Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις των μαζικών οργανώσεων

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις ελληνικών ειρηνιστικών κι εργατικών οργανώσεων εναντίον των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν, με τις περισσότερες εξ αυτών να σημειώνουν τον "αποτροπιασμό τους", και την κάθετη αντίρρησή τους στη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων από τους υποτιθέμενους..."διώκτες της τρομοκρατίας".

Πιο συγκεκριμένα:

Η ΕΕΔΥΕΘ

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας - πικετοφορία που οργάνωσε στις 7 χτες βράδυ η ΕΔΥΕΘ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, κατέληξε στο αμερικανικό προξενείο της πόλης και διατράνωσε την απόφαση των αγωνιστών της ειρήνης και της νεολαίας ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δε θα βρει υποστηρικτές μέσα στους λαούς και θα καταδικαστεί στη συνείδηση όλων των ανθρώπων καλής θέλησης.

Σχετική ανακοίνωση της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη αναφέρει: "Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής των ιμπεριαλιστών, που δε διστάζει ανά πάσα στιγμή να θυσιάσει γυναικόπαιδα στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους".

Εξω από το αμερικανικό προξενείο, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν με τα συνθήματά τους την πολιτική βίας και τρομοκρατίας σε βάρος των λαών.

Η ΝΑΣΘ

H Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης, ο νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος Νομάρχης, Μιχάλης Σπυριδάκης, με ανακοίνωσή τους καταδίκασαν την τρομοκρατική ενέργεια των ΗΠΑ να βομβαρδίσουν περιοχές του Αφγανιστάν και Σουδάν με το πρόσχημα της καταστολής της τρομοκρατίας.

"Ο διεθνής τρομοκράτης - ΗΠΑ - με την ενέργεια αυτή", τονίζει η ανακοίνωση της ΝΑΣΘ, "επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους λαούς για να περάσουν τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο τους για την περιοχή των Βαλκανίων".

"Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση", επισημαίνει η ΝΑΣΘ, "Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αντί να σωπαίνει ένοχα και να συμφωνεί, πρέπει να καλέσει το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση και συναγερμό γιατί τα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ μόνο δεινά και καταστροφές φέρνουν στους λαούς".

Καταδικάζοντας την κυβέρνηση και τα κόμματα που συμφωνούν με την υποτακτική στάση απέναντι στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η ΝΑΣΘ καλεί το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του για το:

"Ποιος ενδιαφέρεται και μάχεται για τα συμφέροντά του και για ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους λαούς και ποιος γίνεται μηχανισμός επιβολής της αντιλαϊκής βάρβαρης και τρομοκρατικής πολιτικής".

Η ανακοίνωση καλεί το λαό να δώσει μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές με τη στήριξη των συνδυασμών που αντιστέκονται με συνέπεια σ' αυτή την επικίνδυνη πολιτική.

Η ΕΕΔΔΑ

"Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης" τονίζει μεταξύ άλλων:

Οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν, όταν η καναδέζικη πετρελαϊκή εταιρία Arakis βοηθούσε το δικτατορικό καθεστώς του Σουδάν να παρασκευάσει χημικά και βιολογικά όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία χρησιμοποιεί ενάντια στον αντάρτικο στρατό και τον άμαχο πληθυσμό του Νοτίου Σουδάν και της Νούμπα στο Δυτικό Σουδάν. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις των Αφγανών Μουτζαχεντίν εκπαιδεύονταν και χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο ενάντια στο λαό του Αφγανιστάν και στη συνέχεια ενάντια στη Βοσνία και την Αλγερία τους λαούς του κόσμου".

Οργανώσεις των εργαζομένων

Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) με δελτίο Τύπου του "εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσαν οι "ράμπο" των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον αμάχων πολιτών, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας που οι ίδιοι παράγουν και συντηρούν".

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά με επιστολή του προς την αμερικανική πρεσβεία ΜΜΕ αναφέρει "καταγγέλλουμε τις πειρατικές τρομοκρατικές επιδρομές οι οποίες εντάσσονται στην προσπάθεια των ΗΠΑ για επιβολή της Νέας Τάξης, αδιαφορώντας για ύπαρξη θυμάτων (... ) οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στις προσπάθειες τρομοκράτησης των λαών, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων του Ν. Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας "την πρωτοφανή επίδειξη δύναμης και αυθαιρεσίας των αμερικανικών δυνάμεων", σημειώνει: "χωρίς να ενημερωθεί κανένας, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε άλλος οργανισμός, σε ρόλο χωροφύλακα, οι αμερικανικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές (... ). Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντισταθούμε, να συσπειρωθούμε και να ανατρέψουμε αυτήν την απάνθρωπη πολιτική".

Καταγγελίες για τις αμερικανικές επιθέσεις απέστειλαν, επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας,η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων,το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος,κ. ά. εργατικές οργανώσεις.

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών

"Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) διαμαρτύρεται έντονα στην κυβέρνηση, για την ευθυγράμμισή της στην εντολή Κλίντον για γκανγκστερικούς βομβαρδισμούς κατά των λαών Αφγανιστάν και Σουδάν, χωρίς καμία ειδοποίηση και έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους για τις περιοχές των Βαλκανίων και του Αιγαίου πελάγους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ