ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Φωτιές, πλημμύρες και συμφέροντα

Εταιρία αμμοχαλικοληψίας στον αρχαιολογικό χώρο

Τη χωροθέτηση ενός σχεδόν εγκαταστημένου - δηλαδή αυτοβούλως χωροθετημένου - εργοταξίου αμμοχαλικοληψίας ενέκρινε (ή μήπως επιβεβαίωσε;) κατά πλειοψηφία, προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.Η δραστηριότητα αναφέρεται στην κοίτη του Αλφειού σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από τον περιφραγμένο χώρο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και 500 μέτρων από τη Ζώνη Α.

Το θέμα της εγκατάστασης μιας τέτοιου είδους επιχείρησης αφορούσε σε θέματα αρχών ως προς την προστασία αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντός τους, αφού ούτως ή άλλως προκαλεί αισθητική βλάβη στο τοπίο.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γιάννης Τζεδάκις,διατυπώνοντας την αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης υπενθύμισε ότι ανάλογη περίπτωση στους Δελφούς και σε απόσταση 15 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις για την προστασία του Δελφικού Τοπίου.Στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας, η εγκατάσταση βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο παραβλάπτοντας το άμεσο περιβάλλον του. Επιπλέον οι μελετητές της εταιρίας δεν έπεισαν για την ασφάλεια των αρχαιοτήτων, όσον αφορά στην ταχύτητα ροής των υδάτων, πλημμυρών κ.ά.

Ωστόσο η συζήτηση δεν έμεινε σε θέματα αρχών για την προστασία των αρχαιοτήτων, αλλά αναζητούσε επιμόνως εγγυήσεις από την εταιρία,ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί και μία ευνοϊκή για την επιχείρηση απόφαση. Και αφού οι εγγυήσεις δε δίνονταν, επιστρατεύτηκε η λύση της επιτροπής ειδικών,αλλά και το υπαρκτό και εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα των πιθανών πλημμυρών που μπορεί να πλήξουν την Ολυμπία μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, αν και είναι αυθύπαρκτο, συσχετίστηκε παραδόξως με τη δραστηριότητα της αμμοχαλικοληψίας. Ετσι η Επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τα μέλη του ΚΑΣ Ηλία Μαριολάκο (γεωλόγος), Γιάννη Σαβαλάνο (πρόεδρος του ΤΑΠΑ), Λάζαρο Κολώνα (αρχαιολόγο) και τον καθηγητή του ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλο (ή τον αναπληρωτή του), θα πρέπει: Να διερευνήσει την ασφάλεια των συμπερασμάτων των μελετητών της εταιρίας σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη δυνατότητα να περνούν τα φορτηγά από παράκαμψη και όχι μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο. Να εντάξει στις μελέτες τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις τελευταίες πυρκαγιές και τον κίνδυνο των πλημμυρών και να μάθει τι σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή! Με άλλα λόγια ο κίνδυνος των πλημμυρών μετά τις πυρκαγιές χρησιμοποιήθηκε με... "μαεστρία", ώστε να "δικαιολογηθεί" η άδεια αμμοχαλικοληψίας, ενώ θα έπρεπε, ήδη, το ΥΠΠΟ να έχει σπεύσει όχι μόνο στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και στο Μαραθώνα, τη Βραυρώνα, την Επίδαυρο και όπου αλλού επιβάλλεται να είχε ήδη κάνει μία πρώτη καταγραφή της κατάστασης μετά τις πυρκαγιές και να έχει ήδη προωθήσει τα πρώτα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία των αρχαιολογικών χώρων.Αλλά στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας, το ΥΠΠΟ, αντί να αναλάβει την πρωτοβουλία, τελευταίο και καταϊδρωμένο θα ψάξει να βρει τι σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ πρόσφατα στη Νομαρχία Ολυμπίας συζητήθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 200 εκατομμυρίων, και στον αρχαιολογικό χώρο, αφού τον διασχίζει ο ποταμός Κλαδέος, στον οποίο όμως δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκσκαφές. Οσο για τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους... ίσως και να προκύψει κάποιο αίτημα αμμοχαλικοληψίας..!

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

Τέχνη και εκπαίδευση

Ημερίδα με θέμα "Τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία εικαστικής αγωγής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης",διοργανώνουν στις 5 Σεπτεμβρίου (10π.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ευελπίδων), το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης.Η ημερίδα πραγματοποιείται σε εποχή, που το μάθημα των εικαστικών έχει, ουσιαστικά, εκδιωχθεί από το Λύκειο. Το μάθημα έχει καταργηθεί από υποχρεωτικό και διδάσκεται στην α' και β' Λυκείου σαν επιλογής, ενώ στη γ' Λυκείου δε διδάσκεται καθόλου, με αποτέλεσμα οι μαθητές που θα κατευθύνονται σε σχετικές με την τέχνη περιοχές, να μένουν ξαφνικά ακάλυπτοι.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΕΤΕ: "Ακόμα και σ' αυτό το "προαιρετικό" δίωρο της α' και β' Λυκείου, είναι φανερό ότι το μάθημα κινδυνεύει να μη διδάσκεται, γιατί οι μαθητές θα επιλέγουν ένα ή δύο το πολύ, ανάμεσα σε πολλά άλλα και είναι γνωστό ότι αν δεν υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών, δε θα διδάσκονται καθόλου. Είναι επίσης γνωστή η έλλειψη ειδικών αιθουσών στα περισσότερα σχολεία της χώρας καθώς και στο ότι στην Α Λυκείου το δίωρο θα το μοιράζονται τα εικαστικά, το θέατρο και η μουσική. Δηλαδή θα διδάσκεται ελάχιστα, ακόμα και σαν προαιρετικό".

"Εχει κατ' επανάληψη ζητηθεί από το ΕΕΤΕ και την Ενωση", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "η καλλιτεχνική παιδεία να πάρει τη θέση που της αναλογεί στη Μέση Εκπαίδευση, σαν απαραίτητη γνώση για κάθε πολίτη αυριανό, όμως το υπουργείο Παιδείας δεν είναι "ανοιχτό" στο διάλογο. Παρότι τα αναλυτικά προγράμματα εμφανίζονται σαν μικρότερης σημασίας ζήτημα, σε σχέση με την υποβάθμιση όλου του θέματος στη Μέση Εκπαίδευση, η ημερίδα που πραγματοποιείται θα μπει στην ουσία - στο περιεχόμενο - της εικαστικής παιδείας".

"Εχουμε τη φιλοδοξία", καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, "ότι ακόμα και σε ένα τόσο υποβαθμισμένο σύστημα, η ουσιαστική παρέμβαση στο θέμα των αναλυτικών προγραμμάτων και των βιβλίων, μπορεί να δώσει μια άλλη ποιότητα στην καθημερινή ζωή του σχολείου, αναβαθμίζοντας την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και γνώση, αφήνοντας τον καλλιτέχνη - καθηγητή να ξεδιπλώσει στο μάξιμουμ τις δυνατότητες".

Στην ημερίδα του Σαββάτου, θα μιλήσουν οι: Χαράλαμπος Δαραδήμος (γλύπτης - εκπαιδευτικός, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής) με θέμα "Αναλυτικά προγράμματα - βιβλία γενική θεώρηση".Εκπρόσωπος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (δεν έχουν ακόμα απαντήσει), με θέμα "Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για τις εικαστικές τέχνες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Τα νέα βιβλία".Φαέθων Γρυπάρης (γλύπτης - καθηγητής Μ. Ε. Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης), με θέμα "Σκέψεις και προτάσεις για τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των εικαστικών τεχνών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση".Νίκη Ρουμπάνη (ζωγράφος - εκπαιδευτικός) με θέμα "Ενιαίο πλαίσιο προγράμματος σπουδών εικαστικής αγωγής - προτάσεις".

Θολή Πολιτιστική Ολυμπιάδα

Η ιδρυτική πράξη του Ιδρύματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας υπογράφτηκε χτες, μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και του γενικού διευθυντή της Ουνέσκο Φ. Μαγιόρ, που εκπροσωπήθηκαν από τον κ. Κολ.

Σκοπός του ιδρύματος είναι η οργάνωση και ο συντονισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα οργανωθούν την περίοδο 2000 - 2004 και θα αφορούν στο θέατρο, το χορό, τη μουσική, τα εικαστικά και άλλες μορφές τέχνης. Εδρα θα έχει την Αρχαία Ολυμπία. Προς το παρόν, όμως, πρόκειται για κάτι θολό, αφού μπορεί η ιδρυτική πράξη να ορίζει το σκοπό του ιδρύματος και τη διαχείρισή του, αλλά δεν είναι σαφής ο τρόπος λειτουργίας, η σύνδεση μεταξύ των χωρών και πολύ περισσότερο η Διεθνής Επιτροπή, την οποία θα διορίσουν στο μέλλον οι ιδρυτές.

Γνωστό είναι μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο, με τετραετή θητεία, που απαρτίζεται από τους: Φρανσουά Καράρ, Ντουντού Ντιεν, Φεκρού Κιντάν, Στάνι Αντρέ Κολ, Αντώνιο Παπαγιαννίδη, Εμμανουηλία Παυλίδου, Σοφία Χηνιάδου. Επιπλέον οι λεπτομέρειες της διοίκησης, θα οριστούν με εσωτερικό κανονισμό.Χτες, υπογράφτηκε και το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ολυμπιακού Μουσείου Αγώνων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας. Το πρωτόκολλο προβλέπει την ίδρυση στο Μουσείο της Λοζάνης, μόνιμης έκθεσης με αντικείμενα της Αρχαίας Ολυμπίας, που θα λειτουργεί ως "Εθνικός χώρος". Δηλαδή εξαγωγή και μόνιμη παραμονή αρχαίων μας στη Λοζάνη...

@ "Κομμάτι - κομμάτι, πουλιά της ελληνικής φύσης" ονομάζεται η έκθεσ
  • "Κομμάτι - κομμάτι, πουλιά της ελληνικής φύσης" ονομάζεται η έκθεση του Θανάση Μακρή, που φιλοξενείται έως τις 13 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου.Παρουσιάζονται 50 περίπου είδη πουλιών της ελληνικής φύσης, δουλεμένα με την τεχνική του ξύλινου παζλ.
Βαλκανικό Εργαστήρι

Τόπος δημιουργικής συνάντησης ανθρώπων που ασχολούνται με τη λογοτεχνία αποτελεί η Αλεξανδρούπολη αυτή τη βδομάδα, όπου λειτουργεί το Εργαστήρι Βαλκάνιων Συγγραφέων και Μεταφραστών.Διάλογος συγγραφέων και μεταφραστών για τη λογοτεχνία, για συγκεκριμένα αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, το ύφος και τη "γλώσσα" τους και τη μετάφρασή τους στις διάφορες βαλκανικές γλώσσες, είναι ορισμένες από τις πτυχές του εργαστηρίου, που οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με τη συνεργασία της Νομαρχίας Εβρου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στο εργαστήρι συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς: Ισμαήλ Κανταρέ, Ρούμεν Κρίστοφ, Κρίστο Ζαπριάνοφ, Βασίλης Βασιλικός, Σωτήρης Δημητρίου, Ζυράννα Ζατέλη, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Ντεμίρ Οσλού κ.ά. και πολλοί μεταφραστές. Τα μεταφρασμένα κείμενα θα συγκεντρωθούν σε φακέλους που θα δοθούν σε εκδότες της κάθε βαλκανικής χώρας, στη γλώσσα της οποίας μεταφράστηκαν. Σε εκδήλωση, εξάλλου, που έγινε χτες στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης διάβασαν έργα τους οι Ελληνες συγγραφείς Σωτήρης Δημητρίου, Κική Δημουλά, Ζυράννα Ζατέλη, Δημοσθένης Κούρτοβικ και Σπύρος Πλασκοβίτης.

@ Στα Τρίκαλα (Εθνικό Στάδιο) θα δώσουν σήμερα, στις 9.30μμ, συναυλία
  • Στα Τρίκαλα (Εθνικό Στάδιο) θα δώσουν σήμερα, στις 9.30μμ, συναυλία οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
  • "Με την Ελλάδα καραβοκύρη" είναι ο τίτλος της συναυλίας, που θα δώσει η Αθηνά Καραταράκη σήμερα στη Σύμη. Ερμηνεύει δημοτικά τραγούδια και συνθέσεις των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλου κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.

Η "Παιδική Αυλαία" με την εξωτική "Τουραντό" του Κάρλο Γκότσι,γνωστή από την ομώνυμη όπερα του Πουτσίνι,σήμερα, θα βρίσκεται στον Ταύρο, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του δήμου "Ταύρεια '98".Η "Τουραντό" παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου,σκηνικά Κάρολου Ρωμούση,κοστούμια Ερσης Δρίνη,μουσική Δημήτρη Λέκκα και χορογραφίες Δημήτρη Σωτηρίου.Παίζουν: Γιάννης Καλατζόπουλος, Θάνος Παπαδόπουλος, Μελίνα Λασκαρίδου, Διονυσία Τσιτιρίδου, Δήμητρα Πολονύφη, Αντώνης Παλιόπουλος.Η παράσταση θα δοθεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (περιοχή Αγ. Γεωργίου).

Αιώνιο θηλυκό

Τη "Λοκαντιέρα" του Γκολντόνι,παρουσιάζει (από χθες) στοΜουσείο της Ιστορίας του Πανεπιστημίου (Παλιό Πανεπιστήμιο, Θόλου 5 και Κλεψύδρας, στην Πλάκα), το Πανεπιστήμιο Αθηνών,σε συνεργασία με την ΕΤ - 1.Οι παραστάσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου συνδυάζονται και φέτος με ένα συμπόσιο, με θέμα "Το αιώνιον θήλυ",οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν από 18 μέχρι 20 Σεπτεμβρίου.

Η "Λοκαντιέρα" ανεβαίνει σε μετάφραση Αντώνη Σακελλαρίου,σκηνοθεσία Στέλιου Ράλλη,μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Ευγενίας Μηνακούλη και χορογραφίες Αθηνάς Κεφαλά.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μάνος Βακούσης, Γιάννης Στεφόπουλος, Γιώργος Στριφτάρης, Θανάσης Ευθυμιάδης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Νέλλη Πολυδεράκη, Μαρία Γιαννοπούλου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.Στις εργασίες του συμποσίου θα συμμετέχουν οι: Γιώργος Μανιώτης, Λιάνα Κανέλλη, Μίμης Ανδρουλάκης, Βύρωνας Ραϊζης, Αλίκη Μπακοπούλου - Χωλς, Καλλιόπη Σπινέλλη, Βασίλης Ζιώγας, Αδαμαντία Κουμιώτου, Φώτης Δημητρακόπουλος, Φώτης Παπαθανασίου, Τάσος Γουδέλης, Ρέα Γρηγορίου και Λίτσα Μπακοπούλου.

Εισηγητές και κοινό στο Β' Συνέδριο Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΕΕΤΕ

Εισηγητές και κοινό στο Β Συνέδριο Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΕΕΤΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ