ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Επιχείρηση συκοφάντησης των εκπαιδευτικών

Δημοσίευμα, που έκανε λόγο για μεγάλα ποσοστά αποτυχίας, έγινε αφορμή να προβληθούν από τα ΜΜΕ επιχειρήματα υπέρ της αναγκαιότητας του διαγωνισμού, με στόχο τη νομιμοποίηση της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής

Αφορμή για μια νέα επιχείρηση συκοφάντησης των εκπαιδευτικών και προσπάθεια νομιμοποίησης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, έδωσε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, σύμφωνα με το οποίο μεγάλο ήταν το ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων στο διαγωνισμό - παρωδία του ΑΣΕΠ, ο οποίος έγινε τον Ιούνη υπό το κράτος των ΜΑΤ. Ως "προσπάθεια νομιμοποίησης και αθώωσης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης", χαρακτηρίζει την όλη συζήτηση που έγινε χτες γύρω από το θέμα ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Σάββας Σάββας.

Επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες, η παραπάνω εφημερίδα αναφέρει ότι το ποσοστό αυτών που κατόρθωσαν να πιάσουν τη βάση (η οποία είναι το 14 με άριστα το 20) κυμαίνεται μεταξύ του 20 - 60%, ανάλογα με το μάθημα, ενώ λίγοι ήταν αυτοί που αρίστευσαν. Αναφέρει επίσης ότι σε ορισμένα μαθήματα, κυρίως θετικής κατεύθυνσης, οι "προαχθέντες" είναι λιγότεροι από δύο στους δέκα.

"Η όλη συζήτηση και ο προσανατολισμός της έχει ως στόχο να διαφθείρει τους εκπαιδευτικούς, να συκοφαντήσει το εκπαιδευτικό κίνημα και τους αγώνες του, να πλήξει τις εργασιακές και άλλες κατακτήσεις των εκπαιδευτικών (π.χ. μονιμότητα) και ταυτόχρονα αποτελεί μια προσπάθεια νομιμοποίησης και αθώωσης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης", τονίζει στο "Ρ" ο Σ. Σάββας, ενώ αναφερόμενος στο διαγωνισμό επισημαίνει: "Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ικανότητες, ο καλύτερος εκπαιδευτικός, δεν τεκμηριώνονται ούτε προκύπτουν με τρίωρους ή άλλους διάτρητους διαγωνισμούς. Είχαμε χαρακτηρίσει το διαγωνισμό "παρωδία" και ως τέτοιος αποδεικνύεται. Απαιτείται στις προπτυχιακές σπουδές να δίνονται όλες εκείνες οι γνώσεις που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο παιδαγωγό, έναν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό".

Πολλοί έσπευσαν χτες να κάνουν λόγο για "άχρηστους" εκπαιδευτικούς και για "αναγκαιότητα" ύπαρξης μηχανισμών όπως οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη. "Πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτοί που σήμερα χαρακτηρίζονται ως "άχρηστοι" πτυχιούχοι, είναι οι ίδιοι που πριν λίγα χρόνια αρίστευσαν στις σκληρές εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ, καθώς και στη διαδικασία απόκτησης του πανεπιστημιακού πτυχίου τους", απαντά ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ. "Το κέφι τους, τα όνειρά τους και η προσπάθειά τους για ποιοτικές σπουδές μέσα στα ΑΕΙ, για εργασιακή αποκατάσταση προσέκρουσαν και προσκρούουν στην αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που τους καταδικάζει στη μακρόχρονη ανεργία (με όσα αρνητικά συνεπάγεται για τον άνεργο)".

Η ΔΕΕ καλεί την κυβέρνηση, αντί να μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο (με τους συχνούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ), για να συγκαλύψει την πολιτική της ανεργίας, να πάρει μέτρα εξασφάλισης του δικαιώματος της εργασίας στους χιλιάδες πτυχιούχους και ανέργους και να προχωρήσει άμεσα σε μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. "Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτό θα γίνει από μόνο του χωρίς σκληρούς μαζικούς αγώνες", τονίζει ο Σ. Σάββας.

Δικό της πανεπιστήμιο θέλει η Εκκλησία!

Η πρόθεση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου να ιδρύσει πανεπιστήμιο της Εκκλησίας, εκμεταλλευόμενος την απόφαση του ΣτΕ για ίδρυση "μη κερδοσκοπικών" πανεπιστημίων, είδε χτες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των "Νέων", "το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο της Εκκλησίας θα έχει διάφορες σχολές, θα είναι ανοιχτό σε όλους και, όπως έλεγε συνεργάτης του κ. Χριστόδουλου, δε φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις θεολογικές σχολές".

Η κίνηση αυτή της Εκκλησίας, για την οποία έχει συσταθεί επιτροπή από πανεπιστημιακούς και νομικούς, έρχεται μετά από την απόφαση του ΣτΕ για ίδρυση "μη κερδοσκοπικών" πανεπιστημίων, πράγμα που στην ουσία καταργεί τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Το "Πανεπιστήμιο της Εκκλησίας", όπως περιγράφεται, θυμίζει τα Καθολικά πανεπιστήμια της Ιταλίας, στα οποία στέλνει τα παιδιά της η άρχουσα τάξη της χώρας. Μάλιστα, στην Ιταλία λέγεται χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιος πρωθυπουργός εάν δεν έχει αποφοιτήσει από Καθολικό πανεπιστήμιο! Πάντως, το σχέδιο για ίδρυση πανεπιστημίου της Εκκλησίας δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια της προσπάθειας της εκκλησιαστικής ηγεσίας για παρέμβαση στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και ειδικότερα στη νεολαία. Η Εκκλησία, πάντως, θα έπρεπε να ασχοληθεί με κοινωνικό έργο και να προωθεί την ειρήνη και όχι να κηρύσσει το μίσος ανάμεσα στους λαούς όπως έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πριν λίγες μέρες, από την Παναγία Σουμελά, όπου επιδόθηκε σε λεονταρισμούς τύπου "μολών λαβέ", αναφερόμενος σε "χαμένες πατρίδες" και "βάρβαρη Ανατολή".

Συνύπαρξη ΤΕΕ και "ενιαίων" λυκείων

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι στα πρώην ΤΕΛ θα λειτουργούν και ΤΕΕ. "Μεγαλόστομες διακηρύξεις τα περί αναβάθμισης της εκπαίδευσης", τονίζει η ΔΕΕ

Ξεκίνημα με σχολεία "δύο σε ένα" προβλέπεται για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, στα πρώην ΤΕΛ (και νυν "ενιαία λύκεια", σύμφωνα με το νόμο 2525) θα λειτουργήσουν και Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), με τις ίδιες ειδικότητες. Το γεγονός αρκεί για να αποδείξει ότι τα περί "αναβάθμισης" της τεχνικής εκπαίδευσης δεν είναι παρά μεγαλόστομες διακηρύξεις.

Η εγκύκλιος, με την οποία δίνονται οδηγίες στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τα ΤΕΕ αναφέρει ότι "σε όλα τα πρώην ΤΕΛ θα λειτουργήσουν και ΤΕΕ κατά το τρέχον σχολικό έτος με τους τομείς και τις ειδικότητες που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα σε αυτά ή και με νέες που θα προστεθούν σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τις αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις".

Σχολιάζοντας αυτή τη "συνύπαρξη", ο Σ. Σάββας,εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζει ότι "τα πράγματα αφήνονται στην τραγική σημερινή τους κατάσταση και κανένα μέτρο δεν παίρνεται για την ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, νέα βιβλία, μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση (και όχι ευκαιριακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης), επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, μείωση μαθητών ανά τμήμα και επαγγελματική εξασφάλιση των αποφοίτων της".

"Αποδεικνύεται, συνεχίζει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ, ότι τα περί νέου ξεκινήματος, μεταρρύθμισης και αναβάθμισης της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι μεγαλόστομες διακηρύξεις, με στόχο να συγκαλύψουν τους πραγματικούς ταξικούς στόχους του Νόμου 2525 και του νόμου για τα ΤΕΕ. Από τη μια οι φραγμοί στο ενιαίο λύκειο και από την άλλη το βάθεμα της ανισότιμης θέσης των εκπαιδευτηρίων στο εκπαιδευτικό σύστημα, στοχεύουν στην ένταση και σε νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση".

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Από άκρη σε άκρη της χώρας μεταφέρεται, μέσα από πλήθος προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, το μήνυμα της αντεπίθεσης των νέων, στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Η προφεστιβαλική δραστηριότητα κορυφώνεται, καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας από το κεντρικό τετραήμερο στις 17 - 20 Σεπτέμβρη στα Ιλίσια. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:

  • Σήμερα:

- Στου Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη.

- Στη Μεσσήνη, με θέμα "Ναρκωτικά".

- Στην Ελεούσα Γιαννίνων.

- Στον Αμπελώνα Λάρισας.

  • Αύριο:

- Στο Κιλκίς, με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειρήνη".

- Στις Ράχες Ικαρίας, με θέμα "Περιβάλλον" και ομιλήτρια την Ολυμπία Κυζίλη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας.

- Στον Αγρό Κέρκυρας, με θέμα "80 χρόνια ΚΚΕ".

- Στον Ωρωπό Πρέβεζας, με θέμα "Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση".

- Στη Μητρόπολη Καρδίτσας, με θέμα "Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές" και ομιλητή τον Νίκο Κυριτσόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Σάββατο:

- Στο Αιτωλικό

- Στον Τύρναβο, με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

- Στην Καλαμπάκα, με θέμα "Παιδεία" και ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στις Νύμφες Κέρκυρας, με θέμα "Πολιτισμός".

- Στην παραλία Βόλου με θέμα "Εξελίξεις στην παιδεία".

- Στον Αετό Φλώρινας με θέμα "Αγροτική Νεολαία και Δημοτικές εκλογές".

  • Κυριακή:

- Στο Βαλανιό Κέρκυρας, με θέμα "Πολιτισμός".

- Στην Τούμπα (Θεσσαλονίκη) με θέμα "Αθλητισμός".

- Στη Νιγρίτα με θέμα "Δημοτικές εκλογές".

- Στη Βέροια, με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και Παιδεία". Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός,γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Αργος με θέμα "Παιδεία".

- Στα Κύμινα Θεσσαλονίκης, με θέμα "Ανεργία - Εργασιακές Σχέσεις".

- Στο Δήμο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης, με ομιλητή τον Ανδρέα Φραγκέα,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Δράμα, στις 8 μ.μ., στον Κήπο, με θέμα "Νεολαία και Εργασιακές Σχέσεις" και ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Κάλυμνο, με θέμα "Παιδεία" και ομιλήτρια την Ολυμπία Κυζίλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στον Αγιο Σπυρίδωνα Αρτας, με θέμα "Ναρκωτικά - Αθλητισμός" και ομιλητή τον Χρήστο Τσαντή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Αργαλαστή Μαγνησίας, με θέμα "Νεολαία Υπαίθρου".

- Στον Αγιο Παντελεήμονα Φλώρινας, με θέμα "Αγροτική Νεολαία και Δημοτικές Εκλογές".

ΛΕΖΑΝΤΑ σελ. 15

Υπό το κράτος της βίας έγινε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, που δεν νομιμοποιήθηκε ποτέ στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών

"Ελεγκτές Περιβάλλοντος ΑΕ"!

Το "στοιχειωμένο" Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που υποτίθεται πως υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, ζωντανεύει, με τη μορφή "Ανώνυμης Εταιρίας"! Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο έχει κατατεθεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο, αρμοδιότητα της Εταιρίας θα είναι ο έλεγχος εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων σε δημόσια και περιφερειακά έργα, η τήρηση της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και η επιβολή προστίμων όταν διαπιστώνονται παραβάσεις. Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα γίνουν σε 12.500 έργα, ενώ οι πόροι για τη λειτουργία του Σώματος θα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ