ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε κρίσιμη φάση ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους

Στο κατάστημα της οδού Κέκροπος, στις Τζιτζιφιές,που έκλεισε πριν από λίγες μέρες, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ της συνεταιριστικής επιχείρησης ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ,αντιδρώντας στη συρρίκνωσή της, στις έντονες πιέσεις που δέχονται για να υποβάλουν παραίτηση, καθώς και στην πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και στη μη επικόλληση των ενσήμων τους από τον Απρίλη του '97.

Και χτες συνεχίστηκε το όργιο παραπληροφόρησης των εργαζομένων από τους υπεύθυνους της επιχείρησης, η οποία αρνείται να απαντήσει στα ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Ετσι, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τα καταστήματα να έχουν πωληθεί σε Χαλκιδαίο επιχειρηματία με την προϋπόθεση να είναι "καθαρά" από τους εργαζόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει μεγάλη προϋπηρεσία και εργάζεται με πλήρη απασχόληση. Αλλες πληροφορίες λένε ότι μεγάλο μέρος της περιουσίας έχει κατασχεθεί από το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι πιέζονται να παραιτηθούν, μάλιστα εκβιάζονται ότι αν δεν το κάνουν, τότε η επιχείρηση θα πτωχεύσει και θα χάσουν και τα δεδουλευμένα τους.

Τη "βρώμικη" δουλιά του εξαναγκασμού σε παραίτηση των εργαζομένων, η εργοδοσία έχει αναθέσει σε στελέχη της, τα οποία δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για το σκοπό αυτό, δηλώνοντας μάλιστα ότι και οι ίδιοι έχουν παραιτηθεί και ότι εργάζονται αφιλοκερδώς για το "καλό" όλων! Ενα απ' αυτά τα στελέχη εμφανίστηκε χτες στο κατάστημα της οδού Κέκροπος, απ' όπου ενημέρωνε συνεχώς για το τι συνέβαινε τους ανωτέρους του, ενώ επιτέθηκε φραστικά σε εργαζόμενους όταν του ζήτησαν εξηγήσεις. Οταν έληξε η κινητοποίηση τηλεφώνησε σε κάποια καταστήματα και ζήτησε από τους προϊσταμένους να μην επιτρέψουν σε συγκεκριμένους εργαζόμενους να εργαστούν.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκαν χτες ο Γ. Κομνηνός,πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας, και οι Γ. Πέρρος και Τ. Γόντικας,μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Εξελίξεις στον ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ της Χαλκίδας

Ο επιχειρηματίας Γαληνός νοίκιασε τελικά τα καταστήματα του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ στη Χαλκίδα,τα οποία είχαν απασχολήσει προ καιρού την τοπική και όχι μόνο κοινωνία, όταν αποκαλύφτηκε ότι αποτελούσαν τη βιτρίνα παρατράπεζας, στην οποία είχαν "ακουμπήσει" τις οικονομίες τους - ύψους 2 δισ. δραχμών τα οποία και έκαναν "φτερά" - 600 καταθέτες, μεροκαματιάρηδες στην πλειοψηφία τους. Το γεγονός ότι σε εργαζόμενους εκεί οφείλονται ακόμη δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, επιβεβαιώνει τους φόβους των συναδέλφων τους στην Αθήνα για τη στάση της εργοδοσίας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους.

Την άσχημη θέση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση στην Εύβοια,η οποία επιδεινώνεται από τις αρνητικές εξελίξεις στα καταστήματα της Αθήνας, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού στην Εύβοια, Β. Κυριακός,ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της πλήρους διάλυσής της. Μάλιστα, σημείωσε ότι σ' αυτή την περίπτωση τα 5.000 μέλη του συνεταιρισμού στην περιοχή θα αναγκαστούν να πληρώσουν το εξαπλάσιο της μερίδας τους, δηλαδή από 120.000 δραχμές, προκειμένου να εξοφληθούν χρέη προς την εφορία, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους κ.ά.

Ολα τα παραπάνω θα συζητηθούν την ερχόμενη Κυριακή, στη Χαλκίδα, στη Γενική Συνέλευση που συγκαλεί η διοίκηση του συνεταιρισμού.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ναι μεν, αλλά...

Ο γγ του δήμου παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών για τα μισθολογικά προβλήματα των εργαζομένων

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο υπουργείο Οικονομικών "φόρτωσε" την ευθύνη για την παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών που εργάζονται ως"κοινοτάρχες", στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Αγιο Ανδρέα, ο γγ του Δήμου Γ. Λαδικός,σε συνάντησή του χτες με τους Γ. Κομνηνό, πρόεδρο του συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γ. Πέρρο, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, οι μισθοί τους δεν ξεπερνούν τις 40.000 δραχμές το δεκαπενθήμερο, ακόμα κι αυτά τους καταβάλλονται πολλούς μήνες μετά τη λήξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται από υπερεντατικοποίηση και εργάζονται από το πρωί ως το βράδυ, χωρίς να γίνεται λόγος, βέβαια, για υπερωρίες κ.ά.

Η πρόσληψή τους είχε γίνει μετά από προκήρυξη του δήμου και προτιμήθηκαν, επειδή ήταν μακροχρόνια άνεργοι και πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ωστόσο, άλλοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με βάση την ίδια προκήρυξη απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους.

Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται γιατί - όπως ισχυρίζονται όλοι οι αρμόδιοι και ο κ. Λαδικός χτες - οι "κοινοτάρχες" δε θεωρούνται μισθωτοί, αλλά... στελέχη που επιτελούν κοινωνικό έργο! Μάλιστα, ο κ. Λαδικός δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει επί 14 συναπτά έτη! Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι για παράδειγμα οι "κοινοτάρχες" στις κατασκηνώσεις του υπουργείου Γεωργίας πληρώνονται κανονικά.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν έντονα στον Γ. Λαδικό ότι όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ότι είναι αδιανόητο αυτή να καταστρατηγείται από τον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, ζήτησαν την άμεση παρέμβασή του για την επίλυση του ζητήματος. Ο Γ. Λαδικός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα και αμέσως μετά απάντηση του Δήμου στα ζητήματα που του έθεσαν οι συνδικαλιστές.

"ΓΚΡΟΥΠ 4"
Ετοιμοι για κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν αγωνιστικά στις απολύσεις

"Πλώρη" για κινητοποιήσεις βάζουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας παροχής υπηρεσιών προστασίας "Γκρουπ 4",αν αυτή επιμείνει στην απόφασή της να κλείσει το τμήμα φυλάξεων και να απολύσει 140 εργαζόμενους. Η απόφαση για κινητοποιήσεις πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων προχτές, ωστόσο καθοριστικό ρόλο για το αν θα πραγματοποιηθούν θα παίξει η στάση που θα κρατήσει η εταιρία στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Η "Γκρουπ 4" εντελώς αιφνιδιαστικά αποφάσισε να κλείσει το τμήμα φυλάξεων και να απολύσει τους εργαζόμενους σ' αυτό, ωστόσο την ίδια στιγμή προχωρά στην επαναλειτουργία του με άλλη επωνυμία και άλλους εργαζόμενους, για την πρόσληψη των οποίων έχει βάλει ήδη αγγελία στις εφημερίδες. Η απόφασή της αυτή αποδίδεται στο ότι επιδιώκει τη μείωση του εργατικού κόστους, με την πρόσληψη νέων και φτηνότερων εργαζομένων, στην είσπραξη της σχετικής επιδότησης, αλλά και στο να διαλύσει το επιχειρησιακό σωματείο. Η βιασύνη για την πραγματοποίηση των απολύσεων εκτιμάται πως οφείλεται στο γεγονός ότι με τη νέα σύμβαση που έχει υπογραφεί, από 1/9 οι εργαζόμενοι αποκτούν την υπαλληλική ιδιότητα κι έτσι αυτόματα αυξάνει κατά πολύ το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση εργαζομένων στον "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ"

Από τη χτεσινή συγκέντρωση εργαζομένων στον ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΒΕΛΚΑ ΤΙΘΟΡΕΑΣ
Από ... Δευτέρα οι απαντήσεις

Καμιά δέσμευση από τον υφυπουργό Εργασίας, για το αίτημα συνέχισης της επιδότησης των εργαζομένων

Τη συνέχιση της οικονομικής τους ενίσχυσης, αυτή τη φορά από το Ταμείο αφερεγγυότητας εργοδοτών, ζήτησε χτες από τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων της κλωστοϋφαντουργίας ΒΕΛΚΑ ΤΙΘΟΡΕΑΣ,σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας έπειτα από αίτημά τους.

Οι 185 εργαζόμενοι της ΒΕΛΚΑ ΤΙΘΟΡΕΑΣ, του γνωστού επιχειρηματία Δ. Χατζή,ήδη συμπλήρωσαν ένα χρόνο επίσχεσης εργασίας και απαιτούν από τον υπουργό να συνεχιστεί η επιδότησή τους από το Ταμείο Αφερεγγυότητας. Ενα άλλο βασικό θέμα που τέθηκε από τους εργαζόμενους, είναι της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους και η καταβολή των οφειλόμενων προς αυτούς - που συνολικά αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια δραχμές - στην περίπτωση που η επιχείρηση υπαχθεί στο άρθρο 44 του Ν. 1892, που προβλέπει το διακανονισμό των χρεών από τους πιστωτές.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε και είπε ότι θα τους απαντήσει για τα θέματα που του τέθηκαν τη Δευτέρα, αφού πρώτα έχει επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο στο θέμα της επιδότησης, όσο και με τους πιστωτές της εταιρίας. Πάντως, η βασική πιστώτρια της ΒΕΛΚΑ είναι η Εμπορική Τράπεζα,η οποία πρόσφατα κατέφυγε στο Εφετείο, επιδιώκοντας να τεθεί η επιχείρηση υπό εκκαθάριση, κάτι που όμως απορρίφθηκε.

Πήραν τα δεδουλευμένα

Το πλήρωμα του ΚΑΝΤΙΑ διεκδίκησε και πήρε τα δεδουλευμένα των εξπρές δρομολογίων

Νέα αγωνιστική απάντηση δόθηκε στην εφοπλιστική ασυδοσία, αυτή τη φορά από τους ναυτεργάτες του επιβατικού πλοίου "Κάντια" της εταιρίας ΑΝΕΚ,που χτες πραγματοποίησαν επίσχεση εργασίας και ανάγκασαν την ΑΝΕΚ να καταβάλει τα δεδουλευμένα από τα εξπρές (έκτακτα) δρομολόγια! Τις προηγούμενες μέρες είχαν πραγματοποιήσει επίσχεση εργασίας για τον ίδιο λόγο οι ναυτεργάτες στα πλοία "Απόλλων" και "Σαντορίνη Εξπρές",οι οποίοι πέτυχαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Από το πρωί, κοντά στους ναυτεργάτες του πλοίου "Κάντια" ήταν συνδικαλιστές από την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και την Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",που τους στήριξαν στη διεκδίκησή τους.

Στο μεταξύ, εγκαταλειμμένο εδώ και μέρες είναι ακόμα το πλήρωμα του πλοίου "Αγ. Ραφαήλ",από την πλοιοκτήτρια εταιρία "Λαβύρινθος",στο λιμάνι της Καρπάθου.Οι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης καθώς δεν έχουν τρόφιμα όπως και πετρέλαιο, ενώ είναι απλήρωτοι εδώ και αρκετό καιρό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ