ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σε κάθε περίπτωση σκάνδαλο!

Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι, πέρα από την εγκληματική επιλογή για ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, οποιαδήποτε τιμή κι αν εξασφαλίσουν οι κυβερνώντες, θα είναι τιμή - πρόκληση, αφού πολλές φορές, όπως και στην περίπτωση της Ιονικής, υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία, που είναι αναντικατάστατα και δε συμφέρει στον κάτοχό τους να τα πουλήσει, ενώ κανείς δεν πρόκειται να τα αγοράσει στην πραγματική τους τιμή

Την ίδια ώρα, που η διοίκηση της Εμπορικής θα παραλαμβάνει αύριο τις "προσφορές" των ενδιαφερομένων να αποκτήσουν την Ιονική Τράπεζα, στα κεντρικά γραφεία της οδού Σοφοκλέους και Αιόλου, θα φτάνει κάποιος άλλος φάκελος: Η έκθεση - πόρισμα, που έχει παραγγελθεί στην αμερικανική J. P. MORGAN για αποτίμηση της αξίας της Ιονικής Τράπεζας.

Ναι, όσο κι αν φαίνεται ακραίο, η πωλήτρια Εμπορική δεν έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της καμιά απολύτως "αντικειμενική", όπως οι ίδιοι λένε, μελέτη αποτίμησης της τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, αν και θα πρέπει να σημειωθεί με έμφαση το εξής: Η κάθε αποτίμηση, ανάλογα με τα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη οι συντάκτες της, μπορεί να παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις από κάποια αντίστοιχη, που είχε μεν ίδιο αντικείμενο, αξιοποιήθηκαν, όμως, διαφορετικά κριτήρια. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι όλη η συζήτηση για την τιμή ξεπουλήματος είναι εντελώς αποπροσανατολιστική και υποκριτική. Στόχο έχει να ...προσθέσει ή να αφαιρέσει κάποια δισεκατομμύρια στο αντίτιμο της εκποίησης, θεωρώντας αυτή καθεαυτή την ιδιωτικοποίηση σαν "ένα το κρατούμενο". Αλλά και όλοι αυτοί που περιορίζουν το όλο ζήτημα στο θέμα της τιμής, είναι φανερό πως στην πραγματικότητα μιλούν για πενταροδεκάρες, σε σχέση με την πραγματική αξία της τράπεζας και το δυναμισμό που έχει σαν ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο τραπεζικό ίδρυμα.

Ποιος "προσφέρει" τι

Σε ό,τι αφορά τις όποιες εκθέσεις αποτίμησης, υπάρχουν ορισμένα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία, που από μόνα τους αποκαλύπτουν πως οι ...προβληματισμοί για το τίμημα προβάλλονται εκ του πονηρού και στόχο έχουν να συγκαλύψουν ότι οι κυβερνώντες στην πραγματικότητα "προσφέρουν" την Ιονική στο μεγάλο κεφάλαιο. Να συγκαλύψουν ότι, πολλές φορές, υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν καν να πουληθούν, αφού η όποια συμφέρουσα τιμή πώλησης "διώχνει" τους αγοραστές, ενώ οι τιμές που προσφέρουν οι τελευταίοι - όσο υψηλές κι αν φαντάζουν - ισοδυναμούν με εκποίηση και ξεπούλημα αντί πινακίου φακής. Πώς έχουν, λοιπόν, τα πράγματα;

Πρώτον: Η Ιονική Τράπεζα, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία των ισολογισμών της, είναι μια δυναμική τράπεζα, αφού από το 1994 και μόνο σχεδόν διπλασίασε το ενεργητικό της (86%), υπερδιπλασίασε τις καταθέσεις που διαχειρίζεται (102,5%) και αύξησε σημαντικά τις χορηγήσεις δανείων (71,5%), ενώ την ίδια στιγμή ανέπτυξε αισθητή δραστηριότητα στους θεωρούμενους νέους κλάδους παροχής υπηρεσιών (Πίνακας 1).

Δεύτερον: Η Ιονική δεν είναι τυχαία, ούτε συγκρίνεται με τα μεγέθη άλλων τραπεζών, που μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ανάμεσα στις εμπορικές μη ειδικού χαρακτήρα τράπεζες, η Ιονική κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, με βάση τους γενικά παραδεκτούς δείκτες, όπως το ενεργητικό της (κατέχει το 7,4% της αγοράς), τις καταθέσεις (κατέχει το 7,7%) και τις χορηγήσεις (κατέχει το 5,2%).

Τρίτον: Η αμέσως επόμενη σε μέγεθος τράπεζα - με βάση τους ίδιους δείκτες - είναι μακράν, πέμπτη, αφού τα σχετικά μερίδιά της στην αγορά είναι 4,7% για το ενεργητικό και τις καταθέσεις και 4,8% για τις χορηγήσεις.

Ακίνητα και τίτλοι

Τέταρτον: Πέρα από τα στοιχεία του ενεργητικού, που αποδεικνύουν ότι η Ιονική είναι μια καθόλα σύγχρονη και μεγάλη για τα δεδομένα της χώρας τράπεζα (πλήρως δικτυωμένη, προσφερόμενες υπηρεσίες, πελατολόγιο, μηχανοργάνωση κλπ.), διαθέτει ιδιαίτερα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα ακίνητα της τράπεζας έχουν "αντικειμενική αξία", που φτάνει τα 70 δισεκατομμύρια δραχμές! Αυτό σημαίνει ότι - με βάση δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου ότι οι "αντικειμενικές αξίες" υπολείπονται κατά 30% των τιμών της αγοράς - η αξία των ακινήτων της Ιονικής ξεπερνά τα 90 δισ. δρχ. Και το ποσό αυτό, όπως ο καθένας καταλαβαίνει, αναφέρεται απλά στα ντουβάρια των κτιρίων και όχι στις λειτουργικές ή παραγωγικές δραστηριότητες που εκτελούνται σ' αυτά.

Πέμπτον: Με βάση τον ισολογισμό της Τράπεζας στις 31 του περσινού Δεκέμβρη, η Ιονική διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τίτλους του δημοσίου και συμμετοχές σε διάφορες επιχειρήσεις της χώρας, συνολικής αξίας 855,9 δισεκατομμυρίων δραχμών! Μόνο σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, η Ιονική έχει τοποθετημένα περίπου 689 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ το σύνολο των τοποθετήσεων με σταθερή απόδοση αγγίζει τα 815,7 δισεκατομμύρια! (πίνακας 2). Πρόκειται για επενδύσεις απόλυτα σταθερής και σημαντικής απόδοσης, που ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο χρυσοφόρα είναι και τι υπεραξίες αποφέρουν στην τράπεζα, με οποιοδήποτε επιτόκιο κι αν έχουν αγοραστεί οι τίτλοι αυτοί. Ιδιαίτερα σημαντικές - της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων τουλάχιστον - είναι και οι υπεραξίες που έχει κερδίσει η Τράπεζα από την αγορά μετοχών σε φτηνές τιμές, οι οποίες, στη διάρκεια του χρόνου, γνώρισαν απίστευτα ποσοστά αύξησης.

Εκτον: Αν όλα τα παραπάνω συνυπολογιστούν στο φόντο της κυβερνητικής πολιτικής, που απροκάλυπτα κινείται στην τροχιά της υπονόμευσης των κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, γίνεται φανερό πως όλα τα μεγέθη της Ιονικής θα μπορούσαν να είναι αισθητά πιο αποτελεσματικά. Πολύ περισσότερο, που, όπως υποστηρίζουν στελέχη της τράπεζας, που πολιτικά βρίσκονται στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος, "η Ιονική είναι μια ολοκληρωμένη τράπεζα με σημαντικές προοπτικές, ενώ κάθε σύγκρισή της με ορισμένες από τις μεγάλες θεωρούμενες ιδιωτικές τράπεζες, για όσους γνωρίζουν, είναι εκτός τόπου και πέρα από κάθε πραγματικότητα".

Εβδομο: Είναι ευρέως γνωστό ότι η πολυπροβαλλόμενη τέχνη της "οικονομικής ανάλυσης" και οι λεγόμενες "τάσεις της αγοράς" σχεδόν πάντα είναι η ...σεναριογραφία των ενδεχόμενων εξελίξεων, στο φόντο διαφόρων παραμέτρων. Αλλωστε, οι ίδιοι οι οικονομικές αναλυτές παραδέχονται ότι οι "όλοι μέθοδοι και τα μοντέλα αποτίμησης της αξίας περιουσιακών στοιχείων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από κριτήρια, που έχουν άκρως συγκυριακό χαρακτήρα και γι' αυτό, ανάμεσα σε αποτιμήσεις που έχουν διαφορά λίγων εβδομάδων, μπορεί να υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο χάσμα". Παράλληλα, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, κατά κανόνα, διαφορετική είναι η εκτίμηση της αξίας για εκείνον που "αγοράζει", άλλη για εκείνον που "πουλάει", επειδή επιδιώκει το κέρδος και εντελώς διαφορετική για εκείνον που εκποιεί, επειδή θεωρεί "βαρίδι" το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. Με δυο λόγια, στην περίπτωση της Ιονικής, η αποτίμηση θα έδινε διαφορετικούς αριθμούς, αν κριτήριο των συντακτών της θα ήταν η δυναμική ανασυγκρότησή της, ώστε να λειτουργήσει υπό δημόσιο έλεγχο και άλλους, στα πλαίσια της προσπάθειας προσδιορισμού της λεγόμενης εύλογης τιμής πώλησής της...

Ο μύθος της χρηματιστηριακής τιμής

Ογδοο: Στο παράδειγμα της Ιονικής, τινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα η φιλολογία της "χρηματιστηριακής τιμής", ως μέσου προσέγγισης της αξίας, αποκαλύπτοντας ότι τα "παιχνίδια" - ή οι "επενδυτικές επιλογές", όπως προτιμούν κάποιοι - της οδού Σοφοκλέους περισσότερο συσκοτίζουν, παρά βοηθούν στη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Από αυτή την άποψη, είναι ενδιαφέροντα δύο στοιχεία: Το πρώτο ότι στις 6 του Μάη, όταν ο Γ. Παπαντωνίου δημοσιοποιούσε την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την Ιονική, ούτε λίγο - ούτε πολύ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθεί το 51% της τράπεζας ακόμα και με χαμηλότερη τιμή από τη χρηματιστηριακή της αξία. Το δεύτερο έχει να κάνει με την πορεία αυτής της αξίας μέσα στο 1998 και με δεδομένο ότι λόγος γίνεται για μια τράπεζα, που, από άποψη δυναμικού και προοπτικών, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει πως παρουσιάζει ποιοτικά διαφορετική εικόνα από εκείνη που είχε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Για να σταματήσει, λοιπόν, η υποκρισία με τις "χρηματιστηριακές τιμές" και το άλλοθι που μπορεί να αναζητείται πίσω από αυτές, αναφέρουμε ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Αυγούστου, η χρηματιστηριακή αξία της Ιονικής διακυμάνθηκε από τα 129 δισεκατομμύρια δραχμές, μέχρι τα 541 δισ δρχ! Η κατώτερη τιμή (που αντιστοιχεί σε 4.500 δραχμές ανά μετοχή) σημειώθηκε στις 15 του Γενάρη και η μεγαλύτερη (19.500 δραχμές ανά μετοχή) στις 14 Ιούλη. Ενδεικτικό για τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αξίας της Ιονικής, είναι και το σχετικό διάγραμμα. Οι μεγάλες, όμως, αυτές διαφοροποιήσεις - η μεγαλύτερη τιμή είναι υπερτετραπλάσια της μικρότερης - υποδηλώνουν πως οι αναφορές σε ..."εύλογα τιμήματα) που συνδέονται με τη χρηματιστηριακή τιμή, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποτελέσουν (όταν λόγος γίνεται για ένα πιστωτικό ίδρυμα τέτοιου μεγέθους) ασφαλή και αντικειμενική μέθοδο προσέγγισης της αξίας. Πολύ περισσότερο, που το στοιχείο της "στιγμιαίας συγκυρίας" και η ύπαρξη εξωγενών παραγόντων, που επηρεάζουν την πορεία των μετοχών συνολικά, είναι τόσο ευκρινές.

Ενατο: Ο όμιλος Λάτση, στα πλαίσια των πρόσφατων κινήσεων που έκανε, απέκτησε, σε δύο δόσεις, το 18,4% της Τράπεζας Εργασίας, δίνοντας συνολικά 165,2 δισεκατομμύρια δραχμές. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το 100% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας - η "μισή" Ιονική, δηλαδή - εκτιμήθηκε ότι έχει τιμή πώλησης 897,8 δισεκατομμύρια δραχμές! Από αυτή την άποψη, ό,τι τιμή κι αν "πιάσει" η κυβέρνηση Σημίτη για το 51% των μετοχών της Ιονικής, μόνο σκάνδαλο θα αποτελεί.

Ενα σκάνδαλο, που οι κυβερνώντες σκοπεύουν να το κλείσουν αύριο, τις επιπτώσεις, όμως, και τις συνέπειες από την ολοκλήρωσή του θα τις έχουμε μπροστά μας για πολλά πολλά χρόνια...

Κ.

Περιουσία τρισ., "προίκα" στους μνηστήρες

Χρυσωρυχείο αποτελεί η Ιονική Τράπεζα για το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται σε ενημερωτικό δελτίο του συλλόγου εργαζομένων της τράπεζας, τα οποία αποδεικνύουν για ποιο λόγο η πραγματική αξία της Ιονικής ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και αυτή τη θεωρούμενη χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας. Ιδού ορισμένοι από τους λόγους, αφού η Ιονική:

  • Είναι μία τράπεζα με 160 χρόνια ιστορία, με εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων (230) σε όλη την Ελλάδα, σύγχρονο Μηχανογραφικό Κέντρο, υγιές χαρτοφυλάκιο, εξειδικευμένο προσωπικό και "εκλεκτό" πελατολόγιο.
  • Εχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα, με υποκαταστήματα στο Λονδίνο και τη Σόφια (στο πλαίσιο της επέκτασής της στα Βαλκάνια που δεν προχώρησε εξαιτίας της διοίκησης).
  • Δεν είναι απλά μια τράπεζα, αλλά ηγείται ενός σύγχρονου τραπεζικού ομίλου, με πέντε θυγατρικές εταιρίες χρηματοπιστωτικού τομέα και τρεις εταιρίες με διαφορετικό αντικείμενο, όλες κερδοφόρες και με σημαντικό μερίδιο στην αγορά.
  • Κατέχει ακίνητα μεγάλης αξίας, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και παραδοσιακά κτίρια ανεκτίμητης αξίας (Κεντρικό Πανεπιστημίου, καταστήματα Αίγινας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας).
  • Διαθέτει το μοναδικό Μουσείο Χαρτονομισμάτων στην Κέρκυρα, με ανυπολόγιστη αξία και ως μουσείο και ως κτίριο.
  • Είναι κάτοχος σε δύο από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία στη χώρα μας (Hilton Αθήνας, Rhodos Imperial στη Ρόδο), που η αξία τους ανεβαίνει καθημερινά.
  • Είναι κάτοχος μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές πινάκων ζωγραφικής και χαρακτικής που στεγάζονται πλέον στο Μορφωτικό Ιδρυμα στην Πλάκα (ιδιόκτητο κτίριο), ανεκτίμητης αξίας.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να γίνει μία αναφορά στα σημαντικότερα στοιχεία που συνθέτουν την "ταυτότητα" των θυγατρικών εταιριών της Ιονικής, που έχουν ως εξής:

  • ΙΟΝΙΚΗ ΑΕΔΑΚ, με μετοχικό κεφάλαιο 50 εκατ. δρχ., ίδια κεφάλαια 1,3 δισ. δρχ., κέρδη 2,6 δισ. δρχ.
  • ΙΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ, με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκατ. δρχ., ίδια κεφάλαια 178,2 εκατ. δρχ., κέρδη 29,2 εκατ. δρχ.
  • ΙΟΝΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, με μετοχικό κεφάλαιο 1.750 εκατ. δρχ., ίδια κεφάλαια 2,8 δισ. δρχ., κέρδη 610,5 εκατ. δρχ.
  • ΙΟΝΙΚΗ FINANCE, με μετοχικό κεφάλαιο 220 εκατ. δρχ., ίδια κεφάλαια 702,7 εκατ. δρχ., κέρδη 296,2 εκατ. δρχ.
  • ΙΟΝΙΚΗ LEASING, με μετοχικό κεφάλαιο 4 δισ. δρχ., ίδια κεφάλαια 4,2 δισ. δρχ., κέρδη 860,9 εκατ. δρχ.
  • ΙΟΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ, με μετοχικό κεφάλαιο 1 δισ. δρχ., ίδια κεφάλαια 1,3 δισ. δρχ., κέρδη 578,3 εκατ. δρχ.
  • ΞΕΝ. ΕΠΙΧ. ΙΟΝΙΚΗ, με μετοχικό κεφάλαιο 13,4 δισ. δρχ., ίδια κεφάλαια 13,9 δισ. δρχ.

Συνολικά οι θυγατρικές εταιρίες της Ιονικής το 1997 παρουσίασαν μετοχικό κεφάλαιο 20,5 δισ. δρχ., ίδια κεφάλαια 24,4 δισ. δρχ. και κέρδη 18,9 δισεκατομμύρια δραχμές.

Βάσω ΜΠΑΡΜΑ

Πάνω από 70 δισ. η ακίνητη περιουσία

Σκόπιμες αλχημείες και αποσιώπηση περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν "ένα το κρατούμενο" για όποιον αποκτήσει το 51% της τράπεζας

Οι κάθε είδους θιασώτες της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων κάνουν ό,τι μπορούν για να μας πείσουν πως οι "προσφορές" που θα υποβληθούν για το 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας θα είναι σε κάθε περίπτωση εύλογες. Στην αρχή έκαναν λόγο για ποσά γύρω στα 120 δισ. δρχ., τον Απρίλη ανέβασαν την ταρίφα στα 150 και μετά την "έφοδο" Λάτση ανέβασαν τον πήχη πιο ψηλά. Από όποια πλευρά κι αν εξετάσει κανείς τους παραπάνω αριθμούς, η κοροϊδία είναι οφθαλμοφανής, αφού μόνο η ακίνητη περιουσία της Ιονικής, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, υπερβαίνει τα 70 δισ. δραχμές! Η εκτίμηση, για την αξία των ακινήτων της Ιονικής Τράπεζας, δεν είναι αυθαίρετη. Στο ποσό αυτό υπολογίζεται η αξία ακινήτων της Ιονικής, με βάση σχετική μελέτη που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της τράπεζας. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, η αξία της ακίνητης περιουσίας της Ιονικής,γύρω στα 70 δισ. δραχμές, υπολογίστηκε με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις και συγκεκριμένα με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία, τα ακίνητα της Ιονικής αξίζουν πολύ πάνω από τα 70 δισ. δραχμές.

Οι εκτιμήσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων της Ιονικής - και όχι μόνο - που υπολογίζουν την αξία της Ιονικής και του ομίλου των επιχειρήσεών της σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές, μπορεί να φαντάζουν υπερβολικές. Ομως, βρίσκονται πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Ακραίες και εξωπραγματικές είναι οι εκτιμήσεις όλων εκείνων, που - υπεραμυνόμενοι της εκποίησης της Ιονικής Τράπεζας και μάλιστα με... έκπτωση γύρω στο 75% με 80% - επικαλούνται διάφορα διάτρητα επιχειρήματα.

Ολοι αυτοί, που υπεραμύνονται της πώλησης της Ιονικής και του ομίλου των επιχειρήσεών τους σε ιδιώτες:

  • Ξεχνούν, σκόπιμα, ότι η αξία των ακινήτων της Ιονικής Τράπεζας και των θυγατρικών της επιχειρήσεων - χωρίς να υπολογιστεί η αξία του εξοπλισμού τους - με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία αγγίζει και ίσως ξεπερνά τα 100 δισ. δραχμές.
  • Ξεχνούν σκόπιμα, ότι ο εξοπλισμός ΧΙΛΤΟΝ ΑΘήνας και Ρόδου - μαζί με τον "αέρα" - ανέρχεται σε αρκετά δισ. δραχμές.
  • Ξεχνούν σκόπιμα, ότι μόνο η αξία της Ιονικής Τράπεζας - ως τράπεζα που έχει ένα αξιόλογο αριθμό πελατών (καταθετών και δανειοληπτών), με καταθέσεις και χορηγήσεις εκατοντάδων δισ. δραχμών, καθώς επίσης και περισσότερα από 200 υποκαταστήματα στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό - ανέρχεται σε εκατοντάδες δισ. δραχμές.
  • Ξεχνούν σκόπιμα, ότι σε πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες δισ. δραχμές, ανέρχεται και η αξία των ασφαλιστικών, χρηματιστηριακών και άλλων θυγατρικών της Ιονικής Τράπεζας.

Ξεχνούν πολλά οι κάθε είδους θιασώτες της εκποίησης του 51% των μετοχών της Ιονικής και - στη δυσκολία τους να πείσουν την κοινή γνώμη και τους εργαζόμενους ότι η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής "συμφέρει" την ελληνική οικονομία και το λαό (!) - εμφανίζουν το μαύρο σαν άσπρο.

Στα πλαίσια αυτά, προσπαθούν να αξιοποιήσουν την περίπτωση της Τράπεζας Κρήτης. Επικαλούνται, για παράδειγμα, την περίπτωση της Τράπεζας Κρήτης που εξαγοράστηκε από τον όμιλο επιχειρήσεων Λάτση αντί 70 περίπου δισ. δραχμών, για να πουν πως "είναι καλή και συμφέρουσα τιμή" η περίπτωση που κάποιος ιδιώτης δώσει τα διπλάσια για την Ιονική Τράπεζα. Το επιχείρημα αυτό προβάλλεται, παρότι μέχρι και το Φλεβάρη του 1998 ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, δήλωνε, δημόσια, έτοιμος να πουλήσει την Τράπεζα Κρήτης με... έκπτωση, σε σχέση με την τιμή που προσφέρθηκε στον τελευταίο διαγωνισμό, προκειμένου να δείξει η κυβέρνηση έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Ηταν δηλαδή έτοιμος ο κύριος υπουργός, να πουλήσει την Τράπεζα Κρήτης λιγότερο από 30 δισ. δραχμές, ενώ η αξία της υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 δισ. δραχμές.

Μέχρι τις 24 Αυγούστου, που θα ανοίξουν οι προσφορές των υποψηφίων αγοραστών για το 51% της Ιονικής, η επιχειρηματολογία από την πλευρά της κυβέρνησης και των κάθε είδους κολαούζων της θα εμπλουτιστεί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυξάνονται και πληθύνονται τα επιχειρήματα και τα σχετικά δημοσιεύματα, που σημειώνουν την ανάγκη να "απεγκλωβιστεί" η κυβέρνηση από τη δέσμευση για πώληση της Ιονικής με βάση τη χρηματιστηριακή της αξία. Εμμέσως πλην σαφώς, όλοι αυτοί που πίνουν νερό στην "ελεύθερη αγορά" (κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, ΣΕΒ κλπ.), στην πράξη έρχονται να αμφισβητήσουν τους μηχανισμούς της αγοράς (επειδή κρατούν τη χρηματιστηριακή αξία της Ιονικής σε υψηλά επίπεδα) και συνιστούν την πώληση της Ιονικής σε τιμή πολύ κάτω από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Μ' αυτή την τακτική - οι "πράσινοι" και "γαλάζιοι" "εκσυγχρονιστές" ή "προεδρικοί" ή όπως αλλιώς θέλετε ονομάστε τους - δείχνουν πόσο επικίνδυνοι είναι και πως αν σήμερα επιχειρηματολογούν υπέρ της εκποίησης της Ιονικής και άλλων κερδοφόρων κρατικών τραπεζών και επιχειρήσεων, αύριο θα βρουν κάποιο καινούριο επιχείρημα για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της εκποίησης ελληνικών νησιών μέχρι και αρχαιολογικών χώρων, όπως οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία, το Θέατρο Επιδαύρου και άλλα θέατρα, μέχρι και η Ακρόπολη...

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Το διάγραμμα δείχνει την πορεία της χρηματιστηριακής αξίας της Ιονικής Τράπεζας, το 1998. Επιλεκτικά, σημειώνονται 5 ημερομηνίες. Η πρώτη (139 δισ. δρχ.) αφορά το πώς διαμορφώθηκε η χρηματιστηριακή τιμή την πρώτη συνεδρίαση του χρόνου στις 2 του Γενάρη. Η δεύτερη (15 Γενάρη) ήταν η μέρα που σημειώθηκε η χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία οτυ χρόνου, 129 δισ. δρχ. Στις 16 του Μάρτη, ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την απόφαση για υποτίμηση της δραχμής, όταν η χρηματιστηριακή αξία ήταν 153 δισ. δρχ. Ημερομηνία - κλειδί είναι η 6η του Μάη, μέρα που ανακοινώθηκε η κυβερνητική πρόθεση για ξεπούλημα της Ιονικής (382 δισ.). Στις 13 του Ιούλη, η Ιονική κατέγραψε τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία της με 541 δισ. δραχμές, ενώ 490 δισεκατομμύρια είναι η τιμή, με την οποία "έκλεισε" η προχτεσινή συνεδρίαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ