Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Μυστικές συνομιλίες" Βελιγραδίου - Πρίστινας;

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Τόσο αλβανικές πηγές όσο και σερβικές διατείνονταν χτες πως πραγματοποίησαν μυστικές "απευθείας συνομιλίες" αυτήν τη βδομάδα για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Η είδηση ίσως αποτελεί το "πρελούδιο" μιας διαδικασίας "επίλυσης" του προβλήματος.

Την ώρα που ο Κρίστοφερ Χιλ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ και εντεταλμένος της αμερικανικής διπλωματίας για την κρίση στο Κόσσοβο, δήλωνε πως είναι "μάλλον απίθανο" να διεξαχθούν συνομιλίες στο παρόν στάδιο μεταξύ των δύο πλευρών, ο Φεχμί Αγκανι, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Κοσσοβάρων αυτονομιστών, δήλωνε στην αγγλόφωνη έκδοση της "Κόχα Ντιτόρε" ότι ήδη "συνομιλίες διεξάγονται ανάμεσα στην αλβανική και τη σερβική πλευρά".

Πηγές προσκείμενες στη σερβική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσαν ότι άμεσες συνομιλίες διεξήχθησαν νωρίτερα αυτήν την βδομάδα: "Πραγματοποιήθηκαν μυστικά, την ίδια ημέρα που η αλβανική διαπραγματευτική ομάδα δεν εμφανίστηκε σε επίσημη συνάντηση", δήλωσε σερβική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στο μεταξύ, σε επίσημο επίπεδο, η "σκληρή" ρητορική του κυριότερου Κοσσοβάρου Αλβανού πολιτικού ηγέτη συνεχιζόταν. Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα κάλεσε χτες για δημιουργία μιας ζώνης "απαγόρευσης πτήσεων" πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, για να αποτραπεί η καταστολή των Αλβανών ανταρτών από τη "σερβική πολεμική μηχανή".

Η δήλωση Ρουγκόβα σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη γαλλική "προειδοποίηση" προς τη Μόσχα να μεταβάλει τη στάση της διότι "θα χρειαστεί επέμβαση" αν η "διπλωματία" αποτύχει...

Στο ίδιο το Κόσσοβο, το γιουγκοσλαβικό κρατικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" και αλβανικές πηγές ανέφεραν μάχες μεταξύ ανδρών του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK) και σερβικών αστυνομικών μονάδων. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ