμματέα της Αχτιδικής Επιτροπής Καλαμάτας του ΚΚΕ και Γιώργο Πετρόπουλο μέλος του Γραφείου της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, περιόδευσε προχτές στις πληγείσες, από την πυρκαγιά, περιοχές του Νομού Μεσσηνίας.

Οπως διαπίστωσαν τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ, οι ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν το Νομό Μεσσηνίας από τις αρχές του Ιούλη είναι ανυπολόγιστες, τόσο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν από τις φλόγες, όσο και για το οικοσύστημα της περιοχής, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ειδικότερα από τις φωτιές στον Ταϋγετο και το όρος της Ιθώμης.

Το οδοιπορικό έγινε σε περιοχές, που το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς τις μεταμόρφωσε ολοκληρωτικά σε κρανίου τόπο. Οι σκελετοί καμένων δέντρων, σπιτιών και στάβλων είναι ό,τι έχει απομείνει για να θυμίζει ότι κάποτε εκεί υπήρχαν δάσος, καλλιέργειες, περιουσίες φτιαγμένες με κόπο και ιδρώτα.

Πρώτος σταθμός του βουλευτή του ΚΚΕ η Κοινότητα Αλαγονίας, που βρίσκεται σε πύρινο κλοιό. Εκεί όπου ανάστατοι οι κάτοικοι βλέπουν τη φωτιά να πλησιάζει, ενώ απειλεί και τον οικισμό του "Μαχαλά". Στην είσοδο της κοινότητας, ο βουλευτής συναντιέται με τους κατοίκους της, τον νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο, άντρες της Πυροσβεστικής και αξιωματικούς του στρατού. Ο νομάρχης τον ενημερώνει για την κατάσταση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νομό από τις πυρκαγιές. Εχει μάλιστα συντάξει και ειδική έκθεση, στην οποία καταγράφονται οι ζημιές και οι προτάσεις για την αποκατάστασή τους. Μια μακριά λίστα από καταστροφές, για των οποίων την αποκατάσταση απαιτούνται πολλά εκατομμύρια δραχμές.

Η μεγαλύτερη καταστροφή

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, προχωρώντας προς την πλατεία του χωριού, συναντάει τον παπά - Αντώνη Ροβόλη."Είμαι 63 χρόνων. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ' αυτόν τον τόπο. Πρώτη φορά συναντάω τέτοια καταστροφή", θα πει με απόγνωση. Λίγο πιο δίπλα, ένας ακόμη κάτοικος της περιοχής, ο Γιάννης Χριστοδουλάκης,περιγράφει απελπισμένος το μέγεθος της καταστροφής: "Ενας τόνος κάστανα πάει, χάθηκε. Με βλέπετε με τα χέρια μουντζουρωμένα και καμένα. Είναι γιατί προσπάθησα να σώσω ό,τι μπορώ. Δεν κατάφερα τίποτα. Πενήντα λιόδεντρα κάηκαν. Απ' αυτά ζούμε, τι θα κάνουμε; Από μέρους της πολιτικής βλέπω σκέτη αδιαφορία", θα πει. Την ίδια στιγμή, η γυναίκα του μαζεύει τα δύο μουλάρια που τους έχουν απομείνει για να τα σώσει από τη φωτιά.

Επόμενος σταθμός, η Νέδουσα.Ο χωματόδρομος που οδηγεί στο χωριό είναι γεμάτος με καμένους κορμούς και κλαδιά δέντρων. Καθώς ο Στ. Παναγιώτου φτάνει στο χωριό και ενώ συζητάει με τους κατοίκους, ένα λεωφορείο της Αεροπορίας γεμάτο φαντάρους ξεκινάει για το μέτωπο της φωτιάς. "Η Νέδουσα ποτέ δεν είχε προβλήματα με τις πυρκαγιές", θα πει ο Κωνσταντίνος Μπατσικούλας."Οπως βλέπετε - συνεχίζει - η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής. Η εκτεταμένη πυρκαγιά που αποτέφρωσε χιλιάδες στρέμματα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες, τόσο στο χωριό μας, όσο και στην Καλαμάτα, που θα κινδυνέψει με τις πρώτες βροχές".

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ αφήνει πίσω του την περιοχή του Ταϋγετου, όπου η φωτιά βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και συνεχίζει το οδοιπορικό του στις περιοχές που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες. Η εικόνα γνωστή. Γυμνά βουνά, καμένα δέντρα και αγροικίες.

Ακολουθούν τα χειρότερα

Στο Μαυρομάτι Ιθώμης,την Αρχαία Μεσσήνη, ο Λυκούργος Αθανασακόπουλος τονίζει με έμφαση: "Το χειμώνα δε θα μείνει κανείς" και δείχνει στον βουλευτή του ΚΚΕ το απογυμνωμένο βουνό, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται το χωριό. "Με τις πρώτες βροχές, συνεχίζει, κινδυνεύουμε από τις κατολισθήσεις". Την εικόνα της καταστροφής, συμπληρώνει ο πρόεδρος της κοινότητας, Γεράσιμος Αθανασακόπουλος. "Προσπαθούμε να συνέλθουμε από το σοκ που έχουμε υποστεί. Μέσα σε μερικές μέρες, κάηκε η περιοχή. Και η ζημιά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν δεν κινητοποιούμασταν οι ίδιοι. Αν δεν παίρναμε την κατάσταση στα χέρια μας και δε μας βοηθούσαν οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών, που έσπευσαν αμέσως. Πάνω από 70 τρακτέρ με ραντιστικά και ο Δήμος Μεσσήνης με τις δύο υδροφόρες συνέβαλαν αποφασιστικά για να μην καεί το χωριό και τα σπίτια μας".

Το επόμενο χωριό που επισκέφτηκε ο βουλευτής είναι η Αρσινόη."Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη", σημειώνει ο Αντώνης Κορμάς και συνεχίζει: "Τα λιόδεντρα που φύτεψαν οι γονείς και οι πρόγονοί μας και εμείς που σήμερα είμαστε πια γέροι δεν πρόκειται να ξαναγίνουν". "Τι να κάνω εγώ με τις 30.000 δραχμές αγροτική σύνταξη, από τις οποίες μας κρατάει τις 1.900 για ιατρική περίθαλψη;", αναρωτήθηκε ο Σταύρος Κορμάς και συνεχίζει: "Το 1992, πάλι με την πυρκαγιά, μου κάηκαν 82 λιόδεντρα. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν πήρα παραγωγή. Τώρα κάηκαν άλλα 172 λιόδεντρα, από τα οποία τα 33 είναι χοντρολιές. Χώρια οι 50 συκιές. Μόνο από τις χοντρολιές θα έπαιρνα πάνω από χίλια κιλά λάδι ή πάνω από δέκα χιλιάδες δραχμές από την κάθε μια. Αν δεις τα δέντρα πώς έγιναν, θα έκλαιγες...".

Δεν μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε

Η Λάμπαινα είναι ο επόμενος σταθμός. "Δεν έμεινε κεραμίδι όρθιο. Κατά τ' άλλα, η κρατική μηχανή λειτούργησε ρολόι...", σχολιάζει ο Γιώργος Καραμέρος,κάτοικος του χωριού, που δηλώνει απελπισμένος: "Δουλεύω 60 χρόνια, δεν αντέχω άλλο. Δεν μπορώ να βλέπω να καταστρέφονται οι κόποι μου". Ωστόσο, ο Γιώργος Καραμέρος δεν είναι ο μοναδικός στο χωριό που έχει να αντιμετωπίσει τέτοια καταστροφή. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τους υπόλοιπους κατοίκους που ζουν από τις ελιές. "Μεγαλύτερες είναι οι ζημιές που έπαθαν οι συγχωριανοί μου. Ρωτήστε τους. Εχουν κουράγιο να τα ξαναφτιάξουν;", καταλήγει ο Γ. Καραμέρος.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι του επόμενου χωριού, της Βαλύρας.Εκεί ο Στασινός Βασιλόπουλος,κάτοικος του χωριού, περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση στον βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρο Παναγιώτου, λέγοντάς του: "Είχα 60 ρίζες. Κάηκαν όλες. Απ' αυτές ζούσα και έχω πέντε παιδιά. Οι 4.000 δραχμές αποζημίωση ανά δέντρο, εκτός του ότι είναι σκέτη κοροϊδία, είναι και απάνθρωπη". "Ενα γροθάρι (δέντρο σε σακούλες με χώμα) για να το αγοράσεις", συνεχίζει, "χρειάζεσαι 3.500 - 4.000 δραχμές. Για να ανοίξεις λάκκο, άλλες 500 δραχμές. Είναι απάνθρωπο, γιατί πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε, να αγοράσουμε τα γροθάρια, να τα φυτέψουμε και μετά να μας αποζημιώσουν".

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ, η Κοινότητα της Ανθούσας.Εκεί ο αντιπρόεδρος της κοινότητας, Αθανάσιος Μαρούσιας, δίνει στον βουλευτή τα απογοητευτικά στοιχεία της καταστροφής. "Κατά την εκτίμηση των γεωπόνων, κάηκαν ολοσχερώς 3.200 στρέμματα με ελαιώνες. Οι δηλωμένες ελιές στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι 60.000 ελαιόδεντρα. Κατά την εκτίμηση των γεωπόνων, η καταστροφή ξεπερνά το 90%, δηλαδή πάνω από 55.000 ελαιόδεντρα". Και αν ο κίνδυνος της φωτιάς έχει, τουλάχιστον προς το παρόν, απομακρυνθεί, οι κάτοικοι της Ανθούσας κινδυνεύουν ακόμα. Αυτή τη φορά, από τη βροχή. "Ο κίνδυνος να πλημμυρίσουμε τον χειμώνα είναι άμεσος και αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, δεν μπορώ να προβλέψω την ένταση και το μέγεθος των καταστροφών που θα ακολουθήσουν", καταλήγει ο αντιπρόεδρος του χωριού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ