ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1999
"Υπό το μηδέν" οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ

Δόθησε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος - εντολή της κυβέρνησης προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για τους μισθούς της επόμενης χρονιάς

"Υπό το μηδέν" θα είναι η εισοδηματική πολιτική στις ΔΕΚΟ και για το 1999, αφού η κυβέρνηση δίνοντας "σάρκα και οστά" στην αξίωση της άρχουσας τάξης για "λιτότητα χωρίς τέλος" φέρεται αποφασισμένη να περικόψει για μια ακόμα χρονιά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Οπως προκύπτει μάλιστα από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα την κατάρτιση των προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, το πιο πιθανό είναι ότι το 1999 πολλοί από τους εργαζόμενους θα δουν και πάλι να μειώνονται ακόμα και οι ονομαστικές τους αποδοχές!

Με την εγκύκλιό της η κυβέρνηση δίνει εντολή στις διορισμένες από την ίδια διοικήσεις των ΔΕΚΟ να καταρτίσουν τον ισολογισμό τους βάσει της αρχής ότι "το ανώτατο όριο των πάσης φύσεως δαπανών προσωπικού που επιβαρύνουν την επιχείρηση σε ετήσια βάση για το 1999, δε θα πρέπει να υπερβαίνει κατ' άτομο το 2,5%"! Το 2,5% που φαίνεται ως ποσοστό στη συγκεκριμένη διατύπωση είναι βέβαια ψευδεπίγραφο για πολλούς λόγους. Κατ' αρχήν, και με δεδομένο ότι ο επίσημος στόχος για τον πληθωρισμό του 1999 είναι επίσης 2,5%, για τους εργαζόμενους ακόμα κι αν δίνονταν τέτοιες αυξήσεις θα ισοδυναμούσαν με "ΜΗΔΕΝ", αφού δε βελτιώνεται στο ελάχιστο η αγοραστική τους δύναμη. Επιπρόσθετα, όμως, στο ποσοστό αυτό συνυπολογίζεται και η ωρίμανση που έχουν οι αποδοχές των εργαζομένων (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τα μισθολογικά κλιμάκια), οι οποίες ασφαλώς δεν αποτελούν μέρος της εισοδηματικής πολιτικής. Τρίτον, η διατύπωση που λέει "κατ' άτομο 2,5%", είναι φανερό ότι στοχεύει στο να μειώσει τη μισθοδοτική δαπάνη των ΔΕΚΟ, αφού στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποχωρήσεις από την εργασία (λόγω συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους) και άρα μείωση του προσωπικού τους, θα μειώνεται και το κονδύλι που προορίζεται για τους μισθούς. Πρόσθετη απώλεια για τους μισθούς του 1999 είναι πολύ πιθανό να προκληθεί και εξαιτίας των αλλαγών που ενδέχεται να γίνουν στη φορολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα ακόμα και οι 100 - 150 δραχμές "αυξήσεις" που θα δοθούν να... απορροφηθούν από μια αυξημένη παρακράτηση φόρου.

Το πνεύμα, πάντως, της εγκυκλίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης. Και ο προϋπολογισμό του 1999 εντάσσεται "στα πλαίσια του επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 1998 - 2001", τα αποτελέσματα του οποίου εδώ και καιρό γεύονται οι εργαζόμενοι της χώρας. Πέρα, λοιπόν, από την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, "συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική, στο πλαίσιο σταθεροποίησης της οικονομίας", προβλέπεται ακόμα "περιορισμός των προσλήψεων", "περιστολή των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου" και όπως είναι γνωστό, και βάσει νόμου έχει επιβληθεί, οι "επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις συνολικές επιχορηγήσεις του οικονομικού έτους 1998", που ήταν καθηλωμένες στα επίπεδα του 1996!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θα ... υποδεχτούν την κυβέρνηση όπως της αρμόζει

Εντονες αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ και για την παράδοσή της στους ...σπόνσορες

Με συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας θα υποδεχτούν και φέτος τον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον ερχομό του για τα εγκαίνια της 63ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, που θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Σεπτέμβρη.

Στη φετινή διοργάνωση, που σκιάζεται από την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, μια απόφαση που έχει γνωρίσει την αντίδραση των εργαζομένων, των μαζικών και κοινωνικών φορέων του νομού, εισάγεται και ένα καινούριο στοιχείο στην 63χρονη ιστορία του θεσμού. Αυτό των χορηγιών. Το στοιχείο της παράδοσης ουσιαστικά του θεσμού στους... σπόνσορες - εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, παρουσιάστηκε ως ιδιαίτερα θετικό από τον πρόεδρο της ΔΕΘ, Α. Κούρτη, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι "γίνεται στα πλαίσια της προσπάθειας συνεργασίας με εταιρίες εγνωσμένου κύρους, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προβολή των προϊόντων της ελληνικής παραγωγής". Οι εταιρίες - χορηγοί "εγνωσμένου κύρους" είναι η INTRAKOM και η HYATT REGENCY (Καζίνο HYATT, όπου εκατοντάδες άνθρωποι νυχθημερόν χάνουν τα λεφτά τους), η οποία στη Θεσσαλονίκη έχει επενδύσει στην περιοχή της Θέρμης.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, ανακοινώθηκε 15χρονο πρόγραμμα ανάπλασης των χώρων, των εγκαταστάσεων και των λειτουργιών της HELEXPO, ανάμεσα στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατασκευή ξενοδοχείου, που όμως για να προχωρήσει θα πρέπει να έχει την έγκριση των φορέων του νομού. Το σύνολο των παρεμβάσεων, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ, στόχο έχει "να οδηγήσει σταδιακά στη μετεξέλιξή της σε Διεθνές Κέντρο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης". Το πρόγραμμα αυτό θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν στο ιδιοκτησιακό μέλλον της ΔΕΘ. Τα έργα υποδομής που έχουν αναγγελθεί να γίνουν, στην έκταση που διαθέτει στο Καλοχώρι, δεν προβλέπεται να είναι έτοιμα μέσα στην επόμενη πενταετία.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Αποδόσεις δισεκατομμυρίων στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΠ

Σε 16,7 δισ. δρχ. ανήλθαν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια το πρώτο εξάμηνο του 1998 έναντι 3 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του '97. Τα κέρδη της μητρικής εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 12,7 δισ., της εμπορικής ΕΚΟ - ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ σε 3 δισ. και της μελετητικής ΑΣΠΡΟΦΟΣ σε 1 δισ. δρχ. Στη διύλιση οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 3%, ενώ αντίστοιχα οι πωλήσεις της ΕΚΟ - ΕΛΔΑ στην εσωτερική αγορά αυξήθηκαν κατά 5,4%. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 364 δισ. έναντι 361 δισ.

Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Λ. Τζέλλας ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του χρόνου το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου βρίσκεται σε εξέλιξη (μεταξύ αυτών τοποθέτησε και την "εξαγορά" της Γ. Μαμιδάκης). Ο ίδιος ανέφερε ότι πραγματοποιείται η δεύτερη γεώτρηση στον Πρίνο από την οποία, ωστόσο, δεν αναμένονται αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Πάντως, το κατά πόσον το κοίτασμα είναι αξιοποιήσιμο θα είναι γνωστό στις 15 Σεπτέμβρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηθείς ο Λ. Τζέλλας για τη φημολογία που φέρει την TRITON, τη μία από τις εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία για τις γεωτρήσεις στη Δυτική Ελλάδα, να πουλάει τη συμμετοχή της, φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις. Υποστήριξε, πάντως, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασυνήθιστο και δε θα προκαλέσει έκπληξη, από τη στιγμή, μάλιστα που, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, οι γεωτρήσεις δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν το '99.

ΤΙΤΑΝια κέρδη για μια ακόμα φορά

Αυξημένα κατά 15% εμφανίζονται τα έσοδα από πωλήσεις του ομίλου ΤΙΤΑΝ στο πρώτο εξάμηνο του 1998, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 1997, καθώς ανήλθαν σε 74,2 δισ. δρχ. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα, μετά από την αφαίρεση των φόρων που υπολογίστηκε ότι τους αναλογούν και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, βελτιώθηκαν σε 9,1 δισ. δρχ. έναντι 7,4 δισ. κατά το πρώτο εξάμηνο του '97, αυξημένα κατά 22,4%. Τα προ φόρων κέρδη εξαμήνου ήταν 13,6 δισ. δρχ.

Ο κύκλος εργασιών της "ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ" σημείωσε αύξηση κατά 9,4%, ξεπερνώντας τα 50 δισ. δρχ. Τα καθαρά κέρδη της μητρικής εταιρίας, μετά την πρόβλεψη για αναλογούντες φόρους, έφτασαν τα 9,3 δισ. δρχ. έναντι 7,3 δισ. το '97. Τα προ φόρων κέρδη εξαμήνου της μητρικής εταιρίας ήταν 12,7 δισ.

Η μικρή αύξηση της ζήτησης τσιμέντου τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις ΗΠΑ επηρέασε, σύμφωνα με την εταιρία, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

"ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ"
Αντιδρούν στην εξαπάτηση

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα μηνύσουν τον επινοικιαστή της, επειδή παρουσίασε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που δήθεν υπέγραψαν

Στην κατάθεση αγωγών, για πλαστογράφηση των υπογραφών τους, θα προχωρήσουν την ερχόμενη βδομάδα οι 220 εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ, κατά του επινοικιαστή της επιχείρησης Θ. Τσίτση.Ο εργοδότης είναι αυτός που λίγους μήνες πριν - επικαλούμενος "αδυναμία" να πληρώσει τα δεδουλευμένα 7 μηνών - είχε δηλώσει με επιστολή του προς το Εργατικό Κέντρο Νάουσας την παραίτησή του από το εργοστάσιο, το οποίο και κληροδότησε... στους εργαζόμενους! Τον προηγούμενο, όμως μήνα παρουσίασε στον ΟΑΕΔ συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, με τις υπογραφές των εργαζομένων, που υποτίθεται ότι λήγουν στις 30 Απρίλη 1998,απαιτώντας έτσι την "αυτοδίκαιη" απόλυση των 220 εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονταν κανονικά έως το τέλος του Μάη,ενώ από την 1 Ιούνη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι προχτές, αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν στην κατάθεση αγωγών για την πλαστογράφηση της υπογραφής τους, αφού ποτέ δεν υπέγραψαν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, αλλά, αντίθετα, αορίστου. Επίσης, σε νέα συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών, θα καθοριστούν και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, ο Θ. Τσίτσης προσπάθησε με αυτό που έκανε, να ακυρώσει την επίσχεση εργασίας και να απαλλαγεί χωρίς οικονομικό κόστος από τους εργαζόμενους.

Αξιωσημείωτη, πάντως, είναι η προκλητικότητα του εργοδότη, ο οποίος επαναλειτουργεί το εργοστάσιο και προσλαμβάνει νέο προσωπικό,τη στιγμή που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας τους. Μέχρι σήμερα έχει προσλάβει 70 περίπου εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ