Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Φωτιές, πλημμύρες και συμφέροντα

Εταιρία αμμοχαλικοληψίας στον αρχαιολογικό χώρο

Τη χωροθέτηση ενός σχεδόν εγκαταστημένου - δηλαδή αυτοβούλως χωροθετημένου - εργοταξίου αμμοχαλικοληψίας ενέκρινε (ή μήπως επιβεβαίωσε;) κατά πλειοψηφία, προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.Η δραστηριότητα αναφέρεται στην κοίτη του Αλφειού σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από τον περιφραγμένο χώρο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και 500 μέτρων από τη Ζώνη Α.

Το θέμα της εγκατάστασης μιας τέτοιου είδους επιχείρησης αφορούσε σε θέματα αρχών ως προς την προστασία αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντός τους, αφού ούτως ή άλλως προκαλεί αισθητική βλάβη στο τοπίο.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γιάννης Τζεδάκις,διατυπώνοντας την αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης υπενθύμισε ότι ανάλογη περίπτωση στους Δελφούς και σε απόσταση 15 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις για την προστασία του Δελφικού Τοπίου.Στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας, η εγκατάσταση βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο παραβλάπτοντας το άμεσο περιβάλλον του. Επιπλέον οι μελετητές της εταιρίας δεν έπεισαν για την ασφάλεια των αρχαιοτήτων, όσον αφορά στην ταχύτητα ροής των υδάτων, πλημμυρών κ.ά.

Ωστόσο η συζήτηση δεν έμεινε σε θέματα αρχών για την προστασία των αρχαιοτήτων, αλλά αναζητούσε επιμόνως εγγυήσεις από την εταιρία,ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί και μία ευνοϊκή για την επιχείρηση απόφαση. Και αφού οι εγγυήσεις δε δίνονταν, επιστρατεύτηκε η λύση της επιτροπής ειδικών,αλλά και το υπαρκτό και εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα των πιθανών πλημμυρών που μπορεί να πλήξουν την Ολυμπία μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, αν και είναι αυθύπαρκτο, συσχετίστηκε παραδόξως με τη δραστηριότητα της αμμοχαλικοληψίας. Ετσι η Επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τα μέλη του ΚΑΣ Ηλία Μαριολάκο (γεωλόγος), Γιάννη Σαβαλάνο (πρόεδρος του ΤΑΠΑ), Λάζαρο Κολώνα (αρχαιολόγο) και τον καθηγητή του ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλο (ή τον αναπληρωτή του), θα πρέπει: Να διερευνήσει την ασφάλεια των συμπερασμάτων των μελετητών της εταιρίας σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη δυνατότητα να περνούν τα φορτηγά από παράκαμψη και όχι μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο. Να εντάξει στις μελέτες τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις τελευταίες πυρκαγιές και τον κίνδυνο των πλημμυρών και να μάθει τι σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή! Με άλλα λόγια ο κίνδυνος των πλημμυρών μετά τις πυρκαγιές χρησιμοποιήθηκε με... "μαεστρία", ώστε να "δικαιολογηθεί" η άδεια αμμοχαλικοληψίας, ενώ θα έπρεπε, ήδη, το ΥΠΠΟ να έχει σπεύσει όχι μόνο στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και στο Μαραθώνα, τη Βραυρώνα, την Επίδαυρο και όπου αλλού επιβάλλεται να είχε ήδη κάνει μία πρώτη καταγραφή της κατάστασης μετά τις πυρκαγιές και να έχει ήδη προωθήσει τα πρώτα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία των αρχαιολογικών χώρων.Αλλά στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας, το ΥΠΠΟ, αντί να αναλάβει την πρωτοβουλία, τελευταίο και καταϊδρωμένο θα ψάξει να βρει τι σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ πρόσφατα στη Νομαρχία Ολυμπίας συζητήθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 200 εκατομμυρίων, και στον αρχαιολογικό χώρο, αφού τον διασχίζει ο ποταμός Κλαδέος, στον οποίο όμως δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκσκαφές. Οσο για τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους... ίσως και να προκύψει κάποιο αίτημα αμμοχαλικοληψίας..!

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συστήνει «ομάδα εργασίας» (2012-02-24 00:00:00.0)
«Επιστράτευσαν» και τον Παυσανία... (2007-09-05 00:00:00.0)
Θεμελιώνεται σε αρχαία γειτονιά (2000-05-12 00:00:00.0)
Περίπατος στην Ελευσίνα, έργα στην Ολυμπία (2000-04-28 00:00:00.0)
Αγνοείται υπουργική απόφαση (2000-03-31 00:00:00.0)
Κενο-τόμος προμελέτη (1998-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ