Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Υπόθεση όλων η σωτηρία του Υμηττού

Την περιοχή όπου γίνονται τα έργα για την κατασκευή της λεγόμενης δυτικής λεωφόρου επισκέφτηκε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα"

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στην πραγματικότητα τα έργα για την κατασκευή της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, παρά τη δικαστική απαγόρευση στην ανάδοχο κοινοπραξία να κόψει άλλα δέντρα, με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για αναστολή των εργασιών!

Οπως αποδείχτηκε, κατά την κοινή επίσκεψη - αυτοψία ενός συνεχιζόμενου εγκλήματος, στο εργοτάξιο χτες το μεσημέρι, αντιπροσωπείας της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", με τον υποψήφιο δήμαρχο του συνδυασμού Λεων. Αυδή και μελών της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του Υμηττού - αν και η απευθείας κοπή φαίνεται για την ώρα να έχει σταματήσει - η καταστροφή των δέντρων και του δάσους συνεχίζεται με έμμεσο τρόπο και το έδαφος του Υμηττού ερημοποιείται.

Υποτίθεται ότι ο εργολάβος θα προχωρούσε μετά τη δικαστική απόφαση μόνο σε εργασίες διαμόρφωσης του διανοιγμένου και αποψιλωμένου τμήματος του βουνού, απ' όπου σχεδιάζεται να περάσει η λεωφόρος. Μόνο που η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κι αυτό γιατί δέντρα καταστρέφονται και από τα φουρνέλα που μπαίνουν, με τη δικαιολογία εκβραχισμών σε τμήματα του εργοταξίου που διαμορφώνονται. Οπως, επίσης, από τα αδρανή υλικά που κατακρημνίζονται στο κατάφυτο πρανές του χαραγμένου τμήματος του δρόμου.

Δράση πριν είναι αργά

"Η καταστροφή που γίνεται είναι τεράστια", επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος συμφώνησε με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα, τον σημερινό δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Στ. Κώτση και τους υποψήφιους δημάρχουςΔ. Αυγερόπουλο,επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Αγία Παρασκευή - Ανθρώπινη Πόλη" και Γ. Σταθόπουλο,επικεφαλής της "Συνεργασίας Πολιτών", ότι θα πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Αλλωστε, όπως σημείωσε ο Δ. Αυγερόπουλος, "το πρόβλημα του Υμηττού δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Αγία Παρασκευή. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες με τα περισσότερα δάση της Αττικής αφανισμένα από τις πυρκαγιές, η τύχη που επιφυλάσσεται στον Υμηττό αφορά όλους εκείνους που ζουν γύρω του, στο Λεκανοπέδιο. Αυτό ακριβώς θέλουμε να σηματοδοτήσει και η σημερινή περιοδεία. Να γίνει ο Υμηττός και η σωτηρία του υπόθεση όλης της Αθήνας. Είναι ο μόνος τρόπος να κάνει πίσω το ΥΠΕΧΩΔΕ και να σταματήσει την επιφανειακή χάραξη της λεωφόρου. Η πρότασή μας - πρόταση του Πολυτεχνείου - για χάραξη του δρόμου σε σήραγγα, είναι η μόνη λύση ώστε να μη θιγεί το σημαντικό για το λεκανοπέδιο δάσος".

"Είναι εντυπωσιακό πώς προχωράει η καταστροφή και γίνεται ανεπανόρθωτη, παρά την απόφαση αναστολής του ΣτΕ", παρατήρησε ο Λ. Αυδής, σημειώνοντας ότι ο Υμηττός μεταβάλλεται σε κρανίου τόπου.

"Αναστολή σημαίνει να μη γίνουν άλλα έργα, που θα δημιουργήσουν καταστάσεις μη επανορθώσιμες", τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. "Εδώ όμως ακόμα και το χώμα που σκάβουν, αποτελεί καταστροφή μη αναστρέψιμη. Γιατί τα χαμηλότερα στρώματα του εδάφους είναι εντελώς άγονα και δεν πρόκειται να ξαναφυτρώσει τίποτα. Επομένως δεν τηρείται η αναστολή! Το έργο προχωράει και γίνονται βαθύτερες οι βλάβες"...

Εγκλημα κατά του περιβάλλοντος

Ομως οι πέρδικες εγκαταλείπουν τον Υμηττό. Δε νιώθουν ασφάλεια πια, λόγω της εγγύτητας με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Καταλαβαίνουν πιο έγκαιρα από τους ανθρώπους τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη ζωή κάποια "έργα". Και ίσως ακόμα οι πηγές του Ιλισού στο αποκομμένο πλέον από το υπόλοιπο δάσος Κορακοβούνι να έχουν στερέψει αυτό το χειμώνα. Και σε μερικά χρόνια να ξεχάσουμε οριστικά πως ο Χολαργός, πήρε ακριβώς το όνομά του - αρχικά Χολαλγός - απ' αυτές τις πηγές, το νερό των οποίων οι αρχαίοι Αθηναίοι θεωρούσαν θαυματουργό για την ανακούφιση των πόνων της χολής! Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ μάλιστα στο συγκεκριμένο δήμο φαίνεται να το έχουν ξεχάσει ήδη, καθώς απαξιούν για τη δραστηριότητα της Επιτροπής Αγώνα.

Κι ας είναι πια φανερό σε όλους τι σημαίνει η επιφανειακή χάραξη της λεωφόρου. "Δεν είναι μόνον η καταστροφή του δάσους - όπως επισήμανε ο Λ. Αυδής. Αυτή θα αρκούσε κανονικά από μόνη της, για να σταματήσει το έργο και να επιβάλει τη λύση της υπόγειας σήραγγας. Είναι, όμως, και οι παράλληλες καταστροφές. Οι διάφορες εγκαταστάσεις, οι επιχειρήσεις που θα ξεφυτρώσουν από κάθε πλευρά του δρόμου. Χώροι για βενζινάδικα, φαγάδικα, υπνωτήρια κάθε είδους, χωρίς να εξαιρούνται μεγάλα ξενοδοχεία και μπανγκαλόουζ θα παραχωρηθούν, αν τελικά υπάρξει μια οδός αυτού του μεγέθους και αυτής της κυκλοφοριακής ισχύος και σημασίας τέτοιας - θα συνδέει το αεροδρόμιο των Σπάτων, με την πόλη και την υπόλοιπη Ελλάδα".

"Θα επιβληθούν μάλιστα αυτά - υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" - περίπου ως εθνική ανάγκη, μια και θα... είμαστε το έθνος που φιλοξενεί και θα οφείλουμε να παρέχουμε εξυπηρετήσεις δίπλα στον εθνικό δρόμο"!

"Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή, η οποία δε γίνεται βέβαια για λόγους οικονομίας, όταν με τη σήραγγα η απόσταση μειώνεται στα 1.350 μέτρα η διαφορά του κόστους με τα 4,5 χλμ. επιφανειακού δρόμου δεν είναι μεγάλη. Και αυτό το δάσος - κατέληξε - καταστρέφεται για το λόγο που καταστρέφονται όλα τα δάση, το περιβάλλον, οι δημόσιοι χώροι: την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου".

"Η καταστροφή που γίνεται είναι τεράστια", επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται τα... έργα και η καταστροφή(1998-09-04 00:00:00.0)
Τραγούδησαν για τη σωτηρία του Υμηττού(1998-07-09 00:00:00.0)
Μουσική "διαδήλωση" για τη σωτηρία του(1998-07-07 00:00:00.0)
Καρέ - καρέ η τσιμεντοποίηση του Υμηττού!(1998-06-06 00:00:00.0)
Φράγμα στα έργα από τους κατοίκους!(1998-02-27 00:00:00.0)
Οχι στο "θάνατο" των Βριλησσίων(1997-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ