ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ
Βδομάδα κρίσης

Την πρόκριση στα τελικά παίζει από σήμερα μέχρι το Σάββατο η Εθνική ομάδα βόλεϊ, στο Αμύνταιο, με Ισπανία, Ουκρανία και Ιταλία

ΑΜΥΝΤΑΙΟ (του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΟΥΣΤΑ).-

Βδομάδα κρίσης αρχίζει από σήμερα για την εθνική ανδρών στην προσπάθειά της για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1999. Οι τρεις συναντήσεις που θα δώσει στο ακριτικό Αμύνταιο με Ισπανία, Ουκρανία και Ιταλία είναι καθοριστικές για την κατάκτηση του εισιτηρίου για την Αυστρία όπου θα συναντηθούν του χρόνου οι 8 καλύτερες ομάδες της γηραιάς ηπείρου.

Το σύστημα των αγώνων

Η αλλαγή που επέβαλε από πέρσι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία βόλεϊ, κάνει την πρόκριση στα τελικά ακόμα πιο δύσκολη αφού οι ομάδες μειώθηκαν από δώδεκα που ήταν το 1997 σε οχτώ. Παράλληλα οι ομάδες χωρίστηκαν σε κατηγορίες με την ελληνική ομάδα να βρίσκεται στις 18 που απαρτίζουν την α κατηγορία και διεκδικούν την πρόκριση στα τελικά της Αυστρίας. Οι 18 ομάδες έχουν χωριστεί σε τρεις ομίλους των 6. Την πρόκριση θα πάρουν απευθείας οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου και επιπλέον οι δύο καλύτερες τρίτες των ομίλων. Σε περίπτωση που στις οχτώ δε συμπεριλαμβάνεται η διοργανώτρια Αυστρία, τότε θα περάσει μόνο η μία καλύτερη τρίτη αφού η Αυστρία θα συμμετέχει εξ ορισμού άσχετα αν δίνει αγώνες πρόκρισης. Στην ουσία δηλαδή, τα εισιτήρια της πρόκρισης είναι επτά.Από την άλλη μεριά οι ομάδες δίνουν και μια δεύτερη μάχη αφού οι δύο τελευταίες κάθε ομίλου υποβιβάζονται στη β κατηγορία και έτσι χάνουν για δύο χρόνια τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την πρόκριση στα τελικά.

Ο τρίτος όμιλος όπου συμμετέχει η Ελλάδα, περιλαμβάνει εκτός από τις τρεις προσεχείς αντιπάλους της, τη Γαλλία και την Πολωνία.

Φαβορί και αουτσάιντερ

Το λογικό φαβορί για την πρώτη θέση είναι η Ιταλία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση όπως έδειξε τόσο πέρυσι στο Πανευρωπαϊκό της Ολλανδίας, όπου έμεινε στην τρίτη θέση όσο και φέτος στο WORLD LEAGUE όπου περιορίστηκε στην τέταρτη θέση παρά το γεγονός ότι η τελική φάση έγινε στην έδρα της. Από κει και πέρα οι υπόλοιπες ομάδες διεκδικούν με λίγο - πολύ τις ίδιες πιθανότητες το δεύτερο εισιτήριο της πρόκρισης. Πρόκειται δηλαδή για ένα όμιλο πολύ ισορροπημένο όπου τα πάντα αναμένεται να κριθούν στις λεπτομέρειες. Ετσι δεν αποκλείεται οι προνομιούχες θέσεις να καθοριστούν στα σετ.

Ρεβάνς σήμερα από Ισπανία

Από την άποψη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία η χαμένη χρυσή ευκαιρία της Εθνικής να πάρει τη νίκη μέσα στη Μαγιόρκα από την Ισπανία και να κάνει το μεγάλο βήμα για την πρόκριση. Σήμερα η Εθνική καλείται να ξεπεράσει το σοκ της ήττας από την Ισπανία και να πάρει τη ρεβάνς στις 4μμ (απευθείας μετάδοση από την ΕΤ - 1). Ο μεγάλος πονοκέφαλος του Στ. Καζάζη εκτός από τον"πολύ" Ραφαέλ Πασκουάλ, είναι η ψυχολογική ανάκαμψη των παικτών, που είδαν στην Ισπανία τη νίκη να γλιστρά μέσα από τα χέρια τους. Το θετικό για την Εθνική είναι ότι έχει βρει το κλειδί για την αντιμετώπιση του Πασκουάλ όπως έδειξε το παιχνίδι στη Μαγιόρκα. Επιπλέον ενθαρρυντική είναι η αγωνιστική ανάκαμψη του Ακη Χατζηαντωνίου που προέρχεται από εγχείρηση στον ώμο.

Η Ουκρανία

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι την Τετάρτη (6μμ απευθείας μετάδοση ΕΤ - 1) με την Ουκρανία των Ιγκόρ Ποπόφ και Γιούρι Φιλίποφ. Μια ομάδα που διαθέτει παραδοσιακά μεγάλα αστέρια που τα περισσότερα αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Ομως οι Ουκρανοί υστερούν πάντα στην ομαδικότητα και στην ομοιογένεια, κάτι που δεν τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται το ταλέντο τους. Οι Ουκρανοί έχουν μια νίκη επί της Ισπανίας στην έδρα τους και δύο ήττες εκτός έδρας, με Γαλλία και Ιταλία.

Για την έκπληξη με Ιταλία

Η βδομάδα της κρίσης κλείνει το Σάββατο στις 6μμ (απευθείας μετάδοση ΕΤ - 1) με τη σύγκρουση κόντρα στην Ιταλία. Ενα παιχνίδι που μπορεί να αποδειχτεί "κλειδί" αφού με νίκη η Ελλάδα θα αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των άλλων διεκδικητών της πρόκρισης. Στις φετινές αναμετρήσεις για το WORLD LEAGUE οι Ιταλοί πέτυχαν το 4 στα 4 απέναντι στην Εθνική Ελλάδας, όμως δεν είναι άτρωτοι. Δεν είναι πια η ομάδα με τα πιο λαμπρά αστέρια αφού τα περισσότερα απ' αυτά έχουν εγκαταλείψει τη Σκουάντρα Ατζούρα (Μπερνάρντι, Ζόρζι, Τόφολι, Γκραβίνα). Από την παλιά μεγάλη φουρνιά παραμένουν οι Γκαρντίνι, Μπράτσι, Πάπι που πλαισιώνονται από ορισμένα καλά "εργαλεία" όπως οι Ροσάλμπα, Πασινάτο, Τζιρέτο. Οι Ιταλοί έχουν μέχρι στιγμής τρεις νίκες σε τρεις αγώνες, επί Γαλλίας και Ουκρανίας εντός έδρας και Πολωνίας εκτός. Σήμερα υποδέχονται στο Σάσαρι της Σαρδηνίας την Πολωνία και την Τετάρτη στην Περούτζια την Ισπανία.

Η ώρα της... Νίκης

Στον τελικό του ύψους, σήμερα, η Μπακογιάννη

Η ώρα της Νίκης Μπακογιάννη σήμανε σήμερα, τελευταία μέρα του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο "Νεπ" στάδιο της Βουδαπέστης.

Η ασημένια Ολυμπιονίκης της Ατλάντα μπορεί να μην είναι στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση όμως ποιος μπορεί να την... ξεγράψει; Εχει την ψυχή αλλά και τη δεδομένη κλάση να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί. Η ίδια πάντα προσγειωμένη τονίζει: "Η αλήθεια είναι ότι είχα άγχος. Ηθελα να μπω στον τελικό. Γι' αυτό ήρθα και στη Βουδαπέστη". Η περσινή χρονιά για την 30χρονη αθλήτρια ήταν άσχημη, κάτι που παραδέχεται και η ίδια κάνοντας παράλληλα και την αυτοκριτική της: "Αλήθεια είναι ότι πέρσι δεν έπρεπε να αγνιστώ καθόλου. Δεν ήμουν καλά. Ηθελα να κάνω άλλα πράγματα. Μπορεί και να είχα κουραστεί. Το αργυρό στους Ολυμπιακούς με άλλαξε σε πολλά. Κάνεις και λάθη".

Οριοθετώντας τους στόχους της στο σημερινό τελικό καταλήγει: "Θα είμαι απόλυτα ευχαριστημένη αν κάνω στον τελικό 1.95μ. Πάντως δε θέλω να αναφερθώ σε μετάλλια".

Η Μπακογιάννη πέρασε στον τελικό με 1.90μ. "προίκα" από τα προκριματικά, στην 11η θέση και τα κορίτσια που θα βρει στο δρόμο της είναι: Σιόπιλα (Ουκρανία), Γκουλιάεβα (Ρωσία), Κίρτσμαν (Αυστρία), Φιοντόροβα (Ρωσία), Λιάκοβα (Ρωσία), Γιάντσεβιτς (Πολωνία), Ντινέσκου (Ρουμανία), Βένεβα (Βουλγαρία), Κοβατσίκοβα (Τσεχία), Ασταφέι (Γερμανία), Ζινκ (Δανία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΓΑΣ δε θεωρεί την Μπακογιάννη, πλέον, σαν αιχμή του δόρατος. Το γεγονός ότι δεν πήρε μαζί της τον προπονητή της Γιάννη Κουτσογιαννόπουλο, σημαίνει πολλά. Θεωρεί προφανώς ότι έκανε τον κύκλο της. Ο Κουτσογιαννόπουλος με δικά του έξοδα είναι στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και στην εξέδρα, όπου δίνει τις οδηγίες του: "Η Νίκη άρχισε τη χρονιά πολύ καλά, όμως ένας τραυματισμός την άφησε πίσω. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην προπόνησή της. Οπως προετοιμάστηκε για τους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, το ίδιο έκανε και για τους Πανευρωπαϊκούς. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει το πρόβλημα του τραυματισμού".

Εκτός της Νίκης, ελληνική συμμετοχή σε τελικό, ίσως έχουμε από τη σκυτάλη στα 4Χ440 ανδρών με τους Κεντέρη, Δημότσιο, Σαρρή και Ιακωβάκη που αγωνίζονταν χτες το απόγευμα, για μια θέση στην 8άδα του τελικού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - TV

ΠΡΩΙ: 10.05 Μαραθώνιος γυναικών τελικός. ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 17.10 Δίσκος ανδρών τελικός, 17.30 ύψος γυναικών τελικός, 18.15 100μ. εμπόδια ημιτελικός, 18.40 5000μ. γυναικών τελικός, 19.00 Ακόντιο ανδρών τελικός, 19.05 3000μ. στιπλ τελικός, 19.15 τριπλούν ανδρών τελικός, 19.25 1500μ. γυναικών τελικός, 19.40 100μ. εμπόδια τελικός, 20.00 4Χ400 γυναικών τελικός, 20.20 800μ. ανδρών τελικός, 20.45 4Χ400 ανδρών τελικός, 21.15 τελετή λήξης.

Η ΕΤ - 1 θα μεταδώσει απευθείας τους αγώνες από 10.05 - 13.00 και 18.15 - 21.00.

Οι όμιλοι των προκριματικών

1ος ΟΜΙΛΟΣ: 1. Ολλανδία (3 αγ.) 5 β., Φιλανδία (3 αγ.) 5, 3. Βέλγιο (2) 3, Τσεχία (2) 3, Βουλγαρία (2) 3, 6. Τουρκία (2) 2.

2ος ΟΜΙΛΟΣ: 1. Γιουγκοσλαβία (3) 6, 2. Ρωσία (2) 4, 3. Γερμανία (2) 3, 4. Σλοβακία (2) 3, 5. Αυστρία (3) 3, 6. Πορτογαλία (2) 2.

3ος ΟΜΙΛΟΣ: 1. Ιταλία (3) 6, 2. Ισπανία (3) 5, 3. Ουκρανία (3) 4, 4. Ελλάδα (2) 3, Γαλλία (2) 3, Πολωνία (3) 3.

Τα αποτελέσματα του 3ου ομίλου: Ελλάδα - Πολωνία 3 - 1, Ισπανία - Πολωνία 3 - 0, Ιταλία - Ουκρανία 3 - 0, Ουκρανία - Ισπανία 3 - 0, Ιταλία - Γαλλία 3 - 1, Ισπανία - Ελλάδα 3 - 2, Πολωνία - Ιταλία 1 - 3, Γαλλία - Ουκρανία 3 - 1.

Στον πρώτο της ευρωπαϊκό τελικό, αγωνίζεται η Νίκη Μπακογιάννη

Πολλά περιμένει από τους Χατζηαντωνίου, Μποζίδη, ο Στ. Καζάζης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ