Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ"ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ"
Να ανακαλέσει!

- Η διοίκηση της "Χαλυβουργικής" πήρε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται απαράδεκτη και προκλητική. Ποια είναι αυτή η απόφαση;

- Η διοίκηση της "Χαλυβουργικής" την περασμένη βδομάδα αποφάσισε να βγάλει ένα μέρος του προσωπικού σε διαθεσιμότητα. Ηδη ως αυτή τη στιγμή έχει θέσει σε διαθεσιμότητα 18 εργαζόμενους και θα συνεχίσει με τους εργαζόμενους του ελασματουργείου, οι οποίοι αναμένονται να γυρίσουν από την άδειά τους. Το προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, στο σύνολό του, θα ξεπεράσει τους 100 εργαζόμενους. Γι' αυτή την απόφασή της, η διοίκηση της "Χαλυβουργικής" επικαλείται οικονομικά προβλήματα. Οικονομικά προβλήματα τη στιγμή που η επιχείρηση έχει τεράστια οικονομική επιφάνεια, τζίρο δισεκατομμυρίων, ενώ το ποσό που αναμένεται να "κερδίσει" από τις διαθεσιμότητες είναι ελάχιστο. Οι διαθεσιμότητες αυτές είναι προκλητικές, γιατί οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο χώρο εργασίας για διάφορες επισκευές κ.ά. Ομως, η διοίκηση της "Χαλυβουργικής" προτίμησε τις διαθεσιμότητες και μάλιστα μέσα στην περίοδο που οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται στην καλοκαιρινή τους άδεια.

- Σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιχείρηση και τι επιδιώκει μ' αυτές τις διαθεσιμότητες;

- Η "Χαλυβουργική" ήταν η μεγαλύτερη ελληνική χαλυβουργία. Τα προηγούμενα χρόνια στην επιχείρηση εργάζονταν 3.500 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα μόλις αγγίζουν τους 360. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης αντί να κάνουν επενδύσεις που ήταν αναγκαίες να γίνουν στη "Χαλυβουργική", τις έκαναν σε άλλες επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό, αφήνοντας τη "Χαλυβουργική", χωρίς εκσυγχρονισμό. Εκτός αυτού, έχουν μετατρέψει ένα μέρος της επιχείρησης σε εμπορική επιχείρηση, εισάγοντας σίδηρο από την Τουρκία και άλλες χώρες. Σήμερα οι 360 εργαζόμενοι απασχολούνται με υπερεντατικούς ρυθμούς, ενώ οι ειδικότητες έχουν καταργηθεί στην πράξη. Η οικογένεια Αγγελόπουλοι έγιναν μεγάλοι και τρανοί από τη "Χαλυβουργική" και σήμερα πετούν στο δρόμο τους εργαζόμενους, αυτούς τους εργαζόμενους που τους έδωσαν αυτή την τεράστια οικονομική επιφάνεια. Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι Αγγελόπουλοι όσο χρόνο στοχεύουν να δουλέψουν την επιχείρηση - πράγμα άγνωστο - θα εντατικοποιήσουν ακόμα περισσότερο την εργασία, ενώ ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τον αντεργατικό νόμο που πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή και ο οποίος φέρνει τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο μεσαίωνα. Ηδη, από πέρυσι προσπάθησε να εφαρμόσει το 12ωρο, όμως η αντίδραση των εργαζομένων το απέτρεψε. Ακόμα, δεν πρέπει να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο των απολύσεων.

- Για την αποτροπή των διαθεσιμοτήτων, αλλά και για κάθε αντεργατικό μέτρο που μεθοδεύει η "Χαλυβουργική", πώς θα αντιδράσετε;

- Το σωματείο πρώτα από όλα και οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούμε, για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη δουλιά. Θα κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας με όλες τις μορφές, έχοντας και τη συμπαράσταση των εργαζομένων της περιοχής και όλης της πατρίδας μας. Εμείς καλούμε τη διοίκηση της "Χαλυβουργικής" να ανακαλέσει τις διαθεσιμότητες, ενώ καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που φέρνει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική της οδηγεί σε συρρίκνωση την παραγωγική βάση της χώρας και παραδίδει τους εργαζόμενους έρμαια στα χέρια των εκμεταλλευτών. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη διασφάλιση της δουλιάς μας και την πρώτη απάντηση τη δώσαμε με την καθολική συμμετοχή μας στην προχθεσινή 24ωρη απεργία.

Σ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ