ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
Αγωνιστικός αντίλογος απ' τις ενώσεις

Διήμερη απεργία στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας, στις 27 και 28 Αυγούστου

Με την αγωνιστική εγρήγορση του υγειονομικού κόσμου σε κάθε νομό και την ευρύτερη συμπαράταξη των μαζικών φορέων μπορούν να αντιμετωπιστούν οι θανατηφόρες περικοπές στις εφημερίες των γιατρών που επιβλήθηκαν μακριά μεν απ' τις ανάγκες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αλλά με γνώμονα τους δείκτες της ΟΝΕ.

Το πόσο διάτρητες και ανθυγιεινές είναι αυτές οι αποφάσεις φάνηκε απ' την πρώτη στιγμή καθώς άρχισε η αναδίπλωση για την απόφαση των εφημεριών στα ΚΥ και μελετάται η αλλαγή με νέα υπουργική απόφαση. Αλλά και αυτή η υπουργική απόφαση θα υπακούει στη λογική της ΟΝΕ, γιατί άλλα αποφασίστηκαν την πρώτη φορά στο υπουργείο Υγείας ενώ τώρα κυκλοφορούν πληροφορίες για ισχνότερα δεδομένα και "Κύριος οίδε" τι θα περιέχει η νέα - αν υπάρξει βέβαια νέα - υπουργική απόφαση για τα ΚΥ.

Η αγωνιστική πρωτοβουλία "απ' τα κάτω" επιβάλλεται και για το λόγο ότι σε κεντρικό συνδικαλιστικό επίπεδο υπάρχει θερινή ραστώνη και επικρατεί μια"λογική συνεννοήσεων" σε κεντροαριστερό φόντο.

Υποστήριξηστην απεργία της Κέρκυρας

Τα πρώτα αγωνιστικά αντανακλαστικά εκδηλώθηκαν στη Χαλκιδική με διήμερη απεργία (17 - 18 Αυγούστου) των γιατρών στα νοσοκομεία και τα ΚΥ.

Η συνέχεια θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (27 και 28 Αυγούστου) με απεργία των γιατρών της Κέρκυρας στο νομαρχιακό και ψυχιατρικό νοσοκομείο και στα τέσσερα ΚΥ του νησιού (Λευκίμμης, Αγρού, Αγίου Μάρκου και Παξών).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Επιστημονική Επιτροπή του νομαρχιακού νοσοκομείου Κέρκυρας και η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Κερκύρας (ΕΓΕΣΥΚ) δηλώνουν την υποστήριξή τους στην 48ωρη απεργία των γιατρών και τονίζουν: "Με αίσθημα ευθύνης πληροφορούμε τον κερκυραϊκό λαό ότι τα προβλήματα στο χώρο της υγείας στο νησί μας, έχουν φτάσει σε οριακά σημεία, που δυσχεραίνουν τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του νομαρχιακού νοσοκομείου".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα μεγάλα προβλήματα που λιμνάζουν από καιρό είναι: Η άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο. Η αναμόρφωση του απαρχαιωμένου οργανισμού του νομαρχιακού νοσοκομείου στα σημερινά δεδομένα των 220 - και όχι των 170 - κλινών. Η μεθοδευμένη μείωση των εφημεριών που συνεπάγεται τη δυσλειτουργία σε πολλά τμήματα του νοσοκομείου. Η οργάνωση και λειτουργία του ΕΚΑΒ Κερκύρας και η κάλυψη με ιατρικό προσωπικό των διακομιδών προς κεντρικότερα νοσοκομεία.Μονολεκτικά, "εκσυγχρονισμός"

Την οδύνη της για την απόφαση για τα ΚΥ εκφράζει με ανοιχτή επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα, η Ενωση Ιατρών νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΑ).

"Με οδύνη αλλά χωρίς έκπληξη, γίναμε γνώστες της απόφασης για τα ΚΥ γιατί επιβεβαιώνονται οι απόψεις μας περί σταδιακής αποδυνάμωσης του ΕΣΥ", τονίζει η ΕΙΝΑ και συνεχίζει: "Τόσο αυτή η απόφαση όσο και όλες οι προηγούμενες οδεύουν σταθερά στο ίδιο σημείο, αυτό της απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε απλά ελληνικά σημαίνει μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, μείωση του κόστους, συνδρομή άλλων φορέων υγείας με πρόσθετη αμοιβή από τον πολίτη. Μονολεκτικά, "εκσυγχρονισμός"".

Η ΕΙΝΑ επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια "έχουμε γίνει μάρτυρες πλειάδας πειραματισμών από σειρά υπουργών διαφόρων κυβερνήσεων για την "αναμόρφωση" του ΕΣΥ" και ότι "πάντα τα προβλήματα εντοπίζονταν στις εργασιακές σχέσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτές και οι λύσεις ήταν λογιστικές, με πλήρη ή σχεδόν πλήρη απομόνωση τόσο των εμπλεκομένων φορέων, όσο και των ίδιων των πολιτών".

Και η ανακοίνωση της ΕΙΝΑ καταλήγει με το εξής ερώτημα: "Θα συμφωνήσουμε με τον υπουργό Υγείας ότι όποιος διαφωνεί είναι ύποπτος. Ναι κύριε Κ. Γείτονα, είμαστε ύποπτοι στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην επιστημονική, ανθρωπιστική και οικονομική του βάση και όχι αποκλειστικά στην οικονομική του. Εσείς;".

Ανάκλησηζητά ο ΟΣΑ

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ) διαμαρτύρεται εντονότατα για την απόφαση περικοπής των εφημεριών στα ΚΥ, που αναιρεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι με το νέο μισθολόγιο οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ δε θα μειωθούν και υπογραμμίζει: "Ειδικότερα για την οδοντιατρική, η κατάργηση των εφημεριών των οδοντιάτρων δε σημαίνει απλά μια δραματική μείωση του εισοδήματος των οδοντιάτρων αλλά και αφαίρεση της δυνατότητας για περίθαλψη του παιδικού πληθυσμού αφού τις ώρες που θα εργάζονται τώρα πια οι οδοντίατροι, θα είναι οι ώρες του σχολείου και δε θα μπορούν οι μαθητές να επισκέπτονται τα ΚΥ".

Ο ΟΣΑ καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να ανακαλέσουν την απόφασή τους.

Επικίνδυνες αποφάσεις για τους ασθενείς

Ερώτηση τριών βουλευτών του ΚΚΕ για τον υπουργό Υγείας

Η κυβέρνηση προχωρά σε δραστικές περικοπές στις εφημερίες των γιατρών της Α Ζώνης με αποτέλεσμα να διαμορφώνει επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς και την ομαλή λειτουργία των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και στα Γιάννενα, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας,Μήτσος Κωστόπουλος και Σταύρος Παναγιώτου με χτεσινή Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Κώστα Γείτονα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους αναφέρουν ακόμα τα εξής: "Μεγάλες αντιδράσεις και πανελλήνια κατακραυγή, που εκφράστηκε με διάφορους τρόπους από φορείς, συλλόγους και συνδικαλιστικά όργανα γιατρών, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις εφημερίες των γιατρών στα περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία της Β Ζώνης αλλά και στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Γ Ζώνης, με μόνο κριτήριο τον περιορισμό των δαπανών και αγνοώντας στην πράξη τις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας υγείας του λαού σ' ολόκληρη τη χώρα".

"Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον "Ευαγγελισμό"", υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους, "τα κονδύλια που ζήτησε η διοίκηση για την πραγματοποίηση των στοιχειωδώς αναγκαίων - στη σημερινή συγκυρία - εφημεριών, περικόπηκαν κατά 40%, στο "Αλεξάνδρα" κατά 53%, ενώ ανάλογες περικοπές έγιναν ή προβλέπεται να γίνουν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Α Ζώνης. Δηλαδή, στην πράξη αναγορεύονται οι "αρμόδιοι" του υπουργείου Οικονομικών, που υλοποιούν τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, σαν καλύτεροι γνώστες των αναγκών περίθαλψης και φροντίδας υγείας του λαού από τις επιστημονικές επιτροπές των γιατρών, τα άλλα θεσμοθετημένα όργανα, από τις ίδιες τις διοικήσεις των νοσοκομείων".

Οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας:

  • Θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε νομοθετικές αλλαγές ώστε οι εφημερίες σε όλη τη χώρα να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα, χωρίς τα διάφορα πλαφόν, και σύμφωνα με τις ανάγκες που προσδιορίζονται από τα νοσοκομεία, τα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία;
  • Ποια άμεσα μέτρα σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας αλλά και οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών, μια που στην πράξη αποδεικνύονται ψεύτικες οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι με το νέο μισθολόγιο το σύνολο των αποδοχών των γιατρών δε θα μειωνόταν;
  • Πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, ώστε και οι κενές θέσεις και οι ανάγκες πανελλαδικά να καλυφθούν και ο λαός να εξυπηρετείται καλύτερα και να μειωθεί προοπτικά ο συνολικός χρόνος εργασίας των γιατρών που μαζί με τις εφημερίες φτάνει και τις 80 ώρες τη βδομάδα, χωρίς καμία απολύτως μείωση των αποδοχών τους;
Καθυστερούν οι διορισμοί εκπαιδευτικών

Ενώ συνεχίζεται ο θόρυβος, σχετικά με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, για πρόσληψη εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τους φετινούς διορισμούς, πράγμα που αφήνει περιθώριο για δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Φέτος, το 20% των διορισμών θα γίνει από τον πίνακα επιτυχόντων στο διαγωνισμό και το 80% από την επετηρίδα. Ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα επίσημα οι φετινοί διορισμοί. Οπως είχε ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ, δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, οι επιτυχόντες, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές με διδακτική εμπειρία στο δημόσιο περισσότερο από δύο χρόνια, πρέπει να καταθέσουν σχετικές βεβαιώσεις, ώστε να λάβουν την "πριμοδότηση". Στη συνέχεια θα εκδοθούν οι νέοι πίνακες επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στις νομαρχίες. Ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν στο ΑΣΕΠ δέκα μέρες από την επομένη της νέας ανάρτησης. Μετά την εξέταση των ενστάσεων, θα οριστικοποιηθούν οι πίνακες επιτυχόντων και θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με βάση αυτούς θα γίνουν οι ανάλογοι διορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΟΕ έχει ανακοινωθεί πως οι φετινοί διορισμοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα φτάσουν τους 4.700 (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων), μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τη ΔΕΕ ως προεκλογική και με στόχο να περιορίσει την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, οι διορισμοί θα φτάσουν τους 4.100.

Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) ενώ μέσα στη βδομάδα θα συνεδριάσει και το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να συζητήσουν τη δράση τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο Θαν. Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ σχετικά με το συνεχιζόμενο θόρυβο γύρω από τα αποτελέσματα και την πορεία στην έναρξη της νέας χρονιάς δήλωσε: "Πιστεύω ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι άλλοι φορείς της εκπαίδευσης (μαθητές, γονείς, φοιτητές), που ζουν καθημερινά τα προβλήματα της εκπαίδευσης και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι φταίει, θα χτυπήσουν το γάιδαρο και όχι το σαμάρι. Γι' αυτό πεισμωμένοι, ακόμη περισσότερο, μετά τα τελευταία γεγονότα θα συσπειρωθούν, θα φτιάξουν πιο ισχυρό το Μέτωπο Παιδείας και θα αντισταθούν στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής και γενικότερα αντιλαϊκής πολιτικής και θα διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία για τους χιλιάδες πτυχιούχους και ανέργους μέσα από την επετηρίδα για την κατάργηση του Ν. 2525, για την ποιοτική αναβάθμιση της ενιαίας δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού. Και στις 11 του Οκτώβρη μπορούν κάλλιστα με τη δική τους ψήφο να στείλουν το δικό τους μήνυμα".

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
"Ηταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος"...

Ο "ιός" της σύγκλισης στην ΟΝΕ προσβάλλει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και εκφράζεται με την απόφαση για περιορισμό των εφημεριών γιατρών στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία

Ο "ιός" της σύγκλισης στην ΟΝΕ έχει προσβάλει τη δημόσια υγεία, υποβαθμίζοντας καίρια την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ομως, η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για περιορισμό των εφημεριών γιατρών στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία - με στόχο την παραπέρα περιστολή δημοσίων δαπανών για την υγεία - προκαλεί τραγελαφικές καταστάσεις στην ελληνική επαρχία.

Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση "απαγορεύει" στους ανθρώπους της επαρχίας... ν' αρρωσταίνουν μετά το μεσημέρι.Και τούτο διότι, αν"τολμήσει" κανείς ν' αρρωστήσει το απόγευμα ή το βράδυ δεν πρόκειται να βρει περίθαλψη στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία, αφού δεν εφημερεύουν γιατροί όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

Οι αντιδράσεις σ' αυτή την "ανθυγιεινή" απόφαση της κυβέρνησης από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, αλλά και των πολιτών στην επαρχία, ήταν τέτοιες που ανάγκασαν ακόμα και το υπουργείο Υγείας - το οποίο "πάσχει από ανοσία" στις λαϊκές διαμαρτυρίες - να σκέφτεται ν' αναθεωρήσει την απόφαση.Χρόνια υποβάθμιση

Οταν πριν 15 χρόνια δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Υγείας, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διακήρυττε ότι αυτά θα λειτουργούν ως αποκεντρωμένες μονάδες των νοσοκομείων, με στόχο να παρέχουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα στους ασθενείς της παραμελημένης ελληνικής επαρχίας.

Βεβαίως, ποτέ τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στο ρόλο τους ως μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δεν επέτρεψαν την ομαλή λειτουργία τους και αρκετές φορές ο ρόλος τους περιορίστηκε στην προσφορά πρώτων βοηθειών στους ασθενείς και στη διακομιδή τους προς τα νοσοκομεία.

Ομως, παρ' όλα αυτά τα προβλήματα, που οφείλονται στην πολιτική περικοπής των δαπανών για τη δημόσια υγεία και εγκατάλειψης της επαρχίας, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία αποτελούσαν ένα "αποκούμπι" των ασθενών που είτε δεν προλαβαίνουν να πάνε στα νοσοκομεία, όπου κι αν πήγαιναν θα ταλαιπωρούνταν στις ουρές αναμονής, ή δεν είχαν τις οικονομικές δυνατότητες να επισκεφτούν ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι, άλλωστε, δε βρίσκονται κοντά στα χωριά, αλλά μέσα στις πόλεις.

Τώρα με τον περιορισμό των εφημεριών των γιατρών, δε δίνεται ούτε καν η δυνατότητα των πρώτων βοηθειών, οι οποίες πολλές φορές σώζουν ζωές.

Προβλήματα λειτουργίας

Στα τέσσερα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία της Λάρισας τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα - και πριν εφαρμοστεί η απόφαση για περικοπή των εφημεριών - είναι τόσα και τέτοια που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία τους.

Στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου λείπουν γιατροί - παιδίατρος και μικροβιολόγος - πολλοί νοσηλευτές είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο Λάρισας, χρειάζεται ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού στο αιματολογικό εργαστήριο, δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια ασθενοφόρου και μεγάλη είναι η έλλειψη αγροτικών γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία.

Στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας χρειάζεται ν' αντικατασταθούν, λόγω παλαιότητας, καρδιογράφοι, οδοντιατρικά μηχανήματα, φωτοτυπικά για ακτινογραφίες, ενώ δε λειτουργεί πλήρως το σύστημα επισκεπτών ειδικών γιατρών από το νοσοκομείο και οχτώ θέσεις γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία είναι κενές.

Στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων υπάρχουν ελλείψεις παιδιάτρου κι ακτινολόγου, ενώ από τα δύο ασθενοφόρα, το ένα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ασθενών είναι παλιό και θέλει αντικατάσταση άμεσα και το άλλο χρησιμοποιείται για μεταφορά υλικών. Σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροθαλάμου, με αποτέλεσμα οι νεκροί να τοποθετούνται σε θαλάμους βραχείας νοσηλείας ασθενών! Δεν υπάρχουν κατάλληλα ψυγεία για τη διατήρηση εμβολίων και φαρμάκων, δε χορηγήθηκε απινιδωτής για την αντιμετώπιση καρδιακών ανακοπών, ενώ το κτίριο έχει υποστεί καθίζηση και κινδυνεύουν ασθενείς και προσωπικό. Αρκετά περιφερειακά ιατρεία δε λειτουργούν, λόγω έλλειψης αγροτικών γιατρών.

Στο Κέντρο Υγείας Αγιάς υπάρχουν ελλείψεις σε παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και σε οδηγούς ασθενοφόρου. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, έχει αυξημένες ανάγκες, λόγω της μεγάλης κίνησης στα παράλια της Λάρισας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εφημερία ενός Σαββατοκύριακου του Αυγούστου πέρασαν από το Κέντρο Υγείας πάνω από 60 παιδιά. Η νέα υποβάθμιση, που προκαλεί η περικοπή των εφημεριών, έχει ανησυχήσει τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας και πολλοί - όπως ο παιδίατρος Γ. Ευσταθίου - δηλώνουν πως θα παραιτηθούν για να εργαστούν σε νοσοκομείο...

Λεζάντα 1ου

Τόσο ο πρόεδρος του "Ευαγγελισμού" Φ. Μήτσης, όσο και οι γιατροί του Νοσοκομείου, αντέκρουσαν τις αποφάσεις για τις εφημερίες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ