Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νομοσχέδιο "ειδικών αναγκών"

"Πάσχει" το νομοσχέδιο για την απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες, που κατατέθηκε στη Βουλή

Κατατέθηκε στη Βουλή, προχτές, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τίτλο "μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών",το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, επιτρέπει πλέον την απόλυση εργαζομένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, υπό ...προϋποθέσεις και αλλάζει τα όρια ηλικίας για την πρόσληψή τους.

Ειδικότερα, στις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι δικαίωμα αίτησης για πρόσληψη σε μια επιχείρηση έχουν μόνο όσοι είναι από 21 έως 45 ετών, σε αντίθεση με όσα ορίζει ο νόμος 1648 σήμερα, για πρόσληψη από τα 18 μέχρι τα 65.

Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα απόλυσης,ή μη πρόσληψης ατόμων με ειδικές ανάγκες, από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ...οικονομικά προβλήματα και μπορούν να παρουσιάσουν τα ανάλογα δικαιολογητικά. Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρεωτική πρόσληψη επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων, ενώ σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα, που το ποσοστό απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες ορίζεται στο 8%, στο δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ το ποσοστό αυτό καθορίζεται στο 5%.

Το νομοσχέδιο, επίσης, εισάγει ένα νέο σύστημα προσλήψεων με μόρια,που θα εξαρτώνται από την ηλικία, τα τυπικά προσόντα, την οικογενειακή κατάσταση και άλλα κριτήρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο, όπως και ο προηγούμενος νόμος, δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το θέμα των ποσοστών αναπηρίας, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις μικρότερα ποσοστά αναπηρίας μπορούν να αποκλείσουν ολοκληρωτικά από την εργασία ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ