Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
"Λαιμητόμος" στο επίδομα

Περικοπές του οικογενειακού επιδόματος και στους συνταξιούχους του δημοσίου

Χιλιάδες συνταξιούχοι του δημοσίου, που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ,καλούνται από το ίδρυμα, με σχετική ανακοίνωσή του, να δηλώσουν αν το οικογενειακό επίδομα που από το Γενάρη του 1997 καταβάλλεται και σε αυτούς, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους δημόσιους υπάλληλους, χορηγείται ταυτόχρονα στους συζύγους τους. Η δήλωση αυτή θα χρησιμέψει στο ΙΚΑ, ώστε να διακόψει την παροχή στον ένα από τους δυο συζύγους, αν την παίρνουν και οι δυο, είτε ολόκληρη είτε μισή.

Η κυβέρνηση αντιμάχεται με σθένος το αίτημα εργαζομένων και συνταξιούχων για την απόδοση ολόκληρου του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, όπως γινόταν προηγουμένως. Η πολιτική της αυτή πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, ενώ το θέμα έχει πάρει και τη δικαστική οδό με αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση του ΙΚΑ, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το νόμο 2592/98,ο οποίος ψηφίστηκε στην αρχή του χρόνου και αφορά στην "αναπροσαρμογή συντάξεων πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου" και στη ρύθμιση άλλων συνταξιουχικών θεμάτων, οι συνταξιούχοι που ταυτόχρονα εργάζονται στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα θα παίρνουν κατά 70% μειωμένη σύνταξη.

Σύμφωνα με το νόμο 2592 - για το θέμα έγραψε χτες η "Απογευματινή" - η ισχύς της διάταξης είναι αναδρομική από τον Αύγουστο του 1997 και οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα πρέπει να επιστρέψουν στο ΙΚΑ το 70% του ποσού της σύνταξης, που τους έχει καταβληθεί αυτό το διάστημα.

Πρόκειται για μια απόφαση που υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, από το να εργάζονται οι συνταξιούχοι, καταλαμβάνοντας θέσεις που πρέπει να καλύπτονται από νεότερους, εν ενεργεία εργαζόμενους. Ωστόσο, είναι ενδεικτική για την πολιτική περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που από τη μια οδηγεί σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα τις συντάξεις και από την άλλη παίρνει αποφάσεις, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ