Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
"Ηταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος"...

Ο "ιός" της σύγκλισης στην ΟΝΕ προσβάλλει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και εκφράζεται με την απόφαση για περιορισμό των εφημεριών γιατρών στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία

Ο "ιός" της σύγκλισης στην ΟΝΕ έχει προσβάλει τη δημόσια υγεία, υποβαθμίζοντας καίρια την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ομως, η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για περιορισμό των εφημεριών γιατρών στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία - με στόχο την παραπέρα περιστολή δημοσίων δαπανών για την υγεία - προκαλεί τραγελαφικές καταστάσεις στην ελληνική επαρχία.

Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση "απαγορεύει" στους ανθρώπους της επαρχίας... ν' αρρωσταίνουν μετά το μεσημέρι.Και τούτο διότι, αν"τολμήσει" κανείς ν' αρρωστήσει το απόγευμα ή το βράδυ δεν πρόκειται να βρει περίθαλψη στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία, αφού δεν εφημερεύουν γιατροί όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

Οι αντιδράσεις σ' αυτή την "ανθυγιεινή" απόφαση της κυβέρνησης από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, αλλά και των πολιτών στην επαρχία, ήταν τέτοιες που ανάγκασαν ακόμα και το υπουργείο Υγείας - το οποίο "πάσχει από ανοσία" στις λαϊκές διαμαρτυρίες - να σκέφτεται ν' αναθεωρήσει την απόφαση.Χρόνια υποβάθμιση

Οταν πριν 15 χρόνια δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Υγείας, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διακήρυττε ότι αυτά θα λειτουργούν ως αποκεντρωμένες μονάδες των νοσοκομείων, με στόχο να παρέχουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα στους ασθενείς της παραμελημένης ελληνικής επαρχίας.

Βεβαίως, ποτέ τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στο ρόλο τους ως μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δεν επέτρεψαν την ομαλή λειτουργία τους και αρκετές φορές ο ρόλος τους περιορίστηκε στην προσφορά πρώτων βοηθειών στους ασθενείς και στη διακομιδή τους προς τα νοσοκομεία.

Ομως, παρ' όλα αυτά τα προβλήματα, που οφείλονται στην πολιτική περικοπής των δαπανών για τη δημόσια υγεία και εγκατάλειψης της επαρχίας, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία αποτελούσαν ένα "αποκούμπι" των ασθενών που είτε δεν προλαβαίνουν να πάνε στα νοσοκομεία, όπου κι αν πήγαιναν θα ταλαιπωρούνταν στις ουρές αναμονής, ή δεν είχαν τις οικονομικές δυνατότητες να επισκεφτούν ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι, άλλωστε, δε βρίσκονται κοντά στα χωριά, αλλά μέσα στις πόλεις.

Τώρα με τον περιορισμό των εφημεριών των γιατρών, δε δίνεται ούτε καν η δυνατότητα των πρώτων βοηθειών, οι οποίες πολλές φορές σώζουν ζωές.

Προβλήματα λειτουργίας

Στα τέσσερα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία της Λάρισας τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα - και πριν εφαρμοστεί η απόφαση για περικοπή των εφημεριών - είναι τόσα και τέτοια που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία τους.

Στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου λείπουν γιατροί - παιδίατρος και μικροβιολόγος - πολλοί νοσηλευτές είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο Λάρισας, χρειάζεται ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού στο αιματολογικό εργαστήριο, δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια ασθενοφόρου και μεγάλη είναι η έλλειψη αγροτικών γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία.

Στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας χρειάζεται ν' αντικατασταθούν, λόγω παλαιότητας, καρδιογράφοι, οδοντιατρικά μηχανήματα, φωτοτυπικά για ακτινογραφίες, ενώ δε λειτουργεί πλήρως το σύστημα επισκεπτών ειδικών γιατρών από το νοσοκομείο και οχτώ θέσεις γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία είναι κενές.

Στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων υπάρχουν ελλείψεις παιδιάτρου κι ακτινολόγου, ενώ από τα δύο ασθενοφόρα, το ένα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ασθενών είναι παλιό και θέλει αντικατάσταση άμεσα και το άλλο χρησιμοποιείται για μεταφορά υλικών. Σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροθαλάμου, με αποτέλεσμα οι νεκροί να τοποθετούνται σε θαλάμους βραχείας νοσηλείας ασθενών! Δεν υπάρχουν κατάλληλα ψυγεία για τη διατήρηση εμβολίων και φαρμάκων, δε χορηγήθηκε απινιδωτής για την αντιμετώπιση καρδιακών ανακοπών, ενώ το κτίριο έχει υποστεί καθίζηση και κινδυνεύουν ασθενείς και προσωπικό. Αρκετά περιφερειακά ιατρεία δε λειτουργούν, λόγω έλλειψης αγροτικών γιατρών.

Στο Κέντρο Υγείας Αγιάς υπάρχουν ελλείψεις σε παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και σε οδηγούς ασθενοφόρου. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, έχει αυξημένες ανάγκες, λόγω της μεγάλης κίνησης στα παράλια της Λάρισας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εφημερία ενός Σαββατοκύριακου του Αυγούστου πέρασαν από το Κέντρο Υγείας πάνω από 60 παιδιά. Η νέα υποβάθμιση, που προκαλεί η περικοπή των εφημεριών, έχει ανησυχήσει τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας και πολλοί - όπως ο παιδίατρος Γ. Ευσταθίου - δηλώνουν πως θα παραιτηθούν για να εργαστούν σε νοσοκομείο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ