Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανήσυχη ηρεμία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ενώ οι μάχες στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο έδιναν τη θέση τους σε μια "ανήσυχη ηρεμία" - αφού ως το μεσημέρι χτες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν πληροφορίες για συγκρούσεις - σε επίπεδο ρητορικής η ένταση ανανεωνόταν.

Το κρατικό γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ενθαρρύνει "τις αποσχιστικές δραστηριότητες και την τρομοκρατία" στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι σερβικές δυνάμεις κατέλαβαν προχτές ένα ακόμη οχυρό των Αλβανών αυτονομιστών.

Παράλληλα επέκρινε έντονα τη δήλωση για το Κοσσυφοπέδιο που είχε δώσει την παραμονή στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας,Σλοβένος Ντανίλο Τουρκ.

"Το έγγραφο αποτελεί προφανή απόπειρα να προστατευτούν και να συγκαλυφτούν οι αποσχιστικές δραστηριότητες και η τρομοκρατία" στο Κοσσυφοπέδιο, εκτιμά το πρακτορείο του Βελιγραδίου, αρνούμενο στον ΟΗΕ το δικαίωμα να συζητεί για το Κοσσυφοπέδιο, "ένα εσωτερικό πρόβλημα της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας".

Το πρακτορείο κατηγόρησε τον Τουρκ και "τους διεθνείς μέντορές του" ότι επιθυμούν επιδείνωση της κρίσης και διευθέτησή της με "μη ειρηνικά μέσα", ενώ χαρακτήρισε "αυθαίρετες" τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πάντως στην Πρίστινα, το Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου (KIC) επιβεβαίωσε ότι η σερβική αστυνομία κατέλαβε το Γκλότζανι και τρία άλλα χωριά, που βρίσκονται σ' ένα σημαντικό οδικό άξονα που συνδέει τις πόλεις Ντέτσανι και Τζακοβίτσα, κοντά στη μεθόριο με την Αλβανία.

Σύμφωνα με το KIC, η κατάσταση παραμένει "ανησυχητική" στο χωριό Γιούνικ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην οδό που συνδέει την Ντέτσανι και την Τζακοβίτσα και έχει περικυκλωθεί από σερβικές δυνάμεις που "χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό".

Η κατάσταση στο Γιούνικ προκάλεσε έντονη αντίδραση της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σίσελ, κατηγόρησε τους Σέρβους ότι εξαπολύουν "μαζικές επιθέσεις" εναντίον του Γιούνικ.

Το "Τανγιούγκ" διέψευσε τις κατηγορίες, αναφέροντας πως αυτονομιστές βάλλουν από το Γιούνικ εναντίον των θέσεων της αστυνομίας, αλλά οι αστυνομικοί δεν απαντούν.

Σύμφωνα με σερβικές πηγές, η αστυνομία πολιορκεί από τις 26 Ιούλη στο Γιούνικ περίπου 700 αυτονομιστές και πολλές εκατοντάδες αμάχους.

Στο μεταξύ η εφημερίδα των Κοσσοβάρων Αλβανών "Μπούικου", που πρόσκειται στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, εκτίμησε χθες ότι οι Σέρβοι δεν μπορούν να κρατήσουν για μεγάλο διάστημα υπό τον έλεγχό τους το Κοσσυφοπέδιο,.

"Οι Σέρβοι πρέπει να καταλάβουν ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό υπό τον έλεγχο των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων" υποστηρίζει η "Μπούικου" σε κύριο άρθρο υπό τον τίτλο "Εν αναμονή της διεθνούς επέμβασης".

Ο αλβανικός λαός "υποχρεώθηκε να αμυνθεί με τα όπλα κατά της σερβικής επίθεσης, μετά τις σφαγές", γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι "ο λαός ήταν αυτός που δημιούργησε τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου".

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης πως ενδέχεται να συγκροτηθεί νέα ομάδα διαπραγματευτών για τις συνομιλίες με το Βελιγράδι: "Ο Ρουγκόβα υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να σχηματίσει μια νέα ομάδα διαπραγματευτών και όχι μια "κυβέρνηση" του Κοσσυφοπεδίου", έγραψε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ