Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Διάλυση, ξεπούλημα και απολύσεις

Στην εφαρμογή του σχεδίου της για τη διάλυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και το ξεπούλημα των κερδοφόρων δραστηριοτήτων της στους ιδιώτες, καθώς και την απόλυση μέχρι και 2.500 εργαζομένων, προχωρά τώρα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο διάλυσης της ΥΠΑ, που έχει ως βάση τις προτάσεις Γερμανών "συμβούλων", στους οποίους ανέθεσε η κυβέρνηση έναντι αδράς αμοιβής την εκπόνηση μελέτης για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της υπηρεσίας, είναι έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο 1998. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο - εξάμβλωμα, όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, προβλέπει την κατάργηση της ΥΠΑ και την ίδρυση, στη θέση της, δύο ανωνύμων εταιριών (αεροναυτιλίας και αεροδρομίων) και μιας Γενικής Γραμματείας, που θα υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών. Το 51% των μετοχών της ΑΕ Αεροδρομίων θα ανήκει στο Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 49% θα μπορεί, κατά την κρίση του ΔΣ της εταιρίας, να εκχωρηθεί στους ιδιώτες. Οσον αφορά το προσωπικό της ΥΠΑ (2.700 υπάλληλοι), με την κατάργηση της υπηρεσίας θα μείνει μετέωρο, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι 200 άτομα θα στελεχώσουν τη Γενική Γραμματεία, άγνωστο με ποια κριτήρια, ενώ για τους υπόλοιπους θα αποφασίσουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των ΑΕ πόσοι και ποιοι θα προσληφθούν και, βέβαια, με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου πλέον. Επί της ουσίας, δηλαδή, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την απόλυση 2.500 υπαλλήλων της ΥΠΑ!

Επισημαίνεται ότι η "διαρροή" του νομοσχεδίου έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων της ΥΠΑ, ενώ η ΕΣΚ (υποστηρίζεται από τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα") καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, με σκοπό την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων και την υπεράσπιση του δημόσιου και ενιαίου χαρακτήρα της ΥΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ