ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναμνήσεις λογοκρισιών

Θ' ασχοληθώ με την ...αγαθή πρόθεση της κυβέρνησης, να επιβάλει ποινικές διώξεις στην ενημέρωση με τα οπτικοακουστικά μέσα. Δε θα επιχειρήσω ν' αναπτύξω απόψεις επί του μέτρου, ούτε να διατυπώσω τη θέση μου, απλή άλλωστε και ασυζητητί αντίθετη. Αλλο είναι το θέμα του παρόντος.Είναι οι αναμνήσεις μου από λογοκρισίες παρελθόντων ετών και άλλων πολιτικών καταστάσεων. Πέραν της γραφικότητας ή και κωμικότητας, που παρουσιάζουν αυτές οι αναμνήσεις, θα είναι, νομίζω, και διαφωτιστικές για τους νεότερους συναδέλφους μου δημοσιογράφους, για να σχηματίσουν πληρέστερη αντίληψη, γι' αυτόν τον αποτελεσματικό, όσο και αποτρόπαιο, διοικητικό θεσμό.

Αρχίζω από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Τότε τη λογοκρισία την ασκούσε ο επί της Δημόσιας Ασφάλειας υπουργός Μανιαδάκης. Πώς την ασκούσε; Θ' αφηγηθώ ένα προσωπικό μου περιστατικό.

Είχα γράψει σ' ένα περιοδικό, ότι οι χαιρετισμοί της Παναγίας είναι ένα θαυμάσιο ποίημα, αναφερόμενο στο αιώνιο θήλυ. Ενας ιερωμένος της Αρχιεπισκοπής έκρινε, ότι προσέβαλα την Παναγία, με το να την αποκαλέσω... θήλυ! Και απέστειλε το περιοδικό, με μια αναφορά του, στον Νανιαδάκη.

Ο ιδιόρρυθμος και διαβόητος αυτός υπουργός δεν κάθισε να πονοκεφαλιάσει με δογματικά ζητήματα. Διέταξε, απλώς, να συλληφθούμε ο διευθυντής του περιοδικού Μαγγανάρης κι εγώ. Κρατηθήκαμε μερικές μέρες στα υπόγεια της Ασφάλειας κι ένα πρωί οδηγηθήκαμε στο σπίτι του Μανιαδάκη. Ηταν άρρωστος και στον προθάλαμο του κοιτώνα του ήταν συγκεντρωμένοι μερικοί αξιωματικοί της Αστυνομίας. Τον ειδοποίησαν, ότι μας προσήγαγαν, και διέταξε:

- Φέρτε τους μέσα.

Εμπήκαμε, ο Μαγγανάρης κι εγώ. Ο Μανιαδάκης πήρε το ένοχο περιοδικό, που το είχε δίπλα στο κρεβάτι του, και μας ρώτησε:

- Ποιος το έγραψε αυτό;

- Εγώ, του απάντησα.

Μου έριξε μια άγρια ματιά και μου φώναξε:

- Γιατί βρίζεις την Παναγία, ρε... το Χριστό σου;

Εξεστόμισε μια βαρύτατη ύβρη, για να επιδείξει το νταηλίκι του και το... ήθος του! Εκείνη τη στιγμή είχα την ετοιμότητα και την τόλμη να του απαντήσω:

- Από αύριο θα βρίζω κι εγώ το Χριστό...

Οι συγκεντρωμένοι στον προθάλαμο αστυνομικοί με δυσκολία συγκράτησαν ένα κρυφό χαμόγελό τους. Ο δε Μανιαδάκης, που δεν είχε καταλάβει τι είπε, το κατάλαβε επιτέλους και όλως περιέργως κι ευτυχώς για μας χαμογέλασε κι αυτός και μας είπε:

- Αντε, φύγετε...

Ετσι γλιτώσαμε την εκτόπιση σε κάποιο ξερονήσι.

Δεύτερο περιστατικό της εποχής του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Μετά την εισβολή των ναζιστών του Χίτλερ και των κολαούζων τους φασιστών του Μουσολίνι στη χώρα μας, καταρτίστηκαν τρεις υπηρεσίες λογοκρισίας: Μία γερμανική, μία ιταλική και μία συνεργαζόμενη μαζί τους και αποκαλούμενη δυστυχώς "ελληνική"! Και οι τρεις επέβλεπαν τα έντυπα, τα θεατρικά έργα, τις κινηματογραφικές ταινίες, για να μην ξεφύγει το παραμικρό σε βάρος των κατακτητών.

Εγραψα τότε μια επιθεώρηση και σ' ένα νούμερο παρέβαλα μερικές Ελληνίδες, ευτυχώς λίγες, ελάχιστες, που είχαν αρχίσει να έχουν σχέσεις με τους κατακτητές. Σχεδόν οι ίδιες είχαν συνάψει παρόμοιες σχέσεις και με τους προ των εισβολέων ελθόντες στη χώρα μας Αγγλους, Αυστραλούς, ακόμη και Ινδούς. Οι λογοκριτές δεν το πρόσεξαν αυτό το σημείο του κειμένου και το άφησαν. Το βράδυ της πρεμιέρας το νούμερο το έπαιξε ο αείμνηστος Πέτρος Κυριακός, ο οποίος ετόνισε το σημείο, που έλεγε: "Εχουμε και κάτι Ελληνίδες, που έμαθαν να λένε το σ' αγαπώ σε πέντε γλώσσες"!...

Ξαφνικά πετάχτηκε ένας θεατής από τη γαλαρία και φώναξε:

- Εννοια σου, Πετράκη, και τις έχουμε σταμπάρει όλες!...

Θύελλα χειροκροτημάτων συγκλόνισε το κατάμεστο θέατρο. Την άλλη μέρα κόπηκε το νούμερο και βγήκε διαταγή, να συλληφθεί ο συγγραφέας του. Με ειδοποίησαν και κρύφτηκα για αρκετό διάστημα, ώσπου μισοξεχάστηκε το θέμα. Σ' αυτό συνετέλεσε και η ευθύνη των λογοκριτών, οι οποίοι έπρεπε να είχαν αφαιρέσει, προληπτικά, το νούμερο.

Τέτοια και άλλα παρόμοια περάσαμε, αγαπητοί νέοι συνάδελφοι, από το βάρβαρο και εξοντωτικό διοικητικό θεσμό της λογοκρισίας. Αν επανέλθει, "με το καλό", εννοώ, για το... καλό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, παρά να σας πω: Και στα δικά σας!...

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντί να παράγει, θα ... διακομίζει
  • Τη μετατροπή της Θεσσαλίας, από παραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, σε διαμετακομιστικό κέντρο του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, προωθεί η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος
  • Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Τη μετατροπή της Θεσσαλίας, από παραγωγικό κέντρο, σε διαμετακομιστικό κέντρο μεταφορών και υπηρεσιών, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, προωθεί η κυβέρνηση μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ Θεσσαλίας). Η προοπτική αυτή αναφέρεται ρητά από τους αρμοδίους της Περιφέρειας, αναγράφεται στο ΠΕΠ Θεσσαλίας κι όλες οι ενέργειες και τα έργα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι ενέργειες στον παραγωγικό ιστό της περιοχής και στους κατοίκους της Θεσσαλίας, αναφέρθηκαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, οι Χρ. Χαλκιάς, Αχ. Κανταρτζής και Τ. Τσιαπλές,μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Οπως τόνισαν, η υλοποίηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας κι άλλων προγραμμάτων, σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, οδήγησε σε:

  • Κλείσιμο εκατοντάδων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων και σε αύξηση της ανεργίας, με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά στους νέους και στις γυναίκες.
  • Συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγικής βάσης, μείωση του αγροτικού εισοδήματος και ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
  • Επιδείνωση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.
  • Οξυνση όλων των κοινωνικών προβλημάτων και χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλίας.

Υπογράμμισαν, επίσης, ότι, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις κυβερνητικών παραγόντων και την πολυέξοδη διαφημιστική καμπάνια της Γενικής Περιφέρειας, δεν υλοποιήθηκαν μεγάλα έργα υποδομής, που κρίνονται απαραίτητα για τη Θεσσαλία. Και τούτο διότι τα περισσότερα απ' αυτά είναι παραγωγικά και δεν εμπίπτουν στην προοπτική παραγωγικής "ερήμωσης" και μετατροπής της περιοχής σε διαμετακομιστικό κέντρο της ΕΕ. Ανάμεσα στα έργα που δεν προχωρούν είναι η εκτροπή του Αχελώου, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το φράγμα Σμόκοβου, ενώ καθυστερεί η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και, μάλλον, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου - Ηγουμενίτσας. Αλλά και από τα έργα που γίνονται ωφελημένες είναι κάποιες κατασκευαστικές εταιρίες, ιδίως ξένων μεγάλων συμφερόντων, ενώ μερικοί βιομήχανοι, που χρηματοδοτούνται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, χρησιμοποιούν τα χρήματα για άλλους σκοπούς. Ζημιωμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, ο λαός της Θεσσαλίας.

Το ΚΚΕ - τόνισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος - είχε από παλιά προειδοποιήσει για το πού σκοπεύουν τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και, γενικότερα, οι επιλογές της ΕΕ και, δυστυχώς, δικαιώθηκε στις προβλέψεις του. Καλεί, λοιπόν, τους φορείς και το λαό της Θεσσαλίας ν' αντισταθούν σ' αυτές τις επιλογές της ΕΕ, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, να οργανώσουν τη δράση τους για να προστατέψουν την παραγωγική βάση της περιοχής, να διαμορφώσουν μια συνολική αναπτυξιακή πρόταση, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που εφαρμόζεται κι οδηγεί τη Θεσσαλία στο μαρασμό.

Η υποτιθέμενη ανάπτυξη γίνεται με υποτιθέμενα έργα, όπως στην Πύλη Τρικάλων, όπου υποτίθεται ότι θα γινόταν η εκτροπή του Αχελώου

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα εργοστάσια στη Θεσσαλία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ