ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
Αγωνιστικός αντίλογος των γιατρών

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν 24ωρη απεργία στις 4 Σεπτέμβρη. Με καθολική συμμετοχή των γιατρών άρχισε χτες η 48ωρη απεργία στην Κέρκυρα. "Εφημερίες ως είχαν μέχρι τώρα", αποφάσισαν οι γιατροί του Θριάσιου

Με 24ωρη απεργία υποδέχονται οι γιατροί της Θεσσαλονίκης την άνοδο του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για τη Διεθνή Εκθεση και με αίτημα την ανάκληση της απόφασης για την περικοπή των εφημεριών.

Την απόφαση πήραν χτες οι γιατροί σε έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Οι συνολικές περικοπές των εφημεριών για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν το 55%. Στη χτεσινή γενική συνέλευση αποφασίστηκε να γίνουν ενημερωτικές συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Επίσης καλούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να εφαρμόσουν τα προγράμματα εφημεριών που κατάρτισαν σε συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία και να μην προχωρήσουν σε νέα προγράμματα με βάση τις υπουργικές αποφάσεις.

Ευρεία συμπαράσταση στην Κέρκυρα

Με καθολική συμμετοχή άρχισε χτες η 48ωρη απεργία των γιατρών στο νομαρχιακό και ψυχιατρικό νοσοκομείο και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της Κέρκυρας.

Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα, παραμονή της επίσκεψης στο νησί του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα ο οποίος θα εγκαινιάσει τη θεμελίωση του νέου νοσοκομείου τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η... εκσκαφή των θεμελίων!

Η κινητοποίηση των γιατρών βρίσκει ευρύτερη απήχηση. Χτες, στελέχη της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση συμπαράστασης στην οποία τονίζουν: "Με την τελευταία κυβερνητική απόφαση για τη δραστική περικοπή των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η παροχή υπηρεσιών υγείας στις μονάδες της Κέρκυρας. Ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών αφορά στην ουσία του όλον τον κερκυραϊκό λαό γιατί στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, στην ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας".

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: Θόδωρος Γουλής,νομαρχιακός σύμβουλος, υποψήφιος Νομάρχης (ΝΑΣ). Σωκράτης Παπαδάτος,νομαρχιακός σύμβουλος (ΝΑΣ).Νίκος Κουλούρης,δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Λευκίμμης.Βασίλης Αρμενιάκος,Πρόεδρος κοινότητας Αϊ - Μαθιά, υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Μελιτιαίων. Χαράλαμπος Χαραλάμπους,μέλος του ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, υποψήφιος δήμαρχος Αχιλλείων. Λεωνίδας Αγάθος,υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Παρελίων. Ματθαίος Γισδάκις,Πρόεδρος κοινότητας Σπαρτύλα, υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Φαιάκων. Κωνσταντίνος Ρούσσινος,πρόεδρος Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Αγίου Γεωργίου. Κρασάκης Σπύρος,μέλος ΔΣ ΟΣΥΠΑ, υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Εσπερίων. Κοσμάς Παυλίδης,υποψήφιος δήμαρχος Θιναλίων.

... Απείθειαστο Θριάσιο

Την απόφαση, με μεγάλη πλειοψηφία, να συνεχίσουν τις εφημερίες όπως γίνονταν μέχρι τώρα, πήραν οι γιατροί του Θριάσιου νοσοκομείου σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Στην απόφαση που κοινοποιεί η γενική συνέλευση της Ιατρικής Υπηρεσίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο, αναφέρεται το εξής: "Οι εφημερίες των Ιατρών του Νοσοκομείου θα συνεχίσουν να γίνονται ως είχαν μέχρι τώρα για την ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. Απεφασίσθη όμως ότι αναστέλλεται η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών μετά την 14.30 μ. μ., το οποίο θα καλύπτεται όπως καλυπτόταν Σαββατοκύριακα και εορτές. Απεφασίσθη επίσης, ότι η μη αποδοχή του τρόπου αυτού εφημεριών θα οδηγήσει το σώμα των Ιατρών σε μαζικές κινητοποιήσεις και δη καθολική απεργία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης απεφασίσθη η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας".

Μερική υπαναχώρησηγια τα ΚΥ

Σε υπαναχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση όσον αφορά τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας αλλά η νέα ρύθμιση που προωθεί απέχει ακόμα και απ' τις ανάγκες που προσδιόρισε το ίδιο το υπουργείο Υγείας.

Ετσι με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας - με ημερομηνία 21.8.1998 - τροποποιείται η προηγούμενη υπουργική απόφασή τους (16.7.1998), η οποία προέβλεπε ότι "καθημερινά θα εφημερεύει ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος σε ενεργό εφημερία και ένας ειδικευμένος γιατρός (της αυτής ή άλλης ειδικότητας) σε εφημερία ετοιμότητας (εφόσον κρίνεται απαραίτητο και ο αριθμός τους το επιτρέπει)".

Η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει τα εξής: "Καθημερινά θα εφημερεύει σε ενεργό εφημερία ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος εφόσον υπάρχει. Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί παιδίατρος ή ο αριθμός των υπηρετούντων παιδιάτρων δεν επαρκεί, μπορεί να εφημερεύει αντ' αυτού γενικός γιατρός σύμφωνα με τις ανάγκες. Επιπλέον μπορεί, ανάλογα με τις ανάγκες, να εφημερεύει και ένας γιατρός ή το πολύ δύο συνολικά γιατροί προερχόμενοι από τις κατηγορίες αγροτικών γιατρών, επιμελητών άνευ ειδικότητας ή ειδικευόμενους γενικής ιατρικής. Εφημερίες ετοιμότητας μπορούν να καθορίζονται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τις ανάγκες και να περιλαμβάνουν έναν ειδικευμένο γιατρό ανά υφιστάμενη ειδικότητα".

Θυμίζουμε ότι στις 18.8.1998 σε μια σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε ότι στην ενεργό εφημερία θα υπάρχουν δυο ειδικοί γιατροί, που θα συνεπικουρούνται από δυο ειδικευόμενους στη Γενική Ιατρική και δύο αγροτικούς γιατρούς.

  • Επίσης η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις με το νομοσχέδιο για την Πρόνοια, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, που προβλέπουν αναδιανομές του υπάρχοντος προσωπικού στα ΚΥ και τα Νοσοκομεία στα πλαίσια του νομού. Ακόμα κάποιες ρυθμίσεις για τα Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία "μυρίζουν" ρουσφετολογία παρά αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων των άγονων περιοχών.
Αδυναμία πληρωμής μετά το Σεπτέμβρη!

Αποκαλυπτικό έγγραφο του προέδρου του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα, για τις περικοπές των εφημεριών

Οι παράλογες αποφάσεις της κυβέρνησης για την περικοπή των εφημεριών ενέχουν τον κίνδυνο να μην μπορούν τα νοσοκομεία να πληρώσουν ούτε μια εφημερία από κάποια χρονική περίοδο και μετά, καθώς μέχρι τώρα πλήρωναν "με έναντι" και τα ποσά ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων και όχι στους δείκτες της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης που αποτέλεσαν τον οδηγό, στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, οι οποίοι υπέγραψαν τις αποφάσεις.

Την πλευρά αυτή επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλειος Παπαευθυμίου με έγγραφό του (24.8.1998) προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα μετά την περικοπή κατά 42,7% της δαπάνης την οποία ζήτησε το ΔΣ του νοσοκομείου. Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ζήτησε για τις εφημερίες 110 εκατ. το μήνα και εγκρίθηκαν μόνο 63.

Η δαπάνη αυτή, υπογραμμίζει ο Β. Παπαευθυμίου, "θα δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο μας" και στη συνέχεια καταγράφει τους λόγους για τους οποίους θα δημιουργηθούν αυτά τα προβλήματα. Ως πρώτο λόγο αναφέρει: "Μέχρι σήμερα και από 1.1.98 το Νοσοκομείο πλήρωνε περίπου 120 εκατ. δραχμές το μήνα και συνεπώς έχει εξαντληθεί σχεδόν η εγγεγραμμένη γι' αυτό πίστωση σύμφωνα με την παρακάτω απόφαση. Συνεπώς δε θα υπάρξει δυνατότητα να αποζημιωθούν οι εφημερεύοντες γιατροί από 1.9.98".

"Εκτός από τον παραπάνω τυπικό λόγο, συνεχίζει η επιστολή, υπάρχουν και ουσιαστικοί λόγοι που θα δυσχεράνουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αφού τα θεσμικά όργανα (Επιστημονική Επιτροπή (ΕΕ) και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας) και το ΔΣ του Νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες για εφημερεύον ιατρικό προσωπικό, είχαν ζητήσει 110 εκατ. δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι τώρα με το εγκριθέν ποσόν των 63 εκατ. δρχ. θα χρειαστεί να μειωθεί το εφημερεύον ιατρικό προσωπικό στο μισό περίπου. Συνεπώς η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας θα μειωθεί στο ελάχιστο και θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου".

Να επισημανθεί ότι την ίδια μέρα (24.8.1998) που ο Β. Παπαευθυμίου έστειλε την επιστολή προς τον υπουργό, η ΕΕ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου με έγγραφό της προς το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, υπογράμμιζε ότι με την απόφασή της για τις εφημερίες (28.4.1998) - με βάση την οποία συντάχτηκε το αίτημα για τα 110 εκατ. δραχμές το μήνα - "έχει καθορίσει τον ελάχιστο αριθμό των γιατρών που πρέπει να εφημερεύουν". Η ΕΕ τονίζει: "Θεωρούμε δε ότι κάθε περαιτέρω μείωση του αριθμού των εφημερευόντων ιατρών θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας".

Ο Β. Παπαευθυμίου στην επιστολή του προς τον υπουργό, επισημαίνει ότι οι εφημερίες που ζήτησε το νοσοκομείο είναι αναγκαίες γιατί οι "περισσότερες κλινικές εφημερεύουν καθημερινά" και γιατί το νοσοκομείο, ως περιφερειακό, "αντιμετωπίζει όχι μόνο περιστατικά της Βορειοδυτικής Ελλάδας αλλά και μεγάλο αριθμό Αλβανών και Βορειοηπειρωτών".

Και η επιστολή καταλήγει: "Σας παρακαλούμε για την άμεση ρύθμιση του ανωτέρω περιγραφόμενου προβλήματος, ώστε να μην φτάσουμε σε τυχόν δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου".

Δήλωση του Απ. Τασούλα

Στο άλλο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το "Χατζηκώστα" οι περικοπές για τις εφημερίες έφτασαν στο 52%. Το νοσοκομείο ζήτησε 73 εκατ. και εγκρίθηκαν μόλις 35.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Ιωαννίνων Απ. Τασούλαςμε χτεσινή δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης επισήμανε ότι "η κυβέρνηση οδηγεί σε μεγάλη υποβάθμιση και αποδιοργάνωση τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας" υπογραμμίζοντας ότι είναι βέβαιο πως η περικοπή σχεδόν κατά 50% των εφημεριών στα δυο νοσοκομεία του νομού, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία προσφοράς υπηρεσίας. "Η κυβέρνηση, συνεχίζει η δήλωση, προχωρά στην αντικοινωνική της πολιτική παρά τις επισημάνσεις και τις σαφείς προειδοποιήσεις των επιστημονικών επιτροπών, των διευθυντών ιατρικής υπηρεσίας, των ΔΣ και των προέδρων των νοσοκομείων".

Και η δήλωση καταλήγει: "Καλούμε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα ΚΥ καθώς και όλο το λαό να αντιδράσει σε αυτήν την πολιτική. Εκτός των άλλων μορφών αντίδρασης και πάλης, η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, με τη στήριξη και επιλογή αγωνιστικών ψηφοδελτίων Νομαρχών και Δημάρχων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος έκφρασης της θέλησης των εργαζομένων".

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ακάλυπτες οι μισές εφημερίες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Την έντονη αντίδραση, τόσο των γιατρών όσο και των διοικήσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ) και του "Βενιζέλειου" Νοσοκομείου Ηρακλείου, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές των εφημεριών.

"Αν κάνουν τις περικοπές που λένε, τότε θα μας οδηγήσουν σε τρομερό αδιέξοδο", τονίζουν οι πρόεδροι των δύο νοσοκομείων στο "Ρ" και επισημαίνουν ότι εξαιτίας της απόφασης αυτής δε θα μπορούν πλέον να καλύπτουν ούτε τις μισές εφημερίες.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΠΕΠΑΓΝΗ είχε ζητήσει φέτος για την κάλυψη των εφημεριών 139 εκατ. δραχμές, από 127 εκατ. δραχμές το μήνα που δίνονταν μέχρι πέρσι. Αντί, όμως, για αύξηση, το υπουργείο ενέκρινε 63 εκατ. δραχμές (μείωση 54,6%).

Σε ποσοστό 48,2% (και 55% σε σχέση με όσα έπαιρναν μέχρι τώρα) ήταν η μείωση της δαπάνης για τις εφημερίες των γιατρών στο "Βενιζέλειο" Νοσοκομείο. Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου, Λάμπης Δουλγεράκης,μας είπε χτες ότι η διοίκηση φέτος είχε καταθέσει πρόγραμμα για 88 εκατ. δραχμές, αντί των 100 εκατομμυρίων δραχμών το μήνα που δίνονταν μέχρι πέρσι. Η κυβέρνηση ενέκρινε μόνο 45,5 εκατ. δραχμές.

Να σημειωθεί ότι τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου καλύπτουν πολλές φορές σοβαρά περιστατικά των νομαρχιακών νοσοκομείων της υπόλοιπης Κρήτης, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν.

Τις αμέσως επόμενες μέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ηρακλείου θα προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, για να εξετάσουν το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων. Παράλληλα, οι γιατροί προσανατολίζονται σε δικαστικό αγώνα για να προσβάλουν την απόφαση της κυβέρνησης.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στις ελλείψεις προστέθηκαν οι περικοπές

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Στα πρόθυρα της αποσύνθεσης βρίσκονται τα τέσσερα Κέντρα Υγείας - Ιστιαίας, Μαντουδίου, Αλιβερίου και Ψαχνών - του Νομού Εύβοιας, τόσο από πλευράς οργάνωσης, όσο και από πλευράς υποδομής και στελέχωσης, από την "ανθυγιεινή" πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οι ελλείψεις, ιδιαίτερα σε ιατρικό προσωπικό (π. χ. έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων στο ΚΥ Ιστιαίας και Μαντουδίου, σε αντίθεση με το ΚΥ Ψαχνών που, αντί να έχει γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, διαθέτει έξι οδοντίατρους) είναι μεγάλες, ενώ ελλείψεις παρουσιάζονται στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Το ίδιο σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στα χωριά με τις κενές θέσεις αγροτικών γιατρών. Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει η απόφαση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας για σημαντική περικοπή των εφημεριών των γιατρών.

Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης και συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι να το πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα ακόμα και με τη ζωή τους.

Την περασμένη Τρίτη ένας 80χρονος, ο Αλέξανδρος Ψαρρός, παρουσίασε ένα καρδιακό επεισόδιο στο Πευκί Ιστιαίας. Λόγω έλλειψης ασθενοφόρου (το μοναδικό, παμπάλαιο που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας βρισκόταν για επισκευή στη Χαλκίδα) υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση μεταφοράς στο Κέντρο Υγείας και από κει στην Αθήνα. Ο 80χρονος εξέπνευσε στη διαδρομή.

Την ίδια ημέρα, πάλι από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, μεταφέρθηκε ασθενής με καρδιολογικό επεισόδιο, στη Χαλκίδα με ταξί.

Το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται στα τέσσερα ΚΥ του νομού, έχουν φέρει επανειλημμένα στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Ν. Ευβοίας, με το νομαρχιακό της σύμβουλο Δ. Ραχιώτη,για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Παρά τις υποσχέσεις, όμως, των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί και ο κόσμος "είναι στο έλεος του Θεού" όπως μας δήλωσε και ο διευθυντής του ΚΥ Ιστιαίας, Α. Δάβρης.

"Η κυβέρνηση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει και στο χώρο της υγείας", θα πει στο "Ρ" ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Δ. Ραχιώτης, "οδηγεί το δημόσιο σύστημα υγείας στη διάλυση, σε όφελος των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων. Καλούμε τους γιατρούς, να πάρουν θέση ενεργά και να αγωνιστούν συμπαρατασσόμενοι με τους άλλους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στον περιορισμό της δημόσιας δωρεάν υγείας. Τέλος, καλούμε, τους εργαζόμενους και το λαό της Εύβοιας, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δώσουν την ανάλογη απάντηση στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, υπερψηφίζοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση".

Γ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ