Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Στυγνή κρατική τρομοκρατία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-

"Η αποστολή μας ήταν σαφής. Να χτυπήσουμε το δίκτυο των φανατικών οργανώσεων, που συνδέονται και χρηματοδοτούνται από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ίσως τον πλέον γνωστό οργανωτή και χρηματοδότη της διεθνούς τρομοκρατίας στον κόσμο σήμερα".

Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον απευθύνθηκε χτες αργά το απόγευμα προς τον αμερικανικό λαό, προσπαθώντας να αιτιολογήσει τις πράξεις της στυγνής τρομοκρατίας και των επιδρομών, που παραβιάζουν κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, αλλά και φανερώνουν με τον πιο έκδηλο τρόπο την ωμότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, να επιβάλλει το "δίκιο" τους τρομοκρατώντας, σκοτώνοντας και καταστρατηγώντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας άλλων χωρών. "Οι ομάδες αυτές έχουν κοινό μίσος για τη δημοκρατία, μια φανατική εξύψωση της βίας και μια τρομερή παραμόρφωση της θρησκείας τους για να δικαιολογήσουν τις δολοφονίες αθώων", δήλωνε ο Κλίντον, ορμώμενος, μάλλον, από το "ψυχογράφημα" της αμερικανικής πολιτικής.

Ο Πρόεδρος "εξηγούσε" ότι για τέσσερις λόγους διέταξε να προχωρήσουν οι βομβαρδισμοί, στηριζόμενος πάνω στο αμερικανικό δίκαιο πάντα:

  • Επειδή οι ομάδες του Μπεν Λάντεν έπαιξαν καίριο ρόλο στις επιθέσεις με στόχους τις αμερικάνικες πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία.
  • Επειδή οι ομάδες αυτές έκαναν και στο απώτερο παρελθόν κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
  • Επειδή σχεδιάζονταν και άλλες επιθέσεις, που θα είχαν ως αποτέλεσμα αιματοχυσία ανάλογη του Νταρ ες Σαλάαμ και του Ναϊρόμπι.
  • Επειδή, τέλος, οι ομάδες επιδίωκαν να εξοπλιστούν με χημικά και άλλα επικίνδυνα όπλα.

Χτες όμως, από την πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, όπου βρίσκεται ο επικεφαλής του FBI, δήλωσε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων στο Αφγανιστάν και το Σουδάν δεν ήταν απαραιτήτως άμεσο αποτέλεσμα των ερευνών για τις βομβιστικές επιθέσεις σε αμερικανικές πρεσβείες στην ανατολική Αφρική. "Πρόκειται για μία έρευνα που προχωρεί σε πολλά μέτωπα", δήλωσε ο διευθυντής του FBI Λούις Φρι, "αδειάζοντας τον Κλίντον και πρόσθεσε: "Δεν μπορώ να αναφέρω λεπτομέρειες ούτε να χαρακτηρίσω το είδος των στοιχείων που έχουμε συλλέξει στο Ναϊρόμπι, αλλά είναι μία έρευνα που θα διαρκέσει πιθανώς μήνες".

Οι επιθέσεις

Εφτά στόχους σημάδεψαν οι αμερικανικοί πύραυλοι "Τόμαχοκ", που εξαπέλυσαν προχτές τα εφτά πλοία των ΗΠΑ που έπλεαν στην Αραβική και στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον του Σουδάν και του Αφγανιστάν και τουλάχιστον ο ένας "καταστράφηκε ολοσχερώς". Η επίθεση άρχισε στις 20.30 ώρα Ελλάδας προχτές, με σχεδόν διαδοχικές εκτοξεύσεις (από 50 έως 100) πυραύλων "Τόμαχοκ" - που είναι τύπου "Κρουζ" και πετούν οριζόντια στο έδαφος, αναζητώντας το στόχο τους, με βάση πληροφορίες που έχουν εισαχθεί στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή - σημαδεύοντας έξι από τους στόχους που ήταν σε αφγανικό έδαφος, σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας Καμπούλ και έναν όπου ήταν εργοστάσιο κατασκευής χημικών - σύμφωνα με τους Αμερικανούς - κοντά στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.

Οι έξι εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν αποτελούν, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, "το μεγαλύτερο μουσουλμανικό συγκρότημα εκπαίδευσης του κόσμου". Οι ίδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι, την ώρα της επίθεσης, περίπου 600 άτομα βρίσκονταν στο συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδομής του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν,καθώς και αποθήκες όπλων και πυρομαχικών. ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν "υπ' αριθμόν ένα" εχθρό τους τον Μπιν Λάντεν, που θεωρούν ότι διευθύνει και χρηματοδοτεί, από το Αφγανιστάν, δίκτυο έξι ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι ο Λάντεν δεν έχει δικά του στρατόπεδα στη χώρα, ενώ είναι σώος ο ίδιος και οι σύντροφοί του μετά την επίθεση.

Ομως, πακιστανικές πηγές στο βόρειο τμήμα της χώρας ανέφεραν ότι αμερικανικά αεροπλάνα έπληξαν και το αεροδρόμιο στην περιοχή του Χοστ, μια εκδοχή, που αργά χτες το απόγευμα ανακατασκευάστηκε μετά από προσωπικό τηλεφώνημα του Κλίντον στον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ναρουάζ Σαρίφ.Στην επίθεση στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων, που εδρεύει στο Πακιστάν, έκανε λόγο για 21 νεκρούς στην περιοχή Χοστ.

Ενας "χημικός" στόχος

Στο Σουδάν, ήταν ο έβδομος στόχος, ένα εργοστάσιο στην περιοχή Σίφα, στη βιομηχανική ζώνη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, περιοχή που οι Σουδανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι στρατιωτική και κατά συνέπεια δεν είχε αντιαεροπορική άμυνα. Κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το εργοστάσιο κατασκεύαζε μία ουσία απαραίτητη για την κατασκευή του τοξικού αερίου νεύρων VX και αποτελεί τμήμα του στρατιωτικο-βιομηχανικού σουδανικού συγκροτήματος που χρηματοδοτεί ο Μπιν Λάντεν.

Οι σουδανικές αρχές επιμένουν από την πρώτη στιγμή ότι το εργοστάσιο που χτυπήθηκε είναι η μεγαλύτερη, και μάλιστα ιδιωτική, φαρμακοβιομηχανία της χώρας Αλ - Σιφάα,που παρασκευάζει μεταξύ άλλων και φάρμακα για την ελονοσία. Οι αντιδράσεις στην ίδια τη χώρα ήταν εξαιρετικά έντονες, ενώ λίγες ώρες μετά την επίθεση οργισμένοι κάτοικοι του Χαρτούμ διαδήλωσαν μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο χώρο και κατέβασαν την αστερόεσσα και την έκαψαν. Οσο για την πολιτική ηγεσία, χτες ο Πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Χασάν αλ - Μπασίρ, δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να διεξάγουν έρευνα για την αμερικανική επιδρομή και ανακοίνωσε ότι συνεδρίασε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας για να εξετάσει την απάντηση που θα δώσει το Σουδάν στην αμερικανική επίθεση, ενώ το Σουδάν αποφάσισε να ανακαλέσει όλα τα μέλη της διπλωματικής αποστολής του στην Ουάσιγκτον.

Σε επιφυλακή

Οι αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον πλανήτη, αλλά κυρίως στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού, παίρνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας, περιμένοντας μια απάντηση από τους τρομοκράτες, όπως δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, συντονιζόμενοι πλήρως σ' αυτό που εξήγγειλε ο Κλίντον "ένα μακρόχρονο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας". Χτεσινό δημοσίευμα των "Τάιμς" αναφέρει ακόμη ότι διακόσιοι πεζοναύτες και άλλο αμερικανικό προσωπικό αποσπάστηκαν την Κυριακή από τη δύναμη, που συμμετέχει στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ και στάλθηκαν στα Τίρανα για να προστατεύσουν την Αμερικανική Πρεσβεία. Ακόμα "επικίνδυνες περιοχές και χώρες" χαρακτηρίζονται και άλλες χώρες της Βαλκανικής, μιας περιοχής που μάλλον στρέφεται πλέον η προσοχή των Αμερικανών. Παράλληλα, το FBI εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες, που βρίσκονται στο εξωτερικό ή προετοιμάζονται για αναχώρηση, να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και προσεκτικοί.

Αντιδράσεις

Οι αιφνίδιες τρομοκρατικές επιθέσεις των ΗΠΑ προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων σε όλο τον πλανήτη.

Κατ' αρχάς, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις. Το γραφείο του εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές και εκφράζει την ανησυχία του για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις.

Αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις από τις "πολιτισμένες σύμμαχες χώρες" των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Βόλφανγκ Σούσελ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις εναντίον στόχων στο Αφγανιστάν και το Σουδάν είναι προφανές πως έγιναν σε απάντηση για τις βομβιστικές ενέργειες στην Κένυα και την Τανζανία. Ο Τόνι Μπλερ ήταν μεταξύ των πρώτων που είχε ενημερωθεί από πριν και έσπευσε να συνηγορήσει και να υποστηρίξει τις ΗΠΑ. "Υποστηρίζω με θέρμη την αμερικανική ενέργεια εναντίον των διεθνών τρομοκρατών. Οι τρομοκράτες στον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις ενεργούν με αποφασιστικότητα για την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μπλερ. Σ' αυτό το κλίμα κινήθηκαν όλες περίπου οι δηλώσεις των ηγετών των χωρών της Ευρώπης, αλλά και της Ιαπωνίας.

Μοναδική παραφωνία στο κλίμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος, ενώ αρχικά χαρακτήρισε την επίθεση "αναξιοπρεπή", σκλήρυνε λίγο αργότερα τη στάση του, καταδικάζοντάς την. Η Δούμα, στη συνεδρίασή της, υιοθέτησε χτες απόφαση, με την οποία καταδικάζει τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν και του Σουδάν και προειδοποιεί ότι οι ενέργειες αυτές θα βαρύνουν στην επικύρωση της συμφωνίας START - 2.

Ο αραβικός κόσμος

Αντίθετα, με οργή αντέδρασαν οι περισσότερες αραβικές χώρες, ενώ στη Δυτική Οχθη, στο Πακιστάν και στη Λιβύη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις καταδίκης στις αμερικανικές επιθέσεις. Στην Τρίπολη, ο συνταγματάρχης Καντάφι ηγήθηκε σήμερα συγκέντρωσης για να καταδικάσει την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Σουδάν. Στη Βηρυτό, η φιλοϊρανική οργάνωση "Χεζμπολάχ", την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις θα προκαλέσουν περαιτέρω βία εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ανά τον κόσμο.

Πιο βίαιες ήταν οι αντιδράσεις του Πακιστάν, το οποίο υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν συνιστούν παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας μιας ισλαμικής χώρας, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαρτάι Αζίζ.Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε μάλιστα ότι οι αμερικανικές επιθέσεις στο γειτονικό Αφγανιστάν είναι "θέμα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο λαό του Πακιστάν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ