ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απάτη, τα κίνητρα για τους νέους αγρότες

Χοντρό παραμύθι αποδεικνύονται στην πράξη τα επιδοτούμενα επιτόκια, οι λεγόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις και η μείωση των εισφορών στο ΙΚΑ

Μέγιστη κοροϊδία αποτελούν τα πολυδιαφημιζόμενα από την κυβέρνηση κίνητρα για τους νέους αγρότες με βάση το νόμο 2520/97.

Τα υποτιθέμενα φτηνά επιδοτούμενα δάνεια και φορολογικά κίνητρα και ό,τι άλλο "έταξε" σχετικά η κυβέρνηση, αποτελούν λόγια του αέρα όπως αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα. Κατ' αρχήν, οι ποσοστώσεις και οι περιορισμοί και η συνολική αντιαγροτική πρακτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, λειτουργούν απαγορευτικά για όσους νέους θέλουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα. Αποτρεπτικά λειτουργούν και τα όσα "μαγείρεψε" η κυβέρνηση με βάση το νόμο 2520 και οι λιγοστοί νέοι αγρότες (δηλαδή όσοι είναι κάτω των 40 ετών και ασχολούνται πρώτη φορά με το γεωργικό επάγγελμα) που θα κριθούν τελικά ως δικαιούχοι, θα βρεθούν παγιδευμένοι και ζημιωμένοι αν πιστέψουν το παραμύθι για τα λεγόμενα κίνητρα.

Η κυβέρνηση όμως εντέχνως επιχειρεί να παρουσιάσει τα "ψίχουλα" ως καρβέλια και συνεχίζοντας την πάγια τακτική κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού, θα "διαφημίσει" για άλλη μια φορά τα υποτιθέμενα κίνητρα για τους νέους αγρότες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το ίδιο παραμύθι αναμασήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με πρόφαση το "πενιχρό" πριμ πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες, το οποίο μέσα στη δεκαετία 1987 - 97 πήραν μετά βίας 9.454 άτομα, δηλαδή 945 νέοι αγρότες το χρόνο, τη στιγμή που ο αριθμός τους ξεπερνάει τους 50.000. Και αυτό έγινε γιατί οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι τέτοιες που αποκλείουν τη μεγάλη μάζα των νέων σε ηλικία αγροτών.

Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά τα υποτιθέμενα κίνητρα θα έχουν και περιορισμένη διάρκεια ζωής (μέχρι το 2001). Οπως αναφέρουν σχετικά αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, όταν η χώρα μας μπει στην ΟΝΕ, τα κίνητρα του νόμου 2520 καταργούνται αυτομάτως.

Ομως αναφορικά με τα κίνητρα των νέων αγροτών, η κοροϊδία συνεχίζεται και στο "τεχνικό" επίπεδο. Ο νόμος 2520 ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει βρει πουθενά εφαρμογή στην πράξη. Για παράδειγμα ένας νέος αγρότης από τον Εβρο που πίστεψε τα λόγια της κυβέρνησης, πήγε πριν λίγες μέρες να ζητήσει από το ΙΚΑ της περιοχής του να τύχει μείωσης της εισφοράς που έπρεπε να καταβάλει κατά 50% (όπως ορίζεται στο νόμο) για μια αγροτική κατασκευή, αλλά προς μεγάλη του έκπληξηεισέπραξε άρνηση και ο αρμόδιος υπάλληλος του είπε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Το ίδιο συμβαίνει και για τα λεγόμενα φορολογικά κίνητρα, που ακόμα δεν έχουν γίνει πράξη. Αλλά και να γίνουν πράξη, δε θα έχουν να προσφέρουν τίποτα στους νέους αγρότες. Κι αυτό γιατί δεν έχει και τόση σημασία αν οι νέοι αγρότες πληρώνουν τέσσερις φορές λιγότερο φόρο για την αγορά αγροτικής γης σε σχέση με τους υπόλοιπους. Το ζητούμενο είναι πού θα βρουν τα λεφτά να αγοράσουν χωράφια και τι θα καλλιεργήσουν μετά την επιβολή των ποσοστώσεων. Και η κοροϊδία γίνεται μεγαλύτερη όσον αφορά τα επιδοτούμενα επιτόκια. Η κυβέρνηση για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων ανακοίνωσε ότι θα επιδοτείται από 50% μέχρι και 80% και για 15 το πολύ χρόνια, το επιτόκιο μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων δανείων για στέγη, αγορά γης, κατασκευές κ. ά. που το ύψος τους θα φτάνει τα 44 εκατ. δραχμές. Ομως όλα αυτά είναι δώρο άδωρο αφού υπάρχει πλαφόν στο ύψος του ποσού της επιδότησης στο επιτόκιο του δανείου. Οπως προκύπτει από τα όσα ορίζονται στο σχετικό νόμο, το ύψος της επιδότησης επιτοκίου δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. δραχμές για τους νέους αγρότες που έχουν "πράσινο πτυχίο" ή ζουν σε ορεινές και μειονοτικές περιοχές, τα 4 εκατ. για αυτούς που ζουν σε πεδινές περιοχές και τα 3 εκατ. για όσους ζουν σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΤΕ σε εγκύκλιο που ετοιμάζει σχετικά με το νόμο 2520 δε σκοπεύει να μειώσει το επιτόκιο για τους νέους αγρότες στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια. Οι δόσεις θα υπολογίζονται με βάση το κανονικό (αυξημένο) επιτόκιο της τράπεζας και η επιδότηση επιτοκίου που θα καλύπτει μέρος της δόσης, θα σταματάει μόλις συμπληρώνεται το πλαφόν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανάλογα με το ύψος του δανείου η επιδότηση επιτοκίου θα κρατάει από ένα μέχρι και τέσσερα χρόνια το πολύ. Για παράδειγμα, αν ένας νέος αγρότης πάρει ένα δάνειο 30 εκατ. δραχμών διάρκειας 10 χρόνων και με επιτόκιο 18%, που κάνει την ετήσια δόση να είναι περίπου 6,5 εκατ. δρχ. (υπολογισμένη με συντελεστή ετήσιων τοκοχρεολυτικών δόσεων 0,2225, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΤΕ), θα έχει επιδότηση επιτοκίου μόνο για ένα χρόνο και επιπλέον δε θα πάρει το 80% της επιδότησης για τα 6,5 εκατ. δραχμές που είναι 5,2 εκατ. δραχμές, αλλά το πολύ 4,5 εκατ. δραχμές που είναι το ανώτερο πλαφόν. Από 'κει και πέρα θα πληρώνει κανονικά τις δόσεις χωρίς καμία επιδότηση επιτοκίου, πράγμα που σημαίνει ότι αν πιστέψει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.

Ν. Π.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Θεωρούν "μικρούς Λάτσηδες" 110 οικότροφους!

Στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών για σίτιση και στέγαση εντάσσεται η απόφαση να αφαιρεθεί το δικαίωμα σίτισης από 110 οικοτρόφους

"Πλουσιόπαιδα" ανακάλυψαν ξαφνικά στην εστία Δόμπολη στα Γιάννενα και αποφάσισαν να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα σίτισης στην εστία, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να διακόπτεται η σίτιση σε όσους το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο. Το παραπάνω γεγονός εντάσσεται στην επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των φοιτητών και τις φοιτητικές παροχές, ενώ το σκηνικό που διαμορφώνεται στις εστίες έρχεται να συμπληρώσει η απαίτηση να υπογράφουν οι οικότροφοι υπεύθυνη δήλωση αποδοχής του αυταρχικού εσωτερικού κανονισμού.

Να πώς περιγράφει η "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το γεγονός: "Θέλουν να μας πείσουν ότι γύρω στα 110 "πλουσιόπαιδα" αποφάσισαν να μη νοικιάσουν ένα άνετο σπίτι στην πόλη, αλλά να εγκατασταθούν στα άθλια δωμάτια της Εστίας, ζώντας σε συνθήκες... στρατώνα (κοινές τουαλέτες, κοινά ντους). Και, αφού πρόκειται για 110... μικρούς Λάτσηδες, γιατί να σιτίζονται από το κράτος; Ομως τα πράγματα είναι για γέλια. Με την απόφαση αυτή, οι πανεπιστημιακές αρχές εξέτασαν ποιοι οικότροφοι "δεν πληρούν τις προϋποθέσεις" για να λάβουν κουπόνια σίτισης. Κατόπιν το ΕΙΝ, "ελαφρά τη καρδία" έστειλε σημειώματα στις οικογένειες αυτών των οικοτρόφων, ζητώντας τους να πληρώσουν τουλάχιστο 100.000 δρχ. αν θέλουν το παιδί τους να σιτίζεται! Κατά πώς φαίνεται, περίπου 110 συνάδελφοί μας θα αναγκαστούν να αναζητήσουν αλλού την τροφή τους, ξοδεύοντας ένα πολύ σεβαστό ποσό".

Η ΠΚΣ τονίζει πως "η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της απαίτησης του ΕΙΝ να υπογράψουν οι οικότροφοι υπεύθυνη δήλωση αποδοχής του αυταρχικού εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Εστίας. Αυτό συνέβη, όταν γίνονταν οι αιτήσεις στην Εστία και μάλιστα επιλεκτικά, όχι σε όλους τους οικότροφους. Και τα δύο γεγονότα δείχνουν τη θέληση της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τόσο τους φοιτητές όσο και τους γονείς τους, παίζοντας με την αγωνία τους για το ζήτημα της σίτισης και της στέγασης. Ετσι θεωρεί ότι θα προωθήσει ευκολότερα το στόχο της, που είναι το ξεπούλημα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου".

Η ΠΚΣ διαμηνύει προς τη διοίκηση του ΕΙΝ, "που "νίπτει τα χείρας της", χαμογελώντας όμως με ικανοποίηση", προς τις αρχές του Πανεπιστημίου "που μας όρισαν τους 110 που δε θα λάβουν κουπόνια σίτισης τόσο εύκολα σαν να υπέγραφαν αυτόγραφο" και προς το "κυβερνείο των Βρυξελλών που σκοπεύει στη δημιουργία ανθρώπων υποταγμένων, δουλικά όργανα στα χέρια των πολυεθνικών" ότι "φοιτητές και γονείς, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι μαζικοί φορείς τους, χτίζουμε μαζί με τους μαθητές και τους άλλους εκπαιδευτικούς φορείς ένα ισχυρό Μέτωπο Παιδείας. Ενα μέτωπο που αντιτάσσεται στα συμφέροντα των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου".

"Η ΠΚΣ καλεί το ΔΣ της Εστίας (που απαρτίζεται από ΕΑΑΚ, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, "Ανεξάρτητους", ΕΣΟΦ), το οποίο σίγησε όταν το ΕΙΝ ζητούσε από τους οικότροφους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση αποδοχής του αυταρχικού εσωτερικού κανονισμού, να αναλάβει τις ευθύνες του. "Η προτροπή προς τους οικότροφους να μη δώσουν τα χρήματα που ζητά το ΕΙΝ δεν αρκεί. Το καλούμε να συγκαλέσει άμεσα Γενική Συνέλευση για την αντιμετώπιση του θέματος από το Σύλλογο. Να προωθήσει, επιτέλους, τη συνεργασία με το Σύλλογο οικότροφων των πανεπιστημιακών κατοικιών Δουρούτης. Να θέσει το θέμα στους φοιτητικούς Συλλόγους του Πανεπιστημίου. Να έρθει, τέλος, σε συνεννόηση με τους μαζικούς φορείς της πόλης", τονίζει η ΠΚΣ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Νέα χτυπήματα δέχεται η ρυζοκαλλιέργεια

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Από το κακό στο χειρότερο οδηγεί τους ρυζοπαραγωγούς η κυβέρνηση, που, μετά την ψήφιση του καταστροφικού κανονισμού για το ρύζι, μεθοδεύει με τα επιτελεία των Βρυξελλών την περιφερειοποίηση των ποσοστώσεων, πράγμα που αν γίνει πράξη σημαίνει περαιτέρω όξυνση των αρνητικών επιπτώσεων.

Τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα του ρυζιού, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, επισημαίνει σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου, Μαρία Μπόσκου, Βαγγέλης Μπούτας και Αποστόλης Τασούλας φέρνουν τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας προ των ευθυνών του και τον καλούν να απαντήσει, αν θα αποσύρει την προωθούμενη τροποποίηση περιφερειοποίησης των ποσοστώσεων και αν θα διεκδικήσει αύξηση της ποσόστωσης, τουλάχιστον στο ύψος των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας μας και κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων συνυπευθυνότητας.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι δημιουργήθηκαν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ορυζοκαλλιέργεια και στους ορυζοκαλλιεργητές της χώρας προτού ακόμα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού 3072/95. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό η ποσόστωση της καλλιεργούμενης έκτασης για τη χώρα μας καθορίστηκε στα 248.910 στρέμματα και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας εξαπλάσιο της υπέρβασης, όταν αυτή ξεπερνάει το 5% της ποσόστωσης.

Οι ρυθμίσεις αυτές, σε συνδυασμό με την πραγματική καλλιεργούμενη έκταση της χώρας μας, που τα προηγούμενα χρόνια πλησίασε τα 300.000 στρέμματα, είχε σαν αποτέλεσμα να εξανεμιστεί η στρεμματική ενίσχυση που δίνεται σαν αντιστάθμισμα για τη δραστική μείωση της τιμής παρέμβασης (15% μέσα σε μια τριετία) που επέβαλε ο παραπάνω κανονισμός.

Η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αντί να ζητήσει την αύξηση της ποσόστωσης για τη χώρα μας, στο ύψος τουλάχιστον της καλλιεργούμενης έκτασης, προωθεί τροποποίηση του κανονισμού που αποδέχεται την απαράδεκτα χαμηλή ποσόστωση και τα πρωτοφανή εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, προτείνεται να γίνει με τέτοιο τρόπο, που οι παραγωγοί ορισμένων περιοχών όπως Ημαθία, Πιερία, Καβάλα, Ξάνθη, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Μεσσηνία και Ηλεία δε θα παίρνουν καθόλου επιδότηση λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας.

Ακόμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι η προωθούμενη τροποποίηση του κανονισμού 3072/95 όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα των ορυζοπαραγωγών και της ορυζοκαλλιέργειας της χώρας μας, αλλά είναι πέρα για πέρα άδικη και διασπαστική.

Παγκόσμιο Συνέδριο για την έρευνα στο βαμβάκι

Το δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο Ερευνας Βαμβακιού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 6 μέχρι 12 Σεπτέμβρη.

Το Συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος και διοργανώνεται από το υπουργείο Γεωργίας και τον Οργανισμό Βάμβακος μαζί με το ΕΘΙΑΓΕ και την ΠΑΣΕΓΕΣ, θα έχει θέμα: "Νέα σύνορα στην έρευνα βαμβακιού". Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, τις εργασίες θα παρακολουθήσουν περίπου 600 Ελληνες και ξένοι ερευνητές και στη διάρκειά τους θα παρουσιαστούν περισσότερες από 360 ερευνητικές εργασίες που θα καλύπτουν θέματα βελτίωσης ποικιλιών, βιοτεχνολογίας, μεθόδων καλλιέργειας, φυσιολογίας, φυτοπροστασίας, ποιότητας και εκκόκκισης βαμβακιού, προστασίας περιβάλλοντος κ.ά..

Τάξεις με 30 μαθητές και... "ορθολογική κατανομή"

Τάξεις με 30 μαθητές και ολοήμερα σχολεία, στα οποία θα διδάσκει "πλεονάζον προσωπικό", αναμένεται να είναι μερικά από τα στοιχεία που θα συνθέσουν την εικόνα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης φέτος. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χτες ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος με Προϊσταμένους Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προϊστάμενοι κλήθηκαν να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο και στο πλαίσιο αυτό να προχωρήσουν σε συμπήξεις τάξεων με βάση το "ένας εκπαιδευτικός ανά 30 μαθητές". Μάλιστα, προτάθηκε αυτό να γίνει σε επίπεδο νομού, πράγμα που προκάλεσε και αντιδράσεις από τους προϊσταμένους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συμπήξεις των τμημάτων συνδέονται με τη λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών, καθώς το προσωπικό τους θα προκύψει από την παραπάνω ανακατανομή ενώ διευκρινίστηκε ότι στο ολοήμερο σχολείο θα διδάξουν οι πιο έμπειροι εκπαιδευτικοί. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό τι εννοεί το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για "ορθολογικό κατανομή" του προσωπικού των σχολείων, ενώ σχεδόν εκβιαστικά καλεί τους εκπαιδευτικούς, αν θέλουν να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο, να προχωρήσουν σε συμπήξεις τμημάτων.

Από την ίδια σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε ότι επειδή οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό δεν καλύπτουν το 20% των συνολικών διορισμών όπως είχε προγραμματιστεί, οι πιστώσεις που προορίζονταν για διορισμούς θα χρησιμοποιηθούν για την πρόσληψη των αναπληρωτών.

Εγγραφές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι εγγραφές των Ελλήνων φοιτητών που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998.

Επειδή τα μαθήματα ξεκινούν στις 7 Σεπτέμβρη, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους το συντομότερο δυνατό. Για την εγγραφή τους οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από το διαβατήριο, το πρωτότυπο απολυτήριο Λυκείου και 4 μικρές φωτογραφίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Ανδρέα Χριστοφίδη, προϊστάμενο Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία στο τηλέφωνο (003572) 756.186 ή 756.246.

Με την περιφερειοποίηση των ποσοστώσεων που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ,

Με την περιφερειοποίηση των ποσοστώσεων που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ, οι ρυζοπαραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας δε θα παίρνουν καθόλου επιδότηση λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας

Οι νέοι αγρότες δεν πρόκειται να "τσιμπήσουν" με τα κίνητρα - δόλωμα τ

Οι νέοι αγρότες δεν πρόκειται να "τσιμπήσουν" με τα κίνητρα - δόλωμα της κυβέρνησης και θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική των ποσοστώσεων και του ξεκληρίσματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ