ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανήσυχη ηρεμία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ενώ οι μάχες στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο έδιναν τη θέση τους σε μια "ανήσυχη ηρεμία" - αφού ως το μεσημέρι χτες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν πληροφορίες για συγκρούσεις - σε επίπεδο ρητορικής η ένταση ανανεωνόταν.

Το κρατικό γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ενθαρρύνει "τις αποσχιστικές δραστηριότητες και την τρομοκρατία" στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι σερβικές δυνάμεις κατέλαβαν προχτές ένα ακόμη οχυρό των Αλβανών αυτονομιστών.

Παράλληλα επέκρινε έντονα τη δήλωση για το Κοσσυφοπέδιο που είχε δώσει την παραμονή στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας,Σλοβένος Ντανίλο Τουρκ.

"Το έγγραφο αποτελεί προφανή απόπειρα να προστατευτούν και να συγκαλυφτούν οι αποσχιστικές δραστηριότητες και η τρομοκρατία" στο Κοσσυφοπέδιο, εκτιμά το πρακτορείο του Βελιγραδίου, αρνούμενο στον ΟΗΕ το δικαίωμα να συζητεί για το Κοσσυφοπέδιο, "ένα εσωτερικό πρόβλημα της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας".

Το πρακτορείο κατηγόρησε τον Τουρκ και "τους διεθνείς μέντορές του" ότι επιθυμούν επιδείνωση της κρίσης και διευθέτησή της με "μη ειρηνικά μέσα", ενώ χαρακτήρισε "αυθαίρετες" τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πάντως στην Πρίστινα, το Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου (KIC) επιβεβαίωσε ότι η σερβική αστυνομία κατέλαβε το Γκλότζανι και τρία άλλα χωριά, που βρίσκονται σ' ένα σημαντικό οδικό άξονα που συνδέει τις πόλεις Ντέτσανι και Τζακοβίτσα, κοντά στη μεθόριο με την Αλβανία.

Σύμφωνα με το KIC, η κατάσταση παραμένει "ανησυχητική" στο χωριό Γιούνικ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην οδό που συνδέει την Ντέτσανι και την Τζακοβίτσα και έχει περικυκλωθεί από σερβικές δυνάμεις που "χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό".

Η κατάσταση στο Γιούνικ προκάλεσε έντονη αντίδραση της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σίσελ, κατηγόρησε τους Σέρβους ότι εξαπολύουν "μαζικές επιθέσεις" εναντίον του Γιούνικ.

Το "Τανγιούγκ" διέψευσε τις κατηγορίες, αναφέροντας πως αυτονομιστές βάλλουν από το Γιούνικ εναντίον των θέσεων της αστυνομίας, αλλά οι αστυνομικοί δεν απαντούν.

Σύμφωνα με σερβικές πηγές, η αστυνομία πολιορκεί από τις 26 Ιούλη στο Γιούνικ περίπου 700 αυτονομιστές και πολλές εκατοντάδες αμάχους.

Στο μεταξύ η εφημερίδα των Κοσσοβάρων Αλβανών "Μπούικου", που πρόσκειται στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, εκτίμησε χθες ότι οι Σέρβοι δεν μπορούν να κρατήσουν για μεγάλο διάστημα υπό τον έλεγχό τους το Κοσσυφοπέδιο,.

"Οι Σέρβοι πρέπει να καταλάβουν ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό υπό τον έλεγχο των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων" υποστηρίζει η "Μπούικου" σε κύριο άρθρο υπό τον τίτλο "Εν αναμονή της διεθνούς επέμβασης".

Ο αλβανικός λαός "υποχρεώθηκε να αμυνθεί με τα όπλα κατά της σερβικής επίθεσης, μετά τις σφαγές", γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι "ο λαός ήταν αυτός που δημιούργησε τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου".

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης πως ενδέχεται να συγκροτηθεί νέα ομάδα διαπραγματευτών για τις συνομιλίες με το Βελιγράδι: "Ο Ρουγκόβα υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να σχηματίσει μια νέα ομάδα διαπραγματευτών και όχι μια "κυβέρνηση" του Κοσσυφοπεδίου", έγραψε.

ΚΕΝΥΑ - ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Οι "συνήθεις ύποπτοι"

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Μία εβδομάδα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στις δύο αφρικανικές πρωτεύουσες (Κένυας - Τανζανίας) και η έρευνα για τη διάσωση κάποιων που μπορεί να βρίσκονται πιθανά ακόμα στη ζωή, αλλά παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι ισχυρές εκρήξεις, τερματίστηκε οριστικά.

Τα συνεργεία διάσωσης αντικατέστησαν οι μπουλντόζες των κενυατικών αρχών που καθαρίζουν το χώρο και ένα τεράστιο κενό αρχίζει να ξεπροβάλλει στη θέση του πολυώροφου κτιρίου. Ο επίσημος απολογισμός, που δυστυχώς ακόμα δεν είναι τελικός, είναι 247 νεκροί και πάνω από 5.000 τραυματίες, που μερικές δεκάδες από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση, ενώ η πλειονότητα των τραυματιών έχει ήδη νοσηλευτεί.

Μετά την τραγωδία και τις συνταρακτικές εικόνες από τις δύο πρωτεύουσες που μονοπώλησαν για μέρες τα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ, τώρα οι εικόνες αυτές αντικαταστάθηκαν με την πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό μελών της οργάνωσης "Ισλαμικός Στρατός για την Απελευθέρωση των μουσουλμανικών Ιερών Τόπων" που μπορεί να είχαν άμεση ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση. Ηδη αρκετά άτομα έχουν συλληφθεί από τις αρχές της εβδομάδας και η κενυατική αστυνομία συνέλαβε ακόμα πέντε στο πλαίσιο των ερευνών για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι, όπως ανακοινώθηκε χτες επισήμως από την αστυνομία.

"Κρατούμε συνολικά πέντε άτομα", δήλωσε ο Πίτερ Μπούβι,της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Κένυας, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με εκπροσώπους του FBI, που έχουν αναλάβει από κοινού την έρευνα. Ομως ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κένυας απέφυγε να ανακοινώσει τα ονόματα των υπόπτων. Αντίθετα, η Σίλα Χόραν,επικεφαλής του κλιμακίου του FBI που βρίσκεται στην Κένυα, δήλωσε ότι οι αρμόδιοι για τις έρευνες πιστεύουν πως έχουν βρει τμήματα του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της βόμβας. Στην έρευνα θα συμμετάσχει στο άμεσο χρονικό διάστημα και μία ακόμα ομάδα Αμερικανών του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών που είχε πάρει μέρος και στις εκτεταμένες έρευνες στις ΗΠΑ σε ανάλογες βομβιστικές επιθέσεις, στην Οκλαχόμα και στη Νέα Υόρκη.

Οι Αμερικανοί που ήταν ο στόχος της επίθεσης έχουν λάβει ειδικά μέτρα ασφαλείας σε όλες τις πρεσβείες τους που βρίσκονται σε μουσουλμανικές χώρες, αλλά και χώρες της Αφρικής, όπως η Μαλαισία και η Αίγυπτος. Ενώ οι σωροί των 12 Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις επιθέσεις ήδη μεταφέρθηκαν χθες στις ΗΠΑ, από τη βάση των αμερικανικών δυνάμεων στη Γερμανία, συνοδευόμενες μάλιστα από την ίδια την Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ που, δίνοντας έμφαση και βαρύτητα σε αυτό το γεγονός, ντύθηκε στα μαύρα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Οικονομία, ο "μεγάλος ασθενής"

ΤΟΚΙΟ.-

Ακαρπες, αν όχι απέλπιδες, καταλήγουν όλες οι προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για αναθέρμανση της οικονομίας.

Αποτέλεσμα: Η ιαπωνική οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται και το γιεν να συνεχίζει τις "βουτιές" στο Χρηματιστήριο. Το σχέδιο ανάκαμψης που εγκρίθηκε την άνοιξη από την ιαπωνική κυβέρνηση αποδεικνύεται ανεπαρκές για την επάνοδο της οικονομίας στον δρόμο της αυτόνομης ανάπτυξης. Μια εκτίμηση, που αιωρούνταν στο αέρα, κόστισε στον πρώην πρωθυπουργό Χασιμότο το θώκο του και η μηνιαία έκθεση της Τράπεζα της Ιαπωνίας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, ήρθε να το επιβεβαιώσει. "Λόγω της αξιοσημείωτης αδυναμίας της τρέχουσας οικονομικής δραστηριότητας, η θετική επιρροή του σχεδίου αύξησης της ιδιωτικής ζήτησης είναι περιορισμένη και δύσκολα μπορούμε να ελπίζουμε στην άμεση επάνοδο της οικονομίας σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ιδιωτικές επενδύσεις "μειώθηκαν σημαντικά και η λαϊκή κατανάλωση δε δείχνει σημάδια ανόδου, με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να συνεχίζουν να μειώνουν την παραγωγή τους". Η κατάσταση αυτή δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία (!) των επιχειρήσεων, αλλά και τους μισθούς των εργαζομένων, που παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει στάσιμη, καθώς η προσφορά θέσεων εργασίας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι συνέπειες της ολισθαίνουσας πορείας της ιαπωνικής οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από ορατές. Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και τον Ιούνη έφτασε στο 4,3% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό ρεκόρ των τελευταίων χρόνων. Ο αριθμός των ανέργων φτάνει τα 2,84 εκατομμύρια, περίπου 550.000 περισσότεροι απ' ό,τι πέρσι τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Διοίκησης και Συντονισμού της κυβέρνησης. Το τραπεζικό σύστημα έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να εξυγιανθεί, το κοινωνικό κράτος θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ οι άστεγοι και οι άποροι συνεχίζουν να αυξάνονται ανησυχητικά. Το "ιαπωνικό θαύμα" ανήκει οριστικά στο παρελθόν και ο φόβος όλων αυτών που ευαγγελίζονται "την οικονομία της αγοράς" είναι ότι η κοινωνική αναταραχή είναι ίσως προ των πυλών.

ΚΟΡΕΑ
Κοινές φοιτητικές διαδηλώσεις

ΣΕΟΥΛ.-

Κάτω από το άγρυπνο και ετοιμοπόλεμο βλέμμα χιλιάδων αστυνομικών ειδικών δυνάμεων διατήρησης της τάξης, φοιτητές ετοιμάζονται να διαδηλώσουν μαζί με τους συμφοιτητές, από την άλλη πλευρά των συνόρων της χώρας με τη Βόρεια Κορέα.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 53η επέτειο της απελευθέρωσης της κορεατικής χερσονήσου από την Ιαπωνία το 1945, άρχισαν χτες στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ. Με πρωτοβουλία της μεγαλύτερης φοιτητικής ένωσης της χώρας, χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου και με συνθήματα και τραγούδια στράφηκαν εναντίον της αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η κοινή διαδήλωση είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στα σύνορα των δύο χωρών μετά από πρόσκληση της Βόρειας Κορέας. Ομως, οι ανάλογες προηγούμενες προσπάθειες των φοιτητών κατά τη διάρκεια των δεκαετιών '70 και '80 συνάντησαν την απαγόρευση και πολύ συχνά τη βίαιη και σκαιή αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας.

Στρατιώτες πολεμούν με το χρόνο και το ορμητικό νερό, για να βοηθήσουν συναδέλφους τους να σταματήσουν διαρροή στο φράγμα Γκουανγκτσέ της πόλης Σισού, στην επαρχία Χουυμπέι. Οι πλημμύρες στην Κίνα, που θεωρούνται οι χειρότερες από το 1954, έχουν κοστίσει πάνω από 2.000 ζωές.

ΙΝΔΙΑ
15 νεκροί σε "αυτονομιστική βία"

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ. - Τουλάχιστον 15 είναι οι νεκροί και 18 οι τραυματίες σε πολλαπλά επεισόδια βίας στο ινδικό κρατίδιο του Κασμίρ τις τελευταίες 48 ώρες, μετέδιδε χτες το "Ρόιτερ".

Σε έκρηξη νάρκης που είχαν τοποθετήσει "αυτονομιστές", δύο Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ινδικών ενόπλων δυνάμεων. Ενώ πέντε αντάρτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών σε άλλη περιοχή της ίδιας επαρχίας. Σε ακόμα ένα επεισόδιο, παραστρατιωτικοί σκότωσαν δύο "αυτονομιστές", ενώ ένας χωρικός και δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Πάντως ο ινδουιστής - εθνικιστής πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, εξέφρασε την "ικανοποίησή" του για την επιτυχία των προσπαθειών των δυνάμεων ασφαλείας να καταστείλουν τις διάφορες ομάδες "αυτονομιστών"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ