Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη και εκπαίδευση

Ημερίδα με θέμα "Τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία εικαστικής αγωγής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης",διοργανώνουν στις 5 Σεπτεμβρίου (10π.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ευελπίδων), το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης.Η ημερίδα πραγματοποιείται σε εποχή, που το μάθημα των εικαστικών έχει, ουσιαστικά, εκδιωχθεί από το Λύκειο. Το μάθημα έχει καταργηθεί από υποχρεωτικό και διδάσκεται στην α' και β' Λυκείου σαν επιλογής, ενώ στη γ' Λυκείου δε διδάσκεται καθόλου, με αποτέλεσμα οι μαθητές που θα κατευθύνονται σε σχετικές με την τέχνη περιοχές, να μένουν ξαφνικά ακάλυπτοι.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΕΤΕ: "Ακόμα και σ' αυτό το "προαιρετικό" δίωρο της α' και β' Λυκείου, είναι φανερό ότι το μάθημα κινδυνεύει να μη διδάσκεται, γιατί οι μαθητές θα επιλέγουν ένα ή δύο το πολύ, ανάμεσα σε πολλά άλλα και είναι γνωστό ότι αν δεν υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών, δε θα διδάσκονται καθόλου. Είναι επίσης γνωστή η έλλειψη ειδικών αιθουσών στα περισσότερα σχολεία της χώρας καθώς και στο ότι στην Α Λυκείου το δίωρο θα το μοιράζονται τα εικαστικά, το θέατρο και η μουσική. Δηλαδή θα διδάσκεται ελάχιστα, ακόμα και σαν προαιρετικό".

"Εχει κατ' επανάληψη ζητηθεί από το ΕΕΤΕ και την Ενωση", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "η καλλιτεχνική παιδεία να πάρει τη θέση που της αναλογεί στη Μέση Εκπαίδευση, σαν απαραίτητη γνώση για κάθε πολίτη αυριανό, όμως το υπουργείο Παιδείας δεν είναι "ανοιχτό" στο διάλογο. Παρότι τα αναλυτικά προγράμματα εμφανίζονται σαν μικρότερης σημασίας ζήτημα, σε σχέση με την υποβάθμιση όλου του θέματος στη Μέση Εκπαίδευση, η ημερίδα που πραγματοποιείται θα μπει στην ουσία - στο περιεχόμενο - της εικαστικής παιδείας".

"Εχουμε τη φιλοδοξία", καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, "ότι ακόμα και σε ένα τόσο υποβαθμισμένο σύστημα, η ουσιαστική παρέμβαση στο θέμα των αναλυτικών προγραμμάτων και των βιβλίων, μπορεί να δώσει μια άλλη ποιότητα στην καθημερινή ζωή του σχολείου, αναβαθμίζοντας την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και γνώση, αφήνοντας τον καλλιτέχνη - καθηγητή να ξεδιπλώσει στο μάξιμουμ τις δυνατότητες".

Στην ημερίδα του Σαββάτου, θα μιλήσουν οι: Χαράλαμπος Δαραδήμος (γλύπτης - εκπαιδευτικός, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής) με θέμα "Αναλυτικά προγράμματα - βιβλία γενική θεώρηση".Εκπρόσωπος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (δεν έχουν ακόμα απαντήσει), με θέμα "Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για τις εικαστικές τέχνες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Τα νέα βιβλία".Φαέθων Γρυπάρης (γλύπτης - καθηγητής Μ. Ε. Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης), με θέμα "Σκέψεις και προτάσεις για τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των εικαστικών τεχνών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση".Νίκη Ρουμπάνη (ζωγράφος - εκπαιδευτικός) με θέμα "Ενιαίο πλαίσιο προγράμματος σπουδών εικαστικής αγωγής - προτάσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ