Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
"Πλησιάζει" ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Η απειλή ενός αφρικανικού πολέμου γύρω από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό πλησίαζε χτες στο να γίνει "εφιαλτική πραγματικότητα", καθώς χώρες από τις Μεγάλες Λίμνες στα ανατολικά έπαιρναν θέση μάχης εναντίον πολλών από τους νότιους γείτονες.

Η Ζιμπάμπουε άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις υπέρ του Προέδρου "υπό απειλή" Λοράν Καμπίλα, ενώ η Ρουάντα από τη μια καλούσε για ανακωχή και από την άλλη απειλούσε με απευθείας εμπλοκή, εκτός εάν η Ζιμπάμπουε "απέσυρε άμεσα" τους στρατιώτες της.

Στρατιώτες της Ανγκόλα επίσης άρχισαν να συρρέουν στην Κινσάσα προς βοήθεια του Λοράν Καμπίλα, σύμφωνα με το ραδιόφωνο της Μοζαμβίκης.

Οι ταραχές και ο συνεχιζόμενος εμφύλιος μεταξύ των δυνάμεων πιστών στον Καμπίλα και των "στασιαστών" στρατιωτικών του, που εκτείνεται σε μια περιοχή από την ανατολική ως τη δυτική Αφρική, "απειλεί", κατά αναλυτές, να σύρει όλες τις χώρες της περιοχής σε πόλεμο.

Η κυβέρνηση του Καμπίλα και ο ίδιος ο Κογκολέζος Πρόεδρος υποστηρίζουν ότι οι Ρουάντα και Ουγκάντα βρίσκονται πίσω από την "ανταρσία" των στρατιωτικών του, οι οποίοι προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Οι δύο χώρες αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο ηγέτης της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, κάλεσε για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Πρετόρια όλες τις εμπλεκόμενες χώρες: Κογκό, Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε και Ρουάντα. "Παίρνουμε αυτήν την πρωτοβουλία για να αποφύγουμε ένα λουτρό αίματος", είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ο Καμπίλα, ο Πρόεδρος της Ρουάντα, Παστέρ Μπιζιμούνγκου, ο Πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιούουερι Μουσεβένι, και ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, συμφώνησαν "κατ' αρχήν" στη συνάντηση και συζήτησή τους για την αποκατάσταση της "ηρεμίας" στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ