ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
"Βάπτισμα πυρός" για νεοφώτιστους

Σχεδόν στη μέση χώρισαν οι ιθύνοντες την πρώτη αγωνιστική του 20ού Επαγγελματικού Πρωταθλήματος στην Α Εθνική. Ετσι, η πρεμιέρα της... πρεμιέρας έγινε χτες με τέσσερα παιχνίδια. Για να ολοκληρωθεί λοιπόν το πρόγραμμα θα γίνουν σήμερα οι πέντε εναπομείναντες αγώνες. Χαρακτηριστικά της μέρας είναι ότι μόνο ένα παιχνίδι θα διεξαχθεί στο Λεκανοπέδιο (Ελευσίνα), καθώς επίσης πως σήμερα παίρνουν το "βάπτισμα του πυρός" όλοι οι νεοφώτιστοι στην κατηγορία.

Στο γήπεδο της Καβάλας η ομώνυμη ομάδα υποδέχεται την Προοδευτική. Κάλλιστα θα μπορούσε να κληθεί ντέρμπι... καρδιοπαθών αν σκεφτεί κάποιος ότι πέρσι αμφότεροι οι αντίπαλοι εξασφάλισαν την παραμονή τους την ύστατη στιγμή της τελευταίας αγωνιστικής. Φέτος λοιπόν βασικό τους στόχο έχουν να μην ξαναζήσουν ανάλογες καταστάσεις.

Η γηπεδούχος μάλλον θα παραταχθεί πλήρης αφού τα προβλήματα τραυματισμών ξεπεράστηκαν και οι Νασιόπουλος, Εναγκουάνα, Καλλιμάνης, Ράντονιτς τέθηκαν στη διάθεση του Ν. Γκουλή. Στην αντίπερα όχθη, οι "βυσσινί" ταξίδεψαν στη μακεδονική πόλη χωρίς τους Σάββα Παντελίδη και Αλ Τζαχέρ. Ο πρώτος δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό του και ο δεύτερος "χρωστάει" τιμωρία από πέρσι. Οι Κορυδαλλιώτες είναι οι πρώτοι που άρχισαν τις μουρμούρες για τη διαιτησία. Οταν γνωστοποιήθηκαν τα ονόματα του πρώτου και του τέταρτου "άρχοντα" προκλήθηκε αναστάτωση. Κάποιοι μίλησαν για περίεργο ορισμό και ανοιχτούς λογαριασμούς...

Η Βέροια υποδέχεται τον Ηρακλή και ελπίζει η πρώτη επίσημη εμφάνιση μπροστά στους φιλάθλους της, που συμπίπτει με την έναρξη του πρωταθλήματος, να συνοδευτεί από νίκη. Βέβαια για να συμβεί αυτό πρέπει ν' ανατρέψει την κακή παράδοση που 'χει δημιουργήσει μ' αντίπαλο τον "γηραιό", αφού στα 4 τελευταία παιχνίδια έχει 3 ήττες και μια ισοπαλία.

Ο Στέφανος Γαϊτάνος είχε ρίξει όλο το βάρος του στον ψυχολογικό τομέα. Ομως μετά από επεισόδιο έδιωξε τον Στόικα από την προπόνηση της Παρασκευής και το κλίμα στ' αποδυτήρια μάλλον βάρυνε. Πάντως ο προπονητής δήλωσε πως υπολογίζει τον Ρουμάνο. Από την άλλη στους "κυανόλευκους" σοκ προκάλεσε ο τραυματισμός του Κιντόντο που θα λείψει περίπου 1 μήνα. Πάντως ο Ντοϊτσινόφσκι έχει λύσεις, τουλάχιστον γι' αυτό τον αγώνα. Αρκετά στηρίζει στην κατάσταση των παιχτών του αλλά και τη σσυμπαράσταση των φιλάθλων (περίπου 2.000) που θ' ακολουθήσουν την ομάδα.

Στο "ουδέτερο" γήπεδο του Εργοτέλη θα φιλοξενήσει τον Εθνικό ο ΟΦΗ αφού τα έργα στην έδρα του δεν έχουν τελειώσει. Πάντως τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί και το... καυτό της έδρας δεν το γλιτώνουν οι Πειραιώτες. Στο πάγκο των Κρητικών δε θα κάτσει, λόγω της εγχείρησης, ο Γκέραρντ αλλά ο Αρ. Βασιλείου. "Δεν έχουμε άγχος, είμαστε σε καλή κατάσταση", δήλωσε ο "αντ' αυτού".

Ο τεχνικός του Εθνικού Γ. Ιωακειμίδης υπολογίζει τους Γκρίμα, Τσούγκου αφού λύθηκε το θέμα των "μπλε" καρτών τους όχι όμως και τους Σάντος, Βιτεβή, Τσαμπήρα. Οι Πειραιώτες ελπίζουν σε καλύτερη μοίρα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, στηριζόμενοι σε ανώτερες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, "να έχετε πίστη στον Θεό και να ξέρετε ότι με τη βοήθειά του μπορούμε ακόμη και το πρωτάθλημα να πάρουμε"...

Το τρακ του πρωτάρη

Το τρακ του πρωτάρη θεωρούν στην Ελευσίνα ως μεγαλύτερο εμπόδιο προκειμένου η ομάδα του Θριάσιου Πεδίου να ξεκινήσει με θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην Ξάνθη. Ο Μπ. Τεννές ποντάρει πολλά στους φιλάθλους αλλά και στο χώρο που ονομάζουν γήπεδο... Ο Καλύκας θα παίξει κανονικά, όχι όμως και ο τιμωρημένος Ζελέσνιτσα.

Τον κίνδυνο της πρωτιάς επισημαίνει συνεχώς στους παίχτες του ο προπονητής των ακριτών, Γ. Μαντζουράκης. "Κάθε παιχνίδι πρεμιέρας έχει πάντα μια επιπλέον δυσκολία. Ελπίζω ότι οι παίχτες μου θα εμφανιστούν σε καλή κατάσταση ώστε να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα", δήλωσε. Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει ο ομογενής προπονητής, αφού ο Γελαδάρης ξεπέρασε το πρόβλημα στους προσαγωγούς.

Ντέρμπι νεοφώτιστων

Ντέρμπι νεοφώτιστων γίνεται στου Χαριλάου όπου ο Αρης υποδέχεται τον Εθν. Αστέρα (Σούπερσπορ). Βέβαια οι "κιτρινόμαυροι" είναι παλιές καραβάνες στην κατηγορία, όμως τουλάχιστον τυπικά καλούνται νεοφώτιστοι. Ο Γ. Φοιρός οριστικά δε θα 'χει στη διάθεσή του τον Μιστρ που παραμένει άγνωστο πότε θα ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Απών και ο Κώστας Βακιρτζής.

Ασύγκριτα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους Καισαριανιώτες. Στην παρθενική τους παρουσία στη μεγάλη κατηγορία θα παραταχθούν με σημαντικότατες απουσίες. Ο Σπ. Λιβαθηνός δεν υπολογίζει τους τιμωρημένους Γιακόβλεβιτς, Αγγελίνα, Φρόντζου και τους τραυματίες Μόνο, Κογιόγλου, Νοβάκοβιτς, Ξανθόπουλο, Μαστρογιάννη. Παρά λίγο 11άδα...

Το πλήρες πρόγραμμα είναι: Ελευσίνα - Ξάνθη, Καβάλα - Προοδευτική, Βέροια - Ηρακλής, ΟΦΗ - Εθνικός, Αρης - Εθν. Αστέρας. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 17.30 εκτός του τελευταίου που ξεκινάει στις 20.00.

Δεν έμαθαν τίποτα στις σχολές τους

Δυστυχώς, όχι σπάνια, δεν είναι λίγοι αυτοί που, ως απόφοιτοι Ανώτερων και Ανώτατων σχολών, ανάμεσά τους και των τέως ΕΑΣΑ, και των σημερινών ΤΕΦΑΑ και για καθαρά δικούς τους λόγους, χωρίς ντροπή, να δηλώνουν ότι "κατά τη φοίτησή τους (; ) στις πιο πάνω σχολές, δεν έμαθαν τίποτα.

Βέβαια δε θα ισχυριστώ ότι οι σχολές αυτές λειτούργησαν ή λειτουργούν άψογα και όπως όλοι θα θέλαμε... Πολύ δε περισσότερο όταν είναι γνωστοί οι αγώνες, παλιοί και πρόσφατοι, των εκπαιδευτικών, σε όλες τις βαθμίδες τις Εκπαίδευσης για ένα πραγματικό εκσυγχρονισμό τους...

Ούτε, πάλι, ότι όσοι δίδαξαν (ανάμεσά τους και ο υποφαινόμενος (και διδάσκουν σε αυτές ήταν και είναι οι πιο καλοί, ο καθένας τους στην ειδικότητά του...

Οχι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μου, μια και αυτό είναι δικαίωμα και καθήκον άλλων να το κάνουν...

Αντίθετα, με την ευκαιρία ενώνω τη φωνή μου, για μια ακόμα φορά, με όλες τις άλλες που επίμονα και που από χρόνια τώρα, όπως κιόλας ειπώθηκε, ζητούν την "εδώ και τώρα" λύση βασικών προβλημάτων, των σύγχρονων ΤΕΦΑΑ...

Ομως να μου επιτραπεί να δώσω μια απάντηση στους με εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά αυτούς συναδέλφους μου, που είναι καταστάλαγμα μακρόχρονης διδακτικής πείρας μου στις τέως ΕΑΣΑ και στα σημερινά ΤΕΦΑΑ, που έχει ως εξής:

"Κύριοι, δε μάθατε τίποτα γιατί, απλούστατα,

ή δε θέλατε να μάθετε...

ή δεν μπορούσατε να μάθετε...

Αφού είναι γνωστό πως, όποιος έχει κοινό μυαλό και θέλει να μάθει προσπαθεί, παρακολουθεί, διαβάζει και ρωτάει... Η έστω, ξεφυλλίζει τα 25 κιλά σε βάρος βιβλία που η πολιτεία σας δώρισε, από το υστέρημα των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, μια και αυτοί είναι που κύρια, πληρώνουν φόρους...

Εσείς, λοιπόν, τι σχετικά με αυτά κάνατε...

Σίγουρα, τίποτα...

Και δικαιολογημένα μάθατε,αφού δε φοιτήσατε,αλλά "περάσατε" από τις Σχολές αυτές, κάνοντας "θητεία" και όχι σπουδές.

Αυτή είναι η αλήθεια την οποία και πρέπει να αναγνωρίσετε.

Οπότε, μετά από μια τέτοια έντιμη και γενναία σας πράξη, την ευθύνη για το ότι πραγματικά δε μάθατε τίποτα, θα τη μοιραστεί με εκείνους που, είτε με δική τους θέληση, είτε κάτω από την "πίεση" γνωστών και αγνώστων παραγόντων, σας έδωσαν πτυχίο χωρίς να ξέρετε.

Πρότασή μου: "Η εσείς οι ίδιοι, και από μόνοι σας να επιστρέψετε το πτυχίο που δε σας ανήκει, αφού, όπως δηλώνετε, δεν έχετε τις γνώσεις που πρέπει να το συνοδεύουν

... ή κάποιοι άλλοι να σας το πάρουν πίσω...

Εκτός και αν όλα όσα ισχυρίζεστε, τα επικαλείσθε.

(είτε από φιλομαζοχιστική διάθεση, αυτοκατηγορούμενοι.

(είτε γιατί αν και υποσυνείδητα αναγνωρίζετε ότι το σφάλμα είναι δικό σας που "δε μάθατε τίποτα" στερούμενοι της αναγκαίας τόλμης, προσπαθείτε να ρίξετε στους ώμους άλλων.

Π. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Ενδιαφέρον για τα κέρδη, αδιαφορία για τον φίλαθλο

Από χτες οι Ελληνες ποδοσφαιρόφιλοι έχουν ξανά αντικείμενο απασχόλησης. Η αυλαία του 20ού Πρωταθλήματος άνοιξε. Ονειρα, ελπίδες, προσδοκίες αλλά και συμφέροντα, παρασκήνιο, αμαρτωλό παρελθόν (;)... κυλιούνται πάνω στο πράσινο "χαλί", ακολουθώντας τους ρυθμούς της "στρογγυλής θεάς". Απαντες κάνουν ευχές για νέο ξεκίνημα με διαφορετική πορεία, μιλούν γι' αναδιοργάνωση και αναγέννηση. Συνήθως όμως "η καλή μέρα φαίνεται απ' το πρωί", όπως έχει διαπιστώσει ο θυμόσοφος λαός μας. Ετσι, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ούτε φέτος μπορεί να ελπίζει σε κάτι διαφορετικό.

Αταλάντευτα οι ιθύνοντες αναλώνονται μόνο στο πώς θα κυριαρχήσουν και θα κερδίσουν περισσότερα. Μάλιστα, σε βάρος του αθλήματος. Το σόου θα έχει ξανά μια φτιαχτή λάμψη, που με κόπο θα κρύψει τις αδυναμίες και τα προβλήματα. Το πρόχειρο της υπόθεσης φαίνεται με την πρώτη ματιά. Δύο μέρες πριν την πρεμιέρα ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και ο Απόλλωνας (εταιρία του προέδρου στη διοργανώτρια) δε γνώριζαν πού θα παίξουν...

Τα πολύπλοκα συμφέροντα έχουν "σφιχταγκαλιάσει" το άθλημα σε σημείο πνιγμού. Τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις, νέες τεχνολογίες, που δημιουργούν καινούρια δεδομένα και ο έλεγχός τους υπόσχεται τεράστια κέρδη. Πού καιρός λοιπόν ν' ασχοληθούν οι "ποδοσφαιροπατέρες" με τις πραγματικές ανάγκες του αθλήματος. Εδώ δεν είναι συνεπείς ούτε στη δική τους ιδεολογία. Αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο ως προϊόν, δεν κάνουν όμως σχεδόν τίποτα για να το βελτιώσουν.

Ο πελάτης - καταναλωτής τούς ενδιαφέρει μόνο τη στιγμή που θα πληρώσει το εισιτήριο. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, τα γήπεδα δεν παρέχουν τίποτα. Ούτε καν τη θεωρητικά αυτονόητη ασφάλεια. Ετσι, την περίοδο '87 - '88 σε 240 αγώνες διατέθηκαν συνολικά 2.702.040 εισιτήρια, δηλαδή 11.258 κατά μέσο όρο. Δέκα χρόνια αργότερα, δηλαδή την περασμένη περίοδο, σε 306 παιχνίδια διατέθηκαν 1.371.557 εισιτήρια, δηλαδή μέσος όρος 4.482.

Αυτό όμως δεν προβληματίζει κανέναν όσο υπάρχουν τηλεόραση, διαφημίσεις και κυρίως επιχορηγήσεις. Εξίσου άθλια είναι η υλικοτεχνική υποδομή και για τους αθλούμενους. Υποσχέσεις και λόγια που ποτέ δεν εφαρμόζονται είναι το καθεστώς σε ατυχήματα (τραυματισμοί) ή δυστυχήματα (απώλειες ζωών). Οσο για τους κανόνες... Η λέξη αναξιοπιστία έχει ταυτιστεί με το ποδόσφαιρο. Οι όροι του παιχνιδιού αντιμετωπίζονται κατά το δοκούν του κατά περίσταση ισχυρού. Οι πρωταγωνιστές και οι κομπάρσοι, εντός και εκτός παιδιάς, γνωστοί και μονότονα ίδιοι.

Αυτές επιγραμματικά είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες αρχίζει και το 20ό Επαγγελματικό Πρωτάθλημα της Α Εθνικής. Θα μπορούσαν να συνταχθούν χιλιάδες σειρές στις οποίες θα περιγράφονταν τα χάλια του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα. Ομως για τους εμπλεκόμενους με την όποια ιδιότητα είναι γνωστά. Τα βιώνουν καθημερινά. Μάλλον δε θα προσθέσει τίποτα ουσιαστικό άλλη μια απαρίθμηση των δεινών.

Αλλωστε, πολιτεία και παράγοντες περί άλλα τυρβάζουν. Στρουθοκαμηλίζουν συνειδητά, προσπαθώντας να προστατεύσουν κεκτημένα και οφίτσια. Αν θ' αλλάξει κάτι; Αυτό επαφίεται στους πραγματικούς εραστές του ποδοσφαίρου που πρέπει επιτέλους να βγουν απ' το καβούκι και τη μοναξιά τους. Η σήψη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που μόνο δυναμική παρέμβαση μπορεί να σταματήσει την κατρακύλα. Αλλιώς θ' αρκούμαστε όλοι στη μιζέρια του χτες και του σήμερα που οδηγεί στην αθλιότητα του αύριο.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Η αναξιοπιστία ιθυνόντων και διοργάνωσης, διώχνει τους φιλάθλους από τ

Η αναξιοπιστία ιθυνόντων και διοργάνωσης διώχνει τους φιλάθλους από τα γήπεδα. Θα ενδιαφερθεί κανείς πραγματικά;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ