Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Το "θάνατο" κουβαλάει η "τάφρος 66"
  • Ανεξέλεγκτες οι βιομηχανίες της περιοχής, μολύνουν το αρδευτικό κανάλι που εκβάλλει στον Αλιάκμονα
  • Να απαντήσει τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να σταματήσει η αυθαιρεσία των βιομηχάνων, καλούν την κυβέρνηση βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους στη Βουλή

Οξύτατο οικολογικό πρόβλημα με ανεπανόρθωτα καταστροφικές συνέπειες για μια μεγάλη περιοχή των νομών Πέλλας και Ημαθίας,έχει δημιουργήσει η μόλυνση - από τα λύματα βιομηχανιών - του αρδευτικού καναλιού γνωστού ως "τάφρος 66". Αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης μόλυνσης του αρδευτικού καναλιού ήταν και φέτος τα χιλιάδες νεκρά ψάρια, αμφίβια αλλά και ερπετά που κείτονται στην κοίτη της τάφρου. Το θλιβερό αυτό θέαμα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις απ' τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι η ρύπανση του καναλιού από τις βιομηχανίες της περιοχής εκδηλώνεται με τα ίδια αποτελέσματα κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς οι αρμόδιες αρχές να παίρνουν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Μάλιστα, φέτος οι Νομαρχίες των δύο νομών τσακώνονται μεταξύ τους για τις αιτίες και τους παράγοντες που προκάλεσαν τη νέα καταστροφική μόλυνση του καναλιού, ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι οι βιομηχανίες κονσερβοποιίας και των δύο νομών παραβιάζουν για χρόνια την ισχύουσα νομοθεσία.

Την κατάσταση αυτή καταγγέλλει η "Οικολογική Ομάδα Βέροιας" και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Ημαθίας.Η ΝΑΣ Ημαθίας τονίζει πως οι αιτίες γι' αυτή την καταστροφή είναι γνωστές, όπως και οι ένοχοι. "Από τη μια, η ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών της περιοχής, που λειτουργούν χωρίς βιολογικό καθαρισμό, ή χωρίς να τον βάζουν σε λειτουργία "για να μην ανεβάσουν το κόστος της παραγωγής". Από την άλλη, η κυβέρνηση που όλα αυτά τα χρόνια δεν παίρνει μέτρα για την τιμωρία αυτών που ρυπαίνουν, καθώς και μέτρα για την αποκατάσταση της καταστροφής που έχει ήδη πραγματοποιηθεί", υπογραμμίζει η ΝΑΣ Ημαθίας και καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των ενόχων.

Η Μαρία Μπόσκου,βουλευτής του ΚΚΕ, για το ίδιο θέμα επισήμανε: "Επειδή φοβούμαστε ότι η μόλυνση αυτή μπορεί να επηρεάσει και τα νερά με τα οποία πρόκειται να υδροδοτηθεί η Θεσσαλονίκη, καλούμε την κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα εκείνα και να κινήσει αμέσως τους μηχανισμούς που θα εγγυηθούν την υγεία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης".

Ερώτηση του ΚΚΕ

Το θέμα αυτό έφεραν χθες στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικο,οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου.Οι κομμουνιστές βουλευτές, αφού επισημαίνουν τα τραγικά αποτελέσματα της οικολογικής καταστροφής (χιλιάδες νεκρά ψάρια και αμφίβια από την ασφυξία που προκάλεσαν τα ανεπεξέργαστα λύματα της κονσερβοποιίας που βρίσκεται στην περιοχή Σκύδρα), υπογραμμίζουν πως τα νερά της τάφρου καταλήγουν στον ποταμό Αλιάκμονα, από τον οποίο πρόκειται να υδροδοτηθεί στο μέλλον - μέχρι το 2000 λένε οι αρμόδιοι - η Θεσσαλονίκη.

Οι απαντήσεις των αρμοδίων υπουργείων σε προηγούμενες σχετικές Ερωτήσεις του ΚΚΕ, συνεχίζουν οι βουλευτές, οι οποίες έλεγαν ότι "δόθηκε άμεση προτεραιότητα", ότι "τέθηκε στόχος να λειτουργήσουν εντός του 1996 εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία των αποβλήτων σε όλες τις μονάδες", ότι "έγινε σειρά ενεργειών", ότι "το σύνολο των μεταποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής τήρησαν τους όρους της κοινής απόφασης του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης και των νομαρχών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας" (ΥΠΕΧΩΔΕ 23/10/95 και υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας 16/10/95), "είναι φανερό ότι δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα".

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει η αυθαιρεσία των βιομηχάνων και να υποχρεωθούν όσες βιομηχανίες δεν έχουν, να φτιάξουν μονάδες επεξεργασίας των λυμάτων τους και να ελέγχονται για τη λειτουργία αυτών των μονάδων. Επίσης, ρωτούν ποια πρόσθετα μέτρα και μηχανισμοί θα εγγυηθούν για την υγεία των 1.000.000 κατοίκων της Θεσσαλονίκης που πρόκειται να υδροδοτηθούν από τον Αλιάκμονα, ώστε να μην είναι αυτοί έρμαιο των κερδοσκόπων της διαβόητης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ