ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ

Την ειδοποίηση τη λάβαμε από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Δύο χρόνια φυλακή σε όσους εκφωνητές, παρουσιαστές, δημοσιογράφους, διευθυντές ηλεκτρονικών ΜΜΕ παρουσιάζουν μηνύματα συκοφαντικού ή υβριστικού χαρακτήρα.Βέβαια, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της έχουν εν μέρει "δίκαιο", όταν δείχνουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ τις πυρκαγιές και τις καταστροφές που προκαλούνται από τη δασοκτόνα πολιτική τους, όταν παρουσιάζουν το "θεάρεστο" έργο που επιτελούν τα ΜΑΤ στους αγώνες των αγροτών, των εκπαιδευτικών και όλων όσοι αντιστέκονται.

Εχει "δίκαιο" εν μέρει η κυβέρνηση, όταν παρουσιάζονται και εκφωνούνται τα αντεργατικά της νομοσχέδια.

Εχει "δίκαιο" η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της πολιτικής της, που βρίσκονται είτε μέσα σ' αυτήν, είτε γύρω της, ότι υβρίζεται και συκοφαντείται. Γι' αυτό η λύση έρχεται άμεσα: Φίμωτρο.Και έρχεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης, με την ανακοίνωση ότι θεσπίζεται ποινική διάταξη, κατά την οποία στα άρθρα 361 και 362 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται αντιστοίχως η παράγραφος 4, που έχει ως εξής:

"Παρουσιαστής ή εκφωνητής τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος παρουσιάζει, εκφωνεί ή επιτρέπει την εκφώνηση μηνυμάτων υβριστικού ή συκοφαντικού χαρακτήρα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών"!

****

Αυτή η ειδοποίηση - απόφαση είναι το επιστέγασμα του κυβερνητικού αυταρχισμού. Πριν ένα χρόνο, ο υπουργός Εξωτερικών έστελνε στα δικαστήρια δημοσιογράφους - "κατασκόπους". Πριν έξι μήνες, επίσης, ο κύριος Πάγκαλος κατέθεσε αγωγή και ζητούσε από το "Ριζοσπάστη" 100 εκατομμύρια για συκοφαντική δυσφήμιση.

Παλιά η συνταγή.Ο κ. Γιαννόπουλος με τις κινητοποιήσεις των αγροτών προέτρεπε και απειλούσε δημοσιογράφους να μην καλύπτουν και, πολύ περισσότερο, να μην προβάλλουν τα αιτήματα των αγροτών. Απειλούσε το ίδιο διάστημα το "Ριζοσπάστη" να μην υποστηρίζει τους αγώνες των αγροτών και πολύ περισσότερο να μην ασκεί κριτική στις απόψεις του και στους επαίσχυντους χαρακτηρισμούς, που έχει απευθύνει προς τους αγρότες.

Τελευταία, με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές - συνέπεια της αντιδασικής πολιτικής της κυβέρνησης - ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μίλησε για υπερβολή στην παρουσίαση των καταστροφών στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, οι πιστοί οπαδοί στο ΕΣΡ - στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - ζήτησαν τις κασέτες (! ) από τα κανάλια για να διαπιστώσουν υπερβολή ή όχι...

Πολλά τέτοια παραδείγματα θα μπορούσε να αναφέρει κανείς. Παραδείγματα από παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που έχουν ως στόχο την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.

****

Το μήνυμα είναι ένα και απευθύνεται προς πολλές κατευθύνσεις. Η όποια διαφορετική πολιτική πρόταση πρέπει να συνθλίβεται, να αποσιωπάται, να εξαφανίζεται. Αποδέκτες, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, έλεγχος της πληροφόρησης και, εν τέλει, έλεγχος της ζωής. Χειραγώγηση των συνειδήσεων.Πίστευε και μη ερεύνα,μόνον ό,τι λέει η κυβέρνηση είναι το σωστό. Μην αντιδράτε, μην αντιστέκεστε...

Αυτή είναι η αρχή της κυβέρνησης και εδώ μπαίνει το μεγάλο καίριο ερώτημα: Θα το επιτρέψουμε; Θα αφήσουν οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, να μην κυκλοφορεί η άλλη άποψη; Ο κυβερνητικός κατήφορος θα συνεχιστεί, χωρίς αντίδραση; Με δεδομένη την ήδη αντιλαϊκή πολιτική που εντείνεται, θα επιτραπεί να περάσει η φίμωση των ΜΜΕ;

Η κυβέρνηση συλλογικά σχεδιάζει και δρα για το πέρασμα της πολιτικής της και όχι μόνο με τις δήθεν μεμονωμένες φωνές του κ. Γιαννόπουλου, όπως επιχειρείται από κάποιους να παρουσιαστεί. Συλλογικά χρειάζεται να δοθεί και η απάντηση από όλους όσοι πλήττονται από αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Συλλογικά χρειάζεται από τους εργαζόμενους στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και στον Τύπο, να μην επιτραπεί να γυρίσουμε χρόνια πίσω στις αρχές της λογοκρισίας.Συλλογικά να απαντήσουμε, εν τέλει, αν επιμείνει η κυβέρνηση - όπως έκαναν και παλιότερα σε μαύρες εποχές αγωνιστές δημοσιογράφοι, δημοσιογράφοι που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα για να υπερασπίσουν και υπηρετήσουν πιστά το δικαίωμα στην ενημέρωση του λαού για όσα στραβά συμβαίνουν σ' αυτή την άδικη κοινωνία της στυγνής και βάρβαρης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

****

Κι αν τελικά περάσουν τέτοιες διατάξεις, δε θα υποχωρήσουμε μπροστά στις πιέσεις και κατευθύνσεις της κυβέρνησης και, αν χρειαστεί, ας κάνει και αυτεπάγγελτη δίωξη ο εισαγγελέας, επειδή "εκφωνήσαμε", "παρουσιάσαμε", όχι το δήθεν δίκαιο της κυβέρνησης, αλλά το δίκαιο του εργάτη, του αγρότη, του επαγγελματία, του νέου, της γυναίκας.

Κώστας ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Εκφωνητής - παρουσιαστής στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του "902"

Το μήνυμα είναι ένα και απευθύνεται προς πολλές κατευθύνσεις. Η όποια διαφορετική πολιτική πρόταση πρέπει να συνθλίβεται, να αποσιωπάται, να εξαφανίζεται. Αποδέκτες, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, έλεγχος της πληροφόρησης και, εν τέλει, έλεγχος της ζωής. Χειραγώγηση των συνειδήσεων. Πίστευε και μη ερεύνα, μόνον ό,τι λέει η κυβέρνηση είναι το σωστό. Αυτή είναι η αρχή της κυβέρνησης και εδώ μπαίνει το μεγάλο καίριο ερώτημα: Θα το επιτρέψουμε; Ο κυβερνητικός κατήφορος θα συνεχιστεί, χωρίς αντίδραση; Με δεδομένη την ήδη αντιλαϊκή πολιτική που εντείνεται, θα επιτραπεί να περάσει η φίμωση των ΜΜΕ;

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ"ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ"
Να ανακαλέσει!

- Η διοίκηση της "Χαλυβουργικής" πήρε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται απαράδεκτη και προκλητική. Ποια είναι αυτή η απόφαση;

- Η διοίκηση της "Χαλυβουργικής" την περασμένη βδομάδα αποφάσισε να βγάλει ένα μέρος του προσωπικού σε διαθεσιμότητα. Ηδη ως αυτή τη στιγμή έχει θέσει σε διαθεσιμότητα 18 εργαζόμενους και θα συνεχίσει με τους εργαζόμενους του ελασματουργείου, οι οποίοι αναμένονται να γυρίσουν από την άδειά τους. Το προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, στο σύνολό του, θα ξεπεράσει τους 100 εργαζόμενους. Γι' αυτή την απόφασή της, η διοίκηση της "Χαλυβουργικής" επικαλείται οικονομικά προβλήματα. Οικονομικά προβλήματα τη στιγμή που η επιχείρηση έχει τεράστια οικονομική επιφάνεια, τζίρο δισεκατομμυρίων, ενώ το ποσό που αναμένεται να "κερδίσει" από τις διαθεσιμότητες είναι ελάχιστο. Οι διαθεσιμότητες αυτές είναι προκλητικές, γιατί οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο χώρο εργασίας για διάφορες επισκευές κ.ά. Ομως, η διοίκηση της "Χαλυβουργικής" προτίμησε τις διαθεσιμότητες και μάλιστα μέσα στην περίοδο που οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται στην καλοκαιρινή τους άδεια.

- Σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιχείρηση και τι επιδιώκει μ' αυτές τις διαθεσιμότητες;

- Η "Χαλυβουργική" ήταν η μεγαλύτερη ελληνική χαλυβουργία. Τα προηγούμενα χρόνια στην επιχείρηση εργάζονταν 3.500 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα μόλις αγγίζουν τους 360. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης αντί να κάνουν επενδύσεις που ήταν αναγκαίες να γίνουν στη "Χαλυβουργική", τις έκαναν σε άλλες επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό, αφήνοντας τη "Χαλυβουργική", χωρίς εκσυγχρονισμό. Εκτός αυτού, έχουν μετατρέψει ένα μέρος της επιχείρησης σε εμπορική επιχείρηση, εισάγοντας σίδηρο από την Τουρκία και άλλες χώρες. Σήμερα οι 360 εργαζόμενοι απασχολούνται με υπερεντατικούς ρυθμούς, ενώ οι ειδικότητες έχουν καταργηθεί στην πράξη. Η οικογένεια Αγγελόπουλοι έγιναν μεγάλοι και τρανοί από τη "Χαλυβουργική" και σήμερα πετούν στο δρόμο τους εργαζόμενους, αυτούς τους εργαζόμενους που τους έδωσαν αυτή την τεράστια οικονομική επιφάνεια. Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι Αγγελόπουλοι όσο χρόνο στοχεύουν να δουλέψουν την επιχείρηση - πράγμα άγνωστο - θα εντατικοποιήσουν ακόμα περισσότερο την εργασία, ενώ ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τον αντεργατικό νόμο που πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή και ο οποίος φέρνει τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο μεσαίωνα. Ηδη, από πέρυσι προσπάθησε να εφαρμόσει το 12ωρο, όμως η αντίδραση των εργαζομένων το απέτρεψε. Ακόμα, δεν πρέπει να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο των απολύσεων.

- Για την αποτροπή των διαθεσιμοτήτων, αλλά και για κάθε αντεργατικό μέτρο που μεθοδεύει η "Χαλυβουργική", πώς θα αντιδράσετε;

- Το σωματείο πρώτα από όλα και οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούμε, για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη δουλιά. Θα κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας με όλες τις μορφές, έχοντας και τη συμπαράσταση των εργαζομένων της περιοχής και όλης της πατρίδας μας. Εμείς καλούμε τη διοίκηση της "Χαλυβουργικής" να ανακαλέσει τις διαθεσιμότητες, ενώ καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που φέρνει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική της οδηγεί σε συρρίκνωση την παραγωγική βάση της χώρας και παραδίδει τους εργαζόμενους έρμαια στα χέρια των εκμεταλλευτών. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη διασφάλιση της δουλιάς μας και την πρώτη απάντηση τη δώσαμε με την καθολική συμμετοχή μας στην προχθεσινή 24ωρη απεργία.

Σ. Ζ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ επιτυχία σημείωσε ο συνδυασμός ΔΕΑΣ, που υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ, στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, αναδεικνυόμενος σε πρώτη δύναμη στο Διοικητικό Συμβούλιο και κατακτώντας, ταυτόχρονα, την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (σελίδα 8).

ΧΑΡΗ στη διάθεση των ναυτεργατών, να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, ο εφοπλιστής Κ. Αγαπητός αναγκάστηκε να καταβάλει στα πληρώματα των επιβατικών πλοίων "Σαντορίνη" και "Απόλλων Εξπρές" τα δεδουλευμένα από τα εξπρές (έκτακτα) δρομολόγια (σελίδα 9).

ΜΕ ΤΟ ΦΤΗΝΟ αγροτικό πετρέλαιο "παίζει" πάλι η κυβέρνηση, που τώρα προσανατολίζεται να ανακοινώσει τη χορήγηση πετρελαίου θέρμανσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το τι θα γίνει ακριβώς και με ποιο τρόπο, αναμένεται να οριστεί μέσα στις επόμενες μέρες και στη συνέχεια να ανακοινωθεί πομπωδώς από τον πρωθυπουργό ως "παροχή", στην 63η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (σελίδα 12).

ΜΕ ΣΤΟΧΟ να πλουτίσει το οπλοστάσιο εκείνων που θέλουν την κατάργηση των εργασιακών και άλλων κατακτήσεων των εκπαιδευτικών και παράλληλα να βγάλουν "λάδι" την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται ο "πόλεμος" ενάντια στους εκπαιδευτικούς με αφορμή τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που ανακοινώθηκαν χτες (σελίδα 24).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ