Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ - ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Οι "συνήθεις ύποπτοι"

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Μία εβδομάδα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στις δύο αφρικανικές πρωτεύουσες (Κένυας - Τανζανίας) και η έρευνα για τη διάσωση κάποιων που μπορεί να βρίσκονται πιθανά ακόμα στη ζωή, αλλά παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι ισχυρές εκρήξεις, τερματίστηκε οριστικά.

Τα συνεργεία διάσωσης αντικατέστησαν οι μπουλντόζες των κενυατικών αρχών που καθαρίζουν το χώρο και ένα τεράστιο κενό αρχίζει να ξεπροβάλλει στη θέση του πολυώροφου κτιρίου. Ο επίσημος απολογισμός, που δυστυχώς ακόμα δεν είναι τελικός, είναι 247 νεκροί και πάνω από 5.000 τραυματίες, που μερικές δεκάδες από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση, ενώ η πλειονότητα των τραυματιών έχει ήδη νοσηλευτεί.

Μετά την τραγωδία και τις συνταρακτικές εικόνες από τις δύο πρωτεύουσες που μονοπώλησαν για μέρες τα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ, τώρα οι εικόνες αυτές αντικαταστάθηκαν με την πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό μελών της οργάνωσης "Ισλαμικός Στρατός για την Απελευθέρωση των μουσουλμανικών Ιερών Τόπων" που μπορεί να είχαν άμεση ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση. Ηδη αρκετά άτομα έχουν συλληφθεί από τις αρχές της εβδομάδας και η κενυατική αστυνομία συνέλαβε ακόμα πέντε στο πλαίσιο των ερευνών για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι, όπως ανακοινώθηκε χτες επισήμως από την αστυνομία.

"Κρατούμε συνολικά πέντε άτομα", δήλωσε ο Πίτερ Μπούβι,της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Κένυας, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με εκπροσώπους του FBI, που έχουν αναλάβει από κοινού την έρευνα. Ομως ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κένυας απέφυγε να ανακοινώσει τα ονόματα των υπόπτων. Αντίθετα, η Σίλα Χόραν,επικεφαλής του κλιμακίου του FBI που βρίσκεται στην Κένυα, δήλωσε ότι οι αρμόδιοι για τις έρευνες πιστεύουν πως έχουν βρει τμήματα του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της βόμβας. Στην έρευνα θα συμμετάσχει στο άμεσο χρονικό διάστημα και μία ακόμα ομάδα Αμερικανών του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών που είχε πάρει μέρος και στις εκτεταμένες έρευνες στις ΗΠΑ σε ανάλογες βομβιστικές επιθέσεις, στην Οκλαχόμα και στη Νέα Υόρκη.

Οι Αμερικανοί που ήταν ο στόχος της επίθεσης έχουν λάβει ειδικά μέτρα ασφαλείας σε όλες τις πρεσβείες τους που βρίσκονται σε μουσουλμανικές χώρες, αλλά και χώρες της Αφρικής, όπως η Μαλαισία και η Αίγυπτος. Ενώ οι σωροί των 12 Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις επιθέσεις ήδη μεταφέρθηκαν χθες στις ΗΠΑ, από τη βάση των αμερικανικών δυνάμεων στη Γερμανία, συνοδευόμενες μάλιστα από την ίδια την Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ που, δίνοντας έμφαση και βαρύτητα σε αυτό το γεγονός, ντύθηκε στα μαύρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επιθέσεις και ερωτήματα (2013-09-27 00:00:00.0)
Οπλα στους Σομαλούς, απειλές στην Ερυθραία... (2009-08-07 00:00:00.0)
«Φωτογραφίζοντας ενόχους» (2001-10-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-05-16 00:00:00.0)
Στυγνή κρατική τρομοκρατία (1998-08-22 00:00:00.0)
Ερευνες και πρώτες συλλήψεις (1998-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ