Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα χτυπήματα δέχεται η ρυζοκαλλιέργεια

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Από το κακό στο χειρότερο οδηγεί τους ρυζοπαραγωγούς η κυβέρνηση, που, μετά την ψήφιση του καταστροφικού κανονισμού για το ρύζι, μεθοδεύει με τα επιτελεία των Βρυξελλών την περιφερειοποίηση των ποσοστώσεων, πράγμα που αν γίνει πράξη σημαίνει περαιτέρω όξυνση των αρνητικών επιπτώσεων.

Τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα του ρυζιού, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, επισημαίνει σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου, Μαρία Μπόσκου, Βαγγέλης Μπούτας και Αποστόλης Τασούλας φέρνουν τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας προ των ευθυνών του και τον καλούν να απαντήσει, αν θα αποσύρει την προωθούμενη τροποποίηση περιφερειοποίησης των ποσοστώσεων και αν θα διεκδικήσει αύξηση της ποσόστωσης, τουλάχιστον στο ύψος των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας μας και κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων συνυπευθυνότητας.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι δημιουργήθηκαν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ορυζοκαλλιέργεια και στους ορυζοκαλλιεργητές της χώρας προτού ακόμα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού 3072/95. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό η ποσόστωση της καλλιεργούμενης έκτασης για τη χώρα μας καθορίστηκε στα 248.910 στρέμματα και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας εξαπλάσιο της υπέρβασης, όταν αυτή ξεπερνάει το 5% της ποσόστωσης.

Οι ρυθμίσεις αυτές, σε συνδυασμό με την πραγματική καλλιεργούμενη έκταση της χώρας μας, που τα προηγούμενα χρόνια πλησίασε τα 300.000 στρέμματα, είχε σαν αποτέλεσμα να εξανεμιστεί η στρεμματική ενίσχυση που δίνεται σαν αντιστάθμισμα για τη δραστική μείωση της τιμής παρέμβασης (15% μέσα σε μια τριετία) που επέβαλε ο παραπάνω κανονισμός.

Η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αντί να ζητήσει την αύξηση της ποσόστωσης για τη χώρα μας, στο ύψος τουλάχιστον της καλλιεργούμενης έκτασης, προωθεί τροποποίηση του κανονισμού που αποδέχεται την απαράδεκτα χαμηλή ποσόστωση και τα πρωτοφανή εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, προτείνεται να γίνει με τέτοιο τρόπο, που οι παραγωγοί ορισμένων περιοχών όπως Ημαθία, Πιερία, Καβάλα, Ξάνθη, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Μεσσηνία και Ηλεία δε θα παίρνουν καθόλου επιδότηση λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας.

Ακόμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι η προωθούμενη τροποποίηση του κανονισμού 3072/95 όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα των ορυζοπαραγωγών και της ορυζοκαλλιέργειας της χώρας μας, αλλά είναι πέρα για πέρα άδικη και διασπαστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ