ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα... ανάρμοστα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στα χτεσινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, η "ανάρμοστη σχέση" του Μπ. Κλίντον, με την πρώην υπάλληλο του Λευκού Οίκου. Και, μάλιστα, με μακροσκελείς αναφορές και αναλύσεις περί του θέματος, ώστε να καταλάβουμε όλοι, πότε μια σχέση είναι σεξουαλική και πότε δεν είναι...

************

Τα φώτα του έσπευσε να δώσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης (λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή... ) κι έκανε στους συντάκτες του υπουργείου του μια μικρή διάλεξη, περί Κάμα Σούτρα...

*********

Πάντως, για να μη ρίχνουμε όλα τα άδικα στα εγχώρια τηλεοπτικά κανάλια, πρέπει να παραδεχτούμε, ότι το ίδιο κάνανε και όλα τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τρόπος του λέγειν ενημέρωσης... ) σε όλο τον κόσμο.

*******

Βλέπετε, η περιβόητη παγκοσμιοποίηση έχει κι άλλες πλευρές, που θα τις ανακαλύπτουμε σιγά - σιγά. Για παράδειγμα, είτε βρίσκεστε στην Ιαπωνία, είτε στην Ισπανία, είτε στις ΗΠΑ, είτε στη Ρωσία του Γιέλτσιν, είτε στην Αίγυπτο ή το Πακιστάν, θ' ακούσετε τις ίδιες διεθνείς ειδήσεις.

*********

Ο, τι λέει ένα ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι για τη ΝΑΤΟική άσκηση στην Αλβανία, τα ίδια λέει και ένα ιταλικό ή γαλλικό. Παγκοσμιοποίηση βλέπετε...*********

Αλλωστε, όλα τους "αγοράζουν" την εικόνα και όλα όσα τη συνοδεύουν από μια χούφτα πολυεθνικές επιχειρήσεις - διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, που ελέγχουν πλήρως πλέον την παγκόσμια παραγωγή και διακίνηση των ειδήσεων.

************

Κάποιοι άλλοι - όπως μερικοί βουλευτές - έδειξαν να ξαφνιάζονται, με τα όσα παραδέχτηκε ο Μπ. Κλίντον και αναρωτήθηκαν με... δέος, αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έλεγε μέχρι τώρα ψέματα, για το θέμα αυτό...

************

Και, μάλιστα, μια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε με πολλή θλίψη, ότι τέτοιες συμπεριφορές πλήττουν σοβαρά την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου...*********

Οχι, δεν της έγινε ερώτηση, για την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ...

Οι "εκσυγχρονιστές" της παραπληροφόρησης

Η φάμπρικα που εγκαινίασαν από το '95 οι "εκσυγχρονιστές" του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζει ακάθεκτη την παραγωγή της. Κάθε τέλος Αυγούστου επώνυμοι και υψηλά ιστάμενοι στην ιεραρχία στήνουν "ανοιχτή γραμμή" με συγκεκριμένη απογευματινή εφημερίδα, που ανήκει σε κάποιον από τους... διαπλεκόμενους και διοχετεύουν προς δημοσίευση όλα τα πιθανά σενάρια και μέτρα που συνοδεύουν τον υπό κατάρτιση νέο κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι τη μία βλέπουμε τα "8 νέα μέτρα", την άλλη τους "10 νέους φόρους", την τρίτη "το πακέτο του υπουργείου Οικονομικών" και πάει λέγοντας.

Βέβαια, το γεγονός ότι τα σχετικά δημοσιεύματα είναι "διοχετευμένα", κάθε άλλο παρά εμποδίζει - τον υφυπουργό Δρυ στην προκειμένη περίπτωση - τους αρμόδιους να βγαίνουν και να διαψεύδουν την ουσία των μέτρων, που μαγειρεύονται και να τα αποδίδουν σε "σενάρια των δημοσιογράφων".

Η τακτική είναι γνωστή, αλλά ας πάψουν τελικά να υποβαθμίζουν τόσο τη νοημοσύνη του κόσμου. Αν μη τι άλλο επειδή έχει αποδειχθεί ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα αποτελούν μέρος των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, να προετοιμάσει την κοινή γνώμη, για τα κάθε φορά αντιλαϊκά μέτρα που είναι στα σκαριά.

Τέλειωσαν... οι μαιευτήρες

Διάφορα προβλήματα, αλλά και ευτράπελα, δημιουργεί η πρόσφατη απόλυση δυο συμβασιούχων γιατρών από το ΙΚΑ Χίου, ιδιαιτέρως αυτή του μαιευτήρα, διαβάζουμε στην τοπική εφημερίδα "Η Αλήθεια", της Παρασκευής, 14 Αυγούστου. Ολο αυτό το διάστημα, γράφει η εφημερίδα, φάρμακα και αναλύσεις στις εγκυμονούσες γράφουν οι παθολόγοι του ιδρύματος, αντιγράφοντας συνταγές των μαιευτήρων του νοσοκομείου, παρόλο που κάτι τέτοιο - η τυφλή συνταγογραφία, χωρίς την εξέταση από το γιατρό - απαγορεύεται με εντολή του διοικητή του ιδρύματος.

Δε νομίζει ο κ. Σολωμός ότι πρέπει άμεσα να παρέμβει και να δώσει την απαιτούμενη λύση στο ζήτημα; Οχι μόνο για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, αλλά και πριν συμβεί κανένα σοβαρό παρατράγουδο...

Εύλογα ερωτηματικά

"Το ζήτημα είναι τι είδους Τουρκία θέλει η Ευρώπη στους κόλπους της. Η Ευρώπη δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε γεωστρατηγικά κριτήρια και υπολογισμούς. Εάν επιδιώκει να συγκροτηθεί σε μια πολιτική οντότητα με ουσιαστικό, εσωτερικό περιεχόμενο και σοβαρή διεθνή παρουσία, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της πρέπει να σέβονται μια σειρά από αρχές, όπως είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο, κλπ.".

Οχι, το παραπάνω απόσπασμα δεν είναι από τη διάλεξη κάποιου καθηγητή ή, τέλος πάντων, αναλυτή περί των ευρωπαϊκών ζητημάτων, αλλά από την προχτεσινή συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη στα "Νέα". Και σε ό,τι αφορά εμάς, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, για τα κριτήρια πάνω στα οποία οικοδομείται η ΕΕ και η διεύρυνσή της. Αλλωστε, οι Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ και η καθημερινή πρακτική των Βρυξελλών, αλλά και των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ γενικότερα, είναι άκρως διαφωτιστικές. Ο υφυπουργός των Εξωτερικών, όμως, γιατί μιλά τόσο αόριστα και γενικά; Μήπως, δεν έχει γνώμη και άποψη, επί του θέματος; Αυτό, όμως, θα ήταν τουλάχιστον απαράδεκτο... Τότε, τι συμβαίνει; Μήπως, θα μπορούσε να μας το εξηγήσει;

Παραπάει...

Κατηγορηματικά - και για πολλοστή φορά - αποσυνέδεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, γράφει η χτεσινή "Αυγή", τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές από τις πολιτικές επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ, να τις εμφανίζει ως πρόκριμα έγκρισης της κυβερνητικής του πολιτικής. Και όχι μόνον αυτό, αλλά, για μια ακόμη φορά, ο Ν. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε - εξίσου κατηγορηματικά - ότι η πολιτική Σημίτη"είναι επιζήμια".

Ακόμη λίγο, δηλαδή, και θα ομολογήσουν ανοιχτά ότι τους έπιασε κορόιδα ο Κ. Σημίτης και κατέρχονται σε εκατοντάδες δήμους και νομαρχίες με κοινούς συνδυασμούς... Και, τέλος πάντων, μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά δε νομίζουν ότι παραπάει να ζητάνε και την ψήφο των εργαζομένων;..

Η οικονομία...

Ο ένας θεωρεί πετυχημένη την πορεία της οικονομίας και αναγκαία τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, ώστε να γίνει κατορθωτή η εισδοχή της χώρας στην τελική φάση της ΟΝΕ. Ο άλλος δεν αμφισβητεί τα προηγούμενα, αλλά θεωρεί απαραίτητη την απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας από τα ασφυκτικά δεσμά του κράτους και τη βαριά φορολογία, ώστε να σταθεί με αξιώσεις στο διεθνή ανταγωνισμό.

Τα προαναφερόμενα αποτελούν την ουσία των μηνυμάτων πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το λεύκωμα της 63ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Κι όπως καταλάβατε, ίσως, όταν λένε οικονομία, εννοούν την"ιδιωτική πρωτοβουλία", τις δραστηριότητες του μεγάλου, ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, πρώτα και κύρια. Και πράγματι, η πορεία των επιχειρηματικών κερδών, του χρηματιστηρίου, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και όλα τα συναφή πηγαίνουν πολύ καλά. Και θα πάνε ακόμη καλύτερα, εάν η"απελευθέρωση" της ασυδοσίας του κεφαλαίου προχωρήσει ακόμη γρηγορότερα, όπως ζητά ο αρχηγός της ΝΔ.

Αλλα πάνε κατά διαβόλου. Οπως, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, οι θέσεις και οι συνθήκες εργασίας, η συνεχιζόμενη αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και όλα όσα αφορούν τους εργαζόμενους και το λαό. Προφανώς, όμως, για τους Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή, όλ' αυτά δε συμπεριλαμβάνονται στην έννοια της οικονομίας...

Πλήρης ασυδοσία

Καλά κρατεί η ασυδοσία των εργολάβων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με την κάλυψη και των λιμενικών αρχών! Προχτές το πρωί, τραυματίστηκε βαριά ένας εργαζόμενος, που τον απασχολούσε παράνομα ένα συνεργείο καθαρισμού πλοίων. Λίγο πριν το ατύχημα, η 5μελής επιτροπή ελέγχου είχε δώσει παύση εργασιών, ακριβώς γιατί η επιχείρηση δεν είχε θεωρημένη κατάσταση προσωπικού και άδεια εργασιών από το Λιμεναρχείο. Δε φτάνει, όμως, που οι λιμενικές αρχές δεν περιφρούρησαν το καράβι και οι εργασίες συνεχίστηκαν παράνομα, αλλά, μετά το ατύχημα, το Λιμενικό Τμήμα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, θεώρησε δυο καταστάσεις προσωπικού, που του πήγε η επιχείρηση, μια λίγο μετά το ατύχημα και την άλλη στις 1.20 το μεσημέρι (!), στην οποία για πρώτη φορά εμφανίζεται το όνομα του τραυματισμένου εργάτη!

Είπαμε να κάνουμε τα στραβά μάτια, αλλά όχι και έτσι!

Επιβραβεύσεις ιμπεριαλιστικών σχεδίων

"Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ακη Τσοχατζόπουλο, για τα όσα είπε εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", γράφει η χτεσινή "Καθημερινή", με την υπογραφή του Γ. Δελαστίκ (αρθρογράφου και του... επαναστατικού "Πριν"). Κι επειδή, κάπως πρέπει να επιχειρηματολογηθεί η απροκάλυπτη αυτή τοποθέτηση, επιχειρείται μια επιδερμική ανάλυση της πολιτικής Μιλόσεβιτς, που εκμεταλλεύεται την"αδύναμη Αλβανία, που δεν μπορεί να αντέξει το βάρος μιας πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Σερβία" και αναμασώνται τα όσα ο υπουργός Αμυνας είπε περί "σφαγής αόπλων πολιτών" και "εγκλημάτων".

Τι δεν αναφέρεται καθόλου; Οτι τα όσα γίνονται στο Κοσσυφοπέδιο αποτελούν ουσιαστικά συνέχεια των όσων έχουν προηγηθεί στη Βοσνία και φέρουν τη σφραγίδα της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" των μεγάλων δυνάμεων, πρώτα και κύρια των ΗΠΑ και της Γερμανίας και του ανταγωνισμού τους στο χώρο της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων γενικότερα. Ακόμη, ότι στα πλαίσια αυτά έγιναν και οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας και ξεδιπλώνεται η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, επιχειρώντας να πάρει μέρος στα επικίνδυνα και διχαστικά ιμπεριαλιστικά παιχνίδια και προσδοκώντας κάποια αναγνώριση των υπηρεσιών της και όχι, επειδή την έπιασε τώρα ο πόνος για τα δικαιώματα των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου.

Αραγε, στο πιθανό ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και συμμετοχής και ελληνικών ένοπλων τμημάτων, θα ξαναδώσει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ο Γ. Δελαστίκ;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ