ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Πλούσια σε εκδηλώσεις η βδομάδα

Συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Σήμερα στην Τσαρίτσανη, με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση".
  • Αύριο στο Ροδοτόπι Γιαννίνων, με θέμα "Ναρκωτικά".
  • Πέμπτη:

- Στη Λευκάδα με θέμα "Παιδεία".

- Στην Πρέβεζα, με θέμα "Αθλητισμός - Ναρκωτικά".

  • Παρασκευή:

- Στο Αλιβέρι.

- Στην Αντίκυρα.

- Στην Πάτρα, στις Εργατικές Κατοικίες (Νέος Δρόμος).

- Στη Στυλίδα.

  • Σάββατο:

- Στη Σκόπελο με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

- Στο Ναύπλιο.

- Στην Αγιά (Λάρισα), με θέμα "Ναρκωτικά".

- Στο Ευπάλιο (Φωκίδα).

- Στις Θεσπιές Βοιωτίας.

- Στη Νάουσα, με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και εργασιακές σχέσεις" και ομιλητή τον Δ. Μαϊκίδη μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Λίμνη Ευβοίας.

- Στο Πέτα Αρτας, με θέμα "Ναρκωτικά - Εκπαίδευση".

  • Κυριακή:

- Στους Καρουσάδες Κέρκυρας, με θέμα εργασιακά δικαιώματα.

- Στην Κατερίνη με θέμα "Ανεργία και εργασιακές σχέσεις" και ομιλητή το Δ. Μαϊκίδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στα Κύμινα Θεσσαλονίκης με θέμα "Ανεργία - Εργαζόμενοι".

- Στην Κω.

- Στο Κομπότι Αρτας, με θέμα "Παιδεία".

- Στους Γόννους Λάρισας με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

- Στη Φαλάνη Λάρισας.

- Στην Κάρυστο.

Στις 28, 29 και 30 Αυγούστου στην Τούμπα Θεσσαλονίκης θα γίνουν τριήμερες εκδηλώσεις με θέμα "Αθλητισμός - Ναρκωτικά".

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση

Στο χαρακτήρα και στις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αναφέρθηκε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας σε προφεστιβαλική εκδήλωση στη Βέροια

Στις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που υψώνει ακόμα μεγαλύτερους φραγμούς για τα παιδιά των φτωχών - λαϊκών οικογενειών αναφέρθηκε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός μιλώντας σε προφεστιβαλική εκδήλωση στη Βέροια,τονίζοντας ότι στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι "η μεγαλύτερη ιδεολογική χειραγώγηση της νεολαίας από τις μικρότερες ηλικίες, στις αξίες της άρχουσας τάξης και των μονοπωλίων".

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΑΣΓιώργος Ορφανίδης και ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας Πέτρος Αγαθαγγελής που κάλεσαν το λαό και τη νεολαία σε συσπείρωση γύρω από τα προοδευτικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, στην ομιλία του, περιγράφοντας τους στόχους των αλλαγών που προωθούνται στην εκπαίδευση, τόνισε ότι ο κεντρικός στόχος είναι διπλός: "Ο περιορισμός της γενικής εκπαίδευσης, το διώξιμο από το Λύκειο ενός σημαντικού τμήματος των μαθητών, ιδιαίτερα από τα ΤΕΛ, ΕΠΛ, Νυχτερινά Λύκεια και διοχέτευσή τους σε μια φτηνή, αποσπασματική ψευτοκατάρτιση, σ' ένα υποβαθμισμένο κύκλωμα τεχνικών σχολών όπου θα απαρτίζεται από τα ΤΕΕ, ΚΕΚ, μεταγυμνασιακά ΙΕΚ, σχολές μαθητείας δήμων, επιχειρήσεων κτλ. για ένα φτηνό ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό. Στόχος είναι και η μεγαλύτερη ιδεολογική χειραγώγηση της νεολαίας, από τις μικρότερες ηλικίες, στις αξίες της άρχουσας τάξης και των μονοπωλίων", τόνισε.

Στο βαθμό που θα υλοποιείται η κυβερνητική πολιτική, άμεσες συνέπειές της θα είναι η ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, τόνισε ο Ν. Σοφιανός. "Τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης όλο και πιο δύσκολα θα μορφώνονται, όλο και πιο δύσκολα θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Λύκειο, όλο και δυσκολότερα θα κατακτούν την επιστημονική γνώση. Με τις συνεχείς και πολλαπλές εξετάσεις, τη λιτότητα για την παιδεία, τη γιγάντωση της παραπαιδείας, μια μεγάλη μάζα μαθητών θα προσανατολιστεί στα ΤΕΕ, ΚΕΚ, ή όσοι τελειώσουν το Λύκειο θα προσανατολιστούν σε φτηνές και υποβαθμισμένες σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δίχως σιγουριά και προοπτική. Μια μικρή ελίτ πληρώνοντας αδρά θα περνά τα συνεχή ταξικά φίλτρα σπουδάζοντας στα "καλά" ιδιωτικά σχολεία, σε ακριβές σχολές των ΑΕΙ και μεταπτυχιακά, αποκτώντας υψηλού επιπέδου γνώσεις και ειδίκευση".

Υπογράμμισε επίσης, ο Γραμματέας της ΚΝΕ ότι μέσα από τον ατομικό φάκελο αξιολόγησης κάθε μαθητή, τις πολλαπλές εξετάσεις στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, τη λειτουργία του σχολείου σε μια πορεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την υπονόμευση των μαθητικών κοινοτήτων και συμβουλίων, τα δημοκρατικά δικαιώματα των μαθητών, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα σχολεία, η πολιτική δράση μπαίνουν στο στόχαστρο.

Συρρίκνωση των δικαιωμάτων της νεολαίας

Σχετικά με τις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στο δικαίωμα στην εργασία, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι οι τίτλοι σπουδών, ακόμα και σχολών των ΑΕΙ δε θα πιστοποιούν ικανότητα άσκησης επαγγέλματος και αντίστοιχης απαίτησης από τον απόφοιτο. "Η αξιολόγηση της εργασιακής ικανότητας παραχωρείται στο μεγάλο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που δεν τελειώνει το Λύκειο θα έχει σαν συνέπεια την πτώση του μορφωτικού επιπέδου της νεολαίας και γενικότερα του ελληνικού λαού", υπογράμμισε.

"Η αβεβαιότητα, το άγχος, οι φραγμοί στη μόρφωση, ο έντονος ανταγωνισμός για μια "θέση στον ήλιο" από μικρότερες ηλικίες, η χειροτέρευση των όρων μόρφωσης και επαγγελματικής ένταξης μετά το Λύκειο, θα έχουν σαν συνέπεια την αδυναμία οργάνωσης της ζωής κάθε νέου με προοπτική, με σιγουριά. Μέσα από τις αλλεπάλληλες εξετάσεις στο Λύκειο, τις συνεχείς καταρτίσεις και επανακαταρτίσεις, δίχως να εξασφαλίζουν σίγουρη προοπτική, η ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών θα χαρακτηρίζεται από ένα διαρκές κυνήγι εφοδίων επί πληρωμή δίχως συγκεκριμένη και σίγουρη προοπτική", επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός.

Το μήνυμα των εκλογών

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πρέπει να πάρουν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική. Προχτές ο κ. Σημίτης άλλαξε ολίγον "ρότα" και δήλωσε ότι σ' αυτές τις εκλογές θα κριθεί "το έργο και η συνέχιση των μεταρρυθμιστικών αλλαγών στο χώρο της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Με λίγα λόγια, προσπάθησε να μειώσει εκ των προτέρων την πολιτική σημασία της εκλογικής αναμέτρησης και να περιορίσει έτσι το μέγεθος της αναμενόμενης καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Η αλλαγή της στάσης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης οφείλεται ασφαλώς στα μηνύματα που έχουν πάρει για την αποδοκιμασία των υποψηφίων που προτείνονται ή υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ. Αποδοκιμασία, που δεν αφορά μόνο στα πρόσωπα, αλλά κυρίως στην πολιτική της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας, της εξωτερικής πολιτικής, στο σύνολό της.

Εχει δίκιο ο πρωθυπουργός ότι σ' αυτές τις εκλογές δε θα βγει κυβέρνηση, αλλά θέλει να ξεχνά πως η πολιτική της κυβέρνησης κρίνεται καθημερινά και πως δεν μπορούν να μπουν στεγανά στα κριτήρια με τα οποία οι εργαζόμενοι θα διαλέξουν ποιον θα ψηφίσουν και ποιον θα αποδοκιμάσουν. Θα βόλευε, βέβαια, τον κ. Σημίτη και την κυβέρνηση να ξεχάσουμε, μπροστά στις κάλπες, την ανεργία, τη μείωση της αγοραστικής μας δύναμης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την κατάργηση των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, την καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος, τη δικαίωση των εμπρηστών και των καταπατητών, να ξεχάσουμε, πολύ περισσότερο, την πολιτική που προκαλεί όλα τα παραπάνω.

Υπάρχει, βέβαια, μια προφανής σκοπιμότητα στην πρωθυπουργική παρέμβαση, και αυτή αφορά στην προσπάθεια να προβληθεί ένα μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ένα μοντέλο δημάρχου και νομάρχη. Προβάλλει, λοιπόν, ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση το πρότυπο του δημάρχου - "καταφερτζή". Αυτού, δηλαδή, που μπορεί να έχει καλύτερη... πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια, που θα "ανοίγει" τις πόρτες των υπουργείων, που θα τα 'χει καλά με την κυβερνητική εξουσία για να "εξυπηρετεί" καλύτερα τους δημότες του, που θα φροντίζει να τα "βολεύει" χωρίς φωνές και γκρίνιες, έστω κι αν χρειάζεται να προσθέτει νέα βάρη στους δημότες του.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι γυναίκες, οι νέοι γνωρίζουν ήδη πολύ καλά αυτό το μοντέλο Αυτοδιοίκησης, αυτό το πρότυπο δημάρχου. Μόνο που γνωρίζουν ότι αυτή η Αυτοδιοίκηση, αυτοί οι δήμαρχοι δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά τους προβλήματα, τις πραγματικές τους ανάγκες, τους αγώνες τους. Χρειάζονται και θέλουν δημάρχους και νομάρχες αγωνιστές, που θα στέκονται δίπλα τους, θα συμμετέχουν στους αγώνες τους για την αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής. Της πολιτικής, που ευθύνεται όχι μόνο για την υποβάθμιση της ζωής τους, την υποβάθμιση των πόλεων και των περιοχών, αλλά και την υποβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, με τη μετατροπή της σε εξάρτημα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Ετσι, η ψήφος στις εκλογές αυτές, είτε το θέλει, είτε όχι η κυβέρνηση, φέρνει το μήνυμα της καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό θα εκφραστεί και με την αποδοκιμασία των υποψηφίων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, αλλά και αυτών που συμπαρατάσσονται με την πολιτική της.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η Πολιτική Εξόρμηση του Κόμματος στα χωριά του Νομού Μεσσηνίας.Στελέχη του ΚΚΕ μιλούν σε συγκεντρώσεις και παρουσιάζουν τις θέσεις του για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές και τις άλλες πολιτικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου στις 8.30 μμ στου Δάρα θα μιλήσει η Μ. Διαμαντάκη,μέλος του ΑΓ Καλαμάτας.

- Επίσης, σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου θα γίνουν συσκέψεις μελών και οπαδών του Κόμματος στα χωριά: Καρδαμύλη (στα γραφεία της κοινότητας) ώρα 8.30 μμ και Μεσσήνη (στο δημαρχείο) ώρα 8.30 μμ.

- Αύριο Τετάρτη 25 Αυγούστου γίνεται σύσκεψη μελών και οπαδών του Κόμματος στο χωριό Σιάμου (στα γραφεία της κοινότητας) ώρα 8.30 μμ.

  • Στα πλαίσια των πολιτικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές, θα γίνουν οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

- Σήμερα Τρίτη 25/8 στους Αμπελόκηπους, με ομιλητή τον Μιχάλη Σπυριδάκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο νομάρχη.

- Αύριο Τετάρτη 26/8 στο Πάρκο Κρήτης, με ομιλητή τον Γιώργο Τεμεκενίδη,μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΚΟΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ